Črna kronika

Gaspeti je imel po besedah očeta in brata težave z alkoholom in marihuano

Ljubljana, 16. 03. 2021 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
U.Z., STA
Komentarji
0

Na sojenju Petru Gaspetiju, obtoženemu trojnega umora v Škocjanu pri Domžalah, sta med drugim pričala njegov oče in brat. Pojasnila sta, da Peter ni nikoli kazal znakov agresije, je pa imel v zadnjem obdobju težave z alkoholom in občasno z marihuano. Stari starši tega niso več želeli podpirati z denarjem, zaradi česar se je z njimi začel zapletati v nesoglasja. Danes na sodišče sicer ni prišel, je pa bratu na vprašanje o povodu za dejanje odgovoril, da je "skrenil s ceste".

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Trojni umor v Domžalah
    02:17
    Iz 24UR: Trojni umor v Domžalah
  • Iz SVETA: Glavna obravnava za trojni umor
    02:38
    Iz SVETA: Glavna obravnava za trojni umor

 

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je z glavno obravnavo nadaljevalo sojenje 24-letnemu Petru Gaspetiju, ki ga obtožnica bremeni trojnega umora v Škocjanu pri Domžalah junija lani.

Gaspeti naj bi 13. junija v Škocjanu pri Domžalah z ostrim predmetom tako hudo poškodoval sorodnike, stare 81, 74 in 51 let, da so na kraju umrli. Žrtve so bili babica, dedek in stric. Po dogodku je sam poklical policiste. 

Obtožnica Gaspetiju očita umor na grozovit ali zahrbten način, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.
Obtožnica Gaspetiju očita umor na grozovit ali zahrbten način, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. FOTO: Kanal A

Obtoženega na sodišče ni bilo 

Tožilka Maša Podlipnik je v primeru priznanja krivde za vsa očitana dejanja predlagala izrek enotne kazni 30 let zapora. Na dosedanjih dveh predobravnavnih narokih se Gaspeti ni želel izreči o očitkih, tudi danes ga ni bilo na sodišče. Je pa pred tem podpisal pooblastilo odvetniku Anžetu Mlinariču, da ga lahko zastopa v njegovem imenu, obenem pa predlagal, da bi preostanek sojenja potekal v njegovi nenavzočnosti.

Sodnica Marjeta Dvornik je ocenila, da lahko današnji narok izpeljejo tudi brez obtoženega, saj so zaslišali priče, ki so izjave podale že v okviru preiskave v dneh po družinski tragediji. Že na naslednjem naroku konec meseca pa pričakuje njegovo prisotnost, saj bodo zasliševali dva sodna izvedenca. Ob tem ni izključila niti možnosti prisilne privedbe.

Oče obtoženca: Starim staršem je pomagal, a je vedno pričakoval plačilo

Podlipnikova je danes predstavila vsebino obtožnice. Podrobneje je opisala njen pogled na dogajanje 13. junija lani in ocenila, da je obtoženi umore zagrešil na grozovit in zahrbten način, saj sicer ni kazal znakov nasilnega vedenja, domači pa so mu zaupali.

Obtožnica Gaspetiju očita umor na grozovit ali zahrbten način, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora. 

Kot priče pa so danes nastopili obtoženčev brat, oče, policista, ki sta sodelovala v intervenciji, in takrat dežurni kriminalist. Njegov oče je o njem med drugim povedal, da je bil resda razvajen, a da je imel njegove starše in brata rad. Nekaj časa jim je tudi pomagal pri hišnih in drugih opravilih, res pa je tudi, da je za to vselej pričakoval plačilo. Sčasoma je tudi starim staršem začelo zmanjkovati denarja in mu niso mogli več plačevati vsega, kar si je zaželel. V zadnjih mesecih pa je oče tudi opazil, da je sin vse pogosteje popival. 

Bratu je dejal, da je 'skrenil s ceste'

Obtoženčev brat je temu dodal, da je obtoženi očitno imel težave tudi s kajenjem marihuane. Sprva zelo dobri odnosi med njima so se skrhali. Starim staršem je obtoženi še pomagal, a zlasti v mesecih pred tragičnim dogodkom zelo malo in zelo površno, je povedal.

Tako brat kot oče sta danes tudi pojasnila, da sta se z obtoženim ob obisku v priporu normalno pogovarjala. Brat je sodišču tudi pojasnil, da mu je obtoženi na vprašanje o povodu za takšno dejanje odgovoril, da je "skrenil s ceste". Oba pa sta na vprašanje zagovornika odvrnila, da v ozadju ni bilo kakršnega koli spora glede dedovanja kmetije.

Obtoženčeva mati je pričala že v okviru preiskave 30. junija lani, sodnica je danes njeno pričanje zgolj prebrala. Mati je tedaj potrdila sinove težave z alkoholom in občasno z marihuano. Dodala je tudi, da se je v zadnjem obdobju vse bolj zapiral vase, zlasti po tistem, ko mu po vseh opravljenih izpitih fakultete ni uspelo končati še z oddajo zadnjih popravkov diplome.

Obtoženi je sodeloval s Policijo

Na intervencijo sta se tragičnega dne odpravila policista Tadej Jagarinec in Matic Amon, ki sta svoje tedanje aktivnosti danes pojasnila pred sodiščem. Med drugim sta povedala, da je obtoženi, ko je stopil iz stanovanjske hiše, v rokah držal okrvavljen nož, uperjen proti njima. Skupaj štirje policisti so ga začeli pozivati, naj odvrže orožje, nakar se je obtoženi začel tresti, odložil nož in od tedaj upošteval vsa njihova navodila. 

Sodelovanje obtoženega s Policijo je potrdil tudi kriminalist Klemen Repovš.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3