Črna kronika

Duševno stanje Abramovega očeta, odgovori zavarovalnic in rožnate visoke pete

Ljubljana, 17. 06. 2020 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Tina Švajger, STA
Komentarji
354

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Juliji Adlešič, Sebastienu Abramovu, Gorazdu Colariču in Tinki Huskić Colarič, ki so obtoženi več kaznivih dejanj v zadevi Odrezana roka. Tokratni obravnavni narok je bil namenjen predvsem podaji ocene psihičnega stanja Abramovega očeta, ki je pred kratkim spremenil svoj zagovor. Pričanje izvedenke klinično-psihološke stroke je bilo zaradi varovanja občutljivih osebnih podatkov za javnost zaprto. Sodišče je zavrnilo tudi zahtevo za izločitev nekaterih dokazov. Tudi tokrat pa se prvoobtožena Adlešičeva ni mogla izogniti pozornosti, ki je je bila deležna zaradi svojega videza. Kaj želi z njim sporočati?

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Psihično stanje Colariča
    03:19
    Iz 24UR: Psihično stanje Colariča
  • Iz SVETA: Sojenje v primeru odrezana roka
    03:35
    Iz SVETA: Sojenje v primeru odrezana roka

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je danes ob 9. uri nadaljevala glavna obravnava v sojenju Juliji Adlešič, Sebastienu Abramovu, Gorazdu Colariču in Tinki Huskić Colarič, ki so obtoženi več kaznivih dejanj v aferi Odrezana roka.

Sodišče je danes zaslišalo tudi izvedenko klinično-psihološke stroke, a podrobnosti pričanja niso znane, saj ga je sodišče na predlog Colaričevega odvetnika zaprlo za medije, ker naj bi na njem govorili tudi o Colaričevem "stanju in osebnih podatkih". S predlogom so se strinjali tudi zagovorniki ostalih obtoženih, pa tudi tožilec.

V prvi vrsti je bil današnji, osmi narok namenjen obravnavi psihičnega stanja Abramovega očeta Colariča. Ta je namreč, tako kot njegova zunajzakonska partnerica Silva Hafner že 5. junija, spremenil zagovor. V preiskavi je sprva priznal poskus goljufije, nato pa trditve preklical. V nadaljevanju je mnenje glede Colaričevega duševnega stanja podala dr. Sanja Šešok, izvedenka klinično-psihološke stroke. Zaslišali so jo zagovorniki obtoženih in tožilec, ta del pa je bil zaradi varovanja občutljivih osebnih podatkov na predlog Colaričevega zagovornika zaprt za javnost. "Izvedenka predstavlja mnenje, ki je povezano z zdravstvenim stanjem in občutljivimi osebnimi podatki, za katere obtoženi ne želi , da pridejo v javnost," je razloge za poziv za izključitev predstavnikov medijev navedel zagovornik četrtoobtoženega. Senat sodišča jim je po petih minutah, ki si jih je vzel za odločanje, prikimal.

Za današnji narok predvideno tudi zaslišanje zavarovalniške agentke, zdravniško opravičilo velja še za naslednjih devet mesecev

Na sodišču bi se danes morala zglasiti tudi zavarovalniška agentka Zavarovalnice Vzajemna, ki je bila prisotna, ko je Adlešičeva v spremstvu Abramova dober mesec po prihodu iz bolnišnice na zavarovalnici želela priglasiti zavarovalniški zahtevek. Priča se je tokrat zaradi zdravstvenih težav znova opravičila in ob predložitvi zdravniškega opravičila navedla, da prihodnjih devet mesecev ne bo sposobna za pričanje oziroma zmožna osebno priti na sodišče. Po navedbah sodišča pa naj priča ne bi imela kaj bistvenega za dodati, nobenih novih dejstev, vse dokaze pa da so že predložili.

Sodišče se mora tako zdaj odločiti, ali bo čakalo na njeno zaslišanje ali pa bodo prebrali izpovedbo, ki jo je podala v preiskavi. Abramova obramba sicer vztraja, da se jo zasliši, ker je bil Abramov poleg Adlešičeve navzoč tudi na sklepanju zavarovalniške pogodbe, da se tako razjasni kakšna je bila njegova vloga v vsej zadevi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Sodniški senat je v nadaljevanju obravnaval predloge oziroma vloge strank za izločitev nekaterih dokazov. Abramov in njegov oče sta predlagala izločitev nekaterih dokazov, ki vsebujejo izjave Colariča iz preiskave in so obremenilni za Abramova in Adlešičevo, med drugim denimo posnetek telefonskega klica na reševalno postajo, ter fotografije žage in mize.

Abramov je predlagal izločitev zapisnika Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ker naj bi se v enem delu sklicevalo na izjave Colariča, ki jih je v času preiskave dal policistom in so bile pozneje v sojenju izločene. Colarič pa je med drugim zahteval izločitev zapisnika njegovega zaslišanja iz preiskave, ker da zaradi težav s sluhom ni slišal pravnega poduka.

Colarič je sicer v preiskavi trdil, da sta njegov sin in Adlešičeva celotno zadevo z odrezano roko skrbno načrtovala, da bi od zavarovalnic pridobila denar, aprila letos pa je na sojenju zgodbo spremenil in trdi, da je Adlešičevi roko odrezalo v delovni nesreči.

V zadevi je obtožen tudi sam, a se že ves čas sojenja pojavlja vprašanje, ali je sposoben slediti obravnavam. Kot je pojasnil njegov odvetnik, naj bi imel zdravstvene težave (z dihanjem oziroma astmo), zaradi česar nadalje na obravnavi ni bil več prisoten. Ravno danes pa je sodišče na njegov predlog tudi sklenilo, da se bo sojenje nadaljevalo v njegovi nenavzočnosti. Kot je pojasnila sodnica Marjeta Dvornik, navzočnost Colariča ni nujna, s čimer je tožilec soglašal.

Senat sodišča je sprejel sklep, da vse predloge  oziroma sklope predlogov v zvezi z izločitvijo dokazov zavrne kot neutemeljene, saj da ne gre za nedovoljene dokaze. Pritožba zoper sklep ni dovoljena.

Sodišče pa rešilo tudi nekaj 'tekočih zadev'. Abramov je tako denimo zaprosil za dovolilnico za izhod na ljubljansko in celjsko upravno enoto. Sodišče je odločilo, da njegov odhod v Celje ni nujen. Adlešičeva pa je vložila prošnjo za izhod - za urejanje finančnih zadev. Sodišče ji je dovolilnico izdalo.

Naslednji narok čez slab mesec

V zadevi zdaj sledi enomesečni premor; obravnava se nadaljuje v četrtek, 16. julija ob 9.00. Naslednji naroki so sicer bili predvideni za 9. in 10. julij, a je zagovornik drugoobtoženega Abramova opravičil svoj izostanek, zato so ga prestavili. Kot je dejala sodnica Dvornikova, posebnega pisnega vabila ne bodo prejeli, saj se s tem šteje, da so bili na glavno obravnavo pravilno vabljeni. Podučila jih je tudi o ukrepih, če jih na obravnavo neupravičeno ne bo: v tem primeru pride v poštev prisilna privedba, pripor, nadaljevanje sojenja brez njihove prisotnosti ...

16. julija bodo zaslišali izvedenca travmatologije. Ta naj bi skušal odgovorili na vprašanje, kakšna sila je bila potrebna, da je Adlešičevi odrezalo roko, in kakšen je bil takrat položaj roke. Obtožena namreč trdi, da je bila poškodba posledica nesreče ob rezanju drv, ko jo je na žago podrl pes.

Obtožnica sicer Adlešičevi, Abramovu, njegovi mami Huskić Colaričevi in očetu Colariču očita poskus zavarovalniške goljufije. Abramov, Huskić Colaričeva in Adlešičeva so obtoženi po petih kaznivih dejanj goljufije, Colarič pa ene goljufije na račun več zavarovalnic. Po navedbah tožilstva naj bi skupaj z odškodninami in mesečnimi rentami v primeru, da bi jim nakana uspela, pridobili več kot 1,2 milijona evrov.

Sodišče si je v zvezi s tem tudi pridobilo odgovore posameznih zavarovalnic, od katerih so na današnjem naroku prebrali dva (na preteklih obravnavah pa že tri). Iz odgovora Zavarovalnice Wiener Städtische je razvidno, da se je prvoobtožena Adlešičeva skupaj s tretjeobtoženo Tinko Huskić Colarič 3. decembra 2018 oglasila v poslovalnici omenjene zavarovalnice in podala ponudbo za sklenitev zavarovanja.

Višina izplačane odškodnine bi bila sicer odvisna od stopnje ugotovljene invalidnosti. Zavarovalnica Wiener Städtische bi morala v primeru, da bi Adlešičeva ostala brez roke, plačati 86.250 evrov odškodnine in 1000 evrov mesečne rente. Vzajemna pa bi morala izplačati 90.000 evrov odškodnine in 750 evrov mesečne rente. V primeru, da bi ji roko prišili nazaj, bi bila odškodnina in renta odvisni od njene funkcionalnosti, bi pa bili zneski precej nižji. Stopnjo invalidnosti bodo sicer lahko ugotovljali šele po tem, ko bosta minili dve leti od poškodbe, pa tudi po zaključeni rehabilitaciji. Zavarovalnice sicer nimajo podatka o stanju leve roke poškodovanke, je še razvidno iz odgovora.

Polica pri Wiener Städtische je zaradi neporavnane premije prenehala veljati 1. maja 2019, pri Vzajemni pa 1. marca 2019. Komentarjev na prebrano ni bilo.

Danes so na sodišču prebrali tudi izpiske in potrdila iz kazenskih evidenc vseh štirih obtoženih. Iz njih je razvidno, da je bil do zdaj pravnomočno obsojen le Abramov - 4. septembra 2018 zaradi kaznivega dejanja goljufije, 7. februarja 2019 je obsodba postala pravnomočna. Sodišče mu je izreklo pogojno zaporno kazen šestih mesecev s preizkusno dobo dveh let.

Vpadljiv videz le obupano iskanje pozornosti?

Tudi tokrat je bilo skorajda nemogoče spregledati opravo Adlešičeve. Urejena od glave do peta (dobesedno, s kričeče rožnatimi vpadljivimi visokimi petami) se bliskanju fotoaparatov nikakor ne izogiba. Njun pristop je z vidika medijskega spremljanja sojenja sicer že od samega začetka videti kot precej premišljen.

A kaj s tem sporoča javnosti? Klinični psiholog in sodni izvedenec Tristan Rigler je že pred časom, ko se je par na sodišču pojavil v majicah s pomenljivima napisoma 'kralj' in 'kraljica', ocenil neverbalno govorico prvoobtožene. Za oddajo 24UR ZVEČER je dejal, da bi jo težko povezoval z vlogo žrtve, z nekom, ki si je po nesreči odrezal roko. "Nekakšen ponosen pogled, ponosna telesna drža, ki pa izžareva eno lažno samozavest," meni Rigler, ki dodaja, da pravzaprav ne vemo, v kakšnem stanju je Julijina roka. "Ne vem, ali jo skriva, ker je tako poškodovana, ali pa s tem vzbuja dodatno zanimanje."

Pri vsem tem je namreč še vedno treba pomisliti na ozadje zgodbe, ki jo obtožena želita predstaviti: domnevno zavarovalniško goljufijo, ki bi jima v najboljšem primeru prinesla več kot milijon evrov, pa nenazadnje tudi na dogodek s Saro Veber, za katerega Abramov trdi, da je bila nesreča.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

silvo.uzmah
19. 06. 2020 15.44
+0
Ka pa ma zdaj foter pri tem, sej si je hči odrezala roko.
231koak
19. 06. 2020 15.21
+6
Kuvi torbl je abramov ratal na nas racun
puspan
18. 06. 2020 15.44
+29
A ju še kar vlačte tu gor? Oba v arest in pika.
kratkovidni
18. 06. 2020 14.01
+38
vsakemu po 18let, z odvetnikom vred in sodniki in njihovimi dvornimi norčki
sevenup
18. 06. 2020 12.38
+25
No, ali jo ni škoda? In taka lepotica se zaljubi v tega bedaka. Si ni morala kakšnega resnejšega dobiti? Pa bolj bogatega, kot je ta ki goljufa vse po vrsti. Upam, da kazen ogromno dobi. Ona pa da k pameti pride in si kakšnega boljšega dobi. Ne pa tega barabina.
Ustreljengolob
18. 06. 2020 12.31
+25
Enoroka Julčka , vsede se na lulčka.
Hellsrael
18. 06. 2020 12.14
+38
OPROSTILNE SODBE NE BO, CE BO, NA ULICE !! 24 LETNIK KI JE UMORIL 3 OSEBE BO KOT KAZE NEPRISTEVEN. HALOOO! VSI SO NEPRISTEVNI! SODSTVO PA TAKO🤦‍♂️🤦‍♂️
bodi
18. 06. 2020 12.11
+17
Vsa ta cirkuška predstava bo dražja kot če bi enostavno izplačali tistih par tisoč eurov in bi bilo konec komedije. Itak bo primer osamljen in kazen minimalna samo nas davkoplačevalce bo koštalo. Butale.
Sunshine73
18. 06. 2020 13.55
+21
Kdo, da izplača tistih par tisoč evrov ... davkoplačevalci, zavarovalnica ... ti to resno, si normalen ali so tablete popustile ?? Vsa familija je za v zapor, pa naj tam služijo evre s pobiranjem žajfre pod tušem ...
najram
20. 06. 2020 11.15
-2
Hellsrael
18. 06. 2020 12.11
+18
Lahko bi Julija na zingimingi zasluzila veliko denarja. Drapa drapasta🤦‍♂️🤦‍♂️. Pa se ne zgleda slabo. No ja ne mores imeti vsega, lepote in pameti.
Petur
18. 06. 2020 11.42
+8
cetudi vreden takojsnjega strela,ubogi,menda ne bo kaj takega ozenil.
Sowkenc
18. 06. 2020 11.39
+25
To sojenje meji že na Butale. Res se je za vprašat, ali imamo še pravno državo. Taki odvetniki, ki zagovarjajo take kriminalce (govorim na splošno), pa naj bo to o umorih, namernih samopoškodbah, posilstvih, družbenih kriminalcih, pedofilih........Sprašujem se, kakšen človek mora biti ta oseba, da zagovarja KOT ODVETNIK take psihopate, disocialce, pokvarjence, kriminalce, ljudi, ki niso vredni tega življenja. Vse to žal plačujemo mi, pošteni delovni ljudje Slovenje.
Kako pravno državo pa naj bi imeli.Ta ne obstaja več odkar so na vlado prišli levičarji. Kako pa misliš,da so lahko nekaznovano kradli kot srake,goljufali,razprodajali državno lastnino,ropali itd. še vedno po komunističnem režimu.
morjeee
18. 06. 2020 11.36
+21
In zdaj bo vsa kriminalno hudodelska združba duševno bolana in psihično neprištevna,čudno. Čim strožje kazni s strogim režimom.
Ivana B-Love
18. 06. 2020 11.24
+29
Usekana do amena. Milo receno.
Ustreljengolob
18. 06. 2020 12.32
+14
Sunshine73
18. 06. 2020 11.22
+27
Že od nekdaj se sprašujem kako je to sploh mogoče, da tak pacient kot je Abramov in njemu podobni pridobijo s strani organa , ki je pod okriljem MNZ-ja orožne listine - dovoljenja za posest in nabavo orožja in streliva ?? Kot je bilo navedeno pred časom je imel dovoljenje za športno in varnostno orožje ... s športnim dovoljenjem lahko tovoriš orožje in strelivo LOČENO v kovčkih in še to samo od doma do športnega strelišča in nazaj s varnostnim dovoljenjem, pa kot je še sam navedel je imel nabito pištolo po vsej verjetnosti s dodatnimi nabojniki vedno 24h/dan pri sebi pripravljeno za strel ... očitno je imel poleg vsega še dovoljenje za nošenje le tega. V posesti naj bi imel več vrst kratko in dolgo cevnega orožja s celo goro pripadajočega streliva zraven kar močno dvomim, da vse legalno ... zagovarjati bi se morala zdravniška stroka kakor tudi organ, ki je vse te ''listine'' izdal vsaj po mojem mnenju ...
tantadruj1
18. 06. 2020 10.51
+24
kam smo padli, da se sploh s tem ukvarjamo. iskal je podatke o protezah in prevezah.. pa je ok če reče da je gledal posnetek o petardah... a je tam dobil idejo? mah. dokler se tako sprenevedamo.. celi sloveniji je jasno da so vsi nori.. tle pa še kr čas zgubljajo sodniki. pa zaprite to vse skupaj če hočete da vas še kdo kdaj resno jemlje.
brezvode
18. 06. 2020 10.48
+29
Ta familja je cela invalidna naj postane afera odrezana glava
Balki30
18. 06. 2020 10.45
+12
kak mene to jezi...tolk fotk pa nobene od zadaj....ritko hocmo videt...pa to
Mister iks
18. 06. 2020 10.10
-12
Meni je pa ona top.
jg57
18. 06. 2020 11.19
+3
Karantanija
18. 06. 2020 12.28
+11
Zdravko Lajh 1
18. 06. 2020 09.16
+59
Naslednjič bi lahko poizkusila še z glavo ... morda bi bila bolj prepričljiva?
lotmerzanec
18. 06. 2020 09.14
+25
Mislim,da bo tqa obtožnica padla!! Imamo ogromno zanič sodnikov in mislim,da je v tem primeru vse bolj jasno,da bosta prevaranta pokasirala od zavarovalnic!! Dodatek pa jima bomo dali državljani saj so do sedaj na naših sodiščih vse sodbe padle!! Res ne vem ali je zakonodaja zanič ali pa sodniki vem edino,da davkoplapčevalci vedno znova plačamo raznim lopovom!!