Črna kronika

Bomo davkoplačevalci plačali za 'nasilno' akcijo specialcev?

Ljubljana, 21. 08. 2009 12.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
110

Mati domnevnega preprodajalca drog od države zahteva 31.500 evrov za povračilo škode, povzročene med preiskavo na Resljevi cesti 35. Nasilen vdor specialcev naj bi bil viden tudi na videoposnetku. Država zavrača očitke.

Prebivalci stanovanja na Resljevi cesti 35 so zaradi domnevno brutalne policijske akcije vložili tožbo proti državi, je za 24ur.com povedal odvetnik Aleš Vodičar. Od Republike Slovenije in notranjega ministrstva zahtevajo 31.500 evrov za materialno in nematerialno škodo, ki naj bi nastala med hišno preiskavo. ''Se pravi zaradi uničenja vrat in dela pohištva, večji del pa je zaradi posega v pravice, duševnih travm, strahu, psihičnih težav, ki sta jih utrpeli dve osebi, ena starejša in mladoletni otrok.''

Specialci naj bi bili oboroženi (simbolična fotografija).
Specialci naj bi bili oboroženi (simbolična fotografija). FOTO: POP TV
Policisti naj bi po nepotrebnem prestrašili stanovalca, ''ki zaradi dogodka ne moreta spati, prav tako tožnica jemlje pomirjevala''. Po besedah odvetnika Vodičarja se mora tožnica zdraviti pri psihiatru. Otrok pa naj bi se bal policistov. ''Občutek tesnobe ga spremlja že, ko sreča policista na drugem koncu ulice,'' piše v tožbi.

Policisti so na začetku junija vdrli v stanovanje na Resljevi cesti 35 z namenom, da preiščejo bivališče 29-letnega osumljenca, ki naj bi se ukvarjal s preprodajo drog. V tožbi piše, da je stanovanje razdeljeno na dve stanovanji, ki imata skupen vhod in sanitarije. V enem naj bi živel osumljenec, v drugem pa osumljenčeva mati, njegov nečak in njegov brat. Policisti so hišno preiskavo opravili na podlagi sodnega naloga, vendar pa naj bi pregledali tudi prostore tožečih strank, ki niso osumljene.

Sporen naj bi bil predvsem način vstopa, saj naj bi policisti zjutraj nasilno vdrli, in sicer naj bi protivlomna vrata razbijali kar 15 minut, ne da bi pozvonili ali zahtevali od stanovalcev, naj sami odprejo vrata. Tožnico naj bi prebudilo razbijanje, sprva naj bi se prestrašila, da gre za vlomilce. Ko pa je ugotovila, da vlamljajo policisti, naj bi jih pozvala, naj nehajo, da bo sama odprla vrata. ''Ker so se vrata že skrivila, se je tožnica iz previdnosti že umaknila in čakala, da policisti vrata nasilno odprejo. Kljub temu je ob razbitju vrat utrpela odrgnine in praske, saj je en odlomljen del priletel vanjo.''

Nato naj bi policisti vdrli in od prisotnih zahtevali, naj se uležejo. Mladoletnik naj bi se moral uleči na tla v kopalnici, pozneje pa naj bi mu dovolili, da se uleže na posteljo. Roke naj bi moral vseskozi držati v zrak. Prav tako naj bi eden od policistov manipuliral z otrokom, saj naj bi mu obljubil, da bodo našli njegovo ukradeno kolo, če jim pove, kje je njegov stric, torej osumljeni. Ker ni vedel, je molčal. Kot dokaz se tožniki sklicujejo na videoposnetek kamere, ki jo je imela osumljenčeva mati pred vhodnimi vrati. Med hišno preiskavo jo je zasegla policija.

Iskali 12 domnevnih preprodajalcev heroina

Na notranjem ministrstvu tožbe še niso prejeli in z njeno vsebino niso seznanjeni. Policija pa je okoliščine razbitja kriminalne združbe, ki naj bi preprodajala heroin, predstavila 10. junija na novinarski konferenci. Pojasnili so, da "naloge ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin izvajamo zakonito, strokovno in odločno, seveda pa je to odvisno tudi od varnostnega tveganja posameznih izvajanih aktivnosti policije. Policisti uporabimo le tista prisilna sredstva, s katerimi opravimo nalogo z najmanjšimi škodljivimi posledicami za osebo, proti kateri ga uporabimo, ob spoštovanju človekove osebnosti in njegovega dostojanstva, končamo pa z njegovo uporabo takoj, ko prenehajo razlogi, zaradi katerih je bilo uporabljeno."

