Čas za Zemljo

Kaj prinaša novi energetski koncept? Predvsem nič konkretnega, razen, da bomo premog kurili še do leta 2054

Ljubljana, 04. 03. 2018 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
45

Glavni cilj novega energetskega koncepta, ki je sicer zelo splošen in brez konkretnih ukrepov, je prehod v nizkoogljično družbo. Okoljevarstveniki so kritični predvsem, da koncept predvideva uporabo premoga do leta 2054. Na ministrstvu pa pravijo, da izpad proizvodnje električne energije iz TEŠ in NEK pomeni veliko tveganje za zanesljivost oskrbe z elektriko.

Vlada je ta teden sprejela Energetski koncept Slovenije (EKS), ki že kot predlog ni bil ravno po volji okoljevarstvenih organizacij. Na ministrstvu za infrastrukturo so pojasnili, da je EKS potreben, ker se ''potrebe po energiji v naši družbi konstantno spreminjajo, ker okoljskih sprememb, ki jih je povzročilo naše ravnanje z energijo, ne moremo več zanikati …'' 

Energetski koncept Slovenije je osnovni razvojni dokument, ki predstavlja nacionalni energetski program. ''Ključni izzivi, ki jih naslavlja, so postopno zmanjšanje rabe energije in povečevanje njene učinkovite rabe, povečevanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov in s tem opuščanje fosilnih virov za proizvodnjo električne energije, ogrevanje in promet, usmeritve glede priprav za odločitev o rabi jedrske energije ter tehnološki razvoj in komercialni preboj obnovljivih virov energije, naprednih tehnologij in storitev, vključno s shranjevanjem in učinkovito rabo energije,'' so navedli na ministrstvu. 

Bi morali dati prednost sončnim in vetrnim elektrarnam?
Bi morali dati prednost sončnim in vetrnim elektrarnam? FOTO: iStockphoto

Glavni cilj koncepta je prehod v nizkoogljično družbo. ''Ni ene rešitve, cilj bomo dosegli s kombinacijo več rešitev: s povečanjem energetske učinkovitosti, opuščanjem fosilnih virov, razvojem naprednih energetskih sistemov,'' razlagajo na ministrstvu. 

A pozor. Če boste iskali konkretne številke, kdaj in koliko denimo sončnih ali vetrnih elektrarn bomo postavili pri nas, jih ne boste našli. Gre le za koncept. Kot je zapisano, bodo do leta 2030 ti določeni v akcijskih načrtih oziroma v celovitem nacionalnem energetsko podnebnem načrtu. Do posameznih konkretnih projektov se koncept ne opredeljuje. 

Kar nekaj časa so torej na ministrstvu posvetili pisanju dokumenta, ki kaj več od že znanih usmeritev, ki jih tako ali tako narekujejo svet in spremembe, ki se dogajajo, ne ponuja. Prav tako koncept ne omenja nekaterih novih tehnologij, ki bodo, kot kaže zdaj, pomembno vplivale na prihodnost in so energijsko zelo potratne. 

Kakšne so zahteve in cilji? 

Države podpisnice Pariškega podnebnega sporazuma so se obvezale, da bodo zvišanje povprečne svetovne temperature omejile na precej manj kot dve stopinji Celzija primerjavi s predindustrijsko ravnjo, trudile se bodo sicer za ohranitev porasta pod 1,5 stopinje Celzija. Na podlagi tega je cilj zmanjšanje toplogrednih plinov glede na leto 1990 za 40 odstotkov do leta 2030, do leta 2050 pa za 80 do 95 odstotkov.

Hkrati s tem je do leta 2020 cilj za 25 odstotkov povečati delež obnovljivih virov energije (OVE - sončna, vetrna energija, lesna biomasa ...), do leta 2030 za 27 odstotkov. V desetih letih torej le za dva odstotka. Leta 2015 je bil po podatkih ministrstva delež OVE v končni rabi energije 21,5 odstoten. 

Izboljšati se mora tudi energetska učinkovitost (glede na PRIMES 2007), in sicer za 20 odstotkov do leta 2020 in za 27 odstotkov do leta 2030. 

Brez TEŠ in NEK še nekaj časa ne bo šlo, trdijo na ministrstvu

Ene rešitve za vse to ni, se zavedajo na ministrstvu za infrastrukturo, cilje lahko dosežejo le s kombinacijo več rešitev - od energetsko varčnih stavb do električnih avtomobilov oziroma avtomobilov z nižjo porabo do opuščanja uporabe fosilnih goriv, ki bi jih lahko nadomestile alternative, kot so sončna, vetrna, hidroenergija, geotermalna energija in energija morja. 

