Čas za Zemljo

Morska gladina bo do leta 2100 narasla za 50 do 60 centimetrov

London, 14. 06. 2018 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Antarktiki so se v zadnjih 25 letih stalili kar trije bilijoni ton ledu. Letno v oceanih "izgine" 200 milijard ton ledu s skrajnega juga Zemlje, to pa vpliva tudi na dvig morske gladine. Na globalni ravni naj bi se, po projekcijah znastvenikov, morska gladina dvignila za več kot pol metra.

Sateliti, ki spremljajo stanje na Beli celini, kažejo, da zaradi taljenja letno v oceanih "izgine" več kot 200 milijard ton ledu. To se pozna na gladini morja, ki se na globalni ravni letno poviša za 0,6 milimetra, kar je trikrat več od zadnjih ocen v letu 2012, piša BBC.

Taljenje ledu na Antarktiki je vedno hitrejše

Države bodo morale te informacije in novo pospeševanje tega trenda vzeti v račun pri načrtovanju nizkoležečih priobalnih skupnosti.

Znanstveniki trdijo, da so izgube večje v zahodnem delu kontinenta, kjer prihajajo topli tokovi od spodaj in talijo potopljene dele ledenikov.

V zadnjih 25 letih je na Antarktiki izginilo skoraj bilijone ton ledu.
V zadnjih 25 letih je na Antarktiki izginilo skoraj bilijone ton ledu. FOTO: AP

"Ne moremo zanesljivo povedati, kdaj se je to začelo, saj takrat še nismo zbirali podatkov v morju," pojasnjuje profesor Andrew Shepherd, ki vodi raziskovalno nalogo Imbie. "Lahko pa povemo, da je na Antarktiki danes preveč toplo. Približno pol stopinje je več od tega, kar kontinent še lahko prenese in zato se tali približno pet metrov ledene osnove vsako leto. To prispeva k dvigovanju nivoja morja, ki ga opažamo," še dodaja.

Vesoljske agencije pošiljajo svoje satelite nad Antarktiko od zgodnjih devetdesetih let prejšnjega stoletja. Evropa beleži podatke neprekinjeno od leta 1992.

Sateliti zaznavajo spremembo višine ledene plošče in hitrost, s katero se znižuje. Nekatere posebne naprave s preleti lahko izmerijo debelino ledenih plošč tudi z zaznavanjem razlik v težnosti. Delo raziskovalcev v nalogi Imbie je, da vse te podatke združijo v celoto, ki najbolje opiše dogajanje na skrajnem jugu našega planeta.

Nastajanje ledu na vzhodnem delu ne uspe pokrivati izgub na zahodnem delu

Glaciologi, strokovnjaki za ledenike, ponavadi ločujejo tri področja na Antarktiki, ki se obnašajo različno. Na zahodu celine, kjer je največ ledenikov, so se izgube ledu v letih 1992 do 2017 povečale iz 53 milijard na 159 milijard ton letno.

Nastajanje ledu na vzhodnem delu Antarktike ne uspe pokrivati izgub na drugih delih celine.
Nastajanje ledu na vzhodnem delu Antarktike ne uspe pokrivati izgub na drugih delih celine. FOTO: AP

Na polotoku Antarktike, ki štrli proti Južni Ameriki, se je zmanjševanje količine ledu s 7 povzpelo na 33 milijard letno, po navedbah znanstvenikov predvsem zato, ker so se nekatere plavajoče ledene gmote pred ledeniki sesule in s tem ledu za njimi omogočile hitrejši tok.

V tem trenutku delamo projekcije do leta 2100, kar je približno življenjska doba trenutne generacije. Morska gladina se bo v tem času dvignila za 50 do 60 centimetrov. Pippa Whitehouse

Vzhodna Antarktika, največji del celine, je edini del, kjer beležijo povečanje ledu. Večina tega predela se namreč nahaja na površju. Tukaj se sneg zbira in območje ni tako izpostavljeno procesom taljenja kot so druga. A povečanje ni preveč izrazito, približno za pet ton ledu letno.

Ekipo naloge Imdie vznemirja dejstvo, da rast na vzhodnem delu ne more nadoknaditi izgub na zahodnem delu in na polotoku. Verjetno je na manj negativno dojemanje stanja na Antarktiki vplivalo tudi dejstvo, da je tam ravno pred zadnjo oceno leta 2012 zapadlo nenavadno veliko snega.

Taljenje na Antarktiki postaja glavni dejavnik dvigovanja morske gladine

Globalno se gladina oceanov dviga za 3 milimetre na leto. Na to vpliva več dejavnikov, tudi širjenje oceanov, medtem ko se segrevajo. Iz zadnje naloge Imbie pa je jasno, da na gladino močno vpliva tudi dogajanje na najbolj južnem delu Zemlje.

Taljenje ledu na Antarktiki postaja glavni razlog za dviganje morske gladine.
Taljenje ledu na Antarktiki postaja glavni razlog za dviganje morske gladine. FOTO: AP

"Trikratno povečanje sedaj postavlja Antarktiko med glavne razloge za dvig morske gladine", pravi profesor Shepherd in doda: "Nazadnje, ko smo pregledovali ledene plošče, je glavni delež prispevala Grenlandija, a zdaj temu ni več tako."

Skupno je Antarktika izgubila kar 2,7 milijarde ton ledu od leta 1992, kar je prispevalo k dvigu morske gladine za 7,5 milimetra.

Dvigovanje ledenikov lahko zmanjša izgube ledu zaradi taljenja

Po drugi strani ameriški in nemški znanstveniki opozarjajo na možno reakcijo izostatičnega premika ledenikov, kar pomeni, da se bodo ob taljenju potopljeni deli ledenikov začeli dvigovati nad gladino. Novi dokazi na podlagi podobnih dogodkov v preteklosti kažejo, da lahko ta proces dejansko nekoliko zmanjša izgube ledu, saj ledenik med dviganjem ulovi tudi nekatere plavajoče gmote ledu.

"To je kot zaviranje na kolesu," pravi Pippa Whitehouse iz univerze v Durhamu. "Trenje na dnu ledenih gmot, ki so prej plavale, zdaj pa se nahajajo na površju, upočasni vse skupaj in popolnoma spremeni dinamiko na ledeniku. Verjamemo, da bo to upočasnilo taljenje v prihodnosti, vendar ne dovolj, da bi izničilo vplive današnjega segrevanja," trdi Whitehousova in dodaja: "Segrevanje oceanov bo preveč stanjšalo led, da bi ta proces lahko pomagal."

Morska gladina se bo po predvidevanjih do leta 2100 dvignila za več kot pol metra.
Morska gladina se bo po predvidevanjih do leta 2100 dvignila za več kot pol metra. FOTO: AP

Morska gladina se bo do leta 2100 dvignila za 50 do 60 centimetrov

V prejšnji oceni je bil prispevek Antarktike na globalni dvig morske gladine do konca stoletja uvrščen med manj pomembne vplive, zadnja ocena pa ga uvršča čisto na vrh po pomembnosti.

"V tem trenutku delamo projekcije do leta 2100, kar je približno življenjska doba trenutne generacije. Morska gladina se bo v tem času dvignila za 50 do 60 centimetrov," še pravi Whitehousova in posvari: "To ne bo vplivalo le na ljudi, ki živijo ob obalah, ampak tudi na pogostost močnih neurij in poplav."

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
18. 06. 2018 12.03
+3
dvig gladine pomeni še več migrantov treba bo omejiti potrošnjo goriv.
Pikabalonca
17. 06. 2018 20.31
+0
Tali se LED na ARKTIKI ta je morski in z taljenje, se gladina niža, na ANTARKTIKI ga je vedno več..problem bi lohka bil samo temperaturni raztezek zemlje.Ampak kako bomo preverili ANTARKTIKO ko pa pod 60 vzporednik južno ni dovoljeno vstopit če ne poslušaš te celo ustrelijo..Nekako o Antarktiki če povzamemo izjave Admirala BRYDA..so celine večje kot ZDA..Samo tja nihče ne sme..
frako
18. 06. 2018 12.03
+2
sam od turistou je preve č smeti tam dol kako je to mogoče :D
Dbist
23. 08. 2021 11.31
In zemlja je ploščata!!! To si pozabil omeniti, draga Pokabalanca
ni_mi_vse_eno
16. 06. 2018 10.28
-1
Baje so večje količine ledu problem, ker lahko večje količine ledu zdrsnejo v morje. Frako☺
frako
16. 06. 2018 11.40
+2
ne ni večjih količin ledu v tem je point, led s kopneg zginja v morje, in loleki praujo obseg antarktike je večji tko da mora bit več ledu.
dannyer
15. 06. 2018 10.50
+0
prvič led na antartiki se veča in ima že 132% največji obsek. drugič taliv se je klun ki pa ni v arktičnem krou 3tjič antarika ima več ledu kot se pa tali. in to 4 krat. to so vsa dejstva iz nase in noaa tudi drugi so o tem govorili te napovedi ki jih slišimo so pa tako ne točne da so že fn. to strašenje in selekcioniranje novice ker veliko bralcev pojma nima je res podlo ni čuda dase celo elon musk začel boriti proti medijem saj po polih 84$ američanov ne zaupa medijem in so mnenja da širijo FN. in ja aktivnost sonca se bo zmanjšala. 500 nazaj pa je bil miami pod vodo kdor bo imel možnost bo lahko videl do kot je segala voda. kaj se tiče morja je lani za 0.01 gladina upadla in je nekoliko stablna po mnenju danskega inštituda ki meri severni tečaj je imel severni tečaj bolj debel led kot pred 10 leti pa tudi velik obsek. res podlost do konca
frako
15. 06. 2018 11.32
+0
površino s volumnom spet zamenjujete nalašč seveda ta zavajate narod. S antarktike kontinenta dobesedno drsi led v morje s hitrostjo kot si nismo predstvljali pred 15 leti . Led seveda prvo plava na vodi šele nato se odlomi in gre dlje, za lajike zgleda kot da je več ledu po površini a po olumnu ga je bistveno manj na kontinentu kot včasih.
dannyer
15. 06. 2018 17.00
+0
ne govorim o tem. ti podatki so od ipccja nase in noee površina in debelina na antartiki je večja kot kader koli prej tali pa se on led ki je izven arktičnega kroga.
frako
15. 06. 2018 18.05
-1
aja sam ne zastopiš, lej povedal si da ma antakrika 132% obseg, sam ne zastopiš da je to slabo. Led dobesedno drsi s antarktike oz s zemlje v morje voda se na površini nardi in nato prereže do dna in podmazuje led da drisi v morje. Zato je obseg tok večji k je tok ledu že not zdrselo.
dannyer
15. 06. 2018 18.38
+1
edino ogrevanje se najde na dnu antartike in na dnu pacifika da ne omenim severni tečaj dajal sem da ima antartika več celinskega ledu ta pa drsi to je res ampak proces je globoko pod ledom . drugič govorim da ima antartika največji obseg od kar ga merimo. lani so 3 krat reševali znanstveniki in vsi 3 ledolomilci so ostali ujeti. te meritve pa ponavadi naredijo ko pride na polih neko poletje. takrat se led res zmanjša kar je normalno.po domače preveč ledu je na jugu.
frako
15. 06. 2018 19.09
-3
ne ne fant polet je več ledu v morju kot pozim ko bi moglo bit ko morje zmrzne, zato ker se led topi in drsi v morje. Sam ti ne kapiraš in še kar po svoje palamudiš. itak nima veze je že zdavnaj prepozno za našo vrsto.
dannyer
15. 06. 2018 21.06
+2
