16°C

Osumljenec načrtoval množični poboj, njegov motiv maščevanje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
AVTOR
N.S. /Urša Vrečar /Staša Lozar /Barbara Golub /Jure Tepina /
KOMENTARJI
1699
Policija je ob pomoči ameriških varnostnih organov prijela osumljenca, ki je načrtoval množični poboj v več javnih ustanovah. Prek spleta je naročil orožje in strelivo, ki so ga zasegli ameriški organi ter o tem obvestili slovenske. Neuradno gre za 20-letnika, ki naj bi se želel maščevati sošolcem iz osnovne šole. Imel naj bi natančen seznam lokacij in oseb, strelski pohod je načrtoval na več lokacijah na območju Radovljice.

VEČ VIDEOVSEBIN

04:51

Iz 24UR: Skrivnosti temne strani spleta

04:05

Iz 24UR: Policija preprečila strelski napad

Slovenska Policija je ob pomoči ameriških preiskovalnih organov preprečila tragedijo. Osumljenec je načrtoval množični poboj, so potrdili na novinarski konferenci. Osumljenca so že pripeljali pred preiskovalnega sodnika, ki je zanj odredil pripor. Policija ga pred tem še ni obravnavala. 

Po naših neuradnih informacijah gre za 20-letnika - Radovljičana, ki živi pri starših in dnevno obiskuje enega od tamkajšnjih zavodov. 

Motiv za njegovo dejanje je bilo maščevanje, neuradno proti sošolcem iz njegove osnovne šole ter pedagogom, ki naj bi ga v preteklosti zasmehovali in se iz njega norčevali. 20-letnik naj bi imel pripravljen zelo natančen seznam z imeni in priimki načrtovanih žrtev ter več lokacijami, kjer je načrtoval strelski pohod. Neuradno gre za njegovo nekdanjo osnovno šolo ter institucije, kjer naj bi bili njegovi vrstniki zaposleni. 

Osebe in ustanove s črnega seznama domnevnega storilca je policija zaščitila in jim nudi psihološko podporo. Ali so osumljenčevi občutki, zaradi katerih se je sklenil maščevati, resnični, bodo zdaj ugotavljali kriminalisti in psihiatri. 

Orožje in strelivo skrito v mikrovalovni pečici, na poti v Slovenijo so ga zasegli Američani 

Prek temnega spleta je osumljeni kupil orožje in strelivo, gre za polavtomatsko pištolo znamke Glock ter avtomatsko puško znamke Remington, ki ga uporabljajo tudi varnostni organi pri bojevanju, je na novinarski konferenci potrdila Policija. Osumljeni je za naročilo plačal okoli 5000 evrov. 

Zaradi občutljivosti podatkov Policija več informacij o osumljencu ni razkrila. Prav tako niso razkrili katere javne ustanove so bile njegova tarča.  

Orožje in strelivo je bilo skrito in zapakirano v mikrovalovni pečici, poštno pošiljko oziroma paket, ki je bil naslovljen na ime osumljenca, pa so na poti v Slovenijo zasegli ameriški preiskovalni organi, natančneje ameriški urad za domovinsko varnost, ki je o tem tudi obvestil slovensko Policijo. Ta je nato začela s preiskavo, zbiranjem obvestil o naročniku, pri tem pa uporabila tudi prikrita preiskovalna sredstva. 

V okviru preiskave je Policija ugotovila, da je osumljeni načrtoval množični poboj v javnih ustanovah. Njegov motiv je bilo maščevanje osebam, ki jih je poznal, je pojasnil Primož Donoša, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Kranj. 

Vse skupaj se je odvilo dokaj hitro, v mesecu aprilu. Osumljenega so ob pomoči policistov specialne enote prijeli na njegovem domu, prijetju se ni upiral. S policisti je sodeloval, strelski pohod pa naj bi načrtoval sam. 

Osumljeni je orožje nameraval uporabiti za množični poboj v javnih ustanovah. "Obstajajo indici, da so bile možne tudi druge, naključne žrtve, in še dve drugi javni ustanovi," je poudaril Donoša. "Motiv je bilo maščevanje osumljenca njemu poznanim osebam. O medsebojnem odnosu osumljenca z njemu poznanimi ciljnimi žrtvami do sedaj niso bile ugotovljene posebne okoliščine, vendar ta del preiskave še ni zaključen." 

Kriminalisti so med preiskavo zasegli dokaze, ki potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivih dejanj poskusa nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ter poskusov umorov. Skupno osumljenemu grozi dosmrtni zapor. 

"Dejstvo je, da vse okoliščine kažejo na to, da je obstajala realna možnost, in glede na dokaze tudi velika verjetnost, da bi v kratkem prišlo do množičnega poboja več oseb,"je zatrdil Donoša. 

 V ozadju tudi psihiatrična diagnoza? 

20-letnik naj bi se zadnje čase zadrževal v svoji sobi in se izogibal stikom z ljudmi. Znanci ga danes opisujejo kot tihega in mirnega fanta, vase zaprtega, ki ni nikoli kričal ali grozil. 

In to je tipičen opis osebe, ki je po psihiatričnih merilih zmožna načrtovati nekaj tako skrajnega, kot je strelski pohod."Gre za takšno osebnost, ki se umika iz družbe, se najbolje počuti, ko je sama in se ukvarja s samotarskimi dejavnostmi, se tudi najbolj varnega počuti," pove Dragan Terzič, specialist psihiatrije in sodni izvedenec. Čeprav konkretnega primera ne pozna, se mu zdi možno, da je v ozadju tudi psihiatrična diagnoza, saj so prav zgodnja dvajseta leta čas, ko se pri posamezniku najpogosteje začne izražati duševna motnja. 

