Črna kronika

Spregovoril pravosodni policist, ki je bil v času pobega v službi

Ljubljana, 08. 01. 2019 16.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Pred kamere oddaje 24UR ZVEČER je stopil pravosodni policist, ki je bil na dan pobega dveh pripornikov v Kopru v službi. Ta opozarja, da je soba zapornikov ponoči tako rekoč nedotakljiva, takšna so navodila, je jasen sogovornik: "Razmere v zaporu so katastrofalne, posluha vodstva ni, svojega dela ne moremo opraviti, kot je treba," zatrjuje.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Kdo je odgovoren za pobeg?
    03:21
    Iz 24UR: Kdo je odgovoren za pobeg?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pravosodni policist o pobegu
    03:12
    Iz 24UR ZVEČER: Pravosodni policist o pobegu
  • Iz 24UR ZVEČER: Frančišek Verk o razmerah v zaporih
    06:47
    Iz 24UR ZVEČER: Frančišek Verk o razmerah v zaporih

Šefa koprskega in vseh slovenskih zaporov že dvanajsti dan nočeta pojasnjevati okoliščin pobega. Sporočila sta le, da sta imenovala komisijo, ki preučuje morebitne pomanjkljivosti v sistemu varovanja, vendar pa za zdaj rezultatov še ni. 

Sindikat paznikov se v odprtem pismu pravosodni ministrici sprašuje, zakaj direktor zapora Dušan Valentinčič ni dovolil podrobnega pregleda sobe pobeglih pripornikov, ki ga je pred časom predlagal eden od paznikov.

Pismu, ki so ga pred dnevi spisali njegovi sodelavci v koprskem zaporu danes pred kamero prikima tudi pravosodni policist z 20-letnimi izkušnjami Robert Malinkovic.
Pismu, ki so ga pred dnevi spisali njegovi sodelavci v koprskem zaporu danes pred kamero prikima tudi pravosodni policist z 20-letnimi izkušnjami Robert Malinkovic. FOTO: POP TV

Zahtevajo tudi odgovore na vprašanja, zakaj je dal z zaporniških oken odstraniti zaščitne mreže in iz kakšnega materiala so bile rešetke. Pa tudi, zakaj so pod oknom – kljub opozorilom paznikov – ležale odslužene žimnice, ki sta jih pripornika izkoristila za pobeg.

150 jetnikov sta tisto noč nadzorovala zgolj dva pravosodna policista. Poleg tega pa je Frančišek Verk, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije, opozoril tudi na to, da pazniki ponoči sob ne smejo pregledovati z lučmi. Tako so v zaporu šele ob zajtrku ugotovili, da dva pripornika manjkata. Kdaj sta pobegnila, ne ve nihče. Preden ju je začela iskati policija, sta imela več kot dovolj časa za pobeg čez mejo. 

Pravosodni policist o pobegu: Za enega človeka je nemogoče spremljati vse kamere

Pismu, ki so ga pred dnevi spisali njegovi sodelavci v koprskem zaporu danes pred kamero prikima tudi pravosodni policist z 20-letnimi izkušnjami Robert Malinkovic. Razmere v zaporu so katastrofalne, posluha vodstva ni, svojega dela ne moremo opraviti, kot je treba: "Kar se tiče varnosti bi rekel, da je v slabem stanju, ker ni ljudi in bi potrebovali najmanj 15 do 20 dodatni ljudi, da bi se vse normaliziralo in bi vse delovalo tekoče."

Neuradno je slišati, da se odgovorni ukvarjajo z mislijo, da so tiste noči pazniki slabo opravili nadzor in površno spremljali kamere, a kot opozarja Malinkovic je "za enega človeka skoraj nemogoče spremljati vse te kamere."

150 jetnikov sta tisto noč nadzorovala zgolj dva pravosodna policista.

Nemogoče je tudi, da bi se odgovorni sprenevedali o tem, da žimnice, ki so tedne ležale pred zaporom in na katere so opozarjali zaposleni, pripornika pa sta jih izkoristila za pobeg s tega zidu, niso bile odstranjene. Kot zatrjuje pravosodni policist Malinkovic, so te tam ležale "zagotovo dva do tri tedne, mislim, da je operativni vodja opozoril, da mora žimnice umakniti. Zakaj niso bile umaknjene, ne ve nihče, so pa bile del tega pobega. Mislim, da so bile glavni del pobega."

Soba je ponoči tako rekoč nedotakljiva, takšna so navodila, je jasen naš sogovornik: "Če se ne sliši določenega ropota, da se nekaj dogaja v sobi, se ne sveti v sobo in se je ne odpre. Recimo čez vikend, ko je podaljšano spanje, se lahko od devet do osem ur ne odpre sobe."