Tudi na državnem pravobranilstvu še niso prejeli tožbe. So pa pojasnili, da se je odvetnik Vodičar prej obrnil na njih s predpravnim odškodninskim zahtevkom, ki je bil včeraj zavrnjen kot neutemeljen, ''saj iz zbrane dokumentacije ne izhaja utemeljenost podanih očitkov o neustreznem ravnanju policije pri vstopu in neustreznem ravnanju z mladoletnikom''.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (110)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Josko82
24. 08. 2009 13.06
Zakaj je pa mati mela kamero pred vrati??? Ja, dobr je vedet, kdo ti pride na obisk po začimbe :) naj pregledajo pol vse njene posnetke če je že tako, pa da vidimo, kdo jim hodi na obiske... mogoče koga policija že pozna...
Buena Vita
23. 08. 2009 19.07
SIMSALA JA,TO JE LOGIČNA DOMNEVA,IN VPRAŠANJE KI TERJA ODGOVORIL
Jaka57
23. 08. 2009 13.10
Volilec SI, kaj pa ce bi starse zasvojencev nmal povprasal, kaj si take barabe zasluzijo. Verjetno ti odgovori tudi slucajno ne bi bili vsec. Uzivaj v svojem politiziranju, ne zelim ti, da bi tvoj otrok postal zasvojenec!
sniper1
23. 08. 2009 02.14
VolilecSI kje pa ti sploh vidiš lapsus?????? Ali pa mogoče malo po barvi pišeš take? :)
kleinek
23. 08. 2009 00.19
vsi bi neko odškodnino meli. narod pokvarjen :)
VolilecSI
23. 08. 2009 00.00
Naj teh 31.500 evrov Kresalova kar sama plača! Navsezadnje je ministrica kot nosilec pristojnosti zadevnega resorja tudi prva in obenem najbolj odgovorna oseba. Zaradi takega lapsusa bi morala takoj odstopiti
malipuhec
22. 08. 2009 23.27
A sem jaz malo čuden ali kaj??? Glej, npr.! Če gre človek v trgovino in ukrade 1 kg kruha ga takoj zaprejo ,pa čeprav mu ta naša blesava država niti ne ponudi možnosti ,da si zasluži dovolj denarja za dostojno življenje!!!!!!!!!!!! Po drugi strani pa dilerji tožijo to isto državo za škodo, povzročeno v raciji!!!!! Našli so otroka v kopalnici, mati pa ni mogla odpreti protivlomnih vrat 15 minut!?!? A ja mogoče,da je ta isti otrok,ki je sedaj tako blazno prestrašen stresal drogo v WC??? In da se vrata nisi dala odpreti iz stanovanja ker se je "kupoval" čas za uničenje dokazov???? In da je bila vrednost uničene droge z načrtovanim dobičkom povsem naključno ravno 31500 evrov??????? AMPAK KAJ PA MI VEMO A NE!!!!!!!
mulc-slo
04. 07. 2014 13.53
Poglej, če bi tebi vdrli v hišo, češ da imajo upravičljiv sum, nič nebi našli
h4ndm4de
22. 08. 2009 22.42
Ne, najbolš bi blo da bi mu lepo potrkal na vrata pa ga prosl če se jih spusti not... kere fore
Zvonko Korošec
22. 08. 2009 20.25
vse pa kaže na to da je ta mama ki sedaj toži državo mogoče celo pomagala sinu prodajat
Zvonko Korošec
22. 08. 2009 20.20
nekaj je narobe z pravosodjem tajkuni kradejo državo in nihče nič kaznovan in še kriminalci tožijo državo
JanZiska
22. 08. 2009 20.05
Z največjim veseljem, navedite TRR, da lahko nakažemo še kak dodaten €. Bravo policaji, nobenega razloga, da šparate kriminalce.
trapo
22. 08. 2009 19.07
Sniper1 Če bi to vedeli bi moral biti obsojen s sgtrani sodišča se ti ne zdi. Kako naj pa drugače vedo da je preprodajalec. Pri nas še vedno velja da si nedolžen če ti ne dokažejo drugače. In eno od dokazovanj je tudi aretacija. Mislim da tudi ti ne bi izvedel take aretacije na "lep" način - rekel osebe no zdej si pa aretiran, odlož orožje pa z mano. Ni tako?
