Čas za Zemljo

Reportaža izpod Triglava: 'Želim si, da bi bila dolina tako čista, kot so naše gore'

Ljubljana, 01. 09. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Nina Šašek
Komentarji
17

Množica planincev, ki se v skoraj strnjeni koloni vzpenja na naš najvišji vrh Triglav, samo potrjuje, da naše gore postajajo vedno bolj priljubljen turističen produkt, tudi med tujci. To pa pomeni tudi večjo obremenitev okolja. Udeležili smo se devete akcije Očistimo naše gore, ki je tokrat potekala na Triglavskih podih. Našli smo ostanke strmoglavljenega letala in celo pozabljenega tovora.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Divja odlagališča na Kredarici
    02:52
    Iz 24UR: Divja odlagališča na Kredarici
  • Iz SVETA: Očistimo naše gore
    03:54
    Iz SVETA: Očistimo naše gore

Sredi tedna sva se s fotografom v organizirani skupini odpravila do Triglavskega doma na Kredarici, kjer je potekala letošnja čistilna akcija Očistimo naše gore, ki že deveto leto zapored poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav. Tokratna akcija je bila od dosedanjih nekoliko drugačna, predvsem zahtevnejša, zaradi česar je v njej sodelovalo manjše število prostovoljcev. Namreč, prvič je čiščenje potekalo nad nadmorsko višino 2500 metrov, prav tako so prostovoljci pod vodstvom izkušenih vodnikov in reševalcev čistili zahtevno območje pod grebenom med Malim Triglavom in vrhom našega očaka, predel Triglavskega ledenika, območje snežne konte južno od naše najvišje ležeče koče, očistili pa so tudi prostor v okolici doma na Kredarici.

Ekipa pod vodstvom Jureta Pečaka (na sliki skrajno desno) čisti okolico koče na Kredarici.
Ekipa pod vodstvom Jureta Pečaka (na sliki skrajno desno) čisti okolico koče na Kredarici. FOTO: Aljoša Kravanja

Čeprav je sprva kazalo, da bi lahko čistilna akcija odpadla, saj je nekaj dni prej, ravno na 240. obletnico prvega vzpona na Triglav, zapadel sneg, pa so sončni dnevi, ki so sledili, poskrbeli, da je sneg večinoma skopnel. Tako smo se na sončni torek v spremstvu organizatorjev, gorskih reševalcev in vodnikov iz doline Krma povzpeli do koče na Kredarici. Za nekatere je bil to prvi obisk, poln pričakovanj, za druge priložnost za novo nepozabno doživetje v naših gorah.

Temelje postavili 'triglavski smetarji'

​​​​​​​Vseslovenska akcija Očistimo naše gore je že deveto leto zapored potekala pod okriljem Zavarovalnice Triglav. Tokrat so moči združili z zelo širokim krogom partnerjev – Planinsko zvezo Slovenije, Gorsko reševalno zvezo Slovenije, Geografskim inštitutom Antona Melika ZRC SAZU, Triglavskim narodnim parkom, Agencijo RS za okolje, Slovensko vojsko in bohinjsko komunalo, ki sta poskrbeli za odvoz odpadkov, akciji pa se je pridružil tudi Mercator.

Zgodovina čistilnih akcij sega v sedemdeseta leta. Leta 1973 je novinar Tone Fornezzi Tof, takrat je delal za Anteno, med pohodom na Triglav razočarano ugotovil, da je postal eno veliko smetišče. To ga je tako močno zaznamovalo, da se je odločil in organiziral prvo vseslovensko čistilno akcijo na Triglavu. Interesa med prostovoljci je bilo ogromno, na goro pa je potem z vrečami in sodi, v katere so odlagali zbrane smeti in jih potem na hrbtih odnašali v dolino, odšlo 100 ‘triglavskih smetarjev’, kot so se poimenovali. S tem je Tof postavil temelje nadaljnjim čistilnim akcijam.

Pred več kot 35 leti je Planinska zveza Slovenije začela akcijo Odnesimo smeti v dolino, ki je počasi spremenila razmišljanje številnih planink in planincev, predvsem pa je začela vzgajati mlajše generacije bodočih planincev. Spomnim se šolskega planinskega krožka, ko so nas peljali na zasavski Triglav, kot mi rečemo našemu Kumu, pa nas podučili, da je vrečka, kjer smo imeli shranjene sendviče in sokove, ravno pravšnja, da vanjo shranimo smeti in jih odnesemo nazaj v dolino. Seveda se nam je vsem to zdelo povsem logično. Še več. Med vzponom na Kum smo smet, če smo jo opazili, tudi pobrali. A, kot so nam povedali nekateri udeleženci tokratne čistilne akcije pod Triglavom, ki se čiščenja udeležujejo že več desetletij, včasih to ni bilo logično. Največ smeti, ki so jih prostovoljci zbrali v tokratni čistilni akciji, je še iz časov, ko so planinci na vrhu odprli pašteto ali pločevinko mesnega doručka in jo potem enostavno odvrgli. Nekateri so smeti celo skrili pod skale ali jih stresli v razne luknje. Splošne družbene zavesti o čistem okolju in tem, da moramo poskrbeti za naše naravne bisere, takrat niti ni bilo.

Zbrane smeti so v dolino prepeljali s pomočjo helikopterja Slovenske vojske, za odpadke pa je poskrbela bohinjska komunala.
Zbrane smeti so v dolino prepeljali s pomočjo helikopterja Slovenske vojske, za odpadke pa je poskrbela bohinjska komunala. FOTO: Aljoša Kravanja

Teža čistilne akcije: 380 kg smeti in številni zadovoljni obrazi 

Danes je slika povsem drugačna in to je tisto, kar najbolj navdušuje organizatorje in vse pridružene partnerje v akciji Očistimo naše gore. Njihova prizadevanja so obrodila sadove, saj smo zavest, da pravi planinec smeti odnese v dolino, vendarle uspeli ponotranjiti. Razmere v slovenskih gorah so namreč zadnje desetletje občutno boljše. To je pokazala tudi tokratna čistilna akcija, saj je bila med smetmi, ki jih je nabralo okoli 40 prostovoljcev v petih urah na štirih večjih območjih pod Triglavom, velika večina takšnih izpred več desetletij.

Znova se je pokazalo, da je v slogi moč. Tvorno sodelovanje vseh akterjev in srčnost številnih prostovoljk in prostovoljcev sta na prelepo avgustovsko sredo dobila novo težo – srečni in zadovoljni obrazi udeležencev ter 380 kilogramov odpadkov, pri čemer je bilo novejših smeti res zelo malo.

Večina najdenih odpadkov je bila starih med 30 in 40 let, so pa našli tudi mlajše odpadke - večinoma pločevinke in konzerve.
Večina najdenih odpadkov je bila starih med 30 in 40 let, so pa našli tudi mlajše odpadke - večinoma pločevinke in konzerve. FOTO: Aljoša Kravanja

Od pločevink doručka do 'znamenite' embalaže soka Pingo

V prejšnjih čistilnih akcijah so našli celo odvržen pralni stroj, pred tremi leti pa je nekdo med čistilno akcijo našel celo granato. To ni pogosta najdba, a ni nemogoča, saj so v naših gorah potekali vojaški spopadi.

Največ smeti so nabrali na območju snežne konte, ki leži južno od doma na Kredarici. “80 do 90 odstotkov je bilo raznih pločevink, starih od 30 do 40 let. Nekaj je bilo tudi embalaže od raznih sokov in plastike. V manjšini so novodobni odpadki. Sem pa tja se kaj najde, a so k sreči redki,” pravi Dušan Prašnikar iz Triglavskega narodnega parka. “Večina odpadkov je bila najverjetneje odvržena z okolice doma.” Na vprašanje, ali je pričakoval toliko odpadkov, odgovarja: “Veseli smo, da je novejših odpadkov malo. To je dober znak, da smo naredili že veliko na ozaveščanju ljudi, da se zavedo, da se v današnjem času ne smeti več. To je velik premik naprej.”

