Čas za Zemljo

Velika Britanija še odločneje napovedala vojno plastiki: slamice in palčke za ušesa morda že kmalu preteklost

London, 20. 04. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanska vlada resno razmišlja o tem, da bi prepovedala prodajo plastičnih slamic, mešalnih žličk za koktejle in vatiranih palčk za ušesa.

Plastične slamice, mešalne žličke za koktejle in vatirane palčke za ušesa bi lahko bile v Veliki Britaniji kmalu preteklost. Tamkajšnja vlada je namreč predlagala vrsto ukrepov za zmanjšanje količin odpadne plastike, s katerimi želi vplivati predvsem na zmanjšanje onesnaženosti in zaščito oceanov.

Plastičnim slamicam bo v Veliki Britaniji morda že kmalu 'odklenkalo'.
Plastičnim slamicam bo v Veliki Britaniji morda že kmalu 'odklenkalo'. FOTO: Thinkstock

Britanski sekretar okolje Michael Gove bo tako še letos začel posvete o popolni prepovedi slamic, žličk za koktejle in palčk za ušesa. Industrija bo po njegovem tako imela tudi dovolj časa, da se prilagodi postopni ukinitvi.

A obstajale bodo tudi izjeme - plastične slamice se bodo tako denimo še naprej lahko uporabljale v zdravstvu oziroma bodo na voljo bolnikom, ki jih nujno potrebujejo za prehranjevanje, poroča CNN.

"Plastika za enkratno uporabo je 'nadloga' naših morij, vzrok za pogin številnih prostoživečih živali in uničenje okolja. Ukrepi so zato nujni," je izpostavil Gove.

Britanska vlada je pretekli mesec prav tako napovedala, da namerava uvesti novo obdavčitev plastične embalaže za enkratno uporabo. V praksi bi kupec tako plačal poseben 'polog', ki bi se mu vrnil, ko bi bil izdelek recikliran. Podobne programe sicer poznajo že v Nemčiji, na Norveškem in delih ZDA.

Temu potrjuje tudi nedavna študija, ki jo je naročila britanska vlada - zaradi odvržene plastike (zaužitja ali ker se v odpadke zapletejo) vsako leto namreč umre milijon ptic in več kot 100.000 morskih sesalcev.

Poročilo, objavljeno prejšnji mesec, prav tako navaja, da se bo brez ustreznega ukrepanja količina plastike v oceanih do leta 2025 podvojila.

Poročilo sicer hkrati navaja tudi podatke, ki kažejo zmanjšanje plastičnih vrečk, ki se kopičijo na morskem dnu okrog Velike Britanije. Raziskovalci predvidevajo, da gre razloge za to pripisati uvedbi dajatve na plastične vrečke v trgovinah.

Brez ustreznega ukrepanja se bo količina plastike v oceanih do leta 2025 podvojila.
Brez ustreznega ukrepanja se bo količina plastike v oceanih do leta 2025 podvojila. FOTO: Thinkstock

"Korak naprej, a napredek je boleče počasen"

Jonathan Bartley, sopredsednik britanske zelene stranke, je ob napovedi vlade glede prepovedi plastičnih slamic dejal, da so vladni načrti sicer korak naprej, a je napredek kljub temu "boleče počasen".

Številna britanska podjetja so ob vse večji zaskrbljenosti javnosti glede vpliva plastičnih odpadkov na življenje oceanov in zavedanju, kaj odvržena plastika povzroča, že sprejela ukrepe za zmanjšanje uporabe plastičnih izdelkov za enkratno uporabo.

Predlogi morajo postati ukrepi, je zapisal na Twitterju, vlada pa bi po njegovem morala zasledovati cilj, da se do leta 2042 izogne vsem plastičnim odpadkom, ki se jim je moč izogniti.

Louise Edge iz Greenpeaca pa je ob tem dejala, da je britanska vlada naredila pomembno potezo glede prepovedi nekaterih najbolj nepotrebnih plastičnih produktov, a bi bilo treba iti še naprej.

"Čim prej oziroma ob prvi priložnosti bi bilo treba prepovedati tudi ostalo nerazgradljivo plastiko," je dejala Edgova. "Greenpeace spodbuja trgovce na drobno, naj prevzamejo odgovornost, nemudoma odpravijo problematično plastiko, v lastnih proizvodih pa postopno ukinejo embalažo za enkratno uporabo," poudarja aktivistka.

Zaradi odvržene plastike vsako leto umre milijon ptic in več kot 100.000 morskih sesalcev.
Zaradi odvržene plastike vsako leto umre milijon ptic in več kot 100.000 morskih sesalcev. FOTO: iStock

Britanska premierka Theresa May bo k boju proti plastičnemu onesnaženju v četrtek na srečanju v Londonu sicer pozvala tudi druge države Commonwealtha. "Plastični odpadki predstavljajo enega največjih okoljskih izzivov, s katerim se sooča svet," izpostavlja britanska premierka in dodaja, da bo prav zaščita oceanov ena osrednjih tem na srečanju voditeljev Commonwealtha.

Mayjeva je Veliko Britanijo pri boju s plastičnim onesnaženjem označila za vodilno silo in dodala, da je britanska javnost odobravanje podobnih odločitev vlade pokazala že s strinjanjem glede podražitve plastičnih vrečk in popolne prepovedi mikroplastike.

Poleg domačih prizadevanj za zmanjšanje uporabe plastike in posledično tudi onesnaženja, pa se je Velika Britanija odločila tudi finančno podpreti raziskave, na podlagi katerih bi se v državah v razvoju izboljšalo ravnanje z odpadki. Za to bodo po besedah Mayjeve namenili 61,4 milijona funtov (70,49 milijona evrov).

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

modelx
20. 04. 2018 19.35
mayeva bo najprej s prstom povrtala po nosu, potem pa z istim prstom kofe
mmickica
20. 04. 2018 16.35
A niso znanstveniki pred kratkim odkrili umetne bakterije, ki so jo natisnili s 3D tiskalnikom, ki bi naj v par sekundah pohrustala in razgradila ogromne kolicine plastike?
yokerxdinterfan
20. 04. 2018 12.31
+2
Za začetek bi bilo bolje, da bi smeti odvrgli tja kamor sodijo....ne pa v naravo....je pa tudi to začetek...čeprav naj prepovejo plastične vrečke po trgovinah. res nevem zakaj bi rabil za zelenjavo palstično vrečko namesto papirnate.....pa tudi manj plastike pri embalaži pa to....
graf
20. 04. 2018 12.18
ta zgornja slika je najbrž s severne strani Korčule !
DeBill
20. 04. 2018 12.16
tele so napovedali vojno zdravemu razumu in nam vsem, samo plastiki ne
dr.dare
20. 04. 2018 12.04
+1
še sedaj ne vem v kateri državi kipajo smeti v morje?
Voluhar7
20. 04. 2018 11.46
+1
Same bedarije kaksen čas za zemljo. Kaj pa Azija ki največ onesnaževanja naredi. Bla bla bla. Zakaj pa so gozdove podirali itd. Ogromno je industrije
number46
20. 04. 2018 11.45
+1
Skratka moral boste pit direkt iz kozarca.
KajSiTiNor
20. 04. 2018 09.22
+3
Ja ja, glavni problem pri plastiki na zemlji so vatirane palčke in slamice. Dajte malo pogledat slike v članku pa vam bo takoj jasno koliko bo ta ukrep pripomogel k čistosti morji in planeta. Dosti večji problem so vrečke ne pa vatirane palčke in slamice. Ta ukrep je navadno mešanje megle, samo zato, da se nekaj dela. Npr. čez noč bi lahko ukinili razno mikro plastiko v piling gelih za tuširanje, kremah in drugi nesnagi, ki je res nihče ne potrebuje. Prepovedali bi lahko recimo tudi to, da ti ne dajo v čisto vsaki trgovini plastične vrečke, ko nekaj kupiš (za tistih 5 min ko se uporablja, bi bila papirnata iz recikliranega papirja tudi čisto ok), ampak oni bojo plastične slamice ukinili, ker teh se na kilotone porabi vsak dan. :-))
krucyfix
20. 04. 2018 11.11
+0
Dej no. Mislim da ne gre samo za vatirane palčke in slamice, temveč tudi za vatirane palčke in slamice, med drugim plastičnim sranjem ki ga zlahka nadomestiš z razgradljivim materialom.
nemeJungat
20. 04. 2018 11.42
+1
dej no, vse je bolje kot nič in boljše da se nekje začne, kot pa da se tišči glavo v zemljo in se dela kot da nihče nič ne ve oz. ni kriv
Luther
20. 04. 2018 07.51
+10
Zadnjih 10 let končno ena dobra novica iz GB. Smo se navadli, da od GB prihajajo samo neke brez vezne novice (kraljeva družina), novice o izmakanju dolžnosti, ki so posledica Brexita, razne politikantske spletke in mnogo fake news. Upajmo, da ta novica ne spada v fake news in ni samo novica, ki skuša popraviti vtis o GB
dr.dare
20. 04. 2018 07.40
-1
ne razumem? oni v morje potem te smeti kipajo da bo to pomagalo? a je tako težko napisati kdo v morje smeti odlaga?
PegySue
20. 04. 2018 07.39
+9
Bojim se,da so malo pozno začeli razmišljati kam in kako z odvečno plastiko...
lilihip
20. 04. 2018 09.10
+1
seveda da je, da se bo to dejansko implementiralo, če se sploh bo, bo preteklo še veliko časa takrat bo še bolj prepozno
nemeJungat
20. 04. 2018 11.41
+0
tantadruj1
20. 04. 2018 07.23
+11
razen slamic, ostalo palčke za koktejle in za ušesa so lahko leseni.. kot so leseni zobotrebci.
tantadruj1
20. 04. 2018 07.24
+9
slamice pa ali nehajte proizvajat ne bo nihče umrl od tega... ali jih naredite iz bio plastike.. ki se razpade.. itak vsako slamico nucamo 10minut .. in jo odvržemo.. če se po 15ih minutah zaradi tekočine razgradi je čisto ok.
nemeJungat
20. 04. 2018 11.40
+0
slamic ne potrebujemo, razen mogoče v zdravstvu, ki pa je tako drago, da bi lahko bile iz bio plastike
travc
20. 04. 2018 07.14
+13
Ne bi bilo problema,če bi ljudje odlagali v kontejnerje in se to recikliralo na žalost pa je za vsakim grmom plastenka ali pa pločevinka.
Našvasan_zob
20. 04. 2018 07.17
-1
To pridejo z avtobusi dol iz Bosne in zmečejo smeti v Slovenska grmovja in grabne.. SLovenčki so čist narod , ki ne svinja po svoji zemlji...HAHAHAHHAHAHAHAHAHA
Našvasan__zob
20. 04. 2018 07.08
-2
Pozabte plastiko, prpravte se za nove migrante.. Jz bi to vse zlifru v Francijo Makronu pred vrata in Mayevi ke na otok... Ne se onadva fu... s tem...