Črna kronika

19-letni Ukrajinec v vozilu prevažal več azilantov, med njimi tudi otroci

Ajdovščina, 26. 05. 2024 15.16 | Posodobljeno pred 21 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Policisti Policijske uprave Nova Gorica so v četrtek ustavili osebno vozilo s češko registrsko tablico. Za volanom je sedel 19-letni državljan Ukrajine, ki je v vozilu prevažal 10 tujcev. Med njimi so bili tudi otroci. Policisti so pozneje ugotovili, da so navedeni tuji državljani pred kratkim nezakonito vstopili v Slovenijo in so v postopkih za pridobitev mednarodne zaščite.

V četrtek zvečer so policisti Policijske uprave (PU) Nova Gorica v Ajdovščini ustavili in kontrolirali tuje osebno vozilo, čeških registrskih številk, ki ga je vozil 19-letni državljan Ukrajine. Slednji je v vozilu prevažal 10 tujcev (devet državljanov Sirije in enega državljana Turčije). Med potniki so bili tudi otroci.

Policija
Policija FOTO: Aljoša Kravanja

Policisti Policijske postaje za izravnalne ukrepe Nova Gorica so v nadaljevanju postopka ugotovili, da so vsi navedeni tuji državljani pred kratkim nezakonito vstopili v Slovenijo in so v postopkih za pridobitev mednarodne zaščite. Po končanem postopku so bili odpeljani v azilni dom.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Nova Gorica so državljanu Ukrajine, skladno z določili Zakona o kazenskem postopku, odvzeli prostost zaradi utemeljenih razlogov za sum kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države. 19-letnika so pridržali v policijskih prostorih.

Po zaključku odrejenega pridržanja je bil mlajši osumljenec v soboto zgodaj popoldne s kazensko ovadbo priveden pred preiskovalnega sodnika na Okrožnem sodišču v Novi Gorici, kjer so ga izročili v nadaljnji postopek. Sodnik je zoper osumljenca po zaslišanju odredil sodni pripor.