Črna kronika

Global: Praštalo organiziral beg v Bosno?

Ljubljana, 23. 10. 2008 17.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Eden od obtožencev za smrt 20-letnika pred Globalom, Sead Suljanović, je dobro leto dni po brutalnem pretepu prvič stopil pred sodnika.

Sead Suljanovič trdi, da je njegov beg v Bosno organiziral Praštalo.
Sead Suljanovič trdi, da je njegov beg v Bosno organiziral Praštalo. FOTO: POP TV

Pred ljubljansko okrožno sodišče je prvič stopil Sead Suljanović, ki je obtožen, da je oktobra lani pred ljubljansko diskoteko global do smrti pretepel 20-letnega Gorazda Čamernika. Ta je tri dni kasneje umrl. Suljanović je povedal, da se je vseskozi želel predati in da je njegov beg v Bosno organiziral nekdanji direktor Vip Varovanja Danijel Praštalo.

Njegove izpovedi se od pričevanja soobtoženega Davida Bukovca precej razlikujejo. "Dejstvo je, da je povedal seveda nekaj drugega, kot je povedal prvoobtoženi Bukovec, in da ju bo potrebno v nadaljevanju obravnave soočiti z izjavami,“ je dejal pooblaščenec žrtvinega očeta Danila Čamernika Franci Matoz. Čeprav se njuni zgodbi razlikujeta, bodo Suljanoviću in Bukovcu sodili skupaj, naslednja obravnava pa bo 6. novembra.

Bukovec: Suljanović brutalno premlatil Čamernika

Bukovec je sodišču povedal svojo inačico dogodkov.
Bukovec je sodišču povedal svojo inačico dogodkov. FOTO: POP TV

Bukovec je v svojem zagovoru, ki ga je danes prebrala predsednica sodnega senata, dejal, da je Čamernika po prepiru udaril v brado, nato pa naj bi od nekod prišel Suljanović in ga začel pretepati. Na pozive, naj preneha, naj se ne bi odzval.

Povedal je tudi, da Suljanović ni bil varnostnik in da naj bi mu ga predstavili kot človeka, ki lahko hodi v Global brez vstopnine. Kot je še dodal, se mu je zdelo, da dela za policijo. Družil naj bi se namreč s policisti in kriminalisti, v avtomobilu pa naj bi imel razpršilce za oči, neprebojne jopiče in teleskopske palice.

Suljanović: Udaril in odšel

Suljanović pa trdi, da je za Vip Varovanje delal pet let – brez uniforme in brez oznak na obleki – Praštalo pa naj bi ga ves ta čas zaposloval na črno na podlagi ustnega dogovora. Ta je po tragičnem dogodku pred diskoteko dejal, da zanj prvič sliši, isto pa je trdil tudi operativni direktor Vip Varovanja Rasim Hadžić, ki naj bi bil obtoženemu neposredno nadrejen.

Glede dogodkov pred Globalom je Suljanovič povedal, da ga je Bukovec sam poklical. Čamernika naj bi udaril tako v obraz, da je padel. Fant je obležal, s soobtožencem pa sta odšla.

Pred Globalom so lansko jesen mladi in stari prižigali sveče v spomin na Gorazda Čamernika.
Pred Globalom so lansko jesen mladi in stari prižigali sveče v spomin na Gorazda Čamernika. FOTO: Dare Čekeliš

Beg v Bosno

Kot je še povedal, mu je Praštalo priskrbel skrivališče v vikendu na obrobju Ljubljane. Tam naj bi ga zadrževal 24 dni. Vsakih nekaj dni naj bi mu dostavljal hrano, po novici, da je fant umrl, pa naj bi mu dejal, da ne more več ostati v Sloveniji in da mora v Bosno. Nekaj dni zatem naj bi ga z avtomobilom odpeljal do hrvaške meje, Suljanović pa naj bi jo ilegalno prečkal sam. S Praštalom sta se dobila na drugi strani, od tam pa ga je ta odpeljal v Sarajevo, kjer ga je čakalo stanovanje. Najemnino naj bi plačeval Praštalo. Suljanović je v zagovoru tudi povedal, da se je policiji odločil predati sam. Danijel Praštalo pa naj bi mu zagotovil odvetnika in mu svetoval, da se brani z molkom.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja