Čas za Zemljo

'Države so dobile premalo domače naloge'

Ljubljana / Katovice, 17. 12. 2018 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
STA, / Ti.Š.
Komentarji
12

Globalna podnebna konferenca v poljskih Katovicah ni dosegla osnovnega namena, ocenjuje geograf in ekolog Dušan Plut. Podobnega mnenja so tudi v nevladni organizaciji Umanotera, kjer poudarjajo, da so v Katovicah kratkoročni interesi držav prevladali nad znanostjo. Z izkupičkom podnebnih pogajanj je nezadovoljen tudi minister za okolje in prostor Jure Leben.

Okoljske organizacije so razočarane, saj menijo, da države niso dovolj smele.
Okoljske organizacije so razočarane, saj menijo, da države niso dovolj smele. FOTO: AP

Tudi na tokratnem podnebnem vrhu so prevladali kratkoročni interesi držav nad znanostjo, so po zaključku podnebne konference COP24 v Katovicah ocenili v nevladni organizaciji Umanotera. V času, ko celotnim skupnostim in ekosistemom grozi izumrtje, ni dovolj samo prepoznavanje nujnosti ukrepov, ampak so potrebni konkretni odgovori, so kritični.

"Leto podnebnih katastrof in alarmantno opozorilo svetovnih znanstvenikov bi morala prinesti veliko več," v Umanoteri komentirajo izid podnebnih pogajanj na Poljskem. Po njihovi oceni je neodgovorno od svetovnih voditeljev, da ni prišlo do dogovora o potrebnem povišanju podnebnih ciljev, da bi dosegli potrebno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

"Slab priokus puščajo prepirljivost okrog tehnikalij in prizadevanja nekaterih držav, da bi razvodenela pomembnost poročila IPCC o globalnem segrevanju za 1,5 stopinje," so dodali.

A kljub "veliko peska v kolesju" kot dobro novico izpostavljajo, da se je podnebni vrh zaključil s sprejetjem knjige pravil za izvajanje pariškega sporazuma in da se mednarodno sodelovanje nadaljuje, kar v luči razraščanja nacionalizma in izrecnega blokiranja prizadevanj za omejitev nevarnih podnebnih sprememb s strani pomembnih držav, kot so ZDA, Rusija, Brazilija in celo gostiteljica Poljska, ni bilo samoumevno.

Kot stvar, ki je morda najbolj zaznamovala letošnji COP, je bila po oceni Umanotere prisotnost mladih podnebnih aktivistov, ki so "postavili ogledalo okornemu, zastarelemu in z interesi fosilnega kapitala zavrtemu procesu podnebnih pogajanj". Podnebne spremembe mladi prepoznavajo kot krizo, ki bo resnično in usodno zaznamovala njihova življenja, in zahtevajo njeno takojšnje naslavljanje, so izpostavili.

Za to so že danes na voljo vsa potrebna znanja, tehnologije in sredstva, manjka samo politična volja. "Sporočila mladih politikom in gospodarstvu so bila ostra in jedrnata: časi političnih floskul o zeleni rasti so mimo – zdaj štejejo samo dejanja, fosilna goriva morajo ostati v tleh," so še zapisali.

Plut: Slovenija z dvema toplogrednima mlinskima kamnoma

Globalna podnebna konferenca, ki se je v soboto zaključila v poljskih Katovicah, ni dosegla osnovnega namena, pa ocenjuje geograf in ekolog Dušan Plut. Države so dobile premalo domače naloge, je dejal. Izpostavil je tudi dva toplogredna mlinska kamna Slovenije  to sta promet in energetika s Termoelektrarno Šoštanj (Teš) na čelu.

"Po mojem mnenju katoviška konferenca ni dosegla osnovnega namena," je povedal Plut. Pogajalcem tako ni uspelo postaviti zelo jasnih pogojev oziroma načinov zmanjševanja emisij toplogrednih plinov za vse podpisnice pariškega sporazuma.

"Ob tem tudi ni prišlo do dogovora med državami glede finančnih spodbud, torej do tega, da bi se v večji meri realiziral podnebni sklad, ki bi gospodarsko manj razvitim in revnejšim državam omogočil, da stopijo na pot zmanjševanja emisij toplogrednih plinov ali te izpuste vsaj stabilizirajo," je spomnil. "S tega vidika nisem zadovoljen," je o izplenu podnebne konference COP24 povedal Plut.

Kot "zelo zaskrbljujoče" pa je ocenil tudi dejstvo, da države do leta 2021 ne bodo storile praktično nič konkretnega na področju zmanjševanja emisij toplogrednih plinov, saj so dobile zgolj domačo nalogo pripraviti svoje strategije. Poročilo Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) o omejevanju dviga globalne povprečne temperature na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja namreč navaja, da bi morale države nemudoma začeti zmanjševati emisije toplogrednih plinov, ne pa da šele pripravljajo strategije. "To seveda velja tudi za Slovenijo," je dejal.

Pluta veseli dejstvo, da se Slovenija uvršča med države, ki želijo koreniteje zmanjšati emisije. Vendar je praksa v Sloveniji bistveno drugačna od besed, je opozoril. "Imamo dva toplogredna mlinska kamna. Eden je promet, kjer emisije toplogrednih plinov naraščajo, na tem področju nismo storili še ničesar," je dejal.

Drugi pa je energetski toplogredni kamen, ki ga predstavlja Teš. Obratovanje šestega bloka termoelektrarne je predvideno do leta 2054. "Zgolj predvidene emisije ogljikovega dioksida iz Teša so tako visoke, kot naj bi bile celotne emisije Slovenije sredi 21. stoletja," je opozoril sogovornik.

Brez odločitve, da predčasno zaustavimo Teš  seveda upoštevajoč, da mora država poskrbeti za ekonomsko in zaposlitveno vrzel, ki bo s tem nastala v Šaleški dolini  do leta 2030 ali najkasneje leta 2035, Slovenija torej ne bo mogla doseči ambicioznejših ciljev, kot je 40- ali 50-odstotno znižanje izpustov.

Nevladne organizacije z izplenom podnebnega vrha v Katovicah niso zadovoljni.
Nevladne organizacije z izplenom podnebnega vrha v Katovicah niso zadovoljni. FOTO: Thinkstock

Leben v zaključkih podnebne konference pogreša poročilo IPCC

Tudi minister za okolje in prostor Jure Leben je nezadovoljen z izkupičkom podnebnih pogajanj v poljskih Katovicah. V prvi vrsti zato, ker zaključki COP24 ne omenjajo poročila Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC), ki poziva k ambicioznejšemu zmanjševanju emisij toplogrednih plinov od sedanjih načrtov, je povedal v izjavi za medije.

Poročilo IPCC o omejevanju dviga globalne povprečne temperature na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja izpostavlja pomen doseganja omenjenega cilja ter opisuje poti do njega. Priznavanju pomena tega poročila so na Poljskem nasprotovali ZDA, Rusija, Kuvajt in Savdska Arabija.

Leben je ministrskim kolegom v Katovicah izrazil željo Slovenije po ambicioznejših sklepih, izpostavil pa je tudi, da mora vsaka država najprej pomesti pred svojim pragom. Slovenija bo v naslednjem letu podvojila svoj finančni vložek v podnebni sklad, imela pa bo tudi 148 milijonov evrov vreden podnebni program z različnimi projekti. "Tu ne gre za obremenjevanje proračuna, ta denar pride iz trgovanja z emisijskimi kuponi," je v izjavi v DZ povedal Leben.

Slovenija bo svojo domačo nalogo opravila tudi s pripravo dolgoročne podnebne strategije do leta 2050. "Moramo biti zgled in narediti vsaj svoj del, če se že na mednarodnem terenu države med sabo ne morejo dogovoriti," je prepričan okoljski minister.

V omenjeni dolgoročni strategiji bo morala država nasloviti tudi izpuste iz enega podnebno najbolj obremenjujočih projektov za Slovenijo, Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Te emisije bodo zajete tako v podnebni strategiji kot energetskem konceptu, je dejal Leben. "Predlagal bom drzno politiko, to pomeni zmanjševanje emisij. Kaj bo s tako investicijo, pa se bo morala odločiti vlada," je izpostavil.

Spomnil je tudi na dvostransko srečanje z nizozemskim kolegom, ki ga je imel v Katovicah. "Pri njih se je vlada odločila, da se termoelektrarne zaprejo, tudi nove investicije," je pojasnil.

Glede pridobivanja plina v Petišovcih je minister spomnil, da potekajo postopki pred Agencijo RS za okolje in prostor. Gre za neodvisne postopke, v katere se ne namerava vmešavati, ampak moramo počakati na njihove izide, je rekel.