TEŠ ostaja v uporabi, prav tako premog, in sicer vsaj do leta 2054.
TEŠ ostaja v uporabi, prav tako premog, in sicer vsaj do leta 2054. FOTO: POP TV

Za dosego zastavljenih dolgoročnih ciljev bomo morali rabo fosilnih goriv zelo omejiti, vendar je potrebno tudi poskrbeti za zanesljivo oskrbo z energijo. Prav zato je to velik izziv tako pri proizvodnji in distribucije električne energije kot tudi pri načinu ogrevanja in predvsem pri prometu. Pričakuje se, da bo rezultat večje energetske učinkovitosti sicer zmanjšanje celotne porabe energije, delež porabe električne energije pa se bo povečeval. 

''Slovenija ima majhen elektroenergetski sistem, kjer vsaka večja proizvodna enota predstavlja pomemben element zanesljivosti v sistemu. Dolgoročno bo treba ob opuščanju fosilnih virov in po izteku življenjske dobe obstoječe jedrske elektrarne nadomestiti velik delež domače proizvodnje električne energije. Izbor ustreznih tehnologij in energentov, gradnja elektrarn in omrežij, njihovo umeščanje prostor ter določitev še sprejemljivega deleža uvožene električne energije bodo v prihodnosti predstavljali velik izziv,'' je zapisano v konceptu. 

Več kot dve tretjini elektrike v Sloveniji proizvedeta Termoelektrarna Šoštanj (TEŠ) in Nuklearna elektrarna Krško (NEK). ''Izpad proizvodnje električne energije iz teh proizvodnih enot pomeni veliko tveganje za zanesljivost oskrbe z elektriko. Slovenija bi postala zelo uvozno odvisna, če teh kapacitet na dolgi rok ne bomo nadomestili z novimi elektrarnami v Sloveniji,'' upravičujejo uporabo obeh. 

Kot je zapisano v konceptu, je predvideno podaljšanje obratovanja obstoječe jedrske elektrarne do leta 2043 (ob tem, da iz predvidenih scenarijev ni izbrisana možnost postavitve jedrske elektrarne), uporaba premoga na podlagi sedanjih tehnologij pa se bo končala najkasneje do leta 2054. 

In ravno delovanje TEŠ-a je najbolj zmotilo okoljevarstvenike. V organizaciji Greenpeace Slovenija so opozorili, da ''naši politični predstavniki usodo zapiranja TEŠ prepuščajo prostemu trgu (sistemu trgovanja s kuponi CO2 ETS)''.

''Če končni datum kurjenja premoga prepustimo trgu in se ga ne lotimo načrtovano, lahko pride ne le do veliko prepočasnega opuščanje premoga, temveč tudi, da bo treba TEŠ ugasniti nenadoma, brez ustreznih mehanizmov za zaščito delavcev, kar lahko pomeni velik pritisk na ekonomsko socialni položaj lokalnih skupnosti v neposredni okolici. Po svetu se sicer že dogajajo tektonske spremembe energetskih sistemov, države zapirajo premogovne termoelektrarne in večajo investicije v obnovljive vire energije (OVE). Trenutni predlog EKS praktično zaustavlja razvoj OVE v naslednjem desetletju,'' so januarja, ko je bil EKS še predlog, komentirali v Greenpeacu Slovenija.

Energetski koncept Slovenije bi moral po njihovem mnenju vsebovati pravično opuščanje premoga do leta 2030 v skladu s Pariškim sporazumom, in zavezo k hkratnemu razvoju sončnih, vetrnih in drugih elektrarn na obnovljive vire, s ciljem, da dosežemo najmanj 40 odstotkov delež OVE do leta 2030. Glede na scenarije v EKS lahko le s takšnim OVE ciljem dosežemo dolgoročni podnebni cilj - najmanj 80 odstotno znižanje toplogrednih plinov do leta 2050 na nacionalni ravni, so dodali.

Poudarili so, da bi morali dati prednost sončni in vetrni energiji ter hidroelektrarnam, ampak slednjim le tam, kjer je to še izvedljivo brez ogrožanja ključnih varovanih ekosistemov. 

Kaj bo z Muro? 

Glede na projekcije razogljičenja se bo delež OVE v energetskih bilancah večal. V prihodnje bo treba veliko bolje izkoristiti naravne danosti Slovenije, so navedli v konceptu in našteli nekaj okvirjev, ki bi jim morali slediti, seveda brez konkretnih številk, koliko elektrarn, kdaj in kje ... Dejstvo je, da imajo vsi viri energije tako prednosti kot slabosti, denimo, lesna biomasa je CO2 nevtralno gorivo, a lahko pripomore k večjemu onesnaženju zraka, tudi jedrska energija nima toplogrednih emisij, a kam z nevarnimi jedrskimi odpadki, vodna energija je čista, a poseg v naravo zaradi izgradnje hidroelektrarne je ogromen. 

V energetskem konceptu stavijo na hidroelektrarne, vendar imajo tudi te negativne posledice na okolje. Kot so zapisali, se je treba pri umeščanju in izgradnji hidroelektrarn in vetrnih elektrarn v prostor izogibati umeščanju na najboljša kmetijska zemljišča, izogibati se treba umeščanju objektov za izkoriščanje hidroenergije na poplavnih in vodovarstvenih območjih ter na območjih kopalnih voda, načrtovati je treba nadomestne habitate izven območij kmetijskih zemljišč, na katerih se izvajajo ukrepi kmetijske politike in so v funkciji pridelave hrane.
V energetskem konceptu stavijo na hidroelektrarne, vendar imajo tudi te negativne posledice na okolje. Kot so zapisali, se je treba pri umeščanju in izgradnji hidroelektrarn in vetrnih elektrarn v prostor izogibati umeščanju na najboljša kmetijska zemljišča, izogibati se treba umeščanju objektov za izkoriščanje hidroenergije na poplavnih in vodovarstvenih območjih ter na območjih kopalnih voda, načrtovati je treba nadomestne habitate izven območij kmetijskih zemljišč, na katerih se izvajajo ukrepi kmetijske politike in so v funkciji pridelave hrane. FOTO: Mia Media
Celotno besedilo najdete v priponki na dnu članka.

V konceptu stavijo na vodno energijo (hidroelektrarne), a je treba paziti na uničevanje kmetijskih območij in območij z bogato biotsko raznovrstnostjo oziroma treba se je ''izogibati umeščanju objektov za izkoriščanje hidroenergije na poplavnih in vodovarstvenih območjih ter na območjih kopalnih voda''

Okoljevarstveniki že dlje časa opozarjajo, da bi Mura in njena okolica zaradi načrtovanih hidroelektrarn utrpela nepopravljivo škodo. ''EKS, na katerega smo dajali pripombe, omogoča maksimalno izrabo rek v energetske namene, zato je bila naša ključna pripomba in zahteva, da se vanj zapiše, da reka Mura ni predmet energetske izrabe in da reko Muro razglasimo za izključitveno območje,'' so sporočili iz WWF Adria. 

''V energetske namene smo v Sloveniji že žrtvovali 50 odstotkov vodotokov. Ob vseh HE izginjajo ribe. Stanje je alarmantno na nacionalni ravni. Zato bi morali nujno razglasiti izključitvena območja, kjer elektrarn ne bi bilo mogoče graditi. Tej kategoriji zagotovo ustreza reka Mura, saj je to zadnja velika nižinska reka v Sloveniji, ki še ni pregrajena z jezovi ter skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 kilometrov prosto tekočih rečnih žil, zato jo tudi imenujemo evropska Amazonka. Mura je tudi po številu vrst najbogatejše območje v Sloveniji,'' je komentirala Andreja Slameršek, predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije in strokovnjakinja za pravne in vsebinske zadeve pri kampanji Rešimo Muro!. 

Peticijo za ohranitev Mure je do zdaj podpisalo že več kot 45.000 ljudi. 

Energetski koncept Slovenije
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

