Črna kronika

Gorski reševalci konec tedna reševali vsaj 22 planincev

Kranj, 26. 07. 2021 11.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
39

Minuli sončni konec tedna je v hribe privabil številne planince. Žal je na drugi strani pomenil polne roke dela za gorske reševalce. Res da so gore specifično okolje, kjer so obiskovalci bolj izpostavljeni objektivnim nevarnostim, a se je znova izkazalo, da k nesrečam pogosto pripomorejo sami. Precenjujejo svoje zmožnosti, nimajo ustreznega znanja o gibanju v visokem svetu, ne poznajo terena ali pa so slabo opremljeni. Policisti zato zopet opozarjajo, da je prvo načelo varnih užitkov v hribih dobra priprava na turo.

Že v soboto smo poročali o kopici intervencij v gorah. V večini primerov je planincem zdrsnilo in so se ob tem poškodovali ali pa jih je obšla slabost.

Danes pa so s Policijske uprave (PU) Kranj sporočili povzetek vikend reševanj gorskih reševalcev, ki so pomagali planincem. Večino jih je nato helikopter Slovenske vojske, ki je bil v tem času dežuren na Brniku, prepeljal v dolino oziroma do zdravstvenih ustanov.

Gorsko reševanje
Gorsko reševanje FOTO: GRZS

Planinka je na območju Košutnikovega turna zašla s poti, kjer je zdrsnila na suhi travi in se poškodovala. Pod domom Valentina Staniča je na planinca padel kamen in ga ranil. Na območju Stola in na Češki koči je planinko obšla slabost. Ravno tako v Tamarju, kjer so reševalci pomagali planincu. Poškodovala se je planinka v Logarski dolini. V soteski Vintgar se je skala skotalila s pobočja in huje poškodovala obiskovalko, so našteli na PU Kranj.

Naslednje nesreče pa so primeri, ki kažejo, kaj se lahko zgodi, če se na pot v gore ne pripravimo dobro ali pa zanjo nismo dovolj psihofizično sposobni. Na strmem pobočju Vratnika so kranjskogorski gorski reševalci zaradi neizkušenosti in nepoznavanja terena reševali skupino 13 državljanov Češke. Na Jerebikovcu so gorski reševalci reševali na neprehodnem terenu. Dva obnemogla planinca pa so ekipe včeraj rešile še z območja Gozda Martuljka, so pojasnili s PU Kranj, ob tem pa opozorili: "Pozivamo k previdnosti pri obiskovanju gora in upoštevanju nevarnosti, ki jo močno povečujejo neznanje o gibanju v gorah, slaba oprema, nepoznavanje terena in precenjevanje lastnih zmožnosti. To so tveganja, ki bodo za ljudi zelo nevarna tudi v nadaljevanju sezone."

 PZS in Policija svetujeta: držimo se označenih poti. Če se nam kljub vsemu zgodi, da skrenemo, se vrnimo nazaj po isti poti in poiščimo zadnjo markacijo.
PZS in Policija svetujeta: držimo se označenih poti. Če se nam kljub vsemu zgodi, da skrenemo, se vrnimo nazaj po isti poti in poiščimo zadnjo markacijo. FOTO: Aljoša Kravanja

Letos v gorskih nesrečah umrlo že 15 ljudi, lani v celem letu 16

Iz gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) so nam že prejšnji teden sporočili, da so v letošnjem letu, do 20. julija, gorski reševalci posredovali že 297-krat. "Da so v letošnjem letu razmere v gorah izjemno zahtevne, govori veliko število gorskih nesreč, žal pa tudi dejstvo, da je v letošnjem letu do današnjega dne življenje v gorskih nesrečah izgubilo 15 ljudi, v celotnem lanskem letu pa 16. Gorski reševalci ponovno opozarjamo vse, da se na turo v hribe dobro pripravite, da uporabljate primerno opremo in da svoj cilj izberete glede na svoje psihofizične sposobnosti," so opozorili.

V gorah so razmere zahtevne, kar je treba upoštevati pri izbiri cilja in pri pripravi, kako ga bomo dosegli

Zgornji primeri so lahko spodbuda, da je, preden se odpravimo v hribe, na mestu premislek oziroma vprašanje, kako smo psihofizično pripravljeni oziroma ali imamo dovolj kondicije, da bomo zmogli priti na vrh. Bolj kot to pa, ali nam bo ostalo dovolj moči za sestop v dolino. Reševalci namreč pogosto rešujejo obnemogle planince, ki so precenili svoje sposobnosti, in se zaradi izčrpanosti niso zmogli vrniti.

Hribolazci obnemorejo tudi, ker ne poiščejo natančnih informacij, kam se podajajo, kje točno poteka pot in kako zahtevna je. To je pogost scenarij tistih, ki v upanju, da bodo hitreje prišli na vrh ali sestopili, iščejo bližnjice. A bližnjica je lahko tudi 'daljšnica'. Hitro se lahko zgodi, da izgubijo orientacijo in zaidejo. Iskanje prave poti jih izčrpa do te mere, da ne zmorejo nadaljevati. Ali pa se naenkrat znajdejo na težkem, skalnatem terenu, ki mu niso kos. Zato Policija in Planinska zveza Slovenije (PZS) ves čas poudarjata in priporočata, da se držimo označenih poti. Če se nam kljub vsemu zgodi, da skrenemo, se vrnimo nazaj po isti poti in poiščimo zadnjo markacijo.

Gorski reