Tujina

Ferski otoki bodo za vikend zaprti za vzdrževanje

Tórshavn, 02. 03. 2019 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po zaprtju priljubljene tajske plaže Maya za obiskovalce podobnemu zgledu sledijo tudi Ferski otoki. Za turiste bodo otoki, ki se nahajajo med Islandijo in Norveško v severnem Atlantiku, zaprti konec tedna pred prvomajskimi prazniki.

Ferski otoki so otočje, ki ga sestavlja osemnajst velikih ter več majhnih otokov. Čeprav so avtonomni, pa niso neodvisni, saj so uradno ozemlje Danske. Sedaj so se odločili za potezo, s katero želijo promovirati trajnostni turizem – zadnji konec tedna v aprilu bodo otok zaprli za obiskovalce, odprli pa za prostovoljce, ki bi želeli pomagati pri čiščenju in urejanju okolice.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Med 26. in 28. aprilom bodo tako zaprli vse hotele, prav tako pa na otok ne bo možno prileteti s komercialnim letom. Tisti, ki so si ravno ta konec tedna vseeno obupno želeli preživeti na otokih, pa so se lahko prijavili za prostovoljce. Vsem, ki bodo priskočili na pomoč, bodo v turistični organizaciji zagotovili prenočišče in hrano kar pri domačinih. V soboto zvečer bodo za vse prostovoljce organizirali skupno večerjo in jih povabili, da svoje potovanje pri njih še podaljšajo.

Projekti, ki bodo potekali konec tedna, bodo med drugim vključevali ustvarjanje novih poti na že uhojenih območjih, postavljanje novih razglednih točk in zavetišč za ptice. Postavljali bodo tudi nove smerokaze, ki bodo turistom pomagali pri orientaciji.

Ferski otoki so v zadnjih letih precej pridobili na prepoznavnosti med turisti.
Ferski otoki so v zadnjih letih precej pridobili na prepoznavnosti med turisti. FOTO: Dreamstime

Prijavo je izpolnilo več tisoč prostovoljcev, a sprejeli so jih le 100. Zaradi pozitivnega odziva so se odločili, da bodo takšen vikend priredili vsako leto.

Guðrið Højgaard, direktorica turistične organizacije Obiščite Ferske otoke, je za CNN Travel povedala, da za njih turizem niso le številke. "Imamo odgovornost do naše skupnosti in okolja. Naš cilj je, da zaščitimo in ohranimo otoke ter zagotovimo trajnostno in odgovorno rast tukajšnjega turizma."

V zadnjih nekaj letih se je obiskanost otokov sicer povečala za 10 odstotkov.

Iznajdljivosti jim ne manjka

Prebivalci Ferskih otokov pa so tudi drugače znani po svoji iznajdljivosti pri lastni promociji. Højgaardova in njena ekipa, pa tudi prebivalci otokov, so želeli, da bi bili otoki del Google Street Viewa, zato so to dosegli na prav poseben način. Na Ferskih otokih je ovc več kot ljudi, zato so se odločili svoje najštevilčnejše prebivalke opremili s 360-stopinjskimi kamerami.

Tako so ovce s svojimi vsakdanjimi opravki pokrile večino območij, podatke pa so potem naložili na Google Street View.

Medtem ko na otokih živi nekaj čez 50.000 ljudi, je ovac kar 80.000.
Medtem ko na otokih živi nekaj čez 50.000 ljudi, je ovac kar 80.000. FOTO: Dreamstime

Iz vseh posnetkov so ustvarili tudi 360-stopinjski video, tako da lahko gledalec razišče otoke, kot da bi bil tudi sam ... no, ovca. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Projekt so poimenovali Sheep View 360. Njihova turistična organizacija je bila nagrajena za najbolj uspešno viralno kampanjo, ki je skupaj zbrala več kot 5 milijard zadetkov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

grenland
04. 03. 2019 09.20
+1
no, vaša novica je napačno prevedena. Zaprtih bo 8-10 najbolj priljubljenih točk, na katerih se bo opravilo vzdrževalna dela. Tudi hoteli bodo prav lepo delovali. jaz sem se prijavila že prvi dan akcije, pa bila žal prepozna
janezpodre
02. 03. 2019 14.47
-9
"Vsakdanji opravki ovce so muljenje trave in sranje, ni mi jasn, kok lohka iz tega nastane STREET View, razen če se ferske ovce pasejo po cesti.
krnekilojz
02. 03. 2019 15.42
+9
piše Sheepview ne pa streetview, preberi potem ropoči!
KrofKrof
02. 03. 2019 13.13
-1
Podnebje na teh otokih je katastrofalno.
Ramzess
02. 03. 2019 12.39
-1
Po kakšnih kriterijih pa izbirali med prijavljenimi prostovoljci, da nam je videti prijavo, pa saj je ne bi razumeli, izbirali prostovoljce za teren.
grenland
04. 03. 2019 09.42
+1
je že prepozno. Jaz sem se prvi dan prijavila, 15 ur po prvi objavi novice in bila prepozna. Izbrali so prvih 100 prijavljenih (in ki so hkrati tudi plačali let iz Kobenhavna. Ta denar so tistim, ki nismo bili sprejeti takoj vrnili - preko 2000 prijav je bilo v 1 dnevu!!!)
Zmaga Ukrajini ..
02. 03. 2019 11.45
+11
A se tile hecajo? "Okoljsko in trajnostno" naravnani Ferski otoki????? Vsako leto poleti pa njihovo morje pordeči zaradi tradicionalnega pokola kitov ("grindadráp"). Danska sicer prepoveduje kitolov, ampak ta tradicionalni vsakoletni masaker pa očitno podpira. Ogabno (in res "okoljsko osveščeno").
spacepan
02. 03. 2019 12.39
+7
Nevem v cem je problem, ce sredi EU spostujemo in cislamo muslimansko kulturo ki na tem geografskem podrocju nima cesar iskat ne razume zakaj nebi mogli spostovai kulture fercov? tisoce let smo jih pustili pri miru a dans ko lahk vak vegetativni um pred racunalnikom zbere povrsne podatke in moralizira pa bi se zaceli vtikovati v njihovo kulturo? HALO? siroms sveta se vedno obstajajo kulutre ki se prehranjujeo z ljudmi pa jih noben ne omejuje...
Zmaga Ukrajini ..
02. 03. 2019 13.37
-4
Masaker zame ni nobena "kultura". Gre sicer za tradicijo, ki pa je z današnjega vidika in sploh z vidika EU preživeta, srednjeveška, barbarska, itd. Očitno ne razumeš temeljnih vrednot EU: svoboda, demokracija, enakost, pravičnost, pluralizem, vladavina prava, človekovo dostojanstvo, itd. Zato bi težko rekli, da EU "čisla muslimansko kulturo", ki naj po tvoje ne bi sodila na »to geografsko področje«. K omenjenim vrednotam EU prištevamo še strpnost in spoštljivost do drugih in drugačnih. Prav vseeno je, ali se ti s tem strinjaš s tem, ali ne - migracije so realnost in več ko je svetovnega prebivalstva, večje so migracije,…več ko je vojn, nasilja, hujših klimatskih in okoljskih sprememb, večje so migracije. To je dejstvo, ki se bo zgodilo tudi brez tvoje privolitve. Precej si ustrelil mimo tudi z omenjanjem ljudstev, kjer je še živ kanibalizem. Poglej na zemljevid in ugotovi, kje ležijo ta ljudstva (zakaj po tvojem niso deležni pozornosti, oz. so nerelevantni z vidika EU) in kje leži Danska (ob vedenju, da je Danska v EU). Morda utegneš celo razumeti.
Malinha
02. 03. 2019 15.44
+7
"Ne vem v cem je problem, ce sredi EU spostujemo in cislamo muslimansko kulturo ki na tem geografskem podrocju nima cesar iskat" - pod člankom o ferskih otokih protiislamistični diskurz. Še malo, pa bo prisoten pod članki o mleku in jogurtih. Me pa zanima, spacepan@, kakšen je tvoj, če lahko tako rečem, poglobljen azimut razmišljanja.
krnekilojz
02. 03. 2019 15.44
-3
comanchee ti nimaš pojma! kratko in jedrnato!
Malinha
02. 03. 2019 15.47
+2
Nevem v cem je problem, ce sredi EU spostujemo in cislamo muslimansko kulturo ki na tem geografskem podrocju nima cesar iskat - pod člankom o ferskih otokih protiislamistični diskurz. Še malo, pa bo prisoten pod članki o mleku in jogurtih. Me pa zanima, spacepan@, kakšen je tvoj, če lahko tako rečem, poglobljen azimut razmišljanja.
Zmaga Ukrajini ..
02. 03. 2019 20.52
+2
kr en lojze... ti pa si sofisticiran kot karjola. Kakšen proti-argument... bi se dalo dobiti? Pa prosim osredotoči se na ta prispevek tako, kot je opozoril missasolemnis. Če bi pa rad spet šinfal čez islam, pa pojdi k svojim na NORA TV.
grenland
04. 03. 2019 09.37
+1
Meso teh kitov razdelijo med prebivalce, zastonj. In lovijo le, ko jim mesa zmanjka. Lovijo izključno za hrano. Živali, ki jih lovijo, do svoje smrti živijo na prostosti. In večina umre naravne smrti. In za info: ni samo poleti. Prvi grindadráp letos je bil 1.1. Pravzaprav sem sedaj že nekaj poletij preživela na teh čudovitih otokih, med najbolj prijaznimi na svetu, pa nisem videla niti enega grindadrapa. Na teh otokih sploh nimajo pogojev za neko kmetijstvo, razen ovčereje. Ni primerne zemlje zaradi strmih pobočij, vreme je neugodno, močni vetrovi (zaradi tega tudi ni dreves, čeprav si zasajajo neke male gozdičke). Na mini vrtičkih pridelajo nekaj krompirja, rabarbare in repo. Na otoku Sandóy, ki je na enem delu malo bolj položen imajo rastlinjak, kjer pridelajo še nekaj solate, korenja, pese.
grenland
04. 03. 2019 09.56
Ferski otoki niso v EU in nikoli ne bodo :)