Ko bodo znane ugotovitve komisije, ko bo sprejeto uradno stališče o krivdi za pobeg in ko bodo odgovorni želeli pokazati s prstom, naj ne pozabijo na tole, zaključi: "Glede na vsa navodila, glede na to, kaj vse smo zahtevali od njih, da nam dodajo ljudi, da se zmanjšajo aktivnosti, da se da več na varnost, ne pa toliko na zaprte osebe in njihove aktivnosti, in ni bilo posluha, zdaj ne morejo s prstom kazati na pravosodnega policista."

Enega od pobeglih koprskih zapornikov izsledili v Italiji

Slovenska policija pobegla zapornika Dragana Milosavljevića in Damjana Mitrovića še vedno išče. Enega od dveh zapornikov, ki sta pobegnila iz koprskega zapora, so italijanski organi pregona izsledili v Italiji.

Damjan Mitrović se je včeraj oglasil uredništvu časnika Oslobođenje in zatrdil. "Jaz sem v Italiji, ker imam tukaj azil. Nimam nobene veze z umorom Ostojiča," je pojasnil v telefonskem pogovoru z novinarji omenjenega časnika. Kot je še dodal, se je po begu iz slovenskega zapora s svojo družino zatekel v Italijo.

Umor Ostojića še vedno uganka

Medtem so iz Interpola BiH sporočili, da zaradi umora v Sarajevu ne iščejo nobenega od pobeglih zapornikov iz koprskega zapora. Slovenska policija je bosanske kolege za ta podatek zaprosila po tistem, ko so o tem poročali bosanski mediji.

Preiskava umora v Sarajevu se je tako po poročanju bosansko-hercegovskih medijev vrnila na začetek. Policija še vedno ne ve niti, kaj je bil motiv za umor Miloša Ostojića, solastnika lokala Sparta iz vzhodnega Sarajeva. Čeprav so v povezavi z umorom privedli in zaslišali več ljudi, nikogar niso pridržali. 

Za umor so sprva sumili 40-letnega Mitroviča, državljana Srbije, in 41-letnega Milosavljevića, državljana BiH, ki sta dva dni pred novim letom uspela zbežati iz zapora v Kopru. V povezavi z umorom so pred dnevi pridržali Admirja Hodžića, za katerega so sumili, da je morilcem nudil zatočišče po umoru, vendar so ga po zaslišanju izpustili.

Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra.
Damjan Mitrović in Dragan Milosavljević sta iz koprskega zapora pobegnila 29. decembra. FOTO: PU Koper

Filmski pobeg pred novim letom

Milosavljević in Mitrović sta bila v koprskem priporu od 26. avgusta oziroma od 12. septembra letos. Oba sta skladno s Kazenskim zakonikom Srbije obtožena neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, zaradi česar je bila zahtevana izročitev Republiki Srbiji. Pripornik Milosavljević je osumljen tudi prepovedanega prehajanja meje.

Prve ugotovitve so pokazale, da je bil nadzor pravosodnih policistov ob pobegu  Milosavljevića in Mitrovića pomanjkljiv. Pripornika sta pobegnila tako, da sta prežagala rešetke na oknu in jih po vsej verjetnosti s pomočjo pohištva v sobi upognila do te mere, da sta lahko splezala skozi odprtino. S pomočjo vrvi, spletene iz rjuh, sta pobegnila na prostost.

