Črna kronika

Enoletnica se je na Hrvaškem utopila v vedru vode

Koprivnica, 28. 08. 2018 13.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Hrvaškem je enoletna deklica padla v vedro vode in se utopila. Mama, ki je sicer bila v hiši, a ne v istem prostoru, je prišla prepozno. Otrok se lahko utopi v nekaj sekundah - v času, ki ga porabite, da odgovorite na telefonski klic, opozarjajo na NIJZ.

Reševalci so lahko le potrdili dekličino smrt.
Reševalci so lahko le potrdili dekličino smrt. FOTO: iStock

V hrvaškem kraju Kuzminac pri Koprivnici se je včeraj zjutraj leto dni stara deklica utopila v plastičnem vedru za vodo. Deklica je med igro odmaknila pokrov z vedra, nato pa izgubila ravnotežje in padla z glavo naprej v vodo, je sporočila policija. 

Truplo je našla njena 19-letna mama, ki je sicer bila v hiši, a v drugem prostoru, poroča jutarnji.hr. Z otrokom v naročju je stekla do sosedov, od koder so poklicali nujno pomoč in jo poskušali oživljati. Žal neuspešno, zdravnik  pa je lahko le potrdil smrt. 

Zgodi se lahko v trenutku 

Otrok se lahko utopi v nekaj sekundah - v času, ki ga porabite, da odgovorite na telefonski klic. NIJZ

Podobna tragedija je junija doletela družino ameriškega smučarskega asa Bodeja Millerja, saj se je v bazenu utopila njegova 19-mesečna hčerkica. Mesec dni po njeni smrti je Millerjeva soproga Morgan Beck Miller vse starše pozvala, naj pazijo na svoje malčke: "Utopitev je za otroke med prvim in četrtim letom najbolj pogost vzrok smrti. Govori se o cepljenjih, otroških sedežih, organski hrani ... ne govori pa se o utopitvi ... tihem ubijalcu. Zgodi se v nekaj sekundah. Prosim, širite to, to je prvi korak k temu, da preprečimo takšne tragedije.

V Sloveniji so utopitve drugi glavni vzrok umrljivosti otrok zaradi nezgod. Večina utopitev se zgodi, ko otrok pade v vodo v naravi ali ga pustimo samega v bazenu, lahko preberemo v brošuri o varnosti otrok, ki jo je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). "V največji nevarnosti so otroci do četrtega leta. Lahko se v nekaj sekundah utopijo že v nekaj centimetrih vode. To se lahko zgodi v kopalni kadi, otroškem bazenu, umivalniku, vedru ali ribniku," opozarjajo. 

Navedli so tudi nekaj nasvetov, ki jih je v dobro otrok treba spoštovati:

- Nikoli ne puščajte majhnega otroka samega ali z drugimi otroki v kopalni kadi, niti toliko časa, da dvignete telefon ali greste po brisačo. Če že morate oditi, vzemite otroka s seboj.

- Opazujte svojega otroka ob bazenu, v toplicah, na obali jezer ali morja. Bodite previdni, če so v bližini vašega doma nezavarovane vodne površine. Otrok lahko zaide tja in pade v vodo.

- Otroke od tretjega leta vpišite v tečaj plavanja, ki ga vodijo usposobljeni učitelji plavanja! Zapomnite pa si, da zaradi tega otrok še ne bo varen pred utopitvijo!

- Nikoli ne pustite starejših otrok plavati v nenadzorovanih območjih, kot so ribniki, kanali itd. Starejši otroci se lahko utopijo, če precenjujejo svoje sposobnosti ali podcenjujejo globino vode.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja