Tujina

Bela hiša: V nepošteni in nelegitimni preiskavi Trumpa ne bomo sodelovali

Washington, 09. 10. 2019 09.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
37

Potem ko so kongresni demokrati uvedli preiskavo za odstavitev ameriškega predsednika Trumpa, jih je Bela hiša zdaj pisno obvestila, da v njej ne bo sodelovala, češ da ta ni poštena in nima legitimne ustavne osnove.

Kongresni demokrati so preiskavo pred ustavno obtožbo za odstavitev predsednika ZDA uvedli, potem ko je prišla na dan prijava žvižgača, da je Trump predsednika Ukrajine Volodimirja Zelenskega prosil za preiskavo sina predsedniškega kandidata demokratov Josepha Bidna v zameno za sprostitev pomoči. Trump je kasneje še objavil prepis telefonskega pogovora z Zelenskim, ki potrjuje navedbe žvižgača.

Bela hiša doslej ni našla učinkovite strategije za boj proti demokratom, kot kaže, pa zdaj skuša s popolno zavrnitvijo sodelovanja. Noben uslužbenec vlade ne bo več dobil dovoljenja za nastop pred kongresnimi zasliševalci, vlada pa kongresnim preiskovalcem ne bo predala nobenih dokumentov, ker meni, da je preiskava Trumpa nelegitimna, nepoštena in da nima osnovnih procesnih zaščit – to je v posebnem pismu zapisal glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone

Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je zapisal, da preiskava nima legitimne ustavne osnove, ni poštena in nima osnovnih procesnih zaščit.
Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je zapisal, da preiskava nima legitimne ustavne osnove, ni poštena in nima osnovnih procesnih zaščit. FOTO: AP

Po mnenju neodvisnih ameriških pravnikov je to za lase privlečen argument, saj ima predstavniški dom po ustavi vso pravico, da vodi preiskavo pred ustavno obtožbo.

Ustava daje predstavniškemu domu pooblastila za preiskavo in obtožnico, senatu pa za sojenje predsedniku na podlagi obtožnice. Drugih podrobnosti ni, republikanci pa zahtevajo, naj predstavniški dom kongresa najprej glasuje o ustavni obtožbi in šele nato vodi preiskavo.

Trumpova vlada že zdaj ne sodeluje v nobeni preiskavi kongresnih odborov

Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je na pismo Cipolloneja odgovorila, da ima predstavniški dom vso pravico, da vodi preiskavo pred formalnim glasovanjem o impeachmentu. "Gospod predsednik, nisi nad zakonom in boš odgovarjal," je Trumpu sporočila Pelosijeva.

Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti Adam Schiff pa je tvitnil, da Trumpovo zavračanje sodelovanja v preiskavi kaže na to, da misli, da je nad zakonom, vendar pa ustava pravi drugače.

Trumpova vlada s preiskavo pred ustavno obtožbo že sicer ne sodeluje oziroma ne sodeluje z nobeno preiskavo kongresnih odborov, odkar jih od januarja letos vodijo demokrati.

Kongresni demokrati so uvedli preiskavo za odstavitev ameriškega predsednika Trumpa.
Kongresni demokrati so uvedli preiskavo za odstavitev ameriškega predsednika Trumpa. FOTO: AP

Carter Trumpu: Enkrat za spremembo povej kaj po resnici

Trump je v torek blokiral zaslišanje veleposlanika pri EU Gordona Sondlanda, ki pozna podrobnosti glede pritiska na Ukrajino, da v zameno za pomoč uvede preiskavo Hunterja Bidna. Sondlandov odvetnik je dobil ukaz, da ne sme pričati v kongresu po telefonu v torek zjutraj malce po polnoči.

Schiff je dejal, da so dobili še en dokaz za oviranje kongresne preiskave s strani Trumpa in državnega sekretarja Mika Pompea, kar da bo le utrdilo gradivo za obtožnico. Sondland je potem dobil uradni poziv na zaslišanje, o sporu pa bodo morala odločati sodišča.

Trump je svojo odvetniško ekipo medtem okrepil z nekdanjim republikanskim kongresnikom Treyjem Gowdyjem. Ta je bil eden glavnih zasliševalcev nekdanje države sekretarke ZDA Hillary Clinton glede terorističnega napada na ameriški konzulat v Bengaziju.

V torek je imel za Trumpa nasvet tudi nekdanji predsednik ZDA, 95-letni Jimmy Carter. "Enkrat za spremembo povej kaj po resnici," je na vprašanje televizije MSNBC, kaj bi svetoval Trumpu, povedal Carter. Dodal je tudi poziv predsedniku, naj sodeluje s preiskavo, češ da Američani želijo odgovore.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Al83
10. 10. 2019 11.10
+2
Prav majo, z Mullerjevo preizkavo so 100% sodelovali, pa če prav so bila preiskovalna dovoljenja pridobljena nelegalno s pomočjo zbirke govoric steel dosijeja, ki ga je kupila klintonova v ukrajini preko onega britanca, in jih je imela pripravljene za primer, če zgubi volitve. Sedaj ko jim po treh letih gestapovskih preizkav ni uspelo pridobiti enega dokaza, pa ni več nobenega razloga, da bi jim šli v beli hiši še enkrat na roko.
dannyer
09. 10. 2019 18.38
+2
ima prav afera je demokratska mediji pa so tako ali tako izgubili krdibilnost kot Schift ki je lagal na zapisniku in poneveril trumpov pogovor z FN. kasnneje se je opravičil in dajal da je bila parodija. polovski pa ga je branila. drugič demokratske očitki so absurdini saj ne pijejo vode . nič ni bilo z trgovanjem saj ena stran o tem ni vedela kljub temo da je axsio poskusil z fn novico katero pa demokrati verjamejo . kaj se tiče dopisa je jasen nič se ni zgodilo .le demokrate je strah preiskave zaradi svojih korubcij.
nikhrast
09. 10. 2019 16.13
-3
No, Carter je vsaj direktno povedal kaj misli o Trumpu, večina pomembnih v politiki in biznisu ga enostavno ignorira. No, pa samo poglej koliko jih je že zapustilo njegovo administracijo in kaj govorijo in pišejo o njem. "Laže kot Trump" je zdaj vsakdanji izraz za lažnivca.
dannyer
09. 10. 2019 18.39
+4
mediji še bolj lažejo tudi J Crter je povedal kaj si misli o demokratih da so klovni.
nikhrast
09. 10. 2019 19.03
+0
Točno to, Carter je kritičen do vsakega, ne tako kot Trump ki se baha kot stabilen genij, pa da ima neverjetno modrost..., tweeta kot da je primeren za psihologa.
dannyer
09. 10. 2019 19.22
+4
Prvič trump tvita ker s tem odvrne pozornost in nagajanje MSM in demokratov saj se zapodijo kot kuški za frizbijem in to je zelo dobra taktika. saj ima pol mir. in malo patetično za FN medije. ki imajo toliko neresnic za seboj da jim nihče neverjame. za to stanje so si sami krivi in ne trump.
nikhrast
09. 10. 2019 19.57
+0
danny, poglej, še Fox News zdaj dvomi o Trumpu, pa koliko republikancev ima tudi dvom o njem. Zavedati se moreš da bodo drugo leto volitve, farmarjem ne gre preveč dobro, polovico jih dela v rdečih številkah, pa 45 tisoč avto delavcev pri GM je že tedne na štrajku..., pa še novi problemi s trgovinskimi sporazumi. Borze pa nihajo, kaj pa penzionisti in sindikati s svojimi investicijami za penzion?
dannyer
09. 10. 2019 20.41
+1
Kljub temu je zda v dbri kondiciji borze pa skos delajo cik cak . in so kljub temu super. tergovski sporazuma pa bo naredil malo škode a bo na daljši čas prenesel večji plus kot sedaj. GM pa ima druge probleme sedj imajo drugo ime kr so propadli v letu 2009 ali 10.
nikhrast
10. 10. 2019 16.04
-2
GM, General Motors Corporation, ima še vedno isto ime, mogoče misliš na Chrysler, ta je zdaj Fiat Chrysler. Problem s Trumpom pa je tudi da je precej nestabilen, sploh ne veš kaj misli, poglej kaj govori o Turčiji in Erdoganu, pravi da bo uničil njihovo gospodarstvo, drugi dana pa že vabi Erdogana v The White House kot da sta prijatelja.
dannyer
10. 10. 2019 18.05
+1
ne mislim GM samo da ima poleg še neki drugega zaradi Chapter 11 bankrota. imajo še nek drug zapis. samo uporablajo pa GMC. ally se mi zdi.
dannyer
10. 10. 2019 18.11
+1
odspodi imajo napisan nad GM llc oz so pol spremenil GMC divizia llc a to ni pomembno. pomembno je di imajo veliko zaposlenost in rast plač itd.
BUONcaffee
09. 10. 2019 13.57
+0
V ozadju zagotovo stoji Clintonova.
M teorija
09. 10. 2019 13.37
+2
Ojej, ko ga bodo odstavli, ga bodo moral z vitlom iz bele hiše šlajsat!?
M teorija
09. 10. 2019 13.34
+0
Ja nč jih bodo pa privlekli na zaslišanje!?
Svalbard
09. 10. 2019 12.27
+10
