Čas za Zemljo

Mikroplastiko prvič odkrili tudi v človeških izločkih

Dunaj, 23. 10. 2018 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
9

Avstrijski znanstveniki so v vzorcih človeškega blata prvič odkrili mikroplastiko, so sporočili z univerze za medicino na Dunaju in avstrijskega okoljskega ministrstva. Delce plastike so našli v vzorcih vseh osmih udeležencev pilotne študije.

Sodelujoči v študiji so stari med 33 in 65 leti in živijo na različnih celinah. En teden so o svoji prehrani vodili dnevnik, po tednu dni pa oddali vzorec blata. Vsi so v tem času uživali živila, pakirana v plastiko ali pijače iz plastenk. Več med njimi jih je uživalo tudi ribe ali morske sadeže, nihče od njih pa se ni prehranjeval izključno vegetarijansko.

Povezave med načinom prehrane in obremenjenostjo z mikroplastiko znanstveniki zaradi majhnega števila sodelujočih v študiji niso mogli ugotoviti.
Povezave med načinom prehrane in obremenjenostjo z mikroplastiko znanstveniki zaradi majhnega števila sodelujočih v študiji niso mogli ugotoviti. FOTO: Thinkstock

"V našem laboratoriju smo našli delce devetih različnih umetnih snovi v velikosti od 50 do 500 mikrometrov," je pojasnila Bettina Liebmann, strokovnjakinja za analizo mikroplastike na avstrijskem okoljskem ministrstvu. V vzorcih sta bila najpogostejša polipropilen (PP) in polietilentereftalat (PET).

Povezave med načinom prehrane in obremenjenostjo z mikroplastiko znanstveniki zaradi majhnega števila sodelujočih v študiji niso mogli ugotoviti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

štumbamfirer
23. 10. 2018 11.10
-4
ubogi vegiči
Bofur
23. 10. 2018 09.06
+27
Mislim, da je tukaj prisotnega VELIKO zavajanja. Kaj je glavni vir mikroplastike ? Dajmo to naprej ugotoviti. GLAVNI IN EDINI vir mikroplastike v vodi, pitni vodi, morju ...... SO .... PRAŠKI, PRAŠKI ZA PRANJE PERILA .... PAČ da bo perilo čisto tudi pri 30 stopinjah, v njega dajejo majhne koščke, ki niso milo ... TO JE TO. TOREJ izdelovalce industrijskih mil, šamponov, tekočih mil, pralnih, pomivalnih sredstev je treba prisiliti, da v svoje produkte NE TLAČIJO več mikro plastike. Dokler se je perilo pralo z navadnim trdim milom ni bilo težav. Zdaj pa imamo vsi pralne, pomivalne stroje in odplake z mili gredo neposredno v kanalizacijo, mikro delčki pa se ne ustavijo v filtrih in gredo neposredno v vodni sistem, reke, pronicajo v vodne vire .... in postajajo del naše hrane in nas samih.
Slo-mb
23. 10. 2018 11.27
+4
mikro plastika je tudi prisotna v higienicnih pripomockih, kot je zobna pasta npr.
Bofur
23. 10. 2018 12.19
+1
Sigurno. Gre za to, da so zdaj glavni krivec za raztopljeno mikro-plastiko v vodi, pitni vodi, jogurtovi lončki. Kar ni res. Torej glavni krivec je KEMIJSKA industrija, kozmetika, izdelki za osebno nego, šamponi, kreme, pralni praški, praški za pomivalne stroje. Embalaža je drug problem. Ampak embalaža ni kriva za mikro-plastiko.
fairplayy
23. 10. 2018 14.45
+1
bofur du irst dich tudi loncki jogurtovi pripomorejo k mikroplastiki med proscesom razkrajanja le da je proces malo dolgotrajnejsi
Bofur
23. 10. 2018 18.08
Mikroplastika pa gre takoj v sistem brez razkrajanja, v milijonih litrov ... Ne vem, no. Koliko časa traja da iz jogurtovega lončka nastane mikroplastika, 50, 100 let, 1000 let ? Plastiko uporabljamo zadnjih 60 let. Mikroplastika iz šamponov je v vodnem sistemu takoj, ko jo splaknemo po cevi.
fairplayy
23. 10. 2018 07.44
+31
Ne povejo pa da se na mikroplastiko se vežejo različna onesnaževala (ftalati, alkilfenoli, bisfenol A, kovine, obstojna organska onesnaževala, patogene bakterije, ki povzročajo bolezni pri vodnih organizmih in ljudeh... Mikroplastiko so dokazali v želvah, morskih pticah, v ribah, rakih, školjkah, črvih. Mikrodelce so zaslediti celo v zooplanktonu . Vsebnost plastičnih mikrodelcev je bila potrjena tudi v nekaterih vzorcih medu, piva ter morske soli Mikroplastika v vodi učinkovito veže nase obstojna organska onesnaževala, po drugi strani pa sprošča aditive, dodane plastiki med proizvodnjolahko v človeško telo prehaja z vdihavanjem, zaužitjem ali preko kože, sluznic..
MojsterSplinter
23. 10. 2018 09.23
-2
Kdo tega ne pove? Ali naj bi študija o izločkih po tvojem zajela vse, kar je človeštvu znanega o plastiki?
fairplayy
23. 10. 2018 07.35
+62
Uvesti davek na pakirano hrano v embalažo s katerim se poskrbi za razgradnjo in subvencionirat povratno embalažo, vrečke za večkratno uporabo, refuzni način, da bo le ta konkurenčna od pakirani. Pet rezin klobase v plastiki, 2 deci vode v plastenki, sladkarije zavite v 4 folije, za vsak sadež zelenjavo ločena plastična vrečka, izdelki zaviti v folije, kartone, stiropor..itd