Glede še ene slovenske podnebne cokle, prometa, pa je med drugim spomnil, da v podnebnem programu država denimo ne bo več subvencionirala avtobusov na plin, ampak samo električne oziroma takšne, ki jih poganjajo vodik in gorivne celice.

Tudi Slovenija ni v celoti zadovoljna z dogovorom.
Tudi Slovenija ni v celoti zadovoljna z dogovorom. FOTO: POP TV

Pogajalci skoraj 200 držav so v soboto pozno zvečer po dobrih dveh tednih podnebne konference v poljskih Katovicah dosegli dogovor o pravilih za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma. Ta vsebuje nekatere ključne točke glede poročanja o doseganju podnebnih ciljev. Odločanje o glavni točki glede finančnega mehanizma pa je bilo preneseno na naslednjo konferenco.

Obenem je bilo precej razočaranja, ker končni dokument zaradi nasprotovanja štirih držav  ZDA, Rusije, Kuvajta in Savdske Arabije  ne izpostavlja oziroma ne priznava ugotovitev poročila Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC). To poročilo opozarja na kritične razmere in pomen omejitve dviga globalne temperature na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo.

Pariški sporazum iz leta 2015 države zavezuje k omejitvi dviga globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija, poziva pa k prizadevanjem za omejitev pri 1,5 stopinje. Poročilo IPCC pa je pokazalo, da bi bile posledice dviga temperature za dve stopinji bistveno hujše, tako kar se tiče izumiranja živalskih vrst in ekstremnih vremenskih pojavov, kot tudi vpliva na zdravje ljudi in na dvig morske gladine. Obenem je izpostavilo, da je 1,5 stopinje mogoče doseči le z radikalnimi ukrepi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
18. 12. 2018 13.21
+1
Še en skrajno neumen članek - saj menda niste optimisti? Zemlje se ne da več rešiti! To je tako kot politika s svetovnimi korporacijami, ki se grebejo samo za večji zaslužek - riba vedno smrdi pri glavi, če ji glavo odrežeš, tako so prepričani, bo pa crknila. Edina rešitev bi bila, da se vsi prebivalci Zemlje sprijaznijo s tem, da imajo vsi vse enako malo.... utopija.... Druga rešitev: po hitrem postopku zmanjšamo prebivalstvo vsaj za 2/3.
ArkaMast
17. 12. 2018 17.24
+1
Za otroke gre. Kje je Primc zdej?!
lakala28
17. 12. 2018 17.59
+2
Pikabalonca
17. 12. 2018 16.56
+4
Slovenci so se z jezikom zelo zavzemali za OKOLJE drugače pa v okolju škodljivem svinskem bloku na koln..TEŠ 6 že vozijo vso svinjarijo iz države pa kurijo da SMRDI DO Avstrije..Bolj otresajo jezik večja svinjarija se kuri v TEŠ 6..
Pikabalonca
17. 12. 2018 16.57
+1
Hrvat ti, da na tiho rajsnedl na stol Slovenec kar odkrito zabije nož v hrbet..
flatearth
17. 12. 2018 16.22
+5
Upam, da ne bodo potem pozabili tudi na navadne državljane, ker ti imajo tudi "premajhne" davke, predlagam davek na zrak, aja ta je že ,
sodelujem
17. 12. 2018 13.09
+7
En sam biznis.!Vse služi le prodaji materialov in poslov povezanimi z "okoljevarstvenimi" idejami kako narod spraviti ob denar.! Folk pa kima....Še malo pa bomo imeli števce za zrak ki ga dihamo....
fairplayy
17. 12. 2018 13.39
+5
ma ti pa si en biser poglej Skandinavce ravno zelene tehnologije ravno odpirajo nova boljše plačana delovna mesta in čistejše okolje
dannyer
17. 12. 2018 12.58
+7
spet fn tam bodo slikali samo svojih 5 znanstvenikov drugih pa bodo ignorirali. tako kot v parizu. in prej v kobenhagnu in peruju itd. tako lahko mediji pol pomagajo širiti laž čestitke.
korintos23
17. 12. 2018 12.39
+3
Čuj Dušan, en toti TEŠ imamo in ga moramo zapreti, razvite države, Ameri, na tisoče, oni jih pa lahko imajo?
ArkaMast
17. 12. 2018 17.26
+1
flatearth
17. 12. 2018 12.31
+11
Globus se bo stopil od teh " nevladnih" konferenc potem pa vsi v jok,