Čas za Zemljo

Največja grožnja za dosego podnebnih ciljev pomanjkanje denarja

Katovice, 02. 12. 2018 11.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
27

V poljskih Katovicah poteka podnebna konferenca COP24, katere temeljni cilj je sprejetje t. i. knjige pravil za izvajanje pariškega podnebnega sporazuma od leta 2021. Strokovnjaki ocenjujejo, da bo ta cilj sicer težko doseči. Glavna razloga sta nezaupanje med razvitimi in nerazvitimi državami ter pomanjkanje denarja.

V Katovicah poteka zasedanje pogodbenic okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) in pogodbenic pariškega podnebnega sporazuma. Vzporedno potekajo tudi zasedanje pogodbenic Kjotskega protokola, zasedanje začasne delovne skupine za pripravo izvajanja pariškega sporazuma ter zasedanji delovnih teles konvencije - za znanstveno in tehnološko svetovanje ter za izvajanje konvencije.

Ob začetku podnebne konference se je v središču Bruslja po podatkih policije zbralo okoli 65.000 ljudi, ki so se zavzeli za večja prizadevanja v boju proti podnebnim spremembam. Zahtevajo okrepitev nacionalnih, evropskih in svetovnih prizadevanj za omejitev toplogrednih izpustov.

Knjiga pravil

Velik del pogovorov je osredotočen na oblikovanje knjige pravil. Kot je povedal slovenski podnebni pogajalec Zoran Kus, bodo najpomembnejši del te knjige enotna pravila, kako napisati oz. pripraviti nacionalne podnebne cilje, t. i. NDC. Le tako bo namreč v prihodnosti cilje mogoče primerjati in seštevati ter jih matematično spremljati, je pojasnil.

Druga pomembna dela v knjigi pravil se bosta nanašala na poročanje o teh ciljih in spremljanje njihovega izvajanja. Oboje mora biti transparentno in poenoteno, je opozoril Kus.

O knjigi pravil bodo razpravljali predstavniki skoraj 200 držav, Slovenijo bosta med drugim zastopala predsednik Borut Pahor in minister za okolje Jure Leben.
O knjigi pravil bodo razpravljali predstavniki skoraj 200 držav, Slovenijo bosta med drugim zastopala predsednik Borut Pahor in minister za okolje Jure Leben. FOTO: Thinkstock

Predstavniki skoraj 200 držav

O knjigi pravil bodo razpravljali predstavniki skoraj 200 držav, Slovenijo bosta med drugim zastopala predsednik Borut Pahor in minister za okolje Jure Leben. Pahor se bo med drugim udeležil ponedeljkovega prvega dela zasedanja na visoki ravni, na katerem bodo na povabilo poljskega predsednika Andrzeja Dude predstavniki držav ali vlad pogodbenic okvirne konvencije.

Največjo grožnjo uspehu Kus vidi v pomanjkanju zaupanja med razvitimi državami na eni in nerazvitimi na drugi strani. V središču pa je, kot se pogosto zgodi tudi sicer, denar. Doslej so ga namreč zbrali bistveno manj od napovedi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JanezNovakJohn
04. 12. 2018 09.44
Pomanjkanje denarja je bedarija. Ni poštene delitve denarja. 90% denarja je v lasti 10% ljudi, ki ne vejo kaj bi z njim počeli.
Primzy D Mimzzy
02. 12. 2018 21.30
+5
spet bodo zaston jedli in pili in ničesar dorekli samo še skupinske fotke in je to to
KavčStrokovnjak
03. 12. 2018 08.56
+1
In nas zraven dobro pokradli. Ne gre za planet, gre za denar. Njim ne manjka čisti in znosni planet, njim manjka denar.
fairplayy
02. 12. 2018 20.33
-1
LEBEN IN PAHOR CEPRAV SMO MAJHNI IN NEPOMEMBNI ZDAJ LAHKO POKAZETA SVETU DA JE STRUP V MALIH FLASKAH
fairplayy
02. 12. 2018 20.31
+1
Obvladamo in imamo vso tehnologijo in znanje na voljo potrrben je samo pogum in volja politike, da se upre multinaconalkam, ker v dobi cistih energij zdrave hrane bodo ob velik delez dobicka ampak ljdje vsaj vecina si nas zeli cistega zdravega okolja zase in potomce.
flojdi
02. 12. 2018 15.18
+8
. o ne. ne pomanjkanje denarja. samo pomanjkanje Pameti Vsakega Posameznika; če že to spregledam pri Vod ilnih
aristotel
02. 12. 2018 14.00
+12
Bla,bla,bla...ni problem v denarju ampak pri razvitih državah po poglepu po rasti in iskoriščanju,pri nerazvitih pa po boljšem življenskem standardu,da se bi pridružili razvitim in vse kaj temu sledi...misija nemogoče je ustaviti podnebne spremenbe,samo ko bo človeštvo pripeljano na rob obstoja in preživetja takrat pa bo dogovor hitro sprejet !
detect
02. 12. 2018 14.57
+4
flojdi
02. 12. 2018 15.21
+5
. še jaz dvomim v to , ja. / sploh po tem , ko mi je že desetletja nazaj uspelo v neki knjigi prebrat, da človek ne verjame da je smodnik vnetljiv dokler ne dobi bombe na svojo glavo: se pravi PREPOZNO.
Čriček mali
02. 12. 2018 13.45
+5
Se ne čudim.kje pa ni pomankovanje denarja? Aja v parlamentu.
PanterTheBlack
02. 12. 2018 13.33
+9
Popravek, se opravičujem. Pomanjkanje denarja, ja. Ta organizacije je sod brez dna, pa tudi Kitajska, katera poleg Afrike, Indije in ostalih nerazvitih držav, prejme težke milijarde za okolje, je nenasitna
Sputnik
02. 12. 2018 13.32
+9
nezaupanje in pomanjkanje denarja? hahahah pri nečem tako urgentnem kot je rešitev nas samih nam manjka denar?? imamo pa denar za vesoljske projekte in za razvoj orožja? dejte nehat lagat že enkrat. vsaj nekaj je laž. in pomoje je to globalno segrevanje. če bi bilo tako nujno bi vsi skočili ko zajec ne pa da se gremo take igrice
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 13.55
+2
Globalno segrevanje JE nujno! Ampak problem je v dojemanju tega pojma in v vrtičkarstvu, ki obvladuje današnji svet. Zato se obnašamo kot žaba v loncu, ki se počasi kuha, dokler ni prepozno, da bi še lahko izskočila. Problem je "ekonomija obsega", v kateri je vse podvrženo gospodarski rasti, BDP-ju, itd. In trapasto je pričakovati resnejše ukrepe revnih, nerazvitih držav, medtem ko se npr. ZDA gladko odpove pariškemu sporazumu z izgovorom, da je človekov vpliv na okolje mit. Najbogatejše države so s svojo industrializacijo največ prispevale k takem stanju, zato bi morale prav te tudi največ prispevati k "čiščenju" planeta, oz. močno pohiteti z zmanjšanjem izpustov oz. "brezogljično industrijo", ipd. To pa je že počasi znanstvena fantastika. Težko je govoriti o globalnem segrevanju, saj opozicija pravi, da počasi drsimo v 5. ledeno dobo, kar kaže "statistika", oz. povprečje temperatur. Dejstvo, o katerem se lahko pa prav vsak slehernik prepriča, pa je, da smo v zadnjih letih priča zelo močnim vremenskim pojavom, ki jih v preteklosti ni bilo, oz. so bili (v tolikšni moči) zelo, zelo redki. In največji problem je prav segrevanje oceanov, kot neposredni vzrok za močne orkane, tajfune, poplave, monsunsko deževje, v naši regiji zelo vroča poletja in suše ter jeseni poplave, snega pozimi v nižinah skorajda ni,....