Pobegla pripornika sta v sobi pustila pisno sporočilo, v katerem sta zapisala, da sta se za pobeg odločila zaradi nestrinjanja z odločitvijo Slovenije, da se ju izroči Republiki Srbiji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 01. 2019 15.06
+1
. pa kje so se izgubili zapori , kakršni so, nekoč, že bili
flojdi
10. 01. 2019 15.08
+3
.dandanes vsi v Zaporih Živijo bolje kot večina zunaj njih
Nadzornik
09. 01. 2019 17.38
+8
Mi bomo v službi, mogoče že to leto imeli čip pod kožo zapestja. Tako bo delodajalec imel nadzor kje se bomo gibali, kdaj bomo šli na odmor, kdaj na wc, kdaj z dvigalom v drugo nadstropje,.... A nebi to najprej preizkusili v zaporu???
Janez_53
09. 01. 2019 18.06
-1
No ja, kje pa si zaposlen, da vas bodo čipirali kot pse??? Ali le pripoveduješ pravljice?
kaktusar1
09. 01. 2019 17.30
+17
po teh nepravilnostih, na katere so bili vodilni opozorjeni, se men poraja sum, da sta bila ubežnika dogovorjena z vodilnim v zaporu...če so bili jogiji 3 tedne pod njunim oknom, to nikakor ne more biti naključje....
Malek
09. 01. 2019 16.37
+13
Clovekove pravice nas bodo ubile.
Ramzess
09. 01. 2019 16.23
-1
Bil da je, očitno ne, če sta (mimo njega) tipčka pobegnila. Vprašanje kaj je to zanj 'biti v službi'.
JApajaDAja
09. 01. 2019 08.41
+22
kmalu bo obvezna oprema zaporniške celice plezalna lestev in flekserca!
DirtySanchez
09. 01. 2019 08.23
+61
kot je bilo včeraj v enem od člankov napisano, da imajo policisti premalo pooblastil na cesti, mislim, da imajo premalo pooblastil tudi pravosodni policisti, ti bi jih morali imeti še več kot navadni policisti saj oni praktično živijo v zaporih z zaporniki. Bral sem spodaj komentar od rumenitrikotnik in če je to vse res kar je napisal je stanje v naših zaporih več kot zaskrbljujoče. Kako je možno, da imajo zaporniki pri sebi praktični vse kar hočejo in kako je možno, da pravosodni policisti ne smejo vstopati v celice kadar hočejo ??? Kakšno odredbo potrebujejo za vstope???? saj to je zapor tu je zgleda čisto vse zgrešeno glede dela pravosodnih policistov.....zaporniki imajo baje 3x na dan hrano zagotovljeno, delat ne rabijo, pa kaj bi še radi ?? pa jim ja gre lepše kot enim od zunaj ki pošteno delajo,,, to je narobe svet, to je možno samo v sloveniji, se ne čudim zakaj nam govorijo da smo mafijska država. Zaporniki bi morali imeti pravico samo do hrane in pijače za vse ostale priboljške bi pa morali delat, pravosodnim policistom pa dati pooblastila takšna kot je treba, da če je treba lahko takoj naredi red zlepa ali z grda brez nekih odredb,,,,, moje mnenje je da imajo zaporniki preveč pravic zato pa prihaja do takšnih dogodkov, včasih se v jugi ni v javnosti nikoli nič slišalo za kakšen zapor, so vse sami rešili znotraj zapora. Žalostno kar se dogaja zdaj v tem času po naših zaporih.
JApajaDAja
09. 01. 2019 08.36
+34
zapornikom bo treba povedat, da zanje veljajo omejene "človekove pravice" , ker so jih ravno oni kratili-vzeli, nekomu drugemu....zato so pa v zaporu! pa "vrh" je že tudi iztrošen material!
Malek
09. 01. 2019 16.36
+12
Odlicen komentar, samo imam eno pripombo. Zapornik nima pravice do hrane in pijace, ce si je z delom ne zasluzi. Zapornik nima pravice do interneta, ce si ga z delom ne zasluzi. Zapornik nima pravice do fitnesa, ce si ga z delom ne zasluzi. Zapornik nima pravice do tusa in hladilnika v sobi, ce si ga z delom ne zasluzi.. Posteni ljudje hodijo v sluzbo, pa si taksnega standarda ne morejo privosciti, kaj sele upokojenci. Slovenija, raj za kriminalce, kjer zenske ne mores posiliti, ce spi.
DaveKodryn
09. 01. 2019 08.05
+28
pošteni slovenci pa tiho..glavo dol..hlače dol...
DaveKodryn
09. 01. 2019 08.00
+45
pravosodni policaji bi morali imeti vsa pooblastila, da na pobegle zapornike lahko streljajo!!!
DaveKodryn
09. 01. 2019 07.59
+28
in pol pobeg ni kaznivo dejanje pri nas..neverjetno..a ne mormo met poštimano kot majo to v USA..
DirtySanchez
09. 01. 2019 08.03
+34
mi smo banana republika, kaj bomo mi , pri nas je vse tako narejeno da imajo vsi drugi več pravic .
Fuzbaler
09. 01. 2019 07.49
+37
To je katastrofa. Pri nas ce bi se brezdomec znajdel,bi oropal kaksno trgovino in pocakal policijo,da ga odpelje v zapor,kjer bi bil na toplem,imel bi hrano,tv,racunalnik...
pepe007
09. 01. 2019 07.48
+13
Verjetno je iz zapora nemogoče pobegniti brez pomoči od znotraj. Lahko ta pride od spodaj od ljudi, ki izvajajo nadzor, lahko pa od zgoraj z ukrepi vodstva.
SadButTrue
09. 01. 2019 07.37
+25
Če dobro pogledate tale dva lepotca, je vse čisto jasno. Valentinčiča so pač očarali lepi pogledi....
nikolizadovoljen
09. 01. 2019 07.29
+37
Pa blokirat internetni signal v sobah, drugače delajo "od doma".
Bitktamp
09. 01. 2019 07.20
+24
zakaj se oken ne zazida?
Bitktamp
09. 01. 2019 07.19
+20
ali kamere nimajo zaznave premika?
JApajaDAja
09. 01. 2019 08.38
+8
ggargamell
08. 01. 2019 22.59
-26
napravljajo žrtev iz sebe za boljše plače
Slava Rodu
08. 01. 2019 22.52
-5
kolbek460
08. 01. 2019 22.26
+34
Ironija bo pa ta ,,oba se bosta dala ujeti v Sloveniji ,,zapomnite si mojo trditev ,,OBA ,,Italjani so brutalni bosanci pa še bolj !!!!!!!!!!!!!
HellWolf
08. 01. 2019 22.01
+64
Zapor je pri nas hotel... za vzor bi si mogli vzeti kak brazilski al venezuelski model zaporov.