Črna kronika

Električni skiroji so večplasten problem: kršenje predpisov in tatvine

Koper, 15. 09. 2020 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Mirko Vorkapić, Anja Kralj
Komentarji
119

Električni skiroji, pa tudi električna kolesa, ki jih je tako na tržišču kot tudi na naših cestah in ulicah v zadnjem času vse več, predstavljajo resen in večplasten problem. Na tem področju je neurejena zakonodaja, vozniki skirojev velikokrat kršijo cestnoprometne predpise, s tem pa ogrožajo tako sebe kot druge, opozarjajo policisti, ki tudi zaznavajo vedno več tatvin teh prevoznih sredstev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Moderni, hitri, a tudi nevarni
    01:59
    Iz 24UR: Moderni, hitri, a tudi nevarni
  • Iz SVETA: Brez predpisov so skiroji nevarni
    03:07
    Iz SVETA: Brez predpisov so skiroji nevarni

 

O problematiki sta na tiskovni konferenci spregovorila Peter Leban, inšpektor za promet v Sektorju uniformirane policije PU Koper, in Andrej Rupnik, kriminalistični inšpektor v Sektorju kriminalistične policije PU Koper.

električni skiro
električni skiro FOTO: Miro Majcen

Leben je povedal, da je električnih skirojev v prometu vse več. Enako velja za električna kolesa. "Njihova uporaba je zelo moderna, enostavna, hkrati pa tudi nevarna. Na PU Koper imamo zabeleženih že nekaj prometnih nesreč z električnimi skiroji. Pogosto so posledice prometnih nesreče telesne poškodbe, včasih tudi hude."

Po trenutni zakonodaji se električni skiro uvršča med t.i. posebna prevozna sredstva, ki se jih lahko uporablja v cestnem prometu na površinah, namenjenim pešcem in kolesarjem, ter v območjih za pešce oziroma območjih umirjenega prometa. Skiro je potrebno uporabljati tako, da ne ogrožamo oziroma oviramo pešcev in kolesarjev. 

Povedal je, da imajo skiroji majhna kolesa, razvijejo pa velike hitrosti, zato lahko uporabnik hitro izgubi nadzor. Drugi problem pa je, da so praktično neslišni za druge udeležence v prometu. Opozoril je tudi na pomanjkanje predpisov glede zaščitne opreme. "Predlagam, da uporabniki nosijo zaščitna sredstva, podobna, kot jih imajo kolesarji in uporabniki rolerjev. Trenutno zakonodaja trenutnih zaščitnih sredstev žal ne predpisuje."

Policija poudarja, da uporabnikom električnih skirojev svetujejo, da kljub temu, da zakonsko ni predpisano, uporabljate zaščitno čelado, ki se jo uporablja pri kolesarjenju ali rolanju, pa tudi ščitnike za kolena in komolce, vsaj otroci. Najpogostejši uporabniki skirojev so sicer tisti, ki imajo že nekaj predhodnega znanja iz  cestnoprometnih predpisov, so pa med njimi tudi otroci in teh, opažajo, je vse več. Otroci električnih skirojev ne smejo uporabljati samostojno, torej brez spremstva staršev.

Leben je povedal, da bodo v tednu, ko potekajo dnevi mobilnosti, poostrili nadzor tudi nad uporabniki skirojev. Pozval jih je k upoštevanju prometnih predpisov in uporabi zaščitne opreme. 

Električni skiro je uporabno, lahko in vse bolj cenovno dosegljivo prevozno sredstvo. Uporabljajte ga varno, ne ogrožajte sebe in drugih:

-     Upoštevajte cestnoprometne predpise.

-     Uporabljajte čelado in ščitnike.

-     Električni skiroji niso za otroke, ki še ne poznajo pravil v cestnem prometu.

-     Vozite previdno, na območju con za pešce v hitrosti pešca.

-     Ne pozabite na luči! V temi se električnih skirojev ne vidi in ne sliši. 

Stroški tatvin koles presegajo milijon evrov letno

Andrej Rupnik
Andrej Rupnik FOTO: 24ur.com

Rupnik je povedal, da je na območju Slovenije letno ukradenih od 2000 do 3000 koles. Stroški tatvin presegajo milijon evrov. Na območju PU Koper beležijo znaten porast tatvine koles, letos kar 85-odstoten. V prvih osmih mesecih so obravnavali skupno 64 primerov tatvin. Vse več je tudi tatvin električnih koles in skirojev. Letos so obravnavali sedem primerov tatvine električnih skirojev.

Po podatki policije je največ tatvin na območju Ljubljane, pri čemer je preiskanost oz. število najdenih in vrnjenih ukradenih koles relativno nizka. Tudi sicer so tatvine koles najpogostejše v večjih mestih, kjer je tudi največja gostota koles. To velja tudi za PU Koper, saj je na območju policijske uprave več kot polovica koles ukradenih prav v Kopru, sledi mesto Piran. V povprečju je uspešno preiskanih med 5 in 10 odstotkov tatvin koles, pri čemer je tudi odstotek najdenih ukradenih koles podoben. Relativno nizka preiskanost takšnih kaznivih dejanj je posledica tega, da storilci praviloma ne puščajo za seboj uporabnih sledov in da so ukradena kolesa težko izsledljiva, saj niso motorna vozila, ki bi jih bilo potrebno uradno registrirati.

"Večina tatvin je bila izvršena v nočnem času, vendar v zadnjem času opažamo, da storilci takšna dejanja izvajajo vse bolj drzno, tudi sredi belega dne," je pojasnil Rupnik in dodal, da je vedno več organiziranih oblik tatvine koles. Največ tatvin je zabeleženih v večjih mestih.  V dnevnem času se pojavljajo tatvine koles predvsem pred nakupovalnimi centri in gostinskimi objekti. 

Če je še pred časom torej veljalo, da so si storilci, praviloma odvisniki od prepovedanih drog, za tarče izbirali nevarovana kolesa različnih vrst in znamk ter cenovnih razredov na ulicah oz. parkiriščih ali pa le-ta kradli z vlomi v kleti in kolesarnice, so v zadnjem času vedno pogosteje tarča priklenjena kolesa ali celo kolesa pospravljena v in na vozilih, ki jih vedno pogosteje kradejo tudi sredi belega dne, v množici ljudi. Policisti ocenjujejo, da je v zadnjih letih vedno več primerov tatvin koles in električnih skirojev, ki jih zakrivijo skupine storilcev, posebej organizirane za izvrševanje serij takšnih kaznivih dejanj, z namenom nadaljnjega razpečevanja ukradenih predmetov na domačem ali tujem črnem trgu. Vedno pogosteje so predmet tatvin tudi električna kolesa, ki so večje vrednosti in so praviloma bolje zaščitena. Občasno se pojavljajo tudi primeri, ko so dražja kolesa ukradena z vlomi v objekte ali vozila.

Ljudi je pozval, naj po nakupih koles shranjujejo dokumentacijo o nakupu, jih individualno označijo ter fotografirajo. "To pomaga policiji pri identifikaciji ukradenih koles," je pojasnil Rupnik. "Močno je priporočljivo, da ljudje pri zaklepanju koles uporabljajo kakovostne pripomočke." 

Kriminalistični inšpektor PU Koper je hkrati opozoril, naj bodo potencialni kupci koles pozorni na sumljive spletne oglase, saj razpečevalci pogosto uporabljajo spletne platforme za prodajo ukradenih koles in skirojev. 

Policija svetuje: 

Ob nakupih koles/električnih skirojev, je potrebno shraniti račune za nakup in dokumente samih koles / električnih skirojev, si zapomniti ali zabeležiti njihove tov. št. in značilnosti ali jih posebej skrito označiti ter po možnosti fotografirati;

- zabeležite si podatke o svojem kolesu (znamko, model in barvo kolesa, tudi tip sestavnih delov - pedal, ogrodja, prestav, zavor; morebitne posebnosti, individualne znake in poškodbe, dodatno opremo itd.); če kolo na okvirju nima serijske številke, jo dajte nanj vgravirati ali ga kako drugače prikrito označite. Pri zabeležbi opisa si lahko pomagate z obrazcem Podatki o lastniku in kolesu (na spletni strani Policije), katerega ob tatvinah izročite policistom. Po možnosti svoje kolo tudi fotografirajte; 

- kolesa/električne skiroje je potrebno čim krajši čas puščati brez nadzora in v tem primeru dobro izbirati mesta parkiranja (osvetljene, video nadzirane lokacije, posebej predvidene za puščanje takšnih predmetov) in le-ta priklepati na nepremične predmete (hkrati za okvir kolesa in eno od koles) z uporabo kvalitetnih ključavnic. Ključavnice slabše kakovosti niso za tatove koles nikakršna ovira. Pri tem pa na kolesu puščajte vrednejših predmetov;

- ob neuporabi je kolesa/električne skiroje potrebno shranjevati v zaklenjenih zaprtih prostorih;

