Čas za Zemljo

V desetletju bi se lahko količina plastike v oceanih potrojila

London, 21. 03. 2018 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Oceani se soočajo z vse več grožnjami - od segrevanja, zakisanosti do plastičnih odpadkov. Količina plastike bi se lahko do leta 2025 potrojila. Poročilo opozarja, da je potrebnega več znanja o oceanih. Poudarili so, da so oceani sicer ključni za našo prihodnost.

Količina plastike v oceanih se bo v desetletju potrojila, če ne bodo sprejeti ustrezni ukrepi. Plastika je sicer le ena od groženj, s katerimi se soočajo svetovni oceani, poleg tega jim grozita še segrevanje, zakisanost ... 

Poročilo za britansko vlado opozarja, da je potrebnega več znanja o oceanih. Avtorji menijo, da bi morali izvesti nekakšno ''misijo na oceane'', ki bi požela podobno zanimanje javnosti kot misije na Luno ali Mars, navaja BBC. 

''Oceani so ključni za našo prihodnost. Devet milijard ljudi bo kmalu zrlo v oceane za več hrane. A tako malo vemo, kaj je pravzaprav tam doli,'' je dejal Edward Hill z britanskega centra za oceanografijo. 

Plastike v oceanih je vse več.
Plastike v oceanih je vse več. FOTO: iStock

''Oceani so izven našega zornega kota, izven naših glav,'' je dodal glavni znanstvenik pri britanski vladi za področje okolja Ian Boyd. Opozoril je, da morajo biti znanstveniki vsaj tako hitri pri dostopu do neraziskanih območij kot komercialna podjetja, ki v morju vrtajo naftne vrtine, postavljajo polja vetrnih elektrarn. 

Poročilo izpostavlja številne pereče probleme. Med njimi so tudi plastične smeti, katerih količina bi se lahko do leta 2025 potrojila. To ni edino onesnaženje, ki ga utrpijo oceani, tu so še pesticidi, ki se v končni fazi stekajo v morja. 

Avtorji opozarjajo, da morajo vlade ugotoviti načine, kako bi zaščitile biološko raznolikost. 

Tu je še problematika prekomernega ribolova, izkoriščanje naravnih virov se bo povečalo, predvidevajo avtorji, čeprav številni opozarjajo, da to pravzaprav ni možno, saj je že zdaj ribolov daleč od trajnostnega. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

frako
21. 03. 2018 12.53
ah kje je preveč profita v plastiki, pa tko fletno je k jo stran vržeš ko je ne rabiš. Smo na poslovilni zabavi naše vrste pržgite cigaret in glejte.
bababu
21. 03. 2018 10.53
+6
Vsak naj razcisti pri sebi; -je res potreben nakup plasticne vrecke, ce je na voljo bombazna ali papirnata (uzakonit prepoved plasticnih vreck in predpisat papirnate ?!, ali vsaj potrojit ceno plasticnih?) -nakup igrac iz naravnih materijalov -izogibanje sinteticnim oblacilom -le v nas banana republiki plastenke niso povratne -zakaj se mleko ne prodaja v steklenicah??? V Sloveniji vsekakor pogresam kakovostno zeleno stranko v parlamentu, ki bi vlozila nekaj zakonov o povratni plasticni embalazi oz.menjavi za trajnostno, omejitvah pesticidov, krepkih posegih v podrocje kmetijstva, krepitev pravic do nekaj zemlje ( vsak blokar do nekaj m2 obcinskega zemljisca), Ucbeniki in del.zvezki, JU izkljucno na recikliran papir, ciscenje gozdov naj opravljajo socialni problemi, ki nimajo za ogrevanje, 20% davka na vse plasticne izdelke ki niso reciklirani......
RedRocket
21. 03. 2018 10.35
+7
Svet se bo uničeval, vse dokler bo obstajal denar.
Uporabnik615372
21. 03. 2018 10.34
+8
Onesnaževanje je posledica pohlepa. Lepše bi nam bilo, če bi našo energijo porabili za medsebojno druženje in se drastično manj podredili marketingu, ki ne pelje drugam kot v razdruževanje ljudi.
razocarani
21. 03. 2018 11.27
+1