Čas za Zemljo

Trumpa ne prepriča niti 2000 prezgodnjih smrti lastnih državljanov

Washington, 24. 11. 2018 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poročilo 300 ameriških znanstvenikov še vedno odmeva. Če se bodo uresničile njihove napovedi, se bodo ZDA že kmalu morale soočiti z uničujočimi posledicami. 2000 več prezgodnjih smrti, manj kot 75 odstotkov količine trenutno pridelanih kmetijskih pridelkov in celo do šestkrat več zgorelih gozdnih površin.

Miren podaljšan praznični konec tedna, ki ga številni Američani preživljajo v nakupovalnih središčih, so zmotile ugotovitve podnebnega poročila 300 ameriških znanstvenikov in še 700 predstavnikov 13 agencij ameriške zvezne vlade, ki predstavlja hudo opozorilo glede podnebnih sprememb in njihovih uničujočih posledic, zaradi katerih bi ameriško gospodarstvo lahko izgubilo milijarde dolarjev ali največ 10 odstotkov BDP do konca stoletja.

Donald Trump še naprej vztraja pri stališču, da so podnebne spremembe 'prevara'.
Donald Trump še naprej vztraja pri stališču, da so podnebne spremembe 'prevara'. FOTO: AP

Povprečna svetovna temperatura je veliko višja in narašča hitreje od česarkoli, kar je izkusila sodobna civilizacija. Razloge za hitro spreminjajoče podnebnje pa je mogoče iskati zgolj in samo v človeških dejavnosti, predvsem v emisijah toplogrednih plinov, so prepričani ameriški znanstveniki. Ugotovitve, ki izhajajo iz poročila, so tako diametralno nasprotne s trditvami ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki podnebne spremembe razglaša za prevaro.

Zvezna študija bi morala biti sicer objavljena decembra, a jo je Trumpova administracija objavila že včeraj, na črni petek. In to vsekakor nosi nekaj simbolike, napovedi znanstvenikov glede hudih posledic, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe v prihodnjih letih, lahko označimo najmanj za črnoglede. David Easterling, direktor oddelka za tehnično podporo Nacionalnega centra za okoljsko informiranje (angl. NOAA), poudarja, da hitrejša objava od pričakovane ni posledica kakršnegakoli zunanjega vmešavanja.

Tudi minulo sredo je na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Kaj se je zgodilo z globalnim segrevanjem?", potem ko so se nekateri Američani prebudili v enega najhladnejših zahvalnih praznikov v zadnjem stoletju. Vendar znanstveniki pojasnjujejo, da ekstremne dnevne oziroma tedenske vremenske razmere vpliva podnebnih sprememb ne ovržejo, ampak da je bistvo predvsem v dolgoročnih trendih.

Trenutno človeška bitja živimo v najtoplejših temperaturah ozračja v vsej moderni zgodovini. Na podlagi izsledkov ameriških znanstvenikov trenutno prav nobena od držav skupine G20 ne izpolnjuje podnebnih ciljev glede zmanjšanja emisij določenih plinov. Brez znatnega zmanjšanja bi lahko povprečna letna temperatura do konca tega stoletja narasla za najmanj 5 stopinj Celzija v primerjavi s temperaturami v predindustrijski dobi. Kot izhaja iz poročila, bi lahko stroški podnebnih sprememb dosegli stotine milijard dolarjev na letni ravni. Najslabše bi jo odnesel jugovzhod ZDA, ki bi lahko do leta 2010 zaradi skrajne vročine izgubil več kot pol milijarde delovnih ur. 

Težki časi tudi za ameriške kmete

Še posebej težki časi se obetajo ameriškim kmetom. Zaradi vse višjih temperatur, pogostih suš in poplav bo kakovost in količina njihovih pridelkov občutno upadla. V predelih Srednjega zahoda bodo kmetje proizvedli manj kot 75 odstotkov količin koruze, ki jo proizvedejo danes, južni del regije pa bi lahko izgubil do 25 odstotkov trenutnega pridelka soje.

Težki časi se obetajo tudi ameriškim kmetom, ki ponekod že sedaj bijejo bitke z ameriškim predsednikom.
Težki časi se obetajo tudi ameriškim kmetom, ki ponekod že sedaj bijejo bitke z ameriškim predsednikom. FOTO: AP

2000 več prezgodnjih smrti 

Znanstveniki v poročilu navajajo tudi hude posledice, ki jih bodo prinesle podnebne spremembe na zdravje ljudi. Nikogaršnje zdravje ni imuno na podnebne spremembe, opozarjajo. Zaradi vse višjih temperatur bodo tveganjem za nastanek bolezni še bolj občutno izpostavljeni otroci, starejši in revni. Samo na območju Srednjega Zahoda naj bi se do leta 2090 število prezgodnjih smrti na leto povečalo za 2000. Ljudje bodo izpostavljeni tudi večjemu številu bolezni zaradi oporečnih vodnih virov in hrane. Povečalo se bo tudi število virusov, kot sta Zika in virus Zahodnega Nila. 

Letošnja sezona požarov, ki je prinesla uničujoče posledice, bo le delček tega, kar se obeta v prihodnje. Do leta 2050 bi lahko na območju ZDA zgorelo celo do šestkrat več gozdnih površin. Pogorela območja na jugozahodu Kalifornija pa bi se lahko do leta 2050 celo podvojila. Zaradi visokih temperatur je ogrožena tudi zanesljivost in varnost vodnih virov na območju Havajev, Karibov in tudi drugod.

Posledice požarov bi lahko bile v naslednjih desetletjih še bolj uničujoče.
Posledice požarov bi lahko bile v naslednjih desetletjih še bolj uničujoče. FOTO: AP

Kaj pa ukrepi?

Tokratno poročilo so znanstveniki pripravili zgolj za to, da bi z njegovimi izsledki informirali oblikovalce politik. Dokument ne vsebuje nobenih posebnih priporočil o tem, kako dejansko zaustaviti uničujoče posledice podnebnih sprememb. Pri tem pa avtorji vendarle navajajo, da če bi ZDA porabo fosilnih goriv in izpuste emisij toplogrednih plinov zmanjšale takoj, bi s tem rešile na tisoče življenj in ustvarile milijarde dolarjev v prid države. A niti slednje ne prepriča ameriškega predsednika Trumpa. Ta je namreč že napovedal, da se bodo ZDA umaknile iz mednarodnih dogovorov, kot je pariški sporazum o podnebnih spremembah, čigar cilj je znižanje svetovnih temperatur, s pojasnilom, da so omenjeni dogovori nepošteni do ameriškega gospodarstva.

Sicer pa je tudi že oktobrsko poročilo Združenih narodov svetovne velesile v izogib hudim posledicam podnebnih sprememb pozvalo k sprejetju hitrih, daljnosežnih sprememb na vseh sferah družbe. Napovedalo pa je tudi, da bo Zemlja do leta 2030 dosegla ključni prag 1,5 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnjo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
25. 11. 2018 12.28
+2
FN zanikanje zgodovine plačanih znanstvenikov je sramota in obsojenja vredno. satalit ki to meri jih je dobil nalaži še več podatke iz nase so pred časom spremenili za 30 let nazaj očitno se ne strinjajo niti sami med seboj. kaj se tiče znanstvenikov manjšino mediji sokz kažejo večino pa ne. lagal so o severnih medvedih. ki jih bodo omaknili iz liste ogroženih saj je njihova populacia nekje med 31-36 tisoč. samo za spomin 1950 jih je bilo 5000.poleg tega jih niso prešteli že zelo dolgo da ne omenim da nad grenlandijo proti rusiji in norveški sploh niso šteli. rusi in norvežani pa so jih in je št nekje nad 6,000 samo tam.pa še to povprečna temperatura je bila tudi za 3 stopinje večja pa grenlandija ni šla evropa pa je imela bum populacije le zakaj.
dannyer
25. 11. 2018 17.29
+2
tudi požar v kaliforniji je bil produkt nekoga ki naj bi imel piknik oz tabor. na satalitski sliki se vidi kje je prišlo do vžiga . so pa mal čudni ekstremi v bogatih predelih levo in desno bogate hiše na sredini tudi bogata hiša a je ta edina ki je zgorela mogoče sum zavarovalniških prevar. pa še to kalifornija zavrže 34% vse pitne vode oz gre v morje. vir njihov urad za vodo usa.
Marija Forti?
25. 11. 2018 11.19
+2
Ah seveda sedaj je Trump kriv za celi svet,kaj se bo godili leta 3000.Starejši še pomnimo 2m snega temperature pozimi minus 33 stopinj,poleti po tri tedne nad 38 vročine.Res je onesnaženje pa se vrnimo v leta 1950.Vsako dobro prinaša tudi slabo.In kje bomo mi oz. vi leta 3000. In danes je Trump kriv za vsako smrt v Ameriki.Nerazumno.Dajmo pogledati kaj se pri nas godi bomo imeli dovolj dela.
nikhrast
24. 11. 2018 20.09
+4
Report pa vlada izda v petek zvečer, Thanksgiving vikend, pa Black Friday, upali so da ga nobeden ne vidi. Potem pa še carine, farmerji imajo polne kašče, silose... soje, kotuze..., ne morejo prodati Kitajcem, Trump pa subvencije, zdaj obljublja okoli $12.5 milijard.
VolkBrenin
24. 11. 2018 22.22
+4
nik...Zanimivo...včasih se celo strinjam s teboj ...++++++ Za komentar ...
Chavez2
24. 11. 2018 19.46
-2
Vsa čast ZDA, največji braniteljici človekovih pravic, sedaj ko je predsednik gospod Trump pa sploh.
graf
24. 11. 2018 19.38
+5
Tudi bedak velja za modrega kadar molči ...in za razumnega kadar drži svoje ustnice zaprte !
Frane Šajn
24. 11. 2018 19.20
+5
Kako že pravijo naši kmetje vol je vol pa če mu rog odbiješ! Kako priročen pregovor kajnede?
Kollerik
24. 11. 2018 18.49
+3
Ejej, ameri imajo napol izobraženega primitivca za taglavnega...
dule100
24. 11. 2018 18.14
-3
In kdo je kriv za največjo umrljivost Slovencev za rakom v Evropi? Verjetno Šarec!
Kollerik
24. 11. 2018 18.49
+3
Rde?iAlarm
24. 11. 2018 17.52
-1
kure dajte ta prispevek v bunker da ne bojo pravi slovenci imeli uničen vikend zaradi njega........
korintos23
24. 11. 2018 17.59
+0
Imaš prav, če sliko dolgo gledaš adijo večerja.
akmt
24. 11. 2018 17.17
+14
lajf je pač lajf.Američani se sekirajo zaradi podnebnih sprememb in predsednika, ki ne ukrepa, zaradi strelskih pohodov in neukrepanja.Mi se sekiramo zaradi naše vlade, ki je ukinila EU mejo, podpira migrante in ta južne, vladajo nam lažnjivci in goljufi,...ITD.V končni fazi pa....ali mi oz.ameriški narod kaj naredi? Vladarji so izvoljeni od ljudstva, magari z minimalnimi glasovi-ampak OČITNO SMO ZA......Proti globalnemu segrevanju bi se dalo narediti ogromno, Nemčiji ne bi bilo treba,m da je največja izvoznica orožja na svetu in da zameno za žrtve uvaža migrante....če bi bile ljudje iskreni in pošteni, se ne bi trgovalo z orožjem, se ne bi lagalo, se ne bi izkoriščalo 3.sveta....Človek bo uničil samega sebe.In prav je tako.Zmagujejo pozitivni liki, človek žal to ni.Se ne sekiram.Moj glas proti in 7 milijard za....? sem pogorela...
Chavez2
24. 11. 2018 16.54
-13
Vsa čast Predseniku Trumpu, da se ne ne ukloni levičarskim lobijem.
SinusKosinus
24. 11. 2018 17.15
+7
Apostol1
24. 11. 2018 15.50
+13
Trumpa ne more prepričati niti bog ,čeprav je prisegel na biblijo in boga .Edino kar bi morda prepričalo bi bila lastna nesreča ,tuja nikoli.
Quatflow
24. 11. 2018 16.12
+9
Ma takšen ponos, da tud če bi sam zgoru, bi njegov ponos ostal. Kakor mi je bil na zacetku vsec, tko se vedno bolje kazejo njegove narcisticne barve. Bo on ze dobil svoje, brez skrbi, samo problem je ker zaradi njegovega ega trpijo vsi drugi. Lahko bi ga soproga vsaj malo k pameti spravla, pa mu ocitno ni pomoci..
razocarani
24. 11. 2018 17.05
+1
razocarani
24. 11. 2018 17.06
+2
paxvobiscum
24. 11. 2018 15.42
+6
Konec stoletja? Konec stoletja bo konec vsega, kar človek pozna in prepozna kot neko nujnost za preživetje. To je pozitiven ampak manj verjeten scenarij. Bolj verjeten in seveda ostro negativen scenarij pa je radioaktivna puščava iz kultnih postapokaliptičnih filmov.
Rde?iAlarm
24. 11. 2018 15.30
+2
vse pohvale kuram da dajo prispevek o krampu zmeraj po kosilu,vsakič ko ga zagledam mi gre na kozlanje.....
paxvobiscum
24. 11. 2018 15.37
+6
Imaš vsaj kaj za izkozlat. Samo kislino in žolč je težko bruhat.
SinusKosinus
24. 11. 2018 17.17
+0
Nisi edini se nas je veliko.. izguba apetita😁
CestniKolesar370Wattov
24. 11. 2018 15.24
-7
Resnično vprašanje. Pariški podnebni sporazum. Kako to, da odkar so ZDA od njega odstopile eno leto nazaj, je ZDA izmed vseh članic najbolj zmanjšala škodljive spuste v zrak? Kako to, če so pa odstopili od pariškega podnebnega sporazuma? Kako to, da sta Francija in Nemčija izpuste povečali? Zdi se kot, da je pariški podnebni sporazum popolnoma nerelevanten.
CestniKolesar370Wattov
24. 11. 2018 15.23
+9
Gorelo je v Kaliforniji, ki je ena izmed najbolj liberalnih in demokratskih zveznih držav v ZDA. Zakaj ne čistijo gozdov in ne odnašajo odmrlega lesa, ki je suh kot poper in najbolj gori? "Ja, ker mi, Kalifornijci imamo radi naravne gozdove". Ja potem pa gori a ne.
CucurbitaPepo
24. 11. 2018 15.33
+7
Gre za gozdove, ki se pomlajujejo s požari. Celotna gozdna združba se je evolucijsko razvila tako, da brez požara mnoga semena sploh ne kalijo,... odnašanje lesne mase iz gozdov je neumna ideja, saj s tem uničujemo Naravo. Ogromno organizmov ima življenski krog vezan na odmrlo rastlinsko biomaso. Se pa zaradi človeških izpustov co2 in posledičnega dviga temperatur, pričakuje dvig frekvence požarov... pustimo Naravi čimveč Narave, človek je uničil že dovolj!!!
nikhrast
24. 11. 2018 16.22
+7
Spet eden ki bi hoste pucal, poglej kako se smejijo Trumpu. Tu v Kanadi smo srečni če lesne industrija malo spuca za seboj po poseki, pa če zataknejo kakšne sadike v zemljo. Se sploh zavedaš teh površin, največ požarov se sploh ne gasi, izgorijo sami ali jih pa pogasi dež.
Kollerik
24. 11. 2018 18.52
+1
Cucuribata ++++++. Podobno se pomlajujejo gozdovi na Jadranski obali. Samo nekaj dni po požaru že vse bujno poganja in zeleni.
Mihatadesni
24. 11. 2018 15.21
+5
Klum ne dojema, tako je,če si izobrazbo kupiš.
Mihatadesni
24. 11. 2018 15.22
-3
paxvobiscum
24. 11. 2018 15.38
+5
vinogradnik33
24. 11. 2018 14.48
+5
Pa kaj Trumu je važno , da lahko na veliko prodaja orožje doma in v tujini , da ga podpira orožarski lobi , vse ostalo je pri njem drugotnega pomena , okljevarstvo pa zanj pomeni samo strošek !
wolfterier
24. 11. 2018 15.41
+2
Kar je res,je res.V času Obame in Clintona so bili ameriški izpusti večji,kot zdaj ! Pa če se lawaki na glavo postavite.
caspera1
24. 11. 2018 14.45
+13
A komu on deluje kot človek, ki ga sploh zanima, kaj se bo zgodilo čez 10 let, tu je pa govora celo do konca stoletja?
PUTINOVI?
24. 11. 2018 14.39
+19
pa če butast folk ne razume da ni vse v denarju naj pomrejo v ledeni dobi al kar koli bo že nastopilo....bogati kot so trump se bojo itak skrili v neko lukno na varno,ofce ki ga pa podpirajo bojo pa zmrznle...pa boste pol še vpil kako je trump kul