- v primerih tatvine je o tem potrebno čimprej obvestiti policijo (najbolje s klicem na interventno tel. št. 113) in jim posredovati vse koristne podatke o ukradenih kolesih/električnih skirojih ter po možnostih skupaj s policisti pregledati okolico;

- ob opaženju tatvine ali sumljivih oseb/vozil, ki bi lahko bila povezana s takšnimi kaznivimi dejanji, si je o tem potrebno zapomniti čim več podrobnosti in jih takoj posredovati policiji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (119)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PALASUS
17. 07. 2021 13.27
+1
Od kje jim pa to: NESLIŠNI ??? Tolk kot bicikl. Bicikla tud nič ni slišat, še bolj se sliši el.motor na skiroju. Jaz se vozim v službo vsak dan in kar se tiče glede hitrosti me več kolesarjev prehiti isto popolnoma neslišno pade mimo tebe, kot pa jih prehitim jaz,,,oz. jih raje ne prehitevam, ker je preozka steza. Raje počakam do naslednjega semaforja,,,imam 4 različne tempomate, tako da se vozim z cca. 20km/h. In koliko padcev z kolesom sem že videl,,, zakaj je kolo toliko boljše,,, ko govorijo o težko obvladljivem vozilu; to mislim skiro, so vrgli zraven tudi el.kolo in da je tišje od navadnega. Takih bedarij pa še ne. In to o bahanju, verjetno si zavaljen in nesposoben se voziti z skirojem ali pa nimaš keša.
G8J
18. 09. 2020 16.51
+3
Povsem neuporabna zadeva, ki služi le bahanju in idiotizmu
flojdi
16. 09. 2020 21.02
-1
. mogoče bi bilo pametneje pogruntat skiroje na premog , pa na paro . ( peš it =je pač nezamisljiva strahota enim
PALASUS
17. 07. 2021 13.30
+1
Odvisno za kaj ga uporabljaš. Peš verjetno ne boš hodil na šiht, je tako?
tirolec
16. 09. 2020 17.06
+6
PRISEŽEM - res so nevarni...Če so mopedisti dobili (do 25 km/h) tablice-teh.pregled, registracija...morajo enakovreno deliti usodo z el. skiroji (do 25 km/h in celo več...), obvezno enako, kot mopedisti!
kovit
16. 09. 2020 08.10
+9
Najlepše je, ko vidiš mlad par na skirojih na tej obalni promenadi. Mamici, z dojenčkom v kengurujčku, plapolajo v vetru dolgi lasje ob njej ponosni očka seveda tudi brez čelade... V nasprotni smeri pa gasa na mopedih in kolesarji z navdihom tur de france. Ej folk je res neverjetno lahkomiseln.
morfo
18. 09. 2020 08.47
+2
In v drugi roki telefon, selfi, instagram, potem pa vidim neki dan gospo ki se je na Izolski strani zaletela v razmejitvene oznake na tleh , to sem tam videl ze 3x.
dirtmcgirt
15. 09. 2020 21.51
+11
skiroji sami po seb so popolnoma nenevarni, nevarni so ljudje ki jih uporabljajo, tko kot to velja za strelno orožje. ljudje morjo porihtat svoje možgane najprej. ker se pa to ne zgodi je pol tko kot je.
Tomaz1980
15. 09. 2020 21.48
+3
Ukinit te bedastoče! Zadnjič sem videl v centru kako sta se kolesar in voznik skiroja počla na cesti! Malo pazite!
Darko32
15. 09. 2020 15.18
-3
Ko bereš članek se točno vidi, da ni cilj POLICAJEM za varnsot ljudi ampak varnsot izrabljajo za svoje polnjenje žepov in nič drugega. Če dobro preberemo članek vidimo, da enkrat ravijo enormni porast kraj in sočasno novinar lepo napiše, da jih je bilo ukradenih 8 komadov od januarja. Sočasno pa ne preverjajo lastništva električnih vozil. Vse to kaže, da članek napeljujej k temu, da bi radi služili še denar na ta račun. Če pa gledamo tehnične specifikacije pa vidimo, da so blokirani na max 25 km/h. Vse skupaj ne gre skupaj.
brezcasni
15. 09. 2020 15.16
+10
sam vprašam ..a če imaš pederušo okrog vratu obešeno ni treba upoštevat nikogar-si kralj ceste,pločnikov,kolesarskih stez...?
slo_veter
15. 09. 2020 13.52
-8
