Slovenija

Pomlad je za nekatere veselje, za druge pravo prekletstvo

Ljubljana, 05. 04. 2018 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
5

Če vam slika cvetoče breze ne pričara nasmeha na obraz, ste verjetno med petino Slovencev, ki se v topli polovici leta po svojih najboljših močeh spopada z različnimi alergijami na cvetni prah. Letošnji oster prehod iz zimskih razmer v pretoplo pomlad utegne razmere še poslabšati, saj bo hkrati zacvetelo več rastlinskih in drevesnih vrst, kot jih običajno.

Začenja se glavna sezona cvetenja in s tem povezane alergije na cvetni prah.
Začenja se glavna sezona cvetenja in s tem povezane alergije na cvetni prah. FOTO: Thinkstock

V teh dneh se po nižinah tako začenja sezona pojavljanja cvetnega prahu breze in gabra, ki veljata za visoko alergena, prihodnji tedni pa bodo obremenilni tudi za vse tiste, ki ste občutljivi na pelod hrasta in bora.

Cvetenje je ponavadi ena izmed prvih stopenj vegetacije rastlinskih in drevesnih vrst, ki sledi zimskemu mirovanju. Začetek vegetacije je seveda močno odvisen od podnebnih razmer in astronomskih dejavnikov, kot sta dolžina dneva in moč sončnih žarkov, največji vpliv pa ima temperatura zraka. Ko povprečna temperatura zraka spomladi preseže prag 5 °C, se začenja vegetacija trave, prag  10 °C pa pomeni začetek vegetacije sadnega drevja. V večjem delu nižinskega dela Slovenije temperaturni prag 5 °C nastopi okoli 10. marca, temperaturni prag 10 °C pa 20. aprila. Jeseni, ko temperatura zraka pada, oba praga pomenita konec vegetacijske sezone. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Globalno segrevanje podaljšuje cvetenje alergenih dreves in rastlin

V obdobju vegetacije od spomladi do jeseni gre drevo skozi različna razvojna obdobja od brstenja, cvetenja, listanja, oplojevanja in razvoja plodov do jesenskega spreminjanja barve listja in njegovega odpadanja, s čimer se vegetacija konča. Zaradi vse višje povprečne temperature zraka, ki se je po podatkih Agencije za okolje (ARSO) v obdobju 1961-2011 na območju Slovenije dvignila za 1,7 °C, se letno vegetacijsko obdobje podaljšuje. Breza se tako olista do 10 dni prej kot se je leta 1960, do 12 dni kasnejše je rumenenje listja bukve na območju celotne Slovenije. To pomeni, da se letno rastno obdobje podaljšuje, s tem pa je tudi cvetenje alergenih dreves in rastlin v povprečju 10 dni zgodnejše in traja dalj časa kot pred 50 leti, še ugotavljajo pri Agenciji za okolje.

Z zgodnejšim cvetenjem dreves se povečuje močnost pozebe in s tem kmetijska škoda.
Z zgodnejšim cvetenjem dreves se povečuje močnost pozebe in s tem kmetijska škoda. FOTO: Thinkstock

V teh dneh smo po nižinah tik pred začetkom sezone pojavljanja cvetnega prahu breze in gabra, ki veljata za visoko alergena. Prihodnji tedni bodo bolj obremenilni tudi za vse tiste, ki ste občutljivi na pelod hrasta in bora. Od maja naprej pa bodo povečane koncentracije trav.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kdaj v dnevu je najhuje?

Vreme in gibanje cvetnega prahu sta usodno povezana. Čeprav ob koncu zime že nestrpno pričakujemo sončne in tople pomladne dni, pa so ravno v takšnih razmerah koncentracije cvetnega prahu v ozračju najvišje. Zelo poenostavljeno lahko dogajanje ob sončnem pomladnem dnevu opišemo takole: zrna cvetnega prahu se začnejo sproščati že zjutraj. Dopoldne, ko sonce segreva tla, se toplejši zrak, ki je lažji, od tal dviguje in meša s hladnejšim okoliškim. Skupaj z zrakom seveda kroži tudi cvetni prah, ki na ta način preide v nekoliko višje plasti ozračja.

