Čas za Zemljo

Katere občine bodo čistile Slovenijo in kje za čiščenje ni interesa?

Ljubljana, 05. 09. 2018 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj
Komentarji
20

15. septembra bo več milijonov ljudi zavihalo rokave in očistilo svet. V akciji Očistimo svet bo pod okriljem Ekologov brez meja sodelovala tudi Slovenija. Čeprav so leta 2012 dejali, da bo to zadnja čistilna akcija, so pojasnili, da bi bilo nepredstavljivo, da Slovenija kot primer dobre prakse, po katerem se zgledujejo številne države, v globalni čistilni akciji ne bi sodelovala.

V čistilni akciji po celem svetu bodo sodelovale celo države kot so Sirija, Irak, Afganistan in Kitajska.  Na najpomembnejši okoljevarstveni dogodek se pripravlja 150 držav sveta. Po celem svetu bo tako 15. septembra vzniknil pravi zeleni val prostovoljcev, ki se bo začel na Novi Zelandiji, potoval po svetu in se zaključil na Havajih.

Na najpomembnejši okoljevarstveni dogodek se pripravlja 150 držav sveta. Po celem svetu bo tako 15. septembra vzniknil pravi zeleni val prostovoljcev, ki se bo začel na Novi Zelandiji, potoval po svetu in se zaključil na Havajih.
Na najpomembnejši okoljevarstveni dogodek se pripravlja 150 držav sveta. Po celem svetu bo tako 15. septembra vzniknil pravi zeleni val prostovoljcev, ki se bo začel na Novi Zelandiji, potoval po svetu in se zaključil na Havajih. FOTO: POP TV

Stopiti moramo korak naprej od čiščenja  

Cilj te akcije pa, kot pojasnje Urša Zgojznik, predsednica društva Ekologi brez meja, ni le počistiti, ampak, ker okolje ne pozna meja in je v naravi vse povezano, stremijo k temu, da bodo letos naredili še korak naprej. Tako so akciji v Sloveniji nadeli slogan “Še zadnjič,” ki je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije
prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev.

Vsak se lahko prijavi k akciji, vsakem lahko pomagajo pri idejah, prav tako lahko dobijo vrečke in rokavice, a poskrbeti je treba, da odpadke pravilno odložijo.
Vsak se lahko prijavi k akciji, vsakem lahko pomagajo pri idejah, prav tako lahko dobijo vrečke in rokavice, a poskrbeti je treba, da odpadke pravilno odložijo. FOTO: POP TV

Kot pojasnjuje, je edini cilj te akcije dolgoročnost: "Naš cilj ni, da se zbere enormno število ljudi, ampak da vzpostavimo temelje za prihodnje delo. Petnajstega septembra ne bomo zaključili z delom, ampak bomo z aktivnostmi nadaljevali. Na področju okolja ni meja, s temi problematikami se je težko spopadati sam, zato se moramo združiti. Res je, da so akcije uspešne, a pri okolju moramo narediti korak naprej, zato smo tudi pozvali lokalne skupnosti in prostovoljce pozvali, da razmislijo, kaj vse lahko naredimo, da  doprinesemo k bolj čistemu okolju. Poudarek tako še zdaleč ni le na čiščenju divjih odlagališč, zvrstila se bo vrsta ozaveščevalnih aktivnosti, med njimi sajenje dreves, odstranjevale se bodo invazivne vrste rastlin, popisoval oziroma obnavljal se bo tudi register nelegalnih odlagališč."

Plastika naša vsakdanja

Tako so se pridružili tudi pobudi Osvobodimo se plastike in bodo pripravili tudi navodila za popis izdelkov blagovnih znamk, katerih embalažo najdemo praktično povsod. Namen tega je potrkati na vest proizvajalcev: "S popisom blagovnih znamk bomo poskušali ustvariti pritisk na proizvajalce, da niso le prebivalci tisti, ki morajo čistiti za seboj in da velika odgovornost leži na proizvajalcih." Tudi Klemen Belhar, vodja koordinacije, pojasnjuje, da lahko tisti, ki ne morejo ali ne želijo čistiti, sodelujejo pri popisu registra divjih odlagališč ali blagovnih znamk: "Vsakdo lahko po navodilih, ki bodo izdana na njihovi spletni strani, popiše, katerim blagovnim znamkam pripadajo katere smeti. To bo koristno, saj bomo tako imeli pregled in argument za pritisk na proizvajalce, da bi ti začeli pakirati odpadke na drugačen, okolju prijaznejši način."

Kot pojasnjuje Jaka Krajnc, vodja popisa popisa divjih odlagališč in vodotokov, je stanje divjih odlagališč v Sloveniji še vedno problematično, pred akcijo jim je uspelo obiskati in očistiti 3500 odlagališč, kar je približno tretjina.
Kot pojasnjuje Jaka Krajnc, vodja popisa popisa divjih odlagališč in vodotokov, je stanje divjih odlagališč v Sloveniji še vedno problematično, pred akcijo jim je uspelo obiskati in očistiti 3500 odlagališč, kar je približno tretjina. FOTO: POP TV

Ekologi brez meja bodo pričeli tudi s projektom Plastika naša vsakdanja, s katerim bodo naslavljali predvsem problematiko uporabe plastike za enkratno uporabo. Po besedah Zgojznikove je že dolgo jasno, da smo dosegli mejo in da tako naprej ne bo šlo, a naslavljanje tega problema ni preprosto. Kot pojasnjuje Belhar, so v društvu letos v okviru projekta Očistimo vode  začeli beležiti in šteti posamezne odpadke v naših vodotokih,  kjer so ugotovili, da je bila kar polovica odpadkov plastičnih. "Naše reke so vir morskih odpadkov, zato je tako za naše kot svetovna morja pomembno, kako mi na stotine kilometrov stran ravnamo z našimi odpadki. A na štirih od petih odlagališčih najdemo plastične odpadke, kar pomeni, da je treba problem urgentno nasloviti, saj imamo s plastiko težave tudi na kopnem." 15. septembra bodo tako tudi čistilne akcije v vodah in na brežinah, potekala pa bo tudi zaj že tradicionalna akcija Očistimo obalo.  

“Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev.
“Še zadnjič” je zaveza in spodbuda, da čistilne akcije prenehajo simbolizirati poglavitno in edino okoljevarstveno aktivnost Slovenk in Slovencev. FOTO: POP TV

Davkoplačevalce samo čiščenje odpadkov ob cestah stane tri milijone evrov na leto

Ekologi brez meja opozarjajo tudi na problem smetenja, odlaganja odpadkov na manjših površinah. Kot pojasnjuje Jaka Krajnc, vodja popisa popisa divjih odlagališč in vodotokov, je stanje divjih odlagališč v Sloveniji še vedno problematično, pred akcijo jim je uspelo obiskati in očistiti 3500 odlagališč, kar je približno tretjina. Najslabše stanje ostaja v gozdovih, saj gre za odročne lokacije, kjer se je enostavno skriti oziroma ostati anonimen. Največji problem predstavljajo gradbeni odpadki, še vedno jih je več kot 40 odstotkov. Smetenje pa državljanje udari tudi po žepih. Davkoplačevalce namreč samo čiščenje odpadkov ob cestah stane tri milijone evrov na leto, je pojasnil Krajnc.

Večinoma bodo prostovoljci čistili zavrženo in nepobrano embalažo za enkratno uporabo, ki leži vsepovsod, vidimo jo ob cestah, sprehajalnih poteh itd. Pomembno je, da bodo prostovoljci pravilno ločevali odpadke, kar bo dvignilo zavest o tem, da odpadki niso nekaj, kar na koncu zavržemo, ampak se lahko iz njih naredi marsikaj, vse pa se začne s pravilnim ločevanjem.

Vse občine ne bodo sodelovale

Po grobi oceni Ekologov brez meja bo v akciji sodelovalo 70 odstotkov občin. Najmanj bodo pretežno čistile občine v alpskem svetu, a je tu tudi sicer manj onesnaženo okolje kot drugje po Sloveniji. So pa precej kritični do nekaterih občin, od katerih so glede na okoljske probleme na njihovem območju, pričakovali večjo vkjučenost tako občin kot aktivistov: Ponekod so se tako občine kot aktivisti zelo zagnano lotile projekta. V nekaterih občinah pa tega ni. Belhar je izpostavil mestno občino Kranj, Velenje in občino Grosuplje: "V občini Kranj ne sodelujejo niti občina niti prostovoljci, prav tako ne v Grosuplju, kjer smo zaradi zaskrbljajočega razmerja med velikostjo območja, številom prebivalcev in divjih odlagališč, skušali doseči sodelovanje." Belhar je dodal, da "v času bližajočih se lokalih volitev očitno županov teh občin tovrstna stvar kaj dosti ne zanima in da je ne sodelovanje znak apatičnosti oblasti." Na velenjski občini so sicer pojasnili, da je v Velenju sobota, 15. september, namenjena praznovanju občinskega praznika in da bodo jesensko očiščevalno akcijo izvedli 22. septembra.

Tudi na občini Kranj so pojasnili, "da Kranj čistimo vsako leto, ne glede na pobude društev od blizu in daleč. Komunala Kranj akcijo podpira in bo na dan akcije osveščala prebivalce o pomenu ločevanja odpadkov.  Tudi slednje Komunala Kranj počne že vrsto let, ne glede na pobude društev od blizu in daleč."

Iz občine Grosuplje so odgovorili, da na dan izvedbe akcije Očistimo Slovenijo organizirajo tradicionalni festival Grosuplje v jeseni: "Aktivno sodelovanje v akciji Očistimo Slovenija bi bilo tako prav v tem terminu težko izvedljivo. Gre namreč za največji letni družabni dogodek v naši občini, nanj pa si želimo privabiti kar čim več obiskovalcev. Prav tako je veliko občank in občanov tudi vključenih v samo organizacijo dogodka. V letošnjem letu v proračunu občine za sanacijo črnih odlagališč smo zagotovili potrebna sredstva. Skupno je bilo odstranjenih za 2.850 kg mešanih odpadkov iz naslova črnih odlagališč. V sklopu spomladanskih čistilnih akcij pa je bilo odstranjene tudi 1.010 kg azbestne kritine."

Obala, Radovljica in Ljubljana primer dobre prakse

Kot primer dobre prakse je Belhar izpostavil občine na slovenski obali, kjer bo vzporedno potekalo veliko aktivnosti, občino Radovljica, kjer skorajda nimajo ničesar za očistiti, a bodo vseeno sodelovali v akcijah ozaveščanja in prestolnico, kjer bo akcija zelo močna. Kot  je povedal Jože Horvat, koordianator za območje Ljubljane, bodo v akciji vključene vse osnovne šole in vrtci ter veliko srednjih šol. Upa, da bodo otroci lahko tako tudi vzgajali svoje starše, da ne počnejo tega, kar na tem območju nekateri počnejo zdaj: "Na barju je veliko črnih odlagališč, ki pa jih ne bodo čistili prostovoljci, ker so prenevarna, zato jih bo, ker ne želimo, da ostanejo neočiščena, očistila snaga."

Akcija ne bo potekala samo v soboto, ampak bodo to opravile kakšen dan prej ali kasneje, tako da bodo zraven povabili tudi starše. Snaga je za vse pripravila rokavice in vreče. Ne želijo, da je to dan za odnašanje kosovnih odpadkov iz kleti občanov, zato Snaga posebej prosi, da je občani na ta dan ne preobremenijo na ta način, ampak da za odvoz kosovnih odpadkov poskrbijo na transparenten način, kot to določa zakon.

Smetenje pa državljane udari tudi po žepih. Davkoplačevalce namreč samo čiščenje odpadkov ob cestah stane tri milijone evrov na leto, je pojasnil Krajnc.
Smetenje pa državljane udari tudi po žepih. Davkoplačevalce namreč samo čiščenje odpadkov ob cestah stane tri milijone evrov na leto, je pojasnil Krajnc. FOTO: POP TV

Kaj lahko storijo prostovoljci, kjer koordinacije na občinski ravni ni?