led res drsi saj vsi glejzari drsijo po svetu to ni nobena umetnost dejstvo je da je led na kopnem več kar je že patetično druda antartika se deli na 2 dela nižji in vosoki in on drsi drugič znanstveniko so to obdelali in je jasno sam našim medijem ni. antartika ima pa naj več ledu tako v površini kot volumnu od kar ga merimo. večina meritevna severu začenajo ob septembra in to v zadnjih 20 letih. enako tudi na antartiki. prvič na obeh polih ko je hladno se led poveča in ne obratno kekec ta pa je dobra. lani so reševali znanstvenike ker so se zagozdali v led ker ga je preveč. sploh niso dosegli kopno. led pa na antartiki dokazuje da je povprečje zemlje bilo že 25 stopinj pa se ni stalil led tako da te pravljice me sedaj ne ganejo več.
frako
16. 06. 2018 11.39
+1
nima veze če nečeš zastopit, a ti bo to mogoče pomagalo, led ki povečuje obseg antarktike, ni zmrznjeno morje ampak led s kopnega antarktike. ti to mogoče kej pomaga al samo nočeš zastopit.
ni_mi_vse_eno
14. 06. 2018 22.13
+2
Neosnovane izjave. Za leto 2100 lahko rečete karkoli, dejstvo pa je, da se aktivnost Sonca zmanjšuje in posledično se bo temperatura zniževala. Uči se: "Mini Ice Age, Long Ice Age Glaciation explained." O ohlajevanju je govoril tudi dr. John L. Casey in tudi drugi znanstveniki, npr; Grand Solar Minimum Primer: Dr. Roy Spencer. O naravnih ciklih govori tudi dr. David Dilley; Is Climate Change Dangerous? Former NOAA Meteorologist David Dilly. Če pogledamo zgodovino zadnjega miljona let ugotovimo, da so se ledene dobe dogajale in to ni nikomur sporno. Sporjno naj bi bilo le dejstvo, da se zgodovina ponavlja.
frako
15. 06. 2018 12.09
+0
ja če neb blo ljudi ki so izoliral atmosfero s toplogrednimi plini bi se zemla mau ohladila ja ob padcu moči sonca, sam smo tok izoliral našo hišo da se sploh to malenkostno ohlajanje ne pozna in se še dalje segrevamo.
grozjak
14. 06. 2018 14.22
+0
super, ne bo treba več tko daleč na morje :)
grozjak
14. 06. 2018 14.25
+1
Ka pa mislis
14. 06. 2018 13.29
+0
Ko se bo stalil bomo vsi popadali s planeta, tk pravijo ploščarji.
Jezen
14. 06. 2018 13.27
+0
Le kaj bom pocel leta 2100 hmm
olimpija35
14. 06. 2018 12.55
+3
dobra novica za luko koper..bodo še večje ladje priplule
Uporabnik458403
14. 06. 2018 12.50
+6
A leta 2100. Da ne boste 2100 pisali, da primanjkije vode
modrook
14. 06. 2018 12.42
-1
2100? Takrat bom ze krepko pod zemljo in ne bo vec moj problem
indiana2222
14. 06. 2018 12.32
-1
bla bla bla...teh for še unim na zaprtem oddelku ne morš prodat.
HumanNOTsheep
14. 06. 2018 12.30
+4
Gladina se dviga že veliko prej od industrijske revolucije .. dokazi ležijo v morju kjer so tudi našli ostanke mest cest in podobno ... politike pa zdej kao več kot lasten žep interesira ekologija in čisti izpuhi ,recikliranje ..... ja pa kaj šee dajejo neke namišljene dajatve pa davke pred njimi pa sam beseda EKO- tisto eko Uno ... pa da sploh ne začnem o reciklaži odpadkov ...
LOPOVIGOTOVISTE
14. 06. 2018 12.25
+6
JA IN??? LOGICNO JE DA REKE SPLAHUJE ZEMLJO V MORJE A NE??? ALI IMATE IQ NULA???? VSESKOZI SE POJAVLJAJO NA MORJU NEKI NOVI OTOKI TO JE NORMALNO.... VCASIH JE BILO TUKAJ MORJE IN ENKRAT CEZ MILIJONE LET BO SPET... NIKOLI PA NEBO CEL PLANET V MORJU...
Jezen
14. 06. 2018 13.30
+1
Uporabnik458403
14. 06. 2018 12.19
+13
Novinarji 24ur a mi izracunate, koliko ledu je potrebnega, da se bo morska gladina dvignila za 50 cm.... Kje boste vzeli ta led? A bo cela nizozemska pod vodo? Zakaj oni ne delajo te panike?
antilevi?ar
14. 06. 2018 12.19
+0
Ajde ne bluzite, kaj bo, ko bo, če bo,..morda pa nas nebo do takrat, morda bo celotna Zemlja šla v tri krasne do takrat, na svetu imamo toliko problemov sami s sabo, da nam normalni naravni ciklus Zemlje niti ni pomemben,.narava le kompenzira naše neumnosti
supplement
14. 06. 2018 12.12
+2
tako kot vse ostalo ki nam ni mar kaj bo čez 80 let ,tudi nam ne bo ?
supplement
14. 06. 2018 12.14
mastaflash
14. 06. 2018 11.27
+5
fejknjuz, sami se pozanimajte glede tega, ta portal siri lazi
26277
14. 06. 2018 11.19
+1
Novi podatki, jutri doseže 6. Štuk v Lj.
detect
14. 06. 2018 11.18
+7
na primorskem že padajo cene nepremečnin.