imperiala
22. 08. 2009 18.24
še već takih akcij je potrebnih, ker imamo preveč takih smradov v državi... kaj se ljudje spomnejo za tožbo, sej ne morem verjet... so mi kar smešne izjave tožnikov. ni mi pa jasno zakaj novinarji vedno uporabljajo termin "oboroženi policisti" ipd., a so že kdaj kje videli neoborožene? sej niso slaščičarji...
sniper1
22. 08. 2009 18.03
"Getafix 21.08.2009, 14:15 Problem so napake, ki se pogosto dogajajo. Če je bil osumljeni res diler, potem človek še nakako razume brutalnost akcije. Namreč dilerji pogosto dilajo tudi orožje. Kakor sem že omenil so problem napake. Kaj pa če so specialci zgrešili naslov? Potem nasrkajo nedolžni in posledice na otroku se lahko res hude. Zato specijalci oz. njih vodje naj raje malček razmišljajo o tiste znanem reku: "Nedolžen dokler krivda ni dokazana". Torej kakšna takšna tožba že prav pride - da se stvari malček umirijo...da se spet začne gledat zakonodajo..." :) to si prav umetelno napisal ......... ampak ...... da ti malo razsvetlim zadeve ..... "SE" ali Specialna enota v bistvu zaključi "akcijo" katera je bila začeta in vodena s strani neke druge policijske enote. in tudi "zgrešenih" naslovov ni bilo prav veliko ...... od leta 1991 mogoče dva ali trije. Kar pa se tiče nedolžnosti ....to ni stvar o kateri bi pripadniki SE sodili ...... in tudi ne sodijo! Oni so poslani da izvršijo ZAKONITO nalogo! Vsem ostalim, ki se čudite nad načinom dela SE .... vzemite si čas, preberite ZKP in vam bo popolnoma jasno zakaj, kdaj in kako se lahko na tak način vstopi v stanovanje.
kleinek
22. 08. 2009 17.50
nehal bom odpirat 24ur.com ker nevem al sem jaz nor alo oni..
8JASMIN
22. 08. 2009 17.25
NOVINARJI PISEJO SAME KOZLARIJE, DA BI PA SEDAJ PISALI NEKAJ RESNIČNEGA IN KRITČNEGA GLEDE TE NESPOSOBNE VLADE, SO PA KAR TIHO. LANSKO LETO PA SE JE OGLASILO ŠTEVILO PAMETNJAKOVIČEV Z PETICIJO, POKVARJENCI VSI, KI STE SE POD PETICIJO PODPISOVAL. SAJ SEDAJ VIDIJO V EVROPI KAKSNE T.I. NOVINARJE IMA SLOVENIJA-RDEČKE POKVARJENE...., KER SLEDIM TUDI TUJIM ČASOPISOM IN VEM KAKSNO MIŠLJENJE IMAJO O VAS (SEVEDA JE TUDI MAL IZJEM, PA NA ŽALOST PREMALO), KER SE VERJETNO BOJITE VAŠIH KOMUNISTIČNIH ŠEFOV ALI TAJKUNOV ??????
maxo
22. 08. 2009 15.15
Ptuj_007 ne se razburjat nima smisla
Ptuj_007
22. 08. 2009 11.39
ha ha ha.. smešno kaj naši novinarji spravijo skupaj !! Ljudje je potrebno s nečim nahraniti. Najbolj pa sta smešni izjavi...."specialci naj bi bili oboroženi" in "ne da bi pozvonili ali zahtevali od stanovalcev, naj sami odprejo vrata". Kaj sem jaz butast ali pa smo vsi butasti ?? Spoštovani novinar ali si kje videl specialca, ki "svoje življenje" večkrat "nastavlja", da takšni butci kot si ti lahko mirno spi, v akciji deli sladoled???? Da o vstopu sploh ne govorim.........
hrcekmuri
22. 08. 2009 10.48
VCASIH SO MORALE BITI PRI PREIZKAVAH NAKLJUCNE NEPRISTRANSKE PRICE
danaaajaaa
22. 08. 2009 10.34
Mene pa zanima če so imeli dovolenje za kamero pred vhodom in za snemanje! Kajti to ni dovoljeno, če nimaš potrebnega dovolenja od pristojnih organov. In kar naj pokažejo posnetek, potem pa naj vsi ki so na tem posnetku tožijo lastnika kamere za poseganje v njihovo zasebnost ! Pa ne samo tisti iz posebne enote, tudi vsi sosedje ki so morda na posnetku! Bomo videli koliko časa bo še "kvakala"