Kar nekaj odpadkov je skupina marljivih prostovoljcev našla v okolici doma. Vodja ekipe je bil komaj 23-letni Jure Pečak, PD Ljubljana Matica. Številni mladi prostovoljci, ki so se udeležili tokratne akcije, navdajajo vse z upanjem, da bo za naše okolje poskrbljeno tudi v prihodnje in da bodo nadaljevali z akcijami, katerim temelje so postavili pred več kot štirimi desetletji. “Mi smo nabrali kar precej smeti. Nekaj ostankov ograj, mrež in žic, bližje koči pa je več črepinj in odvrženih cigaretnih ogorkov,” pripoveduje 23-letnik.

Vsi udeleženci že devete čistilne akcije Očistimo naše gore.
Vsi udeleženci že devete čistilne akcije Očistimo naše gore. FOTO: Aljoša Kravanja

Območje pod grebenom pregledala izkušena gorska reševalca

Zaradi zahtevnosti terena sta območje pod grebenom med Malim Triglavom in vrhom ter del Kugyjeve police prečesala dva izkušena gorska reševalca. Član gorske reševalne zveze Slovenije Jani Bele je ob zaključku dejal, da so na precej velikem območju našli malo smeti. “Predvidevali smo, da bomo našli odpadke, ki so jih planinci odvrgli na grebenu oziroma jim jih je odnesel veter, a smo našli le nekaj zarjavelih pločevink iz časov, ko si na vrhu pojedel mesni doručak, pločevinko pa vrgel čez steno.”

Na območju ledenika našli ostanke letala, pa tudi izgubljeni tovor

Če bi na tako velikem območju v dolini našli tako malo smeti, bi bilo to zelo dobro. Miha Pavšek o količini zbranih odpadkov

Četrta skupina prostovoljcev pa se je podala na območje našega najvišje ležečega ledenika. Skupino je vodil Miha Pavšek z Geografskega inštituta Antona Melika ZRC Sazu. “Vesel sem, da smo se lahko udeležili te ozaveščevalne akcije. Zmotno je prepričanje, da smo raziskovalci samo nekakšni teoretiki in znanstveniki,” pravi in dodaja, da je bilo smeti na območju malo. “Želeli smo predvsem opozoriti, da ledenik tukaj še vedno vztraja, čeprav je majhen, a prav s svojo majhnostjo kaže na to krhko ravnovesje, h kateremu nenazadnje pripomore tudi človek.” Med pregledom terena so našli nekaj starih kosov železja, starih drogov za markacijo, ostanke letala, ki je v osemdesetih letih strmoglavilo na tem območju, pa tudi kose planinske opreme, ki jih je veter odnesel planincem, našli pa so tudi nekaj zabojev izgubljenega helikopterskega prevoza.

Miha Pavšek je opozoril, da danes Triglavski ledenik izginja, saj njegova površina meri manj kot hektar, kar je dvajsetkrat manj od tiste z začetka meritev.
Miha Pavšek je opozoril, da danes Triglavski ledenik izginja, saj njegova površina meri manj kot hektar, kar je dvajsetkrat manj od tiste z začetka meritev. FOTO: Aljoša Kravanja

Med čiščenjem ledenika smo zmotili prostovoljko Nevenko Rajhman. Rajhmanova je članica PD Mercator, čistilnih akcij pa se udeležuje redno. Tudi v njihovem društvu vsako leto izvedejo najmanj eno čistilno akcijo. Na ta pohod s seboj planinci vzamejo rokavice in vreče ter poberejo smeti, ki jih najdejo na in ob poti. “Vesela sem, da iz leta v leto najdemo manj smeti,” pravi Rajhmanova, ki jo to, da se razmere v naših gorah izboljšujejo, navdaja z upanjem.

Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je dejal, da si želi, da bi bila dolina tako čista, kot so čiste naše gore.
Generalni sekretar Planinske zveze Slovenije Matej Planko je dejal, da si želi, da bi bila dolina tako čista, kot so čiste naše gore. FOTO: Aljoša Kravanja

Drag odvoz odpadkov

Vedeti moramo, da so bile 20 let nazaj in še več gore polne smeti, ker je bila tudi dolina polna smeti. Ta proces ozaveščanja je potem nekako stekel in gore so sedaj relativno čiste. Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije

Matej Planko, generalni sekretar Planinske zveze Slovenije (PZS), je dejal, da so zelo zadovoljni, da je akcija uspela, da je medijski odziv super in da bodo lahko tudi prek tega kanala povedali vsem obiskovalcem gora, naj pazijo na gore in naj odnesejo svoje smeti v dolino. "Želim si, da bi bila dolina tako čista, kot so naše gore,” je dejal Planko. Problem smeti ne pomeni zgolj onesnaženja in iznakaženja narave, pač pa tudi veliko finančno breme. Kot je dejal Planko, na kočah, kjer dostop z vozili in vlečnicami ni možen, smeti v dolino odvažajo v glavnem s helikopterji. Odpadke morajo oskrbniki v kočah najprej sortirati, primerno stisniti in skladiščiti, da je tovor čim manjši in lažji za prevoz v dolino. Vse to pa pomeni precejšnje izdatke. Samo v Triglavskem domu na Kredarici, ki kar poka po šivih na vrhuncu sezone, pričakujejo ob koncu letošnje sezone med 7500 in 8000 nočitev. To pa je precejšnja obremenitev za okolje. Na Kredarici na mesec v dolino odpeljejo okoli 10 ton smeti, pri čemer se fekalije štejejo posebej. Samo za odvoz fekalij so lani plačali 25.000 evrov. Za odvoz ostalih smeti pa letno porabijo okoli 60.000 evrov.

V dolino spravili že 30 ton odpadkov

Akcija Očistimo naše gore je letos potekala že deveto leto zapored, ves čas pa je v ospredju organizatorjev in sodelujočih partnerjev spodbujanje odgovornosti posameznikov do vsebine njihovega nahrbtnika. Zavarovalnica Triglav je poleg čistilnih akcij poskrbela tudi za postopno opremljanje planinskih točk z vrečkami za odpadke in z opozorilnimi napisi. Glede na vse razdeljene vrečke in izvedene čistilne akcije pa so skupaj z obiskovalci gorskega sveta v dolino odnesli že skoraj 30 ton odpadkov.

Mladi, ki so se pridružili čistilni akciji, prinašajo upanje, da bodo tudi bodoče generacije znale ceniti naše gore in jih temu primerno zaščitile pred onesnaženjem.
Mladi, ki so se pridružili čistilni akciji, prinašajo upanje, da bodo tudi bodoče generacije znale ceniti naše gore in jih temu primerno zaščitile pred onesnaženjem. FOTO: Nina Šašek

V tokratni čistilni akciji, o kateri lahko več izveste tudi na spletni strani ocistimogore.si, so ljubitelji gora očistili območje Triglavskih podov. Kam jih bo pot peljala prihodnje leto, še ni znano, zagotovo pa ste vsi, ki ljubite naše gore in želite, da jih ohranimo tudi za generacije, ki prihajajo za nami, vabljeni, da se jim pridružite. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anakondabox
02. 09. 2018 07.17
+3
Vsa čast čistilcem narave, še zlasti gora. Podpiram in marsikdaj tudi sama sodelujem v akcijah, a na morju. Ko bo narava čista, bomo očistili telo in dušo tudi ljudje, ker smo njen neustavljivi delec. #delci
ŠKIS
01. 09. 2018 14.15
+1
Jaz tisti politikov
babicagrenajug
01. 09. 2018 13.03
+25
Ne upam si zamisliti kako je v stanovanju človeka, ki ima srce odvreči pločevinko v Alpah.
anakondabox
02. 09. 2018 07.20
+5
Stanovanje je čisto kot v laboratoriju, da se hvalijo pred sosedi. Smeti odlagajo drugam npr. v gore in na barje, da morja, ki je zapacano s plastiko. #pujsi
dr.Megla
01. 09. 2018 11.52
+21
Največ zasvinjajo razvajene ljubljanske familije
Jelenka2
01. 09. 2018 21.14
-13
ah dej no sej narava vse razgradi. Na sliki se vidi, da bi samo še par let rablo pa bi se pločevinke v prst spremenile. Pol bi pa planika gor zrasla
sodelujem
01. 09. 2018 10.21
-24
Pucajo tako sami za sabo. Zraven pa nekdo fino služi z majicami in napisi.....
111111112
01. 09. 2018 08.58
+26
Kapa dol, tega bi bilo potrebno še več, tudi v mestnih središčih, šolarji po končanem pouku namesto, da v gostilnah kadijo in pijejo kavice ali ob parkih alkolirajo, pa delajo selfitise, raje mesta počistit, vsak, ki pa vrže smeti pa mu nazaj v žepe zatlačit. Al to so se bo zgodilo vse skupaj ob svetem nikoli na tem planetu!
Krematorij666
01. 09. 2018 10.00
+22
Šolarji? Oni že imajo svojo zaposlitev. Imamo ogromno brezposelnih in naj jih prek javnih del aktivirajo da čistijo nesnago. Da ne pozabim tudi na novo prispele znanstvenike...pa na razne sladoledarske družine, kjer mož dela ducat otrok in žena pa na državnih jaslih...če bi vse to poslali na ceste bi bila Slovenija kot Singapur
sodelujem
01. 09. 2018 10.23
+14
Šolarji ??Ja ,pucat za " ta velkimi". Ni govora. Dovolj je raznih podpirancev,ki so na metadonu in podobno da bi lahko kaj naredili-"odgovorno" za družbo,ki jih futra.!
oježeš
01. 09. 2018 10.24
+6
Prepričan sem, da bi bilo bolje, da bi bili ljudje bolj osveščeni in bi vsak svoje smeti odložil tja, kamor sodijo. Tako ne bi bilo treba nikomur čistiti za drugimi, ne v mestih, ne v naravi. Tako pa se tiste packe, ki neodgovorno odmetavajo smeti vse naokoli tolažijo z mislijo, da bodo že drugi pospravili namesto njih, saj zato pa so čistilne akcije. Vendar je treba začeti učiti otroke že od malega, da vsak pospravi za seboj, ker dandanes marsikateri straš daje slab zgled otroku.
Soulless
01. 09. 2018 07.57
+43
Pohvalno. Nikoli pa ne bom razumel planincev, ki na gori odvržejo smeti, namesto, da bi jih dali nazaj v nahrbtnik in odnesli v dolino v koše za smeti. V dolini je pa itak sramota, ker je ob cestah in kolesarskih stezah ogromno smeti!
travc
01. 09. 2018 07.55
+42
Take ljudi ki odvržejo embalažo kamorkoli jaz niti iz stanovanj ne bi pustil.Eni so take packe,da ne moreš verjeti po drugi strani bi pa radi imeli bio hrano.Za odvržene smeti bi morala biti visoka kazen.Kaj tem ljudem pomaga čistiti,ko imaš take modele,ki bo pločevinko raje vrgel na tla kot naredil par korakov do koša za smeti.
vinogradnik33
01. 09. 2018 08.44
+18
Tako se kaže kultura planincev , ki " ljubijo naravo " , da odmetujejo uporabljeno embalažo kjer koli pač pride , namesto bi jo ponesli nazaj v dolino ! Povsod kamor stopi noga se najdejo odpadki , tudi taki , ki jim ni mesto drugje kot v kaki zaščiteni deponiji - to je kultura ljudi , zakaj čistilne akcije po Sloveniji , zaradi potuhe tistim , ki brezvestno odlagajo in odmetavajo odpadke in si mislijo , saj bodo počistili za menoj drugi !
oježeš
01. 09. 2018 10.26
+6
Takim ljudem, ki odmetavajo naokoli smeti brez sramu, težko oziroma sploh ne moreš reči, da je planinec.
elrocco77
01. 09. 2018 07.29
+30
Super :) Veliko hodim po hribih in moram reči, da je stanje kar se tiče smeti v visokogorju pri nas zelo pohvalno. Redko res zelo redko naletiš na kakšno odvrženo embalažo. Če že kje potem tako kot je napisal avtor na kakšnih meliščih ali pod skalami naletiš na stare smeti. Drugače je treba potrkat. Vsaj to v tej nesrečni državi je za pohvalt.