Rdeči oktober.
Banion
09. 10. 2019 12.22
-5
Kot da imajo naše za svetovalce, takoj ko je prinas obtožen veliki vodja je vse konstrukt in nelegitimno.
Christi Miles
09. 10. 2019 12.14
+5
Žvižgač, katerega ni na spregled in zavajajoči članki
Mauzahecmauzares
09. 10. 2019 12.11
-2
Je pa legalna
Matjaž ?renc
09. 10. 2019 11.33
+0
Samo eno mi odgovoriti vsi , pa naj si boste to levi ali desni komentatorji (čeprav se zavedam da se tu skriva veliko komentatorjev kateri uporabljajo več nickov in samo provocirajo). Moje vprašanje je sledeče: - če je nekdo na položaju predsednika države, nedolžen in se potem neka stranka spravi na njega ali ni dobro da se take zadeve rasčistijo in pojasnijo in ne da se sistem preiskovanja blokira s tem da ne dajejo ravno tisti, kateri največ vejo o tem, izjave????? Mislim demokracija pa taka, mi je kar slabo od vseh vaskateri ste tog zatelebajskani da vidite vse samo črno/belo. Če je Trupa kaj v hlačah in v glavi, potem bi rekel ; OK potem pa dajmo izvest to veseloigro do konca in da vidimo kdo je tu lagal in kolko. Ne pa da se zavije v molk in ko kakšen prvošloček cmizdri po raznih medijih da on ni nič kriv in da je on oh in sploh najboljši in najbolj genialen. BLJAKKKK
dannyer
09. 10. 2019 18.40
+3
se je objavil je pogovor le demokrati zlorablajo ve kar se da po 3 letih z rusko pravljico je enkrat tega konec.
lvclvc
09. 10. 2019 11.30
+6
Donaldo je pač kralj, ja narod?
Iluzionist
09. 10. 2019 11.27
+21
mene zelo zanima kaj je delal sin od Bidena, za starega že vem, da rad boža tuje otroke
Svalbard
09. 10. 2019 12.29
+5
Ti starši niso nikoli povedali, da si odgovoren za laži, ki jih trosiš okoli?
NPC24ur
09. 10. 2019 11.14
+14
Demokrati so profesionalni Kalimeroti in mojstri laganja in zavajanja.
CestniKolesar370Wattov
09. 10. 2019 11.09
+28
Predstavljaj si tole. Si predsednik ZDA in odgovoren si za to kar se dogaja z Ameriškim denarjem. Nekdo je v Ukrajini z milijardo Ameriških (ne svojih, ampak vladnih) zelencev zlobiral, da so odstavili vrhovnega tožilca in ravno ta vrhovni tožilec je preiskoval njegovega sina (za to obstaja video dokaz). Ta sin je bil odpuščen iz vojske, ker je drogeraš, v življenju se ni ukvarjal z ničemer pomembnim, potem pa je dobil službo za milijone dolarjev na leto kot član odbora v Ukrajinskem naftnem podjetju. Smrdi po korupciji? Pa še kako smrdi po korupciji. Potem predsednik ZDA reče, da naj se razišče, če je vmes korupcija, demokrati pa pravijo, da je želja po preiskavi korupcije korupcija sama po sebi. A kdo to razume? Bla bla bla "politični nasprotnik". Političnih nasprotnikov se ne preiskuje? Demokrati že 4 leta preiskujejo svojega političnega nasprotnika in v 4 letih niso našli prav ničesar. A ni to zanimivo? Bidnov sin je brez vsakršnih kompetenc pristal na visokem položaju Ukrajinskega podjetja. Prav tako sin Pelosijeve, ene izmed glavnih demokratinj v zadnjih desetletjih. Vse čisto kot solza, a ne?
NPC24ur
09. 10. 2019 11.20
+6
A ti ni ze tecno pisat tako dolga besedila. Res mislit, da je nekdo ki podpira AOC, Sandersa oz nasploh demokrate sposoben sprejet dejstva? Pac dejstva za take posebneze ne obstajajo
Ferdo Crni
09. 10. 2019 11.25
+11
Imata oba prav. Dejstva so brezveze za tiste, ki dejstva apriori kar zavračajo. Kot pravi AOC - gre za "čustva" in ko gre za čustva potem dejstva niso pomembna.
Mega100
09. 10. 2019 11.06
+25
24 ur ..celi čas 100% vsi negativni članki o Trumpu. Vsaki dan levaški manipulatorski članki.
Ferdo Crni
09. 10. 2019 11.30
+9
Za ene so američani vsi isti... imajo vampirske zobe in zatirajo delovni narod mar ne?
abmam
09. 10. 2019 11.04
+20
Ojej, Marcel Štefančič bo žalosten.
RupniK
09. 10. 2019 11.00
+10
DeBill
09. 10. 2019 10.57
+17
Nesposobni Jimmy Carter. Predsednik, ki je bil tako medel, da je VSE obvladala globoka država. Naj bo raj čisto tiho.
krnekilojz
09. 10. 2019 11.19
-10
jao tipični trump lover si in se spravljaš na 95. letnega Carterja, tipična uš!
the kop
09. 10. 2019 10.56
+29
demokrati še vedno jokcajo kako zelo zelo so izgubili na volitvah!! jokice!!