Quatflow
02. 12. 2018 14.05
+3
Razlozi nujnost globalnega segrevanja, me zanima.
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 14.27
+1
ok. Nekateri ste bolj občutljivi na uporabo slovnice (vas podpiram) in priznam, da je hecno napisano:) Torej, če se smem popraviti: "Nujno moramo ukrepati pri problemu globalnega segrevanja". Ali ti je to zdaj ok?
Zmaga Ukrajini ..
02. 12. 2018 14.28
+1
Ali pa: "Globalno segrevanje je problem, ki zahteva TAKOJŠNJE (ali nujno) ukrepanje".
flojdi
02. 12. 2018 15.31
+2
.čisto ponižno rahlo hočem povedat nekaj. danes opaženo. pred lidlnom (kamor zelo redko sicer zaidem ) sta mi bila opažena dva huda avtka. prižgana oz u laufanju. s prisotnim čoferjem torej. 15minut pozneje, ob mojem odhodu, sta bila še vedno v istem stanju. TO JE Gretje in Zastrupljanje. sebe in vseh na Edini Skupni Zemlji. / memgrede : že dolgo nimam avtka , in brez problemov pridem kamorkoli hočem ali moram z busom ali vlakom ali s Prevozi Org
PanterTheBlack
02. 12. 2018 13.31
+7
Pomanjkanje denarja, ja. Ta organizacije je sod brez dna, pa tudi Kitajska, katera je poleg Afrike, Indije in ostalih nerazvitih držav, katera prejme težke milijarde za okolje, je nenasitna
malimoz2012
02. 12. 2018 12.50
+9
Ukinit denar in prepovedati religije pa bo. Bog ni ustvaril nas ampak mi boga.
Si30ne
02. 12. 2018 12.09
+2
Tako kot sem rekel par dni nazaj, ko so vsi napadali Trumpa, ker je rekel, da je vse to nateg. Stojim za svojimi besedami. Od kar je Amerika odstopila od sporazuma in s tem zaprla pipco, je nastala panika med vsemi, ki so obogateli in še bogatijo na račun teh ekoloških dajatev. Sedaj morajo ostale dežave potrojiti svoje dajatve, da pokrijejo izgubo Amerike.
CucurbitaPepo
02. 12. 2018 12.22
+9
Onesnaževanje ni nekaj, na kaj bi morali biti ponosni
Ramzess
02. 12. 2018 12.08
+7
Ne vem kaj točno ste hoteli povedati, a naslov je pa nekam dvoumen, manjka denarja, da bi dosegli podnebne razmere, kakršne si želijo. Stane nekaj da dviguješ globalno temperaturo v upanju da preprečil ledeno dobo, ki bo sicer bolj v smislu velikih klimatskih in geoloških sprememb, ki se sicer že dogajajo, tudi kot posledica solarnega minimuma, orkani, možne nevihte, večji, veliki potresi, vulkanski izbruhi, itd., kar se javno prikriva že sedaj, denimo nedavno v Kaliforniji kjer so v oz. ob mestu Paradise s podtaknjenimi požari in posledični njihov dimom zakrili in prikrili dim erupcije vulkana ob mestu Paradise. Znano je sicer, da se vulkanska aktivnost ob prelomnici San Andreas povečuje, kot tudi drugod po svetu, a se to taji, skuša tajiti, folk javnost sploh ne ve v glavnem, kaj se pripravlja, kaj ga čaka. Stanje Status Quo v svetu je za elito pomembnejša od kolateralne škode, med katero se štejejo tudi življenja. Vse je OK, VREDU, čeprav dejansko ni.
CucurbitaPepo
02. 12. 2018 12.22
+0
Nekje sem prebral teorijo zarote, da je je požare povzročila vojska s preizkušanjem visoko energetskega orožja. Izgledaš dovolj naiven, da verjameš vsem objavljenim neumnostim.
Ramzess
02. 12. 2018 18.05
Zna biti, raja sploh ne kaj vse že obstaja, ne visokoenergetskega temveč laserskega, vsaj pravilno se izražaj, strah ni potreben.
Ramzess
02. 12. 2018 18.05
Quatflow
02. 12. 2018 11.51
+6
Vzpostaviti je potrebno dober sistem za krozno ekonomijo, ki bo linearno zakoreninjenega dobro in dobickonosno nadomestil. Tukaj igramo veliko, ce ne glavno vlogo tudi potrosniki.