Črna kronika

1220 vozil ''dobilo noge''

Ljubljana, 15. 01. 2007 14.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Lani so v Sloveniji ukradli 1220 motornih vozil. V Italiji in Franciji jih letno izgine okoli 200.000.

Če upoštevamo število neodkritih ukradenih osebnih avtomobilov v Evropski uniji in pri vsakem vozilu upoštevamo približno 15.000 evrov zaslužka, ugotovimo, da je skupni ilegalni zaslužek s tovrstno kriminaliteto preko sedem milijard evrov. Dejan Garbajs

V Sloveniji letno ukradejo in odvzamejo od 1100 do 1300 motornih vozil. Tatvine in odvzemi so bili v zadnjih letih v manjšem porastu. Po še ne v celoti obdelanih statističnih podatkih so lani odtujili 1220 motornih vozil, od katerih je bilo 738 osebnih avtomobilov, 234 koles z motorjem, 57 motornih koles in 191 drugih vozil, je na novinarski konferenci povedal kriminalistični inšpektor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave Dejan Garbajs.

Glede na leto 2005 se je približno za sedem odstotkov zmanjšalo število vseh odtujenih motornih vozil, približno za štiri odstotke pa se je zmanjšalo število odtujenih osebnih avtomobilov. Po besedah Garbajsa so tatvine vozil pogostejše v tistih predelih večjih mest, kjer je gostota prebivalstva in s tem tudi gostota parkiranih vozil večja. Največ vozil ukradejo v Ljubljani, prestolnici pa sledijo Maribor, Celje in druga manjša mesta.

V Sloveniji napram evropskim državam ukradejo relativno malo vozil
V Sloveniji napram evropskim državam ukradejo relativno malo vozil FOTO: Reuters
Podatki slovenske policije in podatki Europola o tatvinah osebnih avtomobilov v EU za leto 2005 kažejo, da je Slovenija s 1059 odtujenimi vozili in s kriminalitetnim številom 53,2 (število kaznivih dejanj na 100.000 prebivalcev) na predzadnjem mestu.

Približno 75 odstotkov ukradenih vozil, med katerimi so vozila srednjega cenovnega razreda in del vozil višjega cenovnega razreda, ostane v Sloveniji. Večino jih razstavijo v t.i. "črnih" delavnicah, dele pa uporabijo za popravilo poškodovanih vozil. Približno 25 odstotkov ukradenih vozil pa je višjega in visokega cenovnega razreda. Po besedah Garbajsa večino teh vozil prepeljejo v tujino, in sicer preko Hrvaške v države bivše Jugoslavije.

Tudi v Sloveniji so se razvile dobro organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tatvinami vozil. Kot je pojasnil Garbajs, je Slovenija zaradi svoje geografske lege nekakšen vezni člen med zahodnim in vzhodnim delom Evrope. Z ureditvijo razmer na Balkanu je namreč ponovno oživela t.i. balkanska pot, po kateri iz zahoda na vzhod tihotapijo ukradena vozila, iz vzhoda na zahod pa prepovedane droge.

Problematika tatvin vozil v Sloveniji, kot pravi Garbajs, ni tako izrazita oziroma zaskrbljujoča kot v zahodno evropskih državah, kjer na primer v Italiji in Franciji letno ukradejo približno 200.000 osebnih avtomobilov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mc_burek@email.si
19. 01. 2007 12.56
jah enim ih ne bodeo ukradl ker so dobr kriti, drugi majo pa veze v policiji in se ih ne odkrije
xes
16. 01. 2007 12.34
+1
Eh, o posameznikih in delavnicah ki se s tem ukvarjajo ze vrsto let sploh na sirsem domzalsko- trzinsko-kamniskem obmocju ze vrabci civkajo, policija pa nikoli ne odkrije nic, razen kaksnega popolnoma oskubljenega vozila v nekem hribu, ki je potem oznaceno kot "najdeno" na www straneh policije... mogoce bi lahko presvetli Drago Kos s svojo vele-komisijo malce preveril korupcijo tudi na tem podrocju, ce seveda nima obupno prevec dela z nakupi Ruplove Marjetice.... o tem kako tale vozila pridejo cez mejo skrita v kontejnerjih tudi ne bi zgubljal besed... verjetno pa bo tudi tale Dejan Garbajs spremenil mnenje, ko bodo enkrat njemu ukradli avto.