Črna kronika

Nadaljevanje sojenja za trojni umor v Gerečji vasi: 'Ne bom pozabila krikov otroka'

Ptuj, 16. 09. 2021 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.R., Tina Švajger, STA
Komentarji
89

Na ptujskem sodišču se je z zaslišanjem prvih prič, med njimi tudi oškodovanca, nadaljevalo sojenje Silvu Drevenšku za lanski umor zunajzakonske partnerice in njenih staršev na božični večer v Gerečji vasi pri Ptuju. Tako oškodovanec kot sosedje in sorodniki so pripovedovali, da je obtoženi že nekaj časa grozil nekdanji partnerici in njeni družini.

Ob 9. uri se je na ptujskem sodišču nadaljevala glavna obravnava v sojenju 36-letnemu Silvu Drevenšku, obtoženemu trojnega umora na lanski božični večer v Gerečji vasi.

Silvo Drevenšek na ptujskem sodišču
Silvo Drevenšek na ptujskem sodišču FOTO: 24ur.com

Oškodovanca (brata oziroma sina umorjenih), ki ga zastopa odvetnik Daniel Planinšec, je predsednik senata Marjan Strelec pred pričetkom prosil, če lahko do pričanja zapusti dvorano, ter nadaljevanje nato spremlja po koncu njegovega zaslišanja.

Med pričami so bili danes najprej na vrsti sorodniki žrtev in sosedje - slednji opisujejo grozljive krike otroka. Soseda, vonja po alkoholu, kot je pričala, ni zaznala. Drug sosed je videl poškodovano 58-letnico, ki je klicala na pomoč. Poklical je policijo. Dve od nečakinj pa sta pripovedovali o dogajanju v družini pred tragedijo. Drevenšek naj bi mami ene od njiju, kamor je občasno prihajal, napovedal, da bo 24. decembra, na dan, ko so se leto dni prej vselili v novo hišo, tekla kri. Eno od njiju je Drevenšek aprila letos nekajkrat celo klical iz pripora, a se mu je oglasila samo enkrat. Takrat naj bi ji razlagal, da mu je hudo in žal ter da ni vreden, da ga posluša. Pred senat je danes stopil tudi oškodovanec, zaslišan je bil kot priča.

Nato so pred sodni senat stopile štiri priče - nekateri sosedje, ki so posredovali ob dogodku, ter sorodniki žrtev. Ena od zaslišanih, soseda, je povedala, da je na dan dogodka slišala kričanje otroka. Dejala je, da teh krikov ne bo nikoli pozabila. Pozneje je na dvorišču videla njegovo poškodovano babico, taščo osumljenega, "kako se vleče po cesti""Klicala je na pomoč," je opisala dogodke lanskega 25. decembra. Takrat je bil tam tudi še obtoženi; med pogovorom je deloval hladno in mirno. Hladnokrvno jo je vprašal, kaj dela, odgovorila mu je, da kliče policijo. Drevenšek se je nato odpeljal. Čeprav sta stala na razdalji meter ali dva, ni zavohala alkohola ali opazila, da bi bil opit. Obtoženi je temu ugovarjal in priči očital, da laže. Na pričanje sosede je dejal: "Ne spomnim se."  Predsednik sodnega senata ga je ob tem opomnil, da lahko postavlja vprašanja, ni pa zdaj čas za komentarje. Drevenšek je sosedo še vprašal, na koliko razdalje sta stala med njunim pogovorom, da je lahko zaznala, ali je pod vplivom alkohola.

Besede prve priče je nato potrdil tudi drug sosed. Povedal je podobno - z dekletom sta bila ravno med večerjo, ko je zaslišal zvonec. Ena od žrtev, 58-letna Jožica Lešnik, je pri njem pozvonila. Opazil jo je že skozi okno, ko je odprl vrata pa je stokala in prosila za pomoč. Nato je videl obtoženega, kako se je odpeljal z avtom. Poklicali so rešilca. Tudi on je slišal otroka, ki da je udrihal po Drevenšku in "govoril nekaj v smislu: Nikoli več ne bom videl dedka, babice". Otrok je bil po besedah priče slišati obupano, v grozi, govoril je v joku. Tudi njemu obtoženi ni deloval kot močno opit.

Drevenšek naj bi širši družini že pred dogodkom rekel, da bo "24. decembra tekla kri"

Tretja priča, sestrična oziroma nečakinja pokojnih, je dejala, da vztraja pri tem, kar je povedala že med zaslišanjem. Še pred samim dogodkom jo je klicala druga sestrična (v nadaljevanju prav tako priča), ter ji povedala, da Drevenšek hodi k njenim staršem jest. Pravi jim, da bo "24. decembra tekla kri". Rekla ji je, da je to nekomu morala povedati, naj pa tega nikomur ne govori. Njena mama se je zelo bala, da bi grožnje lahko uresničil, tudi zase, je povedala. Drevensek jo je sicer večkrat klical iz pripora, enkrat se mu je javila, nato pa mu ni več dvigovala telefona. Na vprašanje, kaj meni, da je s tem hotel doseči, je dejala, "da mu je žal, hudo, da ni vreden, da ga poslušam, da lahko odložim". Nato je po osmih minutah pogovora - govorila sta 28. aprila letos okoli poldneva - prekinil. Dodala je še, da od dogodka ves čas v sebi nosi nekakšen strah.

Sledilo je zaslišanje še ene od nečakinj oziroma sestrične žrtev. Tudi ona je dejala, da stoji za tem, kar je povedala v prvi izjavi. Povedala je, da je obtoženi pred dejanjem zahajal k njeni materi, kar da ji je povedala mama. Omenila ji je tudi, da se zadnje čase obnaša drugače, da je pogosto pijan. mama ji je še povedala, da ji je rekel, da sta se 25. decembra 2020 selila v novo hišo, da je to eno leto in da se bo 25. decembra 2021 "nekaj zgodilo". "Mama mi je povedala, da je rekel, da bo neka kri tekla," je navedla. To je zaupala drugi sestrični, ker ji - kot je dejala - ni bilo vseeno, skoraj prepričana je bila v to, da se bo zgodilo nekaj hudega. Tudi po vasi naj bi se pogovarjali, da se Drevenšek "čudno obnaša". Kmalu nato se je odpravila k Lešnikovim, da bi tudi z njimi govorila o tem. Rekla jim je, da naj se pazijo, da se boji zanje. Izpovedala je še, da sta se 36-letnik in njena mama vedno dobro razumela, zdaj pa se ga boji, saj ni pričakovala, da bi lahko kaj takšnega storil.

Obtoženčev zagovornik Andrej Kac je nato predlagal umik vseh prič, razen petih (med njimi sta tudi dva zdravnika in obtoženčev oče), napovedanih za ponedeljek. "Pri zaslišanju petih prič obramba vztraja, ostale umika," je dejal. Tožilka Teja Kukovec Belšak se je s tem strinjala.

Pričakovali, da se bo zgodilo kaj hudega, a nikakor, da bo tako tragično

Sledilo je pričanje oškodovanca - sina oziroma brata umorjenih. Kot zdajšnjega skrbnika otroka obtoženega in umorjene, ga je tožilka najprej povprašala o lastnih laičnih opažanjih o psihičnem stanju otroka. Dejal je, da obiskuje psihologa in travmatologa. Še vedno živi v strahu, težko zaspi, boji se določenih krajev, prostorov v hiši, kjer se je zgodil umor. Prav tako se boji očeta - "povezuje ga z lopovi", ki ga je "rotil, naj preneha s 'pikanjem'". "Star je pet let, pa sam sebe krivi, da bi lahko kaj naredil. /.../ Govori, da je on atija prosil, naj preneha. A da je bil ati poreden in ga ni poslušal."

Oškodovanec, ki od dogodka skrbi za danes petletnega nečaka, pred očmi katerega se je zgodil zločin, je o njem povedal, da ima še danes posledice ter da obiskuje psihologa, predvsem pa se boji, da bi se vrnil oče, in težko zaspi. Kot je povedal njegov skrbnik, si kljub vsega petim letom očita, da bi lahko več naredil v času, ko se je oče znesel nad njegovo mamo in starima staršema. Po njegovih besedah, otrok prav tako nikoli več ne upa sam v hišo, želi da gre nekdo z njim. Občasno sicer še hodijo tja, saj ima tam igrače, tudi psihologi so jim svetovali soočenje.

Spregovoril je tudi o lastnem doživljanju tragedije. Dejal je, da so nekako pričakovali, da se bo zgodilo nekaj hudega - da bo nekoga udaril, ni si pa mislil, da bo tako hudo. Vedeli so za njegove grožnje, "da bo 24. decembra tekla kri", zato so od 22. decembra 2020 iskali možnosti varovanja hiše. Na predbožični večer in naslednje jutro so se tudi oddahnili, ker je vse ostalo mirno. Tudi zaradi tega se je odločil naslednji večer preživeti pri svojem dekletu, kar meni, da ga je nato tudi rešilo, saj je prepričan, da bi bil sicer tudi sam med žrtvami. "Če bi bil tam, me več ne bi bilo," je dejal.

Izpovedal je tudi, da so po dogodku v času do pogreba živeli v strahu pred maščevanjem koga od njegovih sorodnikov. varovanje so zato imeli tudi na pogrebu.

Oškodovanec je še povedal, da je dogodek posledice pustil tudi njemu. "Izgubil sem vse, kar sem imel," je povedal. Za vse je ostal sam, težko se odpravi na pokopališče, zlomi ga ko je sam v avtomobilu, zato se skuša čim več družiti. "To bo celo življenje ostala črna pika."

Dodal je še, da je imel Drevenšek v preteklosti težave z očetom, zaradi česar se mu je ta odpovedal, zato je pri njih kar nekaj časa živel brezplačno in so mu pomagali. Ko je nekdanja partnerica po smrti dedka podedovala zemljo in sta na njej z Drevenškom začela graditi hišo, pa se je začel obnašati, kot da je vse njegovo, čeprav je pri gradnji pomagala cela družina. Večkrat je vaščanom razlagal, da je to vse njegovo. Tudi po samem dogodku naj bi nemudoma poklical mamo, "naj poskrbi za papirje". Dan po pogrebu pa da so njegovi svojci celo prišli s kombijem in iz sestrine garaže začeli nositi stvari, ki naj bi bile njegove. "Njegova mama je govorila: to vse odpelji, to je vse naše."

Zavrnil pa je navedbe, da naj bi bila njegova družina žaljiva do Drevenška in ga zmerjala s Haložanom, saj da tudi korenine njegove umorjene mame sežejo v ta del Slovenije. Drevenšek naj bi jim po drugi strani očital, da "bi vse imeli, nič dali".

Obtoženi je oškodovanca nato vprašal, kdo se je na božič pogovarjal, da bi ga izplačali? "Na božič moje družine ni bilo več," mu je ta odgovoril. Je pa potrdil, da so dan pred tem, da bi se ga dokončno rešili, govorili o tem, da ga želijo izplačati, celo oškodovani je želel najeti kredit. "Večkrat je namreč grozil, da njega ne bodo spravili iz Gerečje vasi in da bo tekla kri," je še dejal še vedno vidno pretresen.

Med pričami je bil na tokratni narok vabljen brat oziroma sin umorjenih, ki bi moral pričati že pred dvema tednoma, a se je takrat zaradi bolezni opravičil. Obtoženčev odvetnik je že takrat napovedal, da glede na razmišljanje obtoženega obstaja možnost, da bi se odpovedal nekaterim predlaganim pričam obrambe. Gre namreč za njegove znance in prijatelje, zato po tehtnem razmisleku meni, da jih morda ne bi bilo smiselno obremenjevati, glede na to, koliko bi mu lahko v teh razmerah sploh pomagale. Na vprašanje, ali morda obtoženi vendarle razmišlja o priznanju, pa je odvrnil, da tega ne ve, ker o tem nista govorila.

Na koncu je pričal še eden od krajanov, sicer tudi daljni sorodnik Lešnikovih. Kot je povedal sta bila njegova mama in pokojni Branko Lešnik sestična in bratranec. Tudi on je potrdil navedbe z zaslišanja, ko je govoril o tem, da je bil 22. decembra lani na sprehodu z otrokoma in ko je šel mimo Drevenškove hiše, je slišal grožnje "'Potamanil' te bom". Ko je šel že naprej, je obtoženi prišeč za njim, celo stopil do njega in mu rekel: "Zdaj samo še Lešnike zaključim, pa sem rešil." Takrat se je zavedal, da gre za resne grožnje, a se ni želel vtikati v družinske zadeve drugih. Ob tem je še poudaril, da tudi on česa tako hudega vseeno ni pričakloval.

Spomnimo ...

Tožilstvo Drevenšku očita štiri kazniva dejanja: tri lanske umore (zunajzakonske partnerice in njenih staršev), ter zanemarjanje mladoletne osebe. Drevenšek na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, na začetku glavne obravnave pa se ni želel zagovarjati.

Sojenje se bo z zaslišanjem novih prič, med drugim obtoženčevega očeta, nadaljevalo v ponedeljek, 20. septembra.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gyuhgevfin
02. 12. 2021 16.08
+2
Kaj torej zdaj pomeni, da so vsi pristojni, policisti v imenu policije, socijalnindelavci v imenu drzave...naredili vse tako kot je treba in se je to kljub temu zgodilo...? menim da je za prihodnost bolj pomembno to vprasanje kot pa samo sojenje storilcu.. morda je tudi on zrtev ne pravilnega postopanja omenjenih..
ellaella
20. 09. 2021 08.01
-3
Vsi so vedeli datum 25.12 , da bo tekla kri in žrtve in price in nihče ni ukrepal. Vsaj solzilec bi si lahko preskrbeli in pištolo. Brat pokojne je odšel to noč spati drugam, mislim halooooo ??!!
Mother Russia
16. 09. 2021 20.29
+0
Nepomembno. Maslešina sodnija mu bo itak dosodila pogojno kazen, pa to...
Kuki_9
16. 09. 2021 19.45
+4
Janša, ki tako rad spreminja pravila, naj še spremeni kazensko področje in uvede dosmrtno ječo za takšne primere
Uporabnik2005296
16. 09. 2021 19.02
+4
Uboge zrtve.... Gospodje komentatorji, kako ste lahko tako negativni? Meni se ljudje smilijo, storilec bi si zasluzil dosmrtno jeco!!
Zziziziziu
16. 09. 2021 15.57
mokoiko
16. 09. 2021 15.33
+6
Zdaj gospe in gospodje govorite kaj ste slišali,da bi pa takrat poskusali preprecit katastrofo pa pa vas ni bilo tolk v hlačah.
SEJBOBOL
16. 09. 2021 16.46
+7
Saj jih ni bilo ob dejanju zraven , ko so slišali je bilo že prepozno ...
kritikjanos
16. 09. 2021 15.31
-9
saj nimajo dokazov proti njemu
Leviizgubljeni
16. 09. 2021 17.02
-1
Kak ne, ce ga je umirajoca tasca povedala in otrok je bil zraven klanja, to gledal in povedal.
marmilan
16. 09. 2021 17.52
-2
bavar
16. 09. 2021 15.23
+8
Saj si je že vrat bril pa varnostnik ni bil zadovoljen. Pstil bi ga, naj si ga obrije, kakor mu paše.
Uporabnik1523135
16. 09. 2021 15.17
+24
AxisDeus
16. 09. 2021 15.06
+10
Želim vse dobro in bratu izrekam vso podporo, držita se. Drugače pa gre očitno za še eno od zadev, kjer so vsi vedeli, pa so se bali vtakniti, kjer so bili (uradni organi) obveščeni, a omejeni z neživljenjskimi pravnimi predpisi. Nekaterim spodaj bi rekel: vsi imamo pravico delati slabe življenjske odločitve, nihče izmed nas ne gre skozi življenje, ne da je s strani koga užaljen in prizadet (ali sam prizadane) in vsi si zaslužimo živeti. Zdrav um in srce to znata usmeriti konstruktivno ali pa vsaj ne agresivno, bolan in nasilen pa v vseh drugih zmeraj vidi probleme, le v sebi ne. Žal so pokojni, ljudje, kot marsikdo izmed nas, naleteli na ravno takšnega. Ne iščite opravičil za dejanja, ker se vam, sicer bog ne daj, kaj hitro zgodi enako, da še vedeli ne boste, kdaj, in iz te zanke se je prekleto težko izviti. Želim vam le, kot tudi preživelim, da boste s svojimi dejanji lahko mirno živeli. Denar, status, premoženje, na koncu niso odločilne vrednosti.
Wolfman
16. 09. 2021 14.59
+21
Slovenski zapor.., pa to so počitnice in rehabilitacija za takšne ubijalske psihopate. A jih ne mort dat nekam delat globok v rudnik ke med škrate, naj kopljejo do smrti premog ali karkoli...
MihaGliha
16. 09. 2021 14.50
+7
Kako gre že tisto!? Izgon,ime,državljan..... no tok o temu
waris
16. 09. 2021 14.45
+13
Škoda časa in denarja, zob za zob!
Sortegilio
16. 09. 2021 14.32
+9
Takim bi država nudila brezplačne teste, ljudem, ki so pa pošteni pa pridni, pa figo.
Annis
16. 09. 2021 14.23
-1
Pravi sdaovc, kriminalisti naj bi mu našli na računalniku same desnicarske spletne strani, noratv, demokracija itd
Annis
16. 09. 2021 15.27
+2
trabakula
16. 09. 2021 14.03
+11
in kaj je tu za razmišljat? rešitev bi morala biti hitra in enostavna, ampak z našim sodstvom (pa ne samo našim) ni ravno za pričakovat hiter razplet, še manj pravičen
User905768
16. 09. 2021 13.45
+18
Sistem je zatajil. Kriva je država. Krive so te sestrične, ki so tudi vedele in niso nič dodatno ukrepale. Kake veze ima ce je bil pijan ali ne. Vseskozi je govoril kaj bo naredi, načrten umor...ni vreden da živi na tem svetu. Želim da nikoli in nigdar ne pride na svobodo. To naj bo šola za vse morilce.
Jojžek1
16. 09. 2021 13.45
+21
Kaj pa ima on zdaj za priznat ? Saj pa vsi vedo, da jih je pobil.
User905768
16. 09. 2021 13.45
+6
Sistem je zatajil. Kriva je država. Krive so te sestrične, ki so tudi vedele in niso nič dodatno ukrepale. Kake veze ima ce je bil pijan ali ne. Vseskozi je govoril kaj bo naredi, načrten pokol...ni vreden da živi na tem svetu. Želim da nikoli in kigdar ne pride na svobodo. To naj bo šola za vse morilce.