dokler nisem se vozil s tole rečjo .. se mi je zdelo full nevarno . ampak je neverjetno stabilna. Sedaj jih imamo 3 .. otroci šibajo vsak dan z njimi vse dokler ni baterija na 0 .. in za potrkat še nobenih težav . Še celo s policijo ne .
motorist_mb
15. 09. 2020 13.34
+25
Problem smo vsi na cesti ampak največji so pešci(babe)...sem na kolesarski stezi vsaki dan in v mesto in nazaj bi jih mogo najmanj 10 povozit ker si lastijo celi pločnik z kolesarsko stezo...skiroji pa hinavski ker kar naenkrat za tabo pa neslišni pa že letijo eni 70 na uro...skratka džungla vsepovsod...moram pa pohvaliti avte ker lepo zaustavljajo na zebri...respect!
Apostol1
15. 09. 2020 14.57
+1
motorist_mb...... 70 na uro skiro, daj zbudi se.
RamzesII
15. 09. 2020 16.18
+3
Ne lastijo si, težava je, da je kolesarska steza pogosto vrisana na pločnik, namesto da je ločen 'objekt'. Pešcem tako zmanjka prostora, zlasti ob srečanjih med sabo. Hitre rešitve, ki niso vedno pametne.
PALASUS
17. 07. 2021 13.14
+1
NESLIŠNI ??? Tolk kot bicikl. Bicikla tud nič ni slišat, se bolj sliši el.motor na skiroju
slo_veter
15. 09. 2020 13.33
+3
policija lovi kolesarje .. ne če ukradeš kolo.. (za to drugo se moraš potruditi) medtem, ko če stara mama z dvema kanglama mleka pripelje mimo, a brez stranskih odsevnikov hop kriminalc .. 50 eur kazni ! dnevna norma izpoljnjena
Ježešna
15. 09. 2020 13.26
+18
Res je, majhna kolesa, leti pa ko sneta sekira.. Sam čakaš da na eno lukno narajmaš, da poletiš ko Supermen.
jesenvoyo
15. 09. 2020 13.12
+16
Imam E kolo, sicer s slabšim motorjem in baterijo, pomaga do 25km/h - dalje samo nožni pogon in nimam težav, vozim podobno kot kolo brez motorja po prometnih predpisih, če je možno po kolesarski stezi, nosim čelado, rokavice, prvo pomoč. Tudi zavarovano imam kolo in pa kolesarja (sebe), tako da vse se da če se hoče. Takih je seveda še veliko, tako da ne vse metat v isti koš.
martinov
15. 09. 2020 13.10
+12
Tudi prvi slovenski Butalec in Ostržek se da 10 m peljati z držanim BMW in dvema varnostikoma, samo čez cesto !! Tudi na tak način troši naš denar !!
hotchilipoper
15. 09. 2020 13.08
+13
Samo čakam kdaj bo treba noge registrirati
martinov
15. 09. 2020 13.01
+4
Za policijske birokrate in državni proračun so problem, kako dobiti denar od domnevnih kršiteljev !! Še kakšno leto bodo potrebovali, pa bodo uvedli registerske številke, registracijo in še kako Butalsko neumnost !!
Primula1
15. 09. 2020 12.35
+11
Spet birokrati iz pisarn pametujejo. Takšen problem se ne reši iz pisarne, temveč z operativci na terenu, z doslednim kaznovanjem kršiteljev!
morfo
15. 09. 2020 12.15
+35
Ne tič, ne miš, vse ostalo pa je odvisno od kulture voznikov tako skirojev, koles, mopedov, avtomobilistov.
Skdesni
15. 09. 2020 12.09
-30
Večina je pa po mestu 30 omejitev toliko se tudi jaz vozim s skirojem ne vem koga oviram vsak ki me hoče prehitevat je v prekršku se vam ne zdi, ali pa za njih to ne velja.
Peter Ausy
15. 09. 2020 12.17
+38
ElanFun
15. 09. 2020 12.22
+2
Primula1
15. 09. 2020 12.36
+12
s skirojem se moraš gibati po površinah za pešce s hitrostjo hoje pešca. Torej je prepovedano voziti s skirojem po kolesarski stezi.
Somebody...
15. 09. 2020 12.55
+7
ni res. skirojem je dovoljena vožnja po kolesarski stezi z omejitvijo 25km/h in vožnja po površinah za pešce s hitrostjo pešca. prepovedana pa je vožnja s skirojem po površinah za motorna vozila torej na cestah.
Skdesni
15. 09. 2020 13.01
-9
Kje si pa prečital ta zakon, je pa dejstvo da se bom tudi nanj poscal.
Tomaz1980
15. 09. 2020 21.49