Čas za Zemljo

Lenarčič na največjem letalskem mitingu na Kitajskem

Žengžu, 28. 04. 2018 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič se v kraju Žengžu na Kitajskem udeležuje velikega letalskega mitinga. Gre za največjo prireditev splošnega letalstva na Kitajskem, ki si ga bo v teh dneh ogledalo več kot 300.000 ljudi. Poudarek letošnjega mitinga je spodbujanje razvoja lahkega letalstva na Kitajskem. Na mitingu se bodo predstavila letala iz 34 držav, med drugim tudi iz Slovenije. 

Matevž Lenarčič s svojo odpravo letos nad Azijo izvaja meritve koncentracij črnega ogljika. In je tudi eden od redkih pilotov (poleg še dveh pilotov iz Singapurja), ki je dobil dovoljenje za prilet na miting. Vsa druga letala so morali pripeljati v kontejnerjih. Trije piloti, ki so na prireditev prileteli, so bili deležni posebne pozornosti na otvoritveni slovesnosti, prav tako pa tudi prihod utemeljitelja združenja Earthrounders Clauda Mounierja

Pridobivanje dovoljenj in letenje nad Kitajsko ni bilo enostavno. Kot pravi Lenarčič, je Kitajska letalsko zelo zaprta država, čeprav so leta 2010 začeli počasi odpirati zračni prostor. Toda, spremembe se odvijajo (pre)počasi, zato je zračni prostor za majhna letala še vedno praktično zaprt. Takšna letala so na Kitajskem namenjena izključno šolanju pilotov in je z njimi možno leteti le na območju letališča. 

Nujnost liberalizacije režima letenja je bilo tudi osrednje sporočilo predstavnikov združenja Earthrounders. "Sedaj je namreč letenje z lahkimi letali na Kitajskem negotovo in nevarno predvsem zaradi birokratskih postopkov, ki povzročajo zamude in zaradi kontrolorjev letenja, ki ne razumejo zahtevnosti letenja lahkih letal v slabem vremenu," so zapisali v Lenarčičevi ekipi.

Matevž Lenarčič bo prvega maja nadaljeval svojo pot proti Mongoliji in Rusiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
04. 05. 2018 13.33
+0
Dolgočasen samopromotor. Ko govori ga tako nobeden nč ne razume. Govori, kot bi mu bil govor največja muka v življenju.
Militos
28. 04. 2018 11.29
+0
linkok
28. 04. 2018 11.09
+6
fdv nebodiga treba,kaj pa spet meri,gostoto kobilic v zraku na m².