Črna kronika

FOTO: Peklenska noč dobila sodni epilog

Buenos Aires, 20. 08. 2009 10.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pet let po požaru v nočnem klubu v Buenos Airesu, ki je zahteval kar 194 žrtev, je sodišče lastnika obsodilo na 20 let zapora. Oprostilo pa je člane glasbene skupine, ki je na tragično noč nastopala. Svojci žrtev so besni.

V klubu, kjer je bilo uradno prostora za 1500 obiskovalcev, je bila na tragično noč 30. decembra 2004 kar 4000 ljudi. V požaru jih je umrlo 194, več kot 700 pa je bilo ranjenih.

Decembra 2004 je požar v nočnem klubu Republica de Cromagnon v Buenos Airesu zahteval kar 194 žrtev, predvsem najstnikov. Večina je umrla zaradi zadušitve z dimom, nekatere pa so do smrti poteptali v stampedu, ko se je množica poskušala rešiti z begom. A tudi tam rešitve ni bilo, zasilni izhodi so bili namreč zaklenjeni, saj je želel upravnik kluba zagotoviti, da nihče ne bi prišel vanj brez plačila vstopnine.

Upravnik kluba Republica de Cromagnon
Upravnik kluba Republica de Cromagnon FOTO: Reuters

Upravniku 20 let zapora

Pevec skupine Los Callejeros odhaja s sodišča. Svojci in prijatelji žrtev so prepričani, da bi moral v zaporu sedeti tudi on, saj naj bi spodbujal obiskovalce, naj mečejo petarde in rakete.
Pevec skupine Los Callejeros odhaja s sodišča. Svojci in prijatelji žrtev so prepričani, da bi moral v zaporu sedeti tudi on, saj naj bi spodbujal obiskovalce, naj mečejo petarde in rakete. FOTO: Reuters
Na večletne zaporne kazni so obsodili tudi tri uslužbence občine, ki so bili pristojni za nadzor požarne varnosti.

Skoraj pet let po peklenski noči je najbolj tragičen požar v zgodovini Argentine dobil sodni epilog. Najvišjo kazen so prisodili upravniku kluba Omarju Chabanu. V zaporu bo odsedel 20 let. Dve leti manj bosta v ječi višji policijski uradnik, ki naj bi ga Chaban podkupil, in menedžer glasbene skupine Los Callejeros, ki je tistega večera nastopala. Zato pa so oprostili vse člane skupine, kar je množica na sodišču in pred njim pospremila z žvižgi in jeznimi vzkliki. Glasbeniki naj bi namreč z odra ljudi spodbujali k uporabi pirotehničnih sredstev, kar je bil tudi vzrok požara.

Pred stavbo se je zbralo okoli 1000 sorodnikov in prijateljev žrtev. Za vse vpletene so zahtevali čim strožje kazni, razočaranje, ker se to ni zgodilo, pa je nekatere spodbudilo tudi k nasilju. Tako so se na ulicah spopadali s policijo, ogorčene svojce umrlih pa so morali tudi pospremiti iz sodne dvorane.

Raketa povzročila pekel

Sveče v spomin na žrtve
Sveče v spomin na žrtve FOTO: Reuters
Naših otrok ni ubila raketa. Ubila jih je korupcija. Napis pred še vedno zaprtim klubom

Požar je izbruhnil, ko je nekdo v nabito polnem klubu tik pred začetkom koncerta v zrak izstrelil raketo. V trenutku se je vnela pena na stropu in goreči kosi so začeli padati po prestrašenih obiskovalcih. Ti so stekli proti izhodu, ko so ugotovili, da so vrata zaklenjena, pa so se reševali po stopnicah v višja nadstropja kluba. Vendar pa so tam ostali ujeti v zaprtem prostoru brez zračenja in so umrli zaradi zadušitve z dimom. Med žrtvami so tudi številni junaki, ki so se sicer rešili, a so se nato vrnili v gorečo stavbo reševat prijatelje. Umrli pa so tudi majhni otroci. Upravnik kluba je namreč ženske toaletne prostore oddajal v uporabo nekemu vrtcu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lordslayer
21. 08. 2009 08.19
lastnika bi mogl do konc živlejna dat na hladn, ker je očitno izkoriščal vse kar se je dalo, da bi čimveč zaslužil ... življenja mu niso bila pomembna
jezek_pupa_pap2
20. 08. 2009 18.40
žalostno ..... ko vidš da gre ta človek v zapor za 20 let, sej ni on kriv če so bli mulci pijani .....