Čas za Zemljo

Lenarčič se znova podaja na pot: 'Ta zgodba lahko prinese le dobro'

Ljubljana, 29. 03. 2018 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Matevž Lenarčič se odpravlja na okoli 21.000 kilometrov dolgo pot, ki naj bi jo v nekaj več kot mesecu dni preletel v 13 etapah. Polet bo imel velik pomen za znanost. "Najpomembnejši rezultati tega projekta so meritve na področjih, kjer jih doslej še ni bilo," je dejal vodja znanstveno-raziskovalnega dela ekipe Green Light World Flight Griša Močnik.

Matevž Lenarčič se znova podaja na pot.
Matevž Lenarčič se znova podaja na pot. FOTO: GreenLight WorldFlight

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič bo predvidoma 9. aprila z ultra lahkim letalom iz Maribora poletel na novo okoljsko misijo Green Light Wolrd Flight. Misija bo posvečena zbiranju podatkov, povezanih s podnebnimi spremembami, čemur pravi letenje s smislom. "Ta zgodba lahko prinese le dobro," je prepričan.

Lenarčič se odpravlja na okoli 21.000 kilometrov dolgo pot, ki naj bi jo v nekaj več kot mesecu dni preletel v 13 etapah. Najdaljša etapa naj bi tokrat traja dobrih 12 ur. Vendar pa je v zvezi s potjo še veliko negotovega.

"V vsaki misiji je potrebno pridobiti dovoljenja za prelete in pristanke v posameznih državah. Kjer so težave, je treba sprejeti kompromise - letos jih je bilo zaradi držav, ki so relativno problematične za letenje z lahkim letalom, kot sta na primer Kitajska in Rusija, izjemno veliko," je poudaril Lenarčič.

Kje bo letel?

Za Kitajsko dovoljenj še vedno nimajo, upajo, da jim bo pri pridobivanju pomagalo povabilo organizatorja na eno največjih letalskih prireditev v tej državi, Blue Legend Air Expo.

Trenutno je načrtovan polet iz Maribora preko Turčije, Irana, Pakistana, Indije, Bangladeša, Mjanmara, Laosa, Vietnama na Kitajsko. Od tam bi Lenarčič poletel na sever preko Mongolije v Rusijo, kjer naj bi se mu na delu poti pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin, ter nato proti domovini.

Glede svojih motivov je Lenarčič dodal, da ga kot pilota pri celotnem projektu v prvi vrsti zanima letenje, lepo pa je, če ima to določen smisel. "Nadaljujemo z zgodbo, ki lahko prinese le dobro. Naš pristop je pozitiven, obenem pa delamo to, kar je dobro za vse. Če ugotovimo, kje je ozračje slabo, je to predpogoj, da se začne to reševati," je pojasnil o misiji.

Meritev na teh področjih še ni bilo

Polet bo imel velik pomen tudi za znanost. "Najpomembnejši rezultati tega projekta so meritve na področjih, kjer jih doslej še ni bilo," je dejal vodja znanstveno-raziskovalnega dela ekipe Green Light World Flight Griša Močnik.

"Začeli bomo na področjih, za katera vemo, da so zanimiva s stališča proučevanja podnebnih sprememb, v drugem delu poleta pa bomo leteli nad področji, kjer doslej še ni bilo narejenih zelo veliko meritev, mi pa tam sploh še nismo merili," je nadaljeval. "Izmeriti želimo stanje okolja, stanje podnebja, da lahko spremljamo učinkovitost ukrepov za zmanjšanje segrevanja ozračja."

Prednost projekta so tudi meritve na višini, kjer jih je na splošno zelo malo - večina meritev je namreč opravljenih pri tleh. Skupaj z drugimi strokovnjaki bodo nato te podatke uporabili za izboljšanje modelov in njihove napovedne moči ter oblikovanje parametrov za spremljanje učinkovitosti ukrepov. Kot je dodal Močnik, so doslej na vseh misijah naleteli na podatke, ki so jih presenetili, in to vedno v negativnem smislu.

Medtem ko so bile prejšnje misije osredotočene na črni ogljik, se bodo tokrat v ekipi osredotočili na širšo sestavo onesnaženja, je še poudaril znanstvenik. Tako bodo poleg merjenja prispevka aerosolov, ki absorbirajo sončno svetlobo, spremljali tudi prispevke drugih aerosolov, ki absorbirajo in sipajo svetlobo. Za te potrebe bodo prvič uporabili novo vgrajene inovativne inštrumente.

Osveščanje javnosti

Še en pomemben vidik misije je osveščanje javnosti o onesnaževanju. Na spletni strani www.worldgreenflight.com je v podpis na voljo tudi peticija proti onesnaževanju s črnim ogljikom.

Črni ogljik oziroma saje nastajajo pri nepopolnem izgorevanju - glavni vir onesnaženja so industrija, promet ter (individualna) kurišča. Ko so blizu tal, jih vdihujemo in so škodljive za zdravje, v zraku pripomorejo k dvigu temperature ozračja, ko padejo na ledenike, pa povzročajo njihovo taljenje. "Izpusti so vedno lokalni, posledice pa so regionalne in globalne," je poudaril Močnik.

Generalni zeleni partner projekta Green Light World Flight je Energetika Ljubljana, generalni eko partner pa je podjetje Lumar.

Lenarčič se bo na pot ponovno podal v letalu Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool. "To bo že tretja misija za to letalo. Bil je na servisu in pravijo, da je v dobri kondiciji, zato nismo imeli razloga, da bi kar koli spreminjali, imamo dobre izkušnje," je pojasnil letalec.

Aerospool pa bo najverjetneje partner tudi v misijah v prihodnjih letih, ko Lenarčič načrtuje "resnično dolge etape", ki bi predstavljale tudi mejnik v letalstvu. "V izdelavi je že letalo istega proizvajalca, ki bo imelo več prostora za gorivo," je povedal. Novo letalo naj bi bilo sposobno nositi od 600 do 650 litrov goriva, kar naj bi bilo dovolj za letenje okoli 50 ur.

Prihodnje načrtovane destinacije so sicer Indijska podcelina s Himalajo ter južni in severni tečaj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
30. 03. 2018 14.14
Jaz pa sem malo drugačnega mnenja, kot večina pod menoj. Najprej mu želim veliko sreče pri njegovem naslednjem podvigu in zahvalo, da se je tega sploh lotil. Tisti, ki pa ste tako pametni pa itak niste vredni komentarja, saj razen ležanja na kavču in tipkanja po PC-jih, drugega niste sposobni.
emilzapata
30. 03. 2018 10.24
+1
tale model sem na začetku občudoval, sedaj mi je že malo nadležen s tem brezveznim letenjem, je podoben Martinu Strelu s svojim brezveznim mlatenjem po svetovnih rekah, zadnji čas pa o njegovih "prispevkih človeštvu# nič več ne slišimo.
Pantokrator
29. 03. 2018 19.56
-1
Glumac, njegov Epsi je uvedel vstopnino v Logarsko dolino!
bema1201
29. 03. 2018 17.42
-1
Naj pazi ko bo letel nad Rusijo da ga ne sestrelijo če ga slučajno zamenjajo za kakšno brezpilotno natovo letalo. Rusi hitro včasih prehitro odreagirajo ker so polni strahov da jih bo kdo napadel.
JohnsonJohnson
29. 03. 2018 16.54
+4
hahaha, a vas še kar nekaj naseda? Dedu mal dnarja sfali, pa gremo naši mal v avion,. sponzorji pa dnar na kup, pa je eno, dve leti mir v bajti. No, mogoče se motim, pa bo vendarle zaustavil globalno segrevanje. če ne on pa Chuck Norris
kovinar51
29. 03. 2018 16.14
-1
Zanima me, kdo bo to financiral?
TitCankar
29. 03. 2018 16.05
+3
zurbrigen
29. 03. 2018 15.50
+5
slogan tega pilota je "DOBRO ZAME"