Črna kronika

'Direktorske prevare' vedno bolj pogoste

Maribor, 14. 06. 2018 13.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Povečalo se je število poskusov spletnih goljufij, v katerih storilci z uporabo ponarejenih e-sporočil poskušajo prepričati zaposlene v gospodarskih družbah, da gre za sporočilo odgovorne osebe in da naj na račun določenih družb v tujino ali v Slovenijo nakažejo večjo količino denarnih sredstev.

Po dveh prijavah kaznivih dejanj poskusa goljufije na PP Postojna in petih primerov podobnih goljufij na območju PU Ljubljana, so tri primere zabeležili tudi na območju PU Maribor. 

Omenjene spletne goljufije se imenujejo"direktorske prevare" (CEO fraud), tovrsten način izvrševanja kaznivih dejanj pa je razširjen po vsem svetu. Način delovanja storilcev je, da z uporabo elektronskih sporočil poslanih iz ponarejenih e-poštnih računov vodstvenih delavcev podjetja in s telefonskimi klici zaposlenim naročijo, da denar nakažejo na bančni račun druge družbe, ki je praviloma ustanovljena izključno z namenom izvršitve kaznivih dejanja. Dosedanje ugotovitve kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, tuji. 

Policisti opozarjajo vse, naj bodo pozorni na pošiljatelje sporočila. Če se izpišeta ime in priimek, še ni nujno, da gre res za to osebo. Pozornost naj posvetijo elektronskemu naslovu, s katerega dobijo takšno nenavadno elektronsko pošto. Preverijo naj torej, če je naslov pravi in če sporočilo prihaja z legitimne domene. Ob vsakem najmanjšem dvomu v verodostojnost sporočila je treba to preveriti pri pošiljatelju in po drugih komunikacijskih kanalih.

Primere takšnih elektronskih sporočil si lahko ogledate tukaj

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
15. 06. 2018 18.41
+1
direktorji ali po novem meneđerji so izmislili nov način kako bodo goljufali in prali denar-Enostavno odpreš neko firmo in na njo račun pod pretvezo nekega vdora ali lažne identitete posla naročiš podrejenemu prenakazilo denarjau bistvu na svoj račun Zakon mora biti jasen,če gre za vsote ki presegajo neki minimum( kar je momentalno da moraš nakup v vrednosti nad 5000€ plašati preko banke) pri pologu ali dvigu denaraj se mora uporabnik oz njegov pooblašćenec fizično predstaviti in legitimirati. Ravno tako ne bi smela ista oseba imeti registriranih več podjetij ,ker itak ima že na samo eno firmo registriranih več dejavnosti in tako nima nobene potrebe po večjem številu podjetij ker lahko enostavno dopiše dejavnost in je to( kar se računov tiče) vse pod eno streho tako pa ima negdo veš firm in veš računov samo vsled pranja denarja .Poenostavljeno bi bilo celo da je račun firme enostavno vezan na emšo in davčno št, osebka ne pa davčno št. firme enako kot pri SP-ju in tudi lastni firme odgovarja z lastnim premoženje kot fizična oseba