Čas za Zemljo

Sredozemsko morje postaja plastična past: ogroženo zdravje ljudi in živali

Ljubljana, 08. 06. 2018 11.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, / A.K.
Komentarji
4

Zadnji podatki o onesnaženosti Sredozemskega morja so alarmantni, kaže poročilo, ki ga je Svetovni sklad za naravo objavil na svetovni dan oceanov. Koncentracija mikroplastike je namreč skoraj štirikrat višja kot v drugih odprtih morjih po svetu.

Izdelki iz plastike predstavljajo kar 95 odstotkov vseh odpadkov, ki plavajo po Sredozemskem morju ali ležijo na plažah. Večina plastičnih odpadkov v morju prihaja iz Turčije in Španije, sledijo jim Italija, Egipt in Francija. Zaradi povečanega turizma se količina morskih odpadkov vsako poletje poveča za kar 40 odstotkov.

WWF poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje plastičnega onesnaženja v mestih, obalnih in morskih središčih v Sredozemlju in na globalni ravni.
WWF poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje plastičnega onesnaženja v mestih, obalnih in morskih središčih v Sredozemlju in na globalni ravni. FOTO: WWF Adria

Mikroplastika: tihi ubijalec

Svetovni sklad za naravo (WWF) je na svetovni dan oceanov objavil prvo poročilo o plastičnem onesnaženju Sredozemskega morja, ki opozarja na alarmantno raven mikroplastike. Koncentracija mikroplastike je namreč skoraj štirikrat višja kot v drugih odprtih morjih po svetu: "Makroplastika, veliki delci plastike, poškoduje, zaduši in pogosto ubije morske živali, vključno z zavarovanimi in ogroženimi vrstami, kot so morske želve in sredozemska medvedka. A mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v "plastičnem otoku" v Severnem Tihem oceanu. S tem, ko vstopajo v prehranjevalno verigo, delci mikroplastike ogrožajo vse več živali in tudi ljudi," so sporočili iz WWF Adria. Mosor Prvan iz WWF Adria svari: "Ne smemo dopustiti, da se Sredozemlje utopi v plastiki. Ukrepe za zmanjšanje porabe plastike in boljše ravnanje z njo po uporabi moramo sprejeti v celotni verigi proizvodnje, da naše morje ubranimo pred vseprisotno plastiko."

Ogrožen ugled Sredozemlja

V poročilu je zajet tudi izčrpen načrt ključnih ukrepov, ki jih morajo institucije, podjetja in državljani sprejeti, da preprečijo prehajanje plastičnih odpadkov v morje. "Vplivi plastičnega onesnaženja v Sredozemlju se čutijo po vsem svetu in povzročajo resno škodo naravi in zdravju ljudi. Če se bo plastično onesnaževanje še povečalo, bo predstavljalo resno grožnjo globalnemu ugledu sredozemskega območja kot vrhunske turistične destinacije in bo ogrozilo kakovost ribiških proizvodov, s čimer bo ogrozilo lokalne skupnosti, ki so odvisne od teh sektorjev. Problem plastike je tudi simptom poslabšanja zdravja Sredozemskega morja in mora biti poziv h konkretnim dejanjem," je dejal John Tanzer, vodja programa za zaščito morja in oceanov v WWF International. WWF zato poziva vlade, podjetja in posameznike, da sprejmejo ukrepe za zmanjšanje plastičnega onesnaženja v mestih, obalnih in morskih središčih v Sredozemlju in na globalni ravni.

To med drugim vključuje sprejetje zakonsko zavezujočega mednarodnega sporazuma o odstranjevanju plastičnih odpadkov iz morja, podpiranje močnih nacionalnih ciljev za doseganje 100 odstotkov recikliranih in obnovljivih plastičnih odpadkov do leta 2030, nacionalne prepovedi za enkratne plastične predmete, kot so vrečke in poziv podjetjem, da vlagajo v inovacije in oblikovanje v smeri učinkovitejše in bolj trajnostne uporabe plastike. Prepovedati bi morali tudi dodajanje mikroplastike v pralne praške in kozmetiko do leta 2025. Industrija plastike bi morala razviti proizvode iz obnovljivih surovih materialov, ne iz kemikalij, pridobljenih iz nafte in iz materialov, ki jih je mogoče reciklirati.

Tudi posamezniki lahko pri tem odigrajo svojo vlogo s tem, da se odločajo npr. za kuhinjske pripomočke in glavnike iz lesa in ne iz plastike.

Mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v "plastičnem otoku" v Severnem Tihem oceanu
Mikroplastika, manjši in tihi ubijalec, je dosegla rekordne ravni koncentracije, ki znašajo kar 1,25 milijona delcev na kvadratni kilometer Sredozemskega morja, kar je skoraj štirikrat več kot koncentracija plastike v "plastičnem otoku" v Severnem Tihem oceanu FOTO: WWF Adria

Samo skupaj lahko osvobodimo oceane

Problematika plastičnih odpadkov zadeva ves svet, saj je plastika sestavni del vsakdanjika ljudi. V Evropi od 27 milijonov ton plastičnih odpadkov, proizvedenih vsako leto, reciklirajo le eno tretjino. Polovica plastičnih odpadkov v Italiji, Franciji in Španiji konča na odlagališčih. Reciklirana plastika trenutno predstavlja le šest odstotkov povpraševanja po plastiki v Evropi.

"Plastično onesnaženje je prevelik problem, da bi ga lahko rešil samo en kontinent, ena vlada ali samo industrijski sektor. Samo, če bomo delovali skupaj, lahko osvobodimo oceane, morja in reke neuporabne plastike," je sklenil Mosor Prvan.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Desnica boli
08. 06. 2018 14.46
+5
Dobro je reku en raziskovalec. Plastično vrečko lahko odvržeš ali pa narediš samo omako in vrečko poješ. Ni velike razlike, v vsakem primeru bo ta plastika prišla v tvojo hrano.
fairplayy
08. 06. 2018 14.20
+6
Če ne bomo ljudje posamezniki začeli sami spreminjat zavest in obnašanje do okolja se nam slabo piše. Je res potrebno da hrana potuje 2400 km preden pride na naš krožnik, ko je lokalno na dosegu roke, se je potrebno vozikat za vsako malenkost, je res potrebno kupovati vse v embalaži namesto osnovnih sestavin (moka, jajca, meso..), je potrebno, da je oddih na drugem koncu sveta bližnja okolica ni v redu? Namesto industrijskega kmetijstva in monokultur, ki siromaši zemljo in zastruplja zemljo hrano pridelat lokalno - permakulture namesto objestnega košenja zelenic itd...
MiGo85
08. 06. 2018 13.40
+20
Katastrofa je to...boge živali in mi uničujemo vse ... morje bo ena sama plastika kmalu to je groznoooooo!!!!!! zadnji čas da kaj spremenimo ce ni že vse prepozno!
plasticman
08. 06. 2018 14.29
+6
Hm, koliko živali v morju pobije plastika in koliko pretiran ribolov? Najbrž je razmerje ena proti več tisoč! Ni pa plastika kriva, če se jo odmetava v naravo, ampak tisti, ki to počnejo!!!