batom@pinkponk.com
05. 03. 2018 13.20
+0
ne vem ali jaz slabo vidim ali ste poopovci nesposobni??? Celotnega besedila, ki bi se naj nahajalo "v priponki na koncu članka" - kje je to???
LLLEPI
04. 03. 2018 20.09
-1
Prepoved voznje z dizli nato se z bencinarji in se kaksen novi tes
mario7
05. 03. 2018 09.40
+2
Kaj pa prepoved letalskega prometa in seveda ladijskega?
TEHNOVED
04. 03. 2018 19.44
+11
Ja vetrnih elektraren pa ne! Se bodo ptički zaletavali! BUDALE!
jakec1575
04. 03. 2018 18.55
+7
brez TES in NEK se nekaj casa ne boslo. za to je uspesno poskrbel energetski sektor poln parazitov z dobrimi bruto placami od raznih agencij pa vse don elesa. To kar ste nam skuhali je za par deset ljudi za svetilko obesit v opomin vsem ostalim kriminalcem. Obnova bloka 4 in 5 bi bila dovolj. Koliko kazni v desetinah milijonov evrov bomo vsako leto placali EU zaradi tesa?. Boli vas ne. Vi boste imeli dobre bruto place. Razliko denarja bi lahko investirali v distribucijo in najnovejse tehnologije. Pa v vrsne elektrarne. Banda Šostanjska.
Adolph
04. 03. 2018 16.11
+2
Samo vroc zrak in zameglavanje . . . . .
proofreader
04. 03. 2018 16.08
+8
Prepovedati rudarjenje kriptovalut, ki samo trošijo energijo.
ivanblagi
04. 03. 2018 15.43
+3
Z izgradnjo elektrarne Zlatoličje se je sprostilo 10x več rodovitne zemlje, zaradi kanala, do elektrarne so izginila močvirja in mrtvi pasovi ob reki. Zaradi kanala in akumulacije je omogočeno namakanje zemljišč. Ti butal..pa govorijo, da se z izgradnjo HE zmanjša zemlja za kmetijstvo. Z meloracijo in komusacijo Prekmurja se je populacija žab zmanjšala za 50%, posledično se je izselilo 50% štorkelj. Z izgradnjo akomulacijskih jezer se vedno dvigne podtalnica in nastanejo ugodnejše razmera za kmetijstvo in ne obratno, kot trdijo. Butalska država ta Slovenija.
Debely
04. 03. 2018 15.28
+2
Ta bedna vas po imenu Slovenija je 1000 let za časom.
mario7
04. 03. 2018 15.16
+17
Letalski promet tudi zelo onesnažuje okolje-zrak,pa ga za razliko od avtomobilov nihče ne omenja. Zakaj?
SDS_je_poden
04. 03. 2018 15.15
+7
Važno da bomo kurili premog do 2050, ker od 2030 dalje bomo lahko na novo registriral samo še hribridna vozila, ki bodo imela največ 50g CO2 na 100km ali čista EV vozila. Prometu vzameš, kar TEŠ potrebuje. Podn od podna.
periot22
04. 03. 2018 15.08
+6
Premog in bukova drva so zakon!
cefre
04. 03. 2018 22.22
+1
predvsem bukova drva na vratovih nekaterih.
mertseger
04. 03. 2018 14.56
+5
Zgraditi bo treba 2 blok nek do 2040. Takrat verjetno še ne bo fuzijskih elektrarn ali pa bodo predrage za nas. TEŠ leta 2055 pa bo morala že zamenjati fuzijska elektrarna ki bo obratovala poleg NEK2.
jakec1575
04. 03. 2018 18.58
+1
Tes bomo zaprli veliko repj, ce bomo vsako leto dali 80 mio e za kazni za emisije.
ivanblagi
04. 03. 2018 14.20
+7
Zdaj ,ko so sončne elektrarne zasnežene minimalno proizvajajo, kar je zelo dobro. Država ne plača subvencij, ki znašajo 3-5kratnik cene proizvedene energije- Porabniki bomo tako manj plačali za elektriko!!! Torej subvencije gredo v žep lastnikom iz žepa porabnikov. Če pa ne proizvajajo ostane denar porabnikom!!!!!
ivanblagi
04. 03. 2018 13.54
-5
Z izgradnjo elektrarn na Savi . TEŠ v Sloveniji ni več potreben in ga bodo zaprli ker itak dela z izgubo.
DachoSLO
04. 03. 2018 14.59
+4
Adolph
04. 03. 2018 16.15
+2
Ivo,kdaj si bil zadnjc na Savi,vcasih je komaj vecja kotTrbovscica . . . . . . . .
ivanblagi
04. 03. 2018 18.14
Sartre
04. 03. 2018 13.29
+10
Samo teš 6 nas je rešil pred pomanjkanjem električne energije v zadnjih, malo bolj hladnih dneh. TEŠ je edina elektrarna v Sloveniji, ki lahko obratuje med vsemi vremenskimi razmerami.
ING2
04. 03. 2018 16.12
+0
jakec1575
04. 03. 2018 18.59
+2
ja sam tes za 800 mio ne pa za 1,6 mrd. domcai lakaji so za nekaj mio e v lasten zep, dovolili preplacanje investicije za 2x. za ta denar bi lahko dobili se en blok. da o kaznih ne govorimo.
jakec1575
04. 03. 2018 19.00
+4
TellingTheTruth
04. 03. 2018 13.26
+4
Razumte da mormo met premog. Al bo narod drgac reku da so brezveze zgradil spomenik korupcije te6. Al levaki ne bodo mogli drgac krast do penzije, ce bomo prehitro ugasnili pec. Haha
DachoSLO
04. 03. 2018 15.00
+1
Joj, kake neumnosti vse hodijo po tej slovenski zemlji!!!
VolkBrenin
04. 03. 2018 13.19
+6
Glavni cilj koncepta je prehod v nizkoogljično družbo. ''Ni ene rešitve, cilj bomo dosegli s kombinacijo več rešitev ....in blablablaaaa....Nateg iz naslova globalne otoplitve ....in seveda nove dajatve...Mogoče kdo ve , koliko ( skupaj z vsemi dajatvami - tudi za naše paciente v bruslju ) ..." vplačamo v eu ...in koliko od tega " dobimo " nazaj ...
Iluzionist
04. 03. 2018 14.59
-1
več dobimo nazaj kot pa vplačamo, to so kohezijska sredstva in denarja dobimo več kot ga pa sploh znamo porabiti in ga moramo vračati nazaj, prehod na brezogljične tehnologije je za evropo nujen, ker uvažamo cca. 54% vse porablene energije v EU-28, s tem smo tudi podvrženi geostrateškim manipulacijam ostalih velikih sil in to je tisto ključno.. samo en iozmed mnogih primerov je ukrajinski scenarij, kjer EU lahko samo gleda, kaj se dogaja na njenih mejah, medtem ko ZDA in RF igrata pravo strateško igro, namesto sda bi se EU in RF dogovorila kot dobra soseda v skupno najboljše
BitterTruth
04. 03. 2018 13.16
+20
pa kaj se vam je strgal od vsega hudega???? še 35 let premoga... ampak čez 2 leti bomo pa vsi morali biti na električnih avtomobilih al kaj???? zasvinjali ste cel svet, sedaj naj ga pa mali človek rešuje s tem da bo brezveze plačeval dajatve na plastiko, ločeval jogurtove lončke od tetrapaka mleka, časopis od reklam ipd... srečo imate da ste dovolj močni da jaz ne pridem na oblast ker bi bil prvi ukrep pucanje svinjarije iz vlade in parlamenta, namesto ločevanja odpadkov pa ločevanje politike od gospodarstva ter cerkve od države... sram me je da sem tako nemočen, da lahko samo gledam ko svinjate po slovenskem narodu, da lahko samo tipkam na nekem obskurnem portalu v obrambo naših otrok, da se lahko samo čudim, ko vidim prazne poglede iz opranih možganov ljudi
VolkBrenin
04. 03. 2018 13.24
+8
In zakaj so po tvoje dovolj močni ??? ...namig - narod je apatičen...v smislu samo da ne bo slabše, saj še kar gre ...in podobno...Resnica pa je ta , da bi celoten narod moral biti na ulici že x krat , ko je na plan prišla " nova in nova " svinjarija ki jo počnejo...Ljudje so zavedeni in da se jim ravno toliko vsega , da imaš nos še nad gladino ...
VolkBrenin
04. 03. 2018 13.24
+5
In vsi bi se še kako Zelo morali zanimati za politiko ...in ukrepati...
fafajonka
04. 03. 2018 13.01
+6
In kaj bodo v Velenju delali po letu 2054, ko ne bo več rudnika in TEŠ, ko danes nihče ne razmišlja o tem? Bodo gojili solato ali redili ovce ?
Madeni
04. 03. 2018 13.05
-2
Izvažali ALBANCE..gojili SOCIJALIZEM...in izdelovali tretjo JUGOSLAVIJO..
Madeni
04. 03. 2018 13.06
-4
Večjih rdečih norcev ni v Evropi so samo še v Venezueli in Severni Koreji..
Brakedirt
04. 03. 2018 13.08
+1
korintos23
04. 03. 2018 13.09
-1
Moraš res biti teslo da se zanimaš kaj bo za 36 let! hahaha
Madeni
04. 03. 2018 13.14
-2
A je hotel povedati, da so lagali o zalogah premoga..ter da bodo verjetno izgnali iz domov še večje števiilo domačinov..SAM PRAŠAM..
srebrnibreg
04. 03. 2018 13.28
+2
TOX6
04. 03. 2018 12.57
+0
Energetski koncept primeren za YUrski park!!!!!