Črna kronika

20-letnik krivde za načrtovanje strelskega pohoda ni priznal

Kranj, 05. 07. 2021 19.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Karmen Lugarič
Komentarji
0

Na zatožno klop je sedel 20-letnik iz Krope, ki naj bi načrtoval strelski pohod na svoje nekdanje sošolce in pedagoge, ki naj bi ga v preteklosti zasmehovali. Motiv naj bi bil maščevanje, orožje in strelivo za strelski pohod pa naj bi nabavil prek temnega spleta. Priznal je vsa dejstva iz obtožnice, torej, da je za pet tisoč evrov poskusil kupiti polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko puško znamke Remington, medtem ko krivde ni priznal.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Prihod na sodišče
    00:10
    Iz SVETA: Prihod na sodišče
  • Iz SVETA: Izjavi odvetnika in tožilke
    00:35
    Iz SVETA: Izjavi odvetnika in tožilke

20-letnika iz Krope so danes pripeljali iz bolnišničnega zapora v Mariboru na sodišče v Kranju. Dejstvo je, da je poskušal nezakonito kupiti orožje prek temnega spleta, a krivde danes ni priznal. 

"Obdolženec je sam priznal vsa dejstva po obtožbi, kar pomeni, da dejansko stanje je razčiščeno. Imamo pa še zmeraj odprto vprašanje krivde," je povedala višja državna tožilka Helga Dobrin

Vprašanje krivde bodo na prihodnji obravnavi razčiščevali z izvedencem psihiatrom, ki bo povedal, ali je bil 20-letnik pri kupovanju orožja prišteven ali ne. 

"Obramba ima za tega izvedenca kar nekaj vprašanj in šele potem, ko bo izvedenec dokončno podal svojo oceno o prištevnosti mojega klienta, se bomo lahko pogovarjali o krivdi ali pa tudi ne," pa je povedal Janez Koščak, odvetnik obtoženega. 

20-letnik, ki na svojem Twitter profilu sledi satanističnim skupinam, je iskal mnoge načine, da bi okolici sporočil, da je v stiski, še dodaja: "Tako v šoli, pomoč je iskal tudi pri psihiatru, ki pa žal teh opozoril ni pravočasno prepoznal." 

Strelivo, ki so ga policisti zasegli 20-letniku.
Strelivo, ki so ga policisti zasegli 20-letniku. FOTO: PU Kranj

Spomnimo, ko je obdolženec na temnem spletu naročeval orožje in strelivo, polavtomatsko pištolo in avtomatsko puško, ga je prestregel ameriški FBI. Ta je z Dunaja sporočil našim varnostnim organom, da nekdo iz Slovenije kupuje nedovoljeno orožje. Stekla je akcija do zob oboroženih specialcev. 

"Slovenska policija si je poskušala tu narediti grozno reklamo, pa ne vem, če je bilo to ravno potrebno, glede na to, da je vse, kar so storili, to, da so po obvestilu ameriških zveznih organov poslali policijo mojemu obdolžencu na vrata," še dodaja Koščak. 

Sicer pa se ga sokrajani spominjajo kot mirnega in tihega fanta. "Vsi se mi smilijo – od staršev, do fanta. Ne moremo pomagati, tako pač je. Kakor ga jaz poznam, je bil sošolec moje sestrične do petega razreda, potem pa je šel na posebno šolo," je povedal eden od njih. 

Če bo spoznan za krivega, da je torej načrtno kupoval orožje, mu grozi od šest mesecev do pet let zapora. Tožilstvo v obtožnico namreč ni vključilo poskusa terorističnega napada, saj je očitno ocenilo, da bo to težko dokazalo. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3