Črna kronika

Drzna tatvina: storilca zavedla starejšo gospo in ji ukradla nakit

Kamnik, 06. 06. 2023 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Policisti iz Kamnika poročajo o drzni tatvini. Neznani storilec je na domu zamotil starejšo oškodovanko pod pretvezo, da je predstavnik telekomunikacijskega podjetja, drugi storilec pa je medtem iz hiše odtujil nakit. Lastnico sta oškodovala za nekaj tisoč evrov.

Kot je sporočila Policija, je eden od moških visok med 170 in 175 centimetrov, suhe postave, v času tatvine pa je nosil modro zaščitno masko. Policisti glede okoliščin dogodka nadaljujejo z zbiranjem obvestil. 

Storilci drzne tatvine izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so jih okradli, pojasnjujejo na Policiji. Ta opaža, da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. 

Storilci žrtev zamotijo s pogovorom in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in medtem vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar in nakit. Storilci nato zapustijo hišo, tisti, ki je zamotil žrtev, pa se vljudno poslovi. Največkrat se do hiše pripeljejo z avtomobilom. 

Drzna tatvina
Drzna tatvina FOTO: Shutterstock

"Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko jo zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi samo stopijo za vogal. Ob tem naj bodo pozorni na videz oseb ter vozilo, s katerim so se pripeljale. V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo Policijo," so navedli na Policiji. 

Ob tem svojce in znance starejših oseb, ki so pogosto žrtve, prosijo, da jih seznanijo s problematiko.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.