Črna kronika

Drage 'brezplačne vinjete' že na pohodu

Ljubljana, 06. 12. 2018 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zadnji mesec v letu kliče k nakupom in zapravljanju, a na drugi strani suši naše denarnice. Zato ni čudno, da smo bolj dovzetni za mamljive spletne ponudbe, ki obljubljajo brezplačno vinjeto. Pogosto pa se izkaže, da to ni naložba, ki bi se obrestovala, saj gre za lažne nagradne igre. Tudi letos se 'zastonj' vinjete že delijo po spletu.

Nagradne igre, ki radodarno ponujajo vinjete, se že tradicionalno pojavljajo na družabnih omrežjih takoj, ko je znana barva vinjete za naslednje leto, opozarjajo na SI-CERT v okviru nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu. Na Facebooku so že konec novembra opazili stran Brezplačna vinjeta 2019, ki spodbuja k sodelovanju v nagradni igri za brezplačno vinjeto. Gre za lažno igro, so prepričani: "Namen goljufov je, da uporabniki množično delijo objavo, saj s tem v zelo kratkem času zberejo ogromno število všečkov, ki jih kasneje lahko prodajo najboljšemu ponudniku. Facebook časovnice zavedenih uporabnikov pa postanejo brezplačna oglasna tabla za njegove oglase."

Nikar ne nasedajte obljubam o brezplačni vinjeti.
Nikar ne nasedajte obljubam o brezplačni vinjeti. FOTO: Facebook

Še krajšo pa lahko potegnejo 'izžrebanci', ki jim prevaranti pošljejo zasebno sporočilo z vsebino: "Čestitamo, v nagradni igri ste bili izžrebani in ste zadeli brezplačno vinjeto. Da bi prejeli nagrado, morate na telefonsko številko 6888 poslati sms z vsebino PSC kupim 50. Prejeli boste kodo, ki jo sporočite nam!" Uporabniki, ki se razveselijo, da jih je končno doletela sreča, pa so na koncu razočarani. Ne le, da nagrade ne prejmejo, ampak s tem sporočilom začnejo postopek za nakup predplačniške kartice PaySafeCard v vrednosti 50 evrov. "Ko kodo sporočijo goljufom, jo ti takoj vnovčijo, žrtev pa na Facebook strani zablokirajo, tako da ta ne more več komentirati in na prevaro opozoriti druge. Tako izžrebanci lahko ostanejo brez vinjete in brez 50 EUR," so pojasnili na SI-CERT

Lažni oglasi za cenejšo vinjeto so popularni tudi v sms sporočilih. Lansko leto so na SI-CERT obravnavali več primerov prijav, s prejetimi sms sporočil za nakup vinjete s popustom. "Povezava v sporočilu je vodila na spletno stran, preko katere naj bi bil možen nakup nekaterih izdelkov, med drugim tudi vinjete s 50-odstotnim popustom. Navedena je bila zgolj telefonska številka, ki pa spada med premijske številke (skupina 090), na katere je klic precej dražji od klica na navadne telefonske številke. Tudi na ta način vinjete s popustom ne dobite, je pa vaš mesečni telefonski račun lahko precej višji, kot običajno," so razložili.

'Brezplačne' vinjete nas lahko drago stanejo.
'Brezplačne' vinjete nas lahko drago stanejo. FOTO: POP TV

Vse nagradne igre na spletu niso lažne, zato na SI-CERTU predlagajo, da si vzamete čas in nagradno igro najprej preverite. Poleg tega pa si odgovorite na nekaj preprostih vprašanj:

1. Ali ima nagradna igra jasno opredeljuje pogoje sodelovanja?

2. Kdo je organizator nagradne igre?

3. Na kakšen način se bo obveščalo nagrajence?

4. Kdaj in na kakšen način po potekalo žrebanje?

5. Kako je s plačilom davka, če je nagrada višja od 42 evrov?

"Če nagradna igra nima jasno objavljenih pogojev sodelovanja ali če ne dobite odgovorov na zgoraj napisana vprašanja, potem je nagradna igra, pa naj bo to za vinjete, ali kar koli drugega, najverjetneje lažna in vam zato sodelovanje odsvetujemo. Take lažne nagradne igre lahko tudi prijavite Tržni inšpekciji RS," so strnili na SI-CERT.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rocky Balboas
08. 01. 2019 20.20
V prispevku ni bilo dovolj jasno omenjeno podjetje Halo Knauf ki oglašuje brezplačno vinjeto na popolnoma transparentno in ime/priimek ter slika srečnega nagrajenca bo objavljena na strani.
kitzbill
07. 12. 2018 17.07
+3
jo bo treba le kupt, drgač pa ne gre, al pa mogoče :božiček, dedek mraz ..........................
13klu?
06. 12. 2018 18.44
+16
nekateri imajo prijatelje na fb največ zato da delijo neke nagradne igre,zato jim privoščim da kdaj tudi taki nasedejo
bossanoga
06. 12. 2018 18.13
+19
Te goljufive nagradne igre za zastonj vinjete se pojavljajo že kar nekaj let, pa še vedno eni in isti to delijo naprej in všečkajo. Potem se pa vprašaš, a so res tako nori? Pa očitno so.
HellWolf
06. 12. 2018 17.57
+16
Če je nainternetu nekaj prelepo da bi bilo res... v veliki večini ni. Dandanes nič ni zaston. Tiste cenene fore pa ponavadi hudo stanejo.
Googlebot
06. 12. 2018 17.55
+13
prav smešno mi je ko še ljudje dan danes tako nasedejo! Ko servisiram računalnike sem vedno znova presenečen, da ljudje še vedno klikajo popup bannerje v mislih da so zadeli iphone! Ista fora je bila takrat ko so kao avte podarjali vsaki teden je bila nova f-book skupin in ljudje so še kar delili in lajkali!
Uporabnik479666
06. 12. 2018 17.11
+30
Un k naseda tem bedarijam je pa tud za na luno
visoki
06. 12. 2018 17.30
+6
Sem Glih eno kupil samo čakam, da jo prejmem
Rde?iAlarm
06. 12. 2018 17.35
+9
glede na to koliko jih voli sds v sloveniji pravzaprav se ne čudim......