Koncentracija cvetnega prahu je najvišja zgodaj dopoldne in proti večeru.
Koncentracija cvetnega prahu je najvišja zgodaj dopoldne in proti večeru. FOTO: Thinkstock

Pozno popoldne in zgodaj zvečer, ko začne sonce zahajati, se ozračje umirja in cvetni prah se počasi spušča nazaj proti tlom. Koncentracija v prizemni plasti ozračja je tako najvišja zgodaj dopoldne in proti večeru, zato se je v tem času najbolje izogibati sprehodom v naravi, športu ter zračenju prostorov. V času glavnega cvetenja, ko je v zraku veliko cvetnega prahu, lahko ostane koncentracija tudi ponoči tako visoka, da povzroča težave. Če piha še šibak veter, kar je ob toplih pomladnih dneh zelo pogosto, to še dodatno draži sluznico dihal in takrat so razmere najslabše. V primeru, da se veter okrepi, pa je učinek ravno nasproten. Močnejši vetrovi namreč odnesejo cvetni prah precej visoko, njegova koncentracija pri tleh pa se tedaj močno zmanjša.

Ob vsem tem ni nič nenavadnega, da imajo alergiki najraje deževno vreme. Padavine namreč iz zraka sperejo cvetni prah in vsaj začasno močno znižajo njegovo koncentracijo. Ker pa za vsakim dežjem posije sonce, se koncentracija cvetnega prahu znova močno poveča. Rastline namreč obožujejo vodo in če je vreme še sončno in toplo, se njihov razvoj hitro nadaljuje in stanje je pogosto še slabše kot pred padavinami.

Ali ste vedeli?

1. Izmed vseh rastlin v naravi jih je le nekaj 100, ki so sposobne sprožiti alergijski odziv. Predvsem so to vetrocvetke, katerih cvetni prah brez težav prenaša veter. Za polovico alergij na cvetni prah so odgovorne trave.

2. Občutljivost na cvetni prah se še poveča, če so v zraku prisotne tudi dražeče snovi, kot so dim, prah in insekticidi. Število ljudi z alergijami na cvetni prah je tako večje v bolj onesnaženem okolju. 

3. Med cvetenjem po nižinah se lahko umaknemo v višje lege, kjer so koncentracije cvetnega prahu manjše. To je po eni strani posledica večjega mešanja zraka, do katerega pride zaradi močnejšega vetra, po drugi strani pa na višjeležečih območjih uspeva manj alergenih rastlin, katerih cvetni prah draži sluznico dihal. Poleg tega se cvetenje v višjih legah začne kasneje kot po nižinah. Npr. v Kočevju je začetek vegetacijske sezone in s tem tudi cvetenja v povprečju za 11 dni poznejši kot v Ljubljani, v Ratečah pa za 25 dni.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
06. 04. 2018 15.06
+1
S to spomladansko alergijo, pa da si poleg te alergičen še na kaj drugega, je tako: alergij ne zdraviš, jih samo s kakšnim Claritinom omiliš, pa postaneš kronični astmatik. Saj na oddelku Golnik na Zaloški opravljajo teste na vse vrste alergij - zahtevajte napotnico. Pa da tam ugotovijo najbolj problematičen vzrok alergije, dobiš imunsko terapijo z injekcijami . Vendar v našem zdravstvenem sistemu je težko priti do rešitve.
popaj33
06. 04. 2018 10.05
-1
odkar jem od dotere kapsule je vse ok prej je bla pa živa groza
Draža
05. 04. 2018 21.02
+2
Naj se začnejo peklenske vročine,to kar že dolgo čakamo.
estelle.r
05. 04. 2018 19.50
+3
Ma čudovito. Že 3 tedne sm k zombi... nikoli prej bla alergična..zadnje 3 leta pa vsako pomlad. Fajn ja.
tedoVV2HCmedo
05. 04. 2018 19.04
+1
To je res. Začenja se fizično delo. Spet bo treba kositi travo, delati v vinogradu, na njivi....