Črna kronika

24-letnega osumljenca za trojni umor odpeljali na forenzično psihiatrijo v Mariboru

Ljubljana, 15. 06. 2020 11.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Maruša Slana, Urša Vrečar, Staša Lozar
Komentarji
0

24-letni osumljenec trojnega umora v vasi Škocjan pri Domžalah je z večjim nožem vstopil v hišo, kjer so se nahajali njegovi ožji sorodniki, ter jih večkrat zabodel v telo. Danes so ga v policijskem spremstvu privedli na ljubljansko okrožno sodišče, kjer je stopil pred preiskovalnega sodnika. Sodišče mu je odredilo pripor zaradi ponovitvene nevarnosti, in sicer za obdobje enega meseca v Enoti za forenzično psihiatrijo UKC Maribor.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Trojni umor v Škocjanu pri Domžalah
    03:50
    Iz 24UR ZVEČER: Trojni umor v Škocjanu pri Domžalah
  • Iz 24UR: Brani se z molkom
    02:36
    Iz 24UR: Brani se z molkom
  • Iz SVETA: Dejanje odraz hude stiske
    03:46
    Iz SVETA: Dejanje odraz hude stiske
  • Iz SVETA: Stara starša in strica zabodel
    02:24
    Iz SVETA: Stara starša in strica zabodel
  • Iz SVETA: Pripor na forenzični psihiatriji v Mariboru
    01:11
    Iz SVETA: Pripor na forenzični psihiatriji v Mariboru
  • Izjava policije o trojnem umoru v vasi Škocjan pri Domžalah
    00:53
    Izjava policije o trojnem umoru v vasi Škocjan pri Domžalah
  • Privedba osumljenega trojnega umora pri Domžalah na sodišče
    00:13
    Privedba osumljenega trojnega umora pri Domžalah na sodišče

Motiv za trojni umor, ki se je v soboto okoli 11.30 zgodil v vasi Škocjan pri Domžalah, še ni znan. V zemljiški knjigi je sicer mogoče razbrati, da so bile za premoženje družine osumljenega februarja vnešene spremembe, o katerih pa še ni bilo odločeno. Ali je bilo morda dedovanje vzrok za trojni umor, policija ni želela komentirati.  24-letni osumljenec policije pa se brani z molkom. 

Danes zjutraj so ga privedli k preiskovalnemu sodniku na ljubljansko okrožno sodišče, ki mu je odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Mesec dni pripora bo preživel v Enoti za forenzično psihiatrijo UKC Maribor. 

Sodišče mu očita kaznivo dejanje trojnega umora po 1. točki 116. člena KZ-1 oziroma, da je sorodnike umoril "na grozovit ali zahrbten način". 

Vse od sobote je bil 24-letnik v policijskem pridržanju, potem ko se je policiji sam predal pred hišo, v kateri se je zgodil trojni umor. 

Osumljeni 24-letnik je bil danes privedel pred preiskovalnega sodnika.
Osumljeni 24-letnik je bil danes privedel pred preiskovalnega sodnika. FOTO: POP TV

Vodja oddelka za splošno kriminaliteto PU Ljubljana Valter Zrinski je danes na tiskovni konferenci dejal, da je osumljeni 24-letnik v soboto z večjim  nožem vstopil v stanovanjsko hišo, kjer so se nahajali njegovi ožji sorodniki, stari 81-letna ženska, 74- in 51-letni moški. "Z večjim nožem, ki ga je osumljeni prinesel s seboj je navedene sorodnike večkrat zabodel v telo in jih porezal. Na kraju so zaradi izkrvavitev umrli." 

Osumljeni je nato sam poklical interventno številko policije 113 in naznanil kaznivo dejanje. V nekaj minutah je bila policija na kraju zločina, kjer so prijeli 24-letnika. Ta se aretaciji  ni upiral. Policija sicer osumljenega v preteklosti še ni obravnavala zaradi nasilnih kaznivih dejanj. 

Družino mladeniča so za oddajo 24UR domačini opisali kot urejeno, njega pa kot dobrega človeka, ki je starima staršema pomagal na kmetiji, bil pa je tudi aktiven član v župniji. Po nekaterih informacijah se naj bi njegovo obnašanje v zadnjem času sicer spremenilo. Družina naj bi bila zelo verna, blizu pa so si bili tudi z župnikom, ki je že včeraj, kmalu po dogodku, prihitel na kraj zločina.

Čeprav je trenutno o višini kazni – seveda, če bo 24-letnik spoznan za krivega – težko govoriti, bi mu lahko glede na trenutno znane okoliščine dosodili tudi dosmrtno zaporno kazen, ki je pri nas v veljavi od leta 2008. Če bo med preiskavo ugotovljeno, da je osumljeni na grozovit ali zahrbten način sorodnike naklepno umoril ali pa da jih je umoril iz koristoljubnosti, morilske sle ali brezobzirnega maščevanja, bi lahko v zapor šel tudi do konca življenja. Ker pa je naklepnost zelo težko dokazati, dosmrtna kazen pri nas ni bila dosojena še nikomur.