Črna kronika

Drama v Brežicah: med pogajanji večkrat streljal v policijsko vozilo

Brežice, 07. 03. 2024 06.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kot so potrdili na PU Novo mesto, je incident z moškim, ki je v Brežicah grozil z orožjem, končan. Moškega so v nočnih urah potem, ko so v hišo odvrgli plinska sredstva, prijeli. Poškodovanih ni bilo. Med 12-urnim posredovanjem je večkrat streljal v policijska vozila in jih tudi zadel. Moški je trenutno v zdravstveni ustanovi v Ljubljani. Gre za osebo, ki je vešča rokovanja z orožjem. Osumljeni je posedoval več kosov lovskega orožja, so razkrili policisti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Več kot 12 ur negotovosti
    03:52
    Iz 24UR: Več kot 12 ur negotovosti
  • Iz SVETA: 59-letni domačin grozil z orožjem
    02:33
    Iz SVETA: 59-letni domačin grozil z orožjem
  • Policija o posredovanju v Brežicah
    04:00
    Policija o posredovanju v Brežicah

Na območju Brežic je potekala policijska akcija, v eni od stanovanjskih hiš se je namreč nahajal moški, ki je imel pri sebi orožje. Na kraju so posredovali policisti specialne enote in pogajalci, širše območje pa so varovali policisti PU Novo mesto. Kot je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi PU Novo mesto Alenka Drenik, je bilo posredovanje Policije končano okoli 2.30 zjutraj. Storilca so prijeli, pri tem pa ni bil nihče poškodovan. Kriminalisti nadaljujejo preiskavo in ugotavljajo vse okoliščine. Prve informacije o posredovanju in ugotovitvah kriminalistične preiskave so predstavili v izjavi za javnost. 

Na dogodek se je odzval tudi notranji minister Boštjan Poklukar. "Danes zgodaj zjutraj je policija na območju Brežic prijela nevarno osebo, ki je z orožjem grozila okolici in večkrat streljala proti policistom. Postopek prijetja nevarne osebe je bil za policistke in policiste izjemno nevaren, dolgotrajen in za vse izčrpajoč, a so ga zaradi svoje usposobljenosti in izjemne profesionalnosti opravili brezhibno in brez človeških žrtev. Dogodek nam je znova pokazal, kako nevarno delo opravljajo slovenske policistke in policisti ter kako je pri njihovem delu pomembna sodobna policijska oprema, ki jim varuje življenje. Iskrene čestitke in hvala Specialni enoti, policijskim pogajalcem ter policistkam in policistom za vrhunsko opravljeno delo," je zapisal na družbenem omrežju.

Na terenu so bile tudi specialne enote
Na terenu so bile tudi specialne enote FOTO: 24UR

Kaj se je dogajalo? 

Včeraj nekaj po 15. uri je v lekarno pri brežiškem Lidlu prišel moški. Ob prihodu v lekarno, naj bi ljudi, ki so prišli v lekarno kasneje, nagnal iz prostora in naprej čakal na zdravila, so pojasnili policisti. Kot so pojasnili na PU Novo mesto, je nato moški pred lekarno večkrat ustrelil v zrak, potem pa odšel v bližnjo domačo hišo, kjer se je zabarikadiral. Tja so napotili več policijskih patrulj. Ob prihodu so ugotovili, da se je zaprl v hišo in začel ponovno streljati.  V hiši je bil sam,  ugotovili so, da poseduje več kosov strelnega orožja. Pričeli so ga pozivati, naj odloži orožje, vendar se na pozive ni odzival. Aktivirana je bila specialna enota policije in policijski pogajalci. Moški se še vedno ni odzival. V času pogajanj je moški večkrat streljal v smeri policijskih vozil, jih tudi zadel, pri tem pa policisti niso bili poškodovani. 

Moški se je zatekel v hišo
Moški se je zatekel v hišo FOTO: 24ur.com

V zgodnjih jutranjih urah, ko so izgubili kontakt s strelcem, so specialci v hišo odvrgli plinska sredstva, posledično je moški prišel iz hiše in se predal. Odvzeli so mu prostost. Ob asistenci policistov so ga odpeljali v zdravstveno ustanovo v Ljubljani. Kriminalistična preiskava še poteka, dodajajo na Policiji.  Streljanje pred lekarno je bilo po prvih ugotovitvah s pištolo, v domači hiši pa s šibrovko.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou