Črna kronika

Eden od obtoženih priznal krajo orožja v Ljubljani, drugi vpletenost zanikal

Ljubljana, 06. 08. 2020 11.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Primož Kupšek je na predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Ljubljani priznal, da je januarja lani ukradel orožje iz prodajalne 365 Plus v Ljubljani, zanikal pa je vpletenost v preprodajo ukradenega orožja. Njegov domnevni pajdaš Ivan Robežnik pa je zanikal sodelovanje pri kraji in prodaji orožja. Oba septembra čaka sojenje.

Za Primoža Kupška in Ivana Robežnika so predobravnavni narok opravili v sredo, za tretjega domnevnega pajdaša Lovra Smerguta pa ga bodo 17. avgusta, poroča časnik Večer.

Kupšek, ki je od 10. decembra v priporu, je priznal tudi druga kazniva dejanja v obtožnici, ni pa priznal, da je sodeloval pri preprodaji orožja in da je storil kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva, navaja Večer.

Okrožna državna tožilka Lilijana Tomič je za vse očitke v obtožnici, tudi trgovanje z orožjem, za Kupška predlagala enotno kazen osem let zapora.

Sodnica je sprejela Kupškovo priznanje o krivdi za del očitkov, za očitano kaznivo dejanje prometa z orožjem pa se bo 8. septembra začela glavna obravnava. Po končanem sojenju bo sodišče izreklo obtoženemu sodbo tudi za kazniva dejanja, ki jih je že priznal. 

Robežnikov odvetnik Uroš Pavlina je sodišču predlagal, naj izvedenec antropološke stroke glede na posnetke varnostnih kamer ugotovi, ali je na posnetkih tatvine orožja res Robežnik. Prav tako je predlagal izločitev prisluhov, ki se nanašajo na tajno posnete telefonske pogovore med obtoženimi po dejanju. Po njegovi oceni so ti nezakoniti, saj v sodni odredbi ni dovoljenja za prisluškovanje telefonski številki, ki jo je uporabljal Robežnik.

O predlogu odvetnika se bo najprej izjasnila tožilka, nato pa bo o predlogu obrambe odločila sodnica, poroča časnik.

Iz trgovine 365 Plus so odnesli več kot 50 kosov orožja.
Iz trgovine 365 Plus so odnesli več kot 50 kosov orožja. FOTO: POP TV

Iz trgovine 365 Plus odnesli več kot 50 kosov orožja 

Trojici tožilstvo očita, da je januarja leta 2019 vlomila v ljubljansko trgovino z orožjem 365 Plus, pri tem pa so iz trgovine odnesli več kot 50 kosov orožja. Med njimi so bile pištole, polavtomatske in repetirne puške, revolverji in celo dva bombometa. Inšpekcijski nadzor je po kraji sicer pokazal, da orožje ni bilo ustrezno varovano. V prostoru, kjer so hranili orožje, namreč ni bilo senzorjev gibanja.

Kot izhaja iz obtožnice, je bil Kupšek tisti, ki je vlomil v trgovino, ukradeno orožje strpal v vreče za krompir in jih nato predal pajdašema. Robežnik naj bi naslednji dan ukradeno blago odpeljal v Bosno in Hercegovino. Družbo 365 Plus naj bi oškodovali za okoli 22.500 evrov, odgovorno osebo v družbi Gašperja Heybala, ki je bil lastnik dela orožja, pa za 18.000 evrov, navaja Večer.

Po poročanju Večera Smergutu tožilstvo očita še eno kaznivo dejanje nedovoljenega prometa z orožjem, Kupšku pa še rop servisa OMV v Ljubljani v sostorilstvu s pokojnim pajdašem, sam pa naj bi storil še kaznivo dejanje tatvine in prikrivanja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Erin Straus
07. 08. 2020 13.34
+2
Čista izmišljotina, res! Hahahahah , zavarovalnica case!!!
HALAcR7
07. 08. 2020 11.06
+2
Slovenci kriminalci,ni kej
IKOSS
06. 08. 2020 12.58
+4
Definicija »Orožje – snovi, predmeti, ali naprave (nadpomenka sredstva), ki se uporabljajo pri izvajanju bojevanja; lahko za napad ali obrambo«. Dejansko sta nepridiprava, ki morata biti za svoje dejanje ostro kaznovana, odnesla potencialno bolj nevarna sredstva, ki so posledično zakonsko posebej regulirana. Ali je v tem primeru mogoče govoriti o orožju, je odvisno od načina nadaljnje uporabe omenjenih sredstev! Prav tako se je treba zavedati, da je črni trg praktično preplavljen s tovrstnim blagom, kar pomeni, da so takšna sredstva dejansko na voljo komurkoli, ki jih želi imeti. Nekaj podobnega, kot je bilo včasih z »devizami«, kar se nedvomno spomnimo nekoliko starejši bralci. Preprodaja je bila prepovedana in vendar se jih je dalo »pod roko« vedno kupiti.
Bogdan Kranjc
06. 08. 2020 12.51
-6
Kučana prašte kam je prodal poln kontejner ki je bil na Mariborskem letališču.
number46
06. 08. 2020 12.49
+23
Amaterji proti velikem Janezu brezgresnemu.
NeMoresVerjet
06. 08. 2020 12.30
+10
Kaj je. Kje ste zdej desničarji. Niso dovolj zanimivi priimki pa ste rajši tiho?
BenQurer24
06. 08. 2020 13.16
+0
BenQurer24
06. 08. 2020 13.16
-1
BenQurer24
06. 08. 2020 13.17
-2
Lahko da naši še niso ugotovil da majo ponarjene papirje...