Črna kronika

Sodnik za 26-letnega Iračana odredil pripor, prestajal ga bo v Kopru

Nova Gorica, 09. 07. 2019 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

26-letnega Iračana, ki je napadel taksista in policista, so pripeljali pred preiskovalnega sodnika v Novi Gorici, ki je zanj odredil pripor. Osumljen je treh kaznivih dejanj, in sicer poskusa uboja taksista, odvzema motornega vozila in poskusa umora policista.

Policisti in kriminalisti so 26-letnega državljana Iraka, ki je v nedeljo zvečer z olfa nožem najprej ranil taksista, nato pa napadel še policista, danes pripeljali pred preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča. Iračana so sicer danes odpustili iz šempetrske bolnišnice, kjer se je zdravil vse od nedelje, in ga namestili v prostore za pridržanje. 

Novogoriški kriminalisti so 26-letnega Iračana kazensko ovadili zaradi poskusa uboja taksista, zaradi odvzema motornega vozila in zaradi poskusa umora policista, ki je ukrepal pri uradnih dejanjih varovanja javne varnosti. 

Po zaslišanju je preiskovalni sodnik za 26-letnega Iračana odredil pripor, zato je bil odpeljan v koprske zapore, poroča STA

Tujca so v ponedeljek sicer operirali, saj ga je napadeni policist ustrelil v spodnji del desne noge. Vendar so presodili, da je njegova poškodba lažja in bodo zato zoper njega lahko izvedli postopek.

26-letnega Iračana so danes pripeljali pred preiskovalnega sodnika.
26-letnega Iračana so danes pripeljali pred preiskovalnega sodnika. FOTO: Kanal A

Spomnimo

Ob cesti na izvozu Vogrsko se je v nedeljo zvečer zgodil incident, v katerem so bile ranjene tri osebe. Kot so policisti povedali na včerajšnji novinarski konferenci, jih je najprej poklicala občanka, ki je ob izvozu iz avtoceste opazila okrvavljenega moškega, ki je dajal vtis, da potrebuje pomoč. 

Po klicu je sledil še en dodaten klic, zatem pa je stekla takojšnja intervencija. Policijska patrulja s PU Nova Gorica se je odpravila na kraj dogodka in ugotovila, da je poškodovani voznik taksija, tisti, ki ga je poškodoval, pa se je nahajal v vozilu. Policista sta pristopila do osumljenca, ki je poskušal ukrasti motorno vozilo. Voznik taksija se je pred napadalcem branil z rokami, potem pa je zapeljal s ceste in pobegnil iz vozila. 

Osumljenec je stikal žice, da bi vžgal avtomobil in se odpravil proti Ljubljani, ki mu je bila po do zdaj zbranih informacijah končni cilj. Kljub večkratnim pozivom policistov, naj se uleže na tla, jih osumljenec ni poslušal. Stopil je iz vozila in napadel policista. Policistoma je tudi grozil in rekel: "Če ne boste vi ubili mene, bom jaz ubil vas", pri tem pa omenjal tudi Alaha. Policist je najprej uspel izstreliti opozorilni strel v varno smer, ker pa osumljenec ni prenehal napadati drugega policista, ga je onesposobil s strelom v spodnji del desne noge. 

Osumljenec se je zadrževal v okolici nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba in od trgovke v bližnji trgovini zahteval, da mu pokliče taksi vozilo. Odzval se je taksist iz Nove Gorice, odpeljala pa sta se v smeri Ljubljane. Ko je taksist ugotovil, da mu osumljenec vožnje ne bo mogel plačati, je želel prekiniti vožnjo. Na poti od Vrtojbe do izvoza Vogrsko se je očitno zgodil napad z olfa nožem – taksista je osumljenec poškodoval po desni strani vratu.

Incident se je zgodil na izvozu Vogrsko.
Incident se je zgodil na izvozu Vogrsko. FOTO: Aljoša Kravanja

Kaj so o osumljencu ugotovili policisti? 

Osumljenec pri sebi ni imel dokumentov, telefona ali denarja. Policisti so ugotovili, da gre za 26-letnega državljana Iraka, intenzivno pa so preiskovali tudi njegov status znotraj Evropske unije. Ugotovili so, da je v letu 2018 in 2019 že bival v Nemčiji, kjer je vložil tudi prošnjo za pridobitev statusa azila, ki mu ga naj ne bi odobrili. Leta 2017 je bil 26-letnik evidentiran tudi v Franciji. V Slovenijo je prišel preko Italije in pot želel nadaljevati proti Ljubljani, razloga za to pa policistom še ni uspelo ugotoviti. Prav tako še niso pridobili podatkov, kje je sploh vstopil v schengenski prostor. 

V preiskavi do zdaj niso ugotovili, da bi bil taksist kakor koli povezan s sprovajanjem, čeprav je bila to na začetku smer, ki so jo preiskovali, saj so v preteklosti taksisti že bili vpleteni v tihotapstvo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja