Čas za Zemljo

Rdeči alarm: plastični odpadki dosegli najbolj odročne kotičke Zemlje

Ljubljana, 13. 07. 2018 15.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki opozarjajo, da na Zemlji kmalu ne bomo našli več nobenega neonesnaženega kotička. Na enem izmed doslej zadnjih neonesnaženih in najbolj odročnih predelov Zemlje, Antarktiki, so namreč odkrili plastične odpadke in strupene kemikalije.

Greenpeace opozarja, da so tudi na najbolj odmaknjenih kotičkih Antarktike našli plastične odpadke in strupene kemikalije, kar žal dokazuje, da je onesnaženje zdaj zajelo skorajda celo Zemljo.

Znanstveniki so mikroplastiko, mikroskopsko majhne delce plastike, ki so očesu večinoma nevidni, našli v devetih od 17 vzorcev vode, ki so jih zbrali na Antarktiki  v letošnjem letu.

Greenpeace opozarja, da so tudi na najbolj odmaknjenih kotičkih Antarktike našli plastične odpadke in strupene kemikalije, kar žal dokazuje, da je onesnaženje zdaj zajelo skorajda celo Zemljo.
Greenpeace opozarja, da so tudi na najbolj odmaknjenih kotičkih Antarktike našli plastične odpadke in strupene kemikalije, kar žal dokazuje, da je onesnaženje zdaj zajelo skorajda celo Zemljo. FOTO: Thinkstock

Onesnaženje zaznali vse od Arktike do Antarktike

Sedem od devetih vzorcev, ki so jih odvzeli na kopnem, je pokazalo sledi kemikalij PFAS, ki so škodljive tako za ljudi kot okolje. Znanstveniki so ugotovili, da tovrstne kemikalije povzročajo zdravstvene težave in lahko povečajo tveganje za nastanek raka. Vir teh kemikalij pa sta najpogosteje posoda in embalaža za pakiranje hitre hrane.

Antarktika
Antarktika FOTO: Thinkstock

"Antarktiko, enega izmed najbolj odročnih predelov Zemlje, smo doslej dojemali kot zadnjo še nedotaknjeno oazo v divjini," je dejala Frida Bengtsson iz organizacije Greenpeace. "A žal je človek tudi tukaj pustil svoj odtis, kar se jasno kaže v klimatskih spremembah in onesnaženju. Zadnja odkritja so pokazala, da so tudi najbolj oddaljeni habitati Antarktike zastrupljeni z nevarnimi kemikalijami in mikroplastiko. Po podatkih Okoljske agencije Združenih narodov so onesnaženje zaznali vse od Arktike do Antarktike in celo v Marianskem jarkom, najnižji točki na površju Zemljine skorje" , je pojasnila.   

Zaskrbljujoč je tudi podatek, da na Zemlji recikliramo manj kot desetino vse plastike.

Tudi arktični ocean zastrupljen s plastiko

Raziskovalci iz Univerze v Hullu in britanski raziskovalci so lani ugotovili, da je raven mikroplastike na Antarktiki kar petkrat višja od pričakovane. Onesnaženje se tako že premika po Južnem oceanu, ki je bil doslej ovira onesnaženju, ki ga povzroča človek. Nemški raziskovalci so aprila opozorili, da tudi Arktični ocean pod ledom vsebuje velike količine plastičnih odpadkov, ki se bodo s taljenjem ledu zaradi podnebnih sprememb sprostili v okolje.


 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
16. 07. 2018 07.54
katastrofa vsak bi se moral zavedati, da če odvržeš plastiko v naravo je bolje da jo takoj zaužije,š ker prej ko slej bo prišla nazaj na naš krožnik
Ciymbalta
13. 07. 2018 20.45
+3
Riba je najbolj zdrava hrana za človeka, sam to dolgo več ne bo veljalo. Tukaj pametujejo naj pogruntajo kako počistit morje preden bo prepozno.
BobbyP
13. 07. 2018 18.34
-8
Najbolj toksičnim in smrdljivim odpadkom naši mediji v zadnjem času pravijo "Šarčev šestorček". 🤢🤮
travc
13. 07. 2018 16.41
+43
Včasih sem kupil mleko v steklenici,ki sem jo lahko zamenjal,bonbone so zavijali v papir torbo pa si imel eno in isto skratka sploh ne pomnim plastike.Danes pa kupiš baterijo pa je tako pakirana s plastiko da komaj prideš do nje. Pločevinke in plastične steklenice povsod ob cestah pa so pa ravno taki,ki svinjajo vsepoprek najbolj glasni pa hočejo neko bio hrano itd..Vrnimo se leta nazaj in delajmo tako pa ne bo smeti.
Sporo
13. 07. 2018 16.18
+25
Vesolje je ustvarilo železne, kamnite, plinačte, celo diamantne planete...le plastičnega ne, zato je vesolje ustvarilo človeka, da ovije planet v plastično prevleko. Dobro nam gre...misija kmalu končana.
frako
14. 07. 2018 18.57
+3
itak in k bo misija končana nas vesolje ne bo potrebovalo več :D