Kljub temu, da se vse občine niso priključile akciji, ljudi kljub temu pozivajo, da okolje razumejo kot vrednoto, kar pomeni, da se lahko nenazadnje na ta (ali katerikoli dan) vsak s primerno vrečo odpravi in očisti poti, kjer se sprehaja in tako prispeva k čistejšemu okolju. Če ne želijo čistiti, lahko na dan akcije posamezniki ali skupine v svojem kraju popišejo divja odlagališča ali se vključijo v druge dejavnosti kot so na primer urejanje zelenic in športnih igrišč, učnih poti, pleskanje otroških igral, popravljanje klopi v parku itd. Vsak se lahko prijavi k akciji, vsakem lahko pomagajo pri idejah, prav tako lahko dobijo vrečke in rokavice, a poskrbeti je treba, da odpadke pravilno odložijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bi-bip
06. 09. 2018 07.42
+30
Ne mečem smeti v naravo, ločujem odpadke in tud vozim na deponijo, kar je večjih smeti. Zato ne mislim pobirat sranja za takimi prašiči, ki tega ne počnejo. Najbolj ogabno ga je, ko se pelješ zvečer mim nakupovalne cone, pa na parkingu vidiš vrečo od Mcdonaldsa - kjer osel leži tam dlako pusti.
oriša
06. 09. 2018 07.36
+14
večina tega sranja nam namečejo romi, to sem videl na lastne oči. Ustavi z mercedesom in pet velikih vreč iz avta kar ven. Poklical sem policijo in povedal registrsko, seveda oni nimajo z tem nic. Zakaj bi placevali odvoz smeti
elrocco77
06. 09. 2018 07.19
+11
Vsaj zame ni potrebe da bi sodeloval v akciji, ker lično ločujem odpadke skozi vse leto, pa tudi smetim ne naokoli. Moje mnenje je, da je drugače pri nas kultura odlaganja odpadkov kar v redu ni pa seveda optimalna in nikoli ne bo. Kot se pri vsaki stvari najde kakšen procent tistih "ki nikoli ne zaštekajo" je tako tudi pri odpadkih. Nekaterim lahko tupiš nekaj v glavo 30 let, pa bo na pikniku za Savo flašo še vedno zabrisal v reko....
ArseneLupin
05. 09. 2018 22.55
+8
Razumem, zakaj občine ne sodelujejo, ker se takrat na deponije pripelje gore odpadkov, ki jih je treba, ob današnjem smetarskem turizmu odpeljati v pogodbene zbirne centre - predelovalnice odpadkov in zanje plačati.
oježeš
05. 09. 2018 22.47
+17
Sam bi najraje videl, da bi v teh akcijah prvenstveno sodelovali tisti ljudje, ki svinjajo naravo in okolico. Če jim je tako težko svoje smeti odvreči v kontejnerje ali oddati na zbirališča oz. deponije Komunal, naj pa saj zdaj znosijo na kup, da jih bodo komunalci lahko odpeljali na deponijo.
oriša
06. 09. 2018 08.18
+10
jih je ogromno v zaporu, naj jih malo aktivirajo, sami mojstri
endva
05. 09. 2018 22.10
+30
Jaz se akcije ne udeležujem več! Da domačini čistimo svojo okolico, priseljenci pa z okoljem ravnajo, kot da so v BIH ter da pri tem niso sankcionirani, me od tega odvrača!
toxicox
05. 09. 2018 20.49
+2
v lj špohtle pa žvečilke drgnt
Tomvojo
07. 09. 2018 16.06
+0
Pazite na spotikalčke da ga ne po pomoti.
arizonadream
05. 09. 2018 20.46
+27
Uni ki so na sociali naj se žrtvujejo in pomagajo nam ki moramo delati tudi za njih in se primejo pospravljanja
toxicox
05. 09. 2018 20.48
+14
zakaj bi uni morali pospravit za svinjam vsakega ki je odvrgel naj pobira svoje
volos
05. 09. 2018 20.33
+41
Naj to očisti komunala saj jo dovolj plačujemo , nastavi8jo naj tudi civilne redarje in ko nekoga vidijo od odmetava smeti naj bo kaznovan za svoje dejanje . To so nas naučili že pred leti Nemci če te je kdo videl da si kaj vrgel na tla si bil kar dobro kaznovan .
antilevi?ar
05. 09. 2018 19.33
+3
Pohitite preden Leben ukine plastične vreče,.
Zev0
05. 09. 2018 18.58
+4
Še zadnjič očistimo ljubo Slovenijo. Naslednje leto se začenja svinčeno obdobje primitivnega komunizma, ko bo venezuelci z roko v roki z džihadisti dokočno uničil prijetno, mirno in cvetočo državo. Ja. Še zadnjič.
pennywajz
05. 09. 2018 18.33
+24
V mnogo obcinah imajo cistilne akcije v spomladanskih mesecih ze N-let (dejte malo pobrskat novinarji). Tovrstne samopromocijskih akcije so popolnoma brezpotrebne.
antilevi?ar
05. 09. 2018 18.21
+47
Kakšne bolane akcije svet še ni videl. Zanima me, če ste že odstranili tiste kupe smeti s katerimi že mesece buzerirate slovence? Čez par dni bodo pa migranti spet vse posvinjali.
antilevi?ar
05. 09. 2018 18.18
+14
A boste smeti dajali v plastične vreče ali boste prinesli svoje platnene? Sam vprašam,..
murate
05. 09. 2018 17.58
+23
SLOVENIJO je nujno potrebno očistiti z sekirami ali brez
mpk2
05. 09. 2018 17.45
+28
Šiško bi rad tudi počistil, pa ga želite zaustavit!
dabra
05. 09. 2018 17.41
+53
V nerazvitih državah bojo naredili akcijo, vse očistili, smeti na kup, potem pa v morje...in zeleni val potuje dalje.