Pred načrtovanimi množičnimi poboji oziroma strelskimi pohodi se običajno kažejo tudi določeni zunanji znaki,  ki nakazujejo, da se bo napad zgodil - kot na primer storilčevo obnašanje, njegovo komuniciranje ali druge okoliščine. Za uspešno preprečevanje takih dejanj je ključnega pomena, da vsakdo, ki je na kakršenkoli način seznanjen z razmišljanjem posameznika ali z določenimi njegovimi aktivnostmi z namenom življenjskega ogrožanja drugih, to sporoči policistom, staršem ali komurkoli drugemu, ki mu zaupa, so pozvali na današnji novinarski pozvali policisti. 

"Pomembno je, da taka informacija čimprej pride do policije, lahko tudi anonimno, saj imamo vzpostavljenih več možnosti za posredovanje anonimnih e-prijav in tudi anonimni telefon 080 12 00." 

Gre za primer, s katerim se slovenska policija še ni soočila  

Slovenska Policija ima izkušnje s preiskovanjem večkratnih umorov, a v tem primeru gre za drugačno situacijo, s kakršno se do sedaj še niso srečali,  je na novinarski konferenci pojasnil Matjaž Jerkič, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije GPU."Primer vsebuje elemente izvedbe aktivnega, življenju nevarnega dogodka, ki ga pri nas in v tujini imenujemo amok dogodek." 

Gre za izjemen varnostni dogodek, ko eden ali več storilcev z orožjem ali drugim nevarnim predmetom (največkrat gre za strelno orožje, lahko pa tudi eksplozivna sredstva ali predmete z ostrim rezilom) brezciljno ali sistematično ubijejo ali poškodujejo eno ali več oseb, je pojasnil Jerkič. 

Pogosto na storilca vplivajo razna psihopatološka stanja, običajno gre za maščevanje posameznikom oziroma skupnosti. V Sloveniji do sedaj sicer še nismo obravnavali tipičnega amok dogodka, ki bi se zgodil na javnem kraju. "Tudi danes predstavljena zadeva to ni. Če pa bi osumljenec izvedel načrtovani strelski pohod, bi imeli amok situacijo," je pojasnil Jerkič. 

Gre sicer za malezijsko besedo Meng-âmuk, ki pomeni blazno, nasilno in brezupno dejanje. Policisti se sicer zadnje desetletje sistematično usposabljajo za interveniranje v omenjenih amok situacijah in drugih podobnih dogodkih. Gre za spremembo razmišljanja, ko se pri streljanju ne čaka več na specialne enote, ampak že prvi policisti formirajo skupino, ki konča situacijo z aktivnim strelcem.

Prek temnega spleta je orožje kupil tudi 18-letni Nemec iranskih korenin, ki je julija 2016 v Munchnu na strelskem pohodu v nakupovalnem centru pobil 9 mladih ljudi, še 27 jih je ranil, nato pa storil samomor. Njegov motiv je bilo sovraštvo do tujcev, njegov vzornik pa norveški množični morilec Breivik. 

Izkušnje policistov iz drugih evropskih držav, ki se v praksi pogosteje soočajo s takšnimi nevarnimi napadi, kažejo, da se mora policija za ukrepanje ob tovrstnih dogodkih usposabljati tudi skupaj z drugimi interventnimi službami. "Zato sodelujemo z ekipami nujne medicinske pomoči in gasilci, saj izkušnje kažejo, da skupno usposabljanje vseh deležnikov, ki se lahko soočijo s to problematiko, bistveno izboljša možnosti za uspešno interveniranje ob amok dogodku,"je danes pojasnila Policija. 

Temni splet 

Precej nenavadno je sicer, da se je osumljeni odločil orožje kupiti na temnem spletu, meni poznavalec te temne tehnologije."Glede na našo zgodovino bivše države je orožja dovolj še po celem Balkanu, tako da najverjetneje ga ne kupujejo po črnem spletu, ampak pridejo po drugih kanalih," pove Milan Gabor

Toda samotarski osumljenec se je očitno, raje kot da bi poiskal osebne stike, naučil uporabljati najbolj skrit in zapleten del svetovnega spleta. "Uporabnik mora vedeti, kako priti do tja. Ni iskalnikov na črnem trgu, imate neke sezname, ampak človek, ko je kupoval, je vedel, kaj kupuje, ni naključno priletel tja," še meni Gabor. 

Nujen pogoj za uporabo t.i. darkneta je računalniška pismenost, a dovolj je že povprečno tehnično znanje, v kombinaciji s časom in motivacijo. "Če se povežete preko tor omrežja na te trgovine, poiščete linke, lahko v kakšni uri kupite tudi pištolo." 

PREBERI ŠE
Darknet – kako nas večina to že redno uporablja, tudi kriminalci

Temni splet podatke anonimizira s pomočjo virtualnih zasebnih mrež ali VPN-jev in uporablja tudi posebne programe. Ampak tudi če uporabljamo način prenosa podatkov, ki jih brskalnik ne indeksira, to še ne pomeni, da se IP naslovov ne da izslediti. Tako bi osumljenca našli tudi, če bi bil na temni tržnici bolj zakrit. 

Orožje je sicer po neuradnih informacijah kupoval s svojim pravim imenom. 

Na temni tržnici, ki je del temne strani interneta, se sicer ponujajo tudi otroška pornografija, virusni programi, orožje in droga. Zato je tudi zelo pod nadzorom ameriških obveščevalnih in varnostnih služb, ki v tem primeru niso imele težkega dela.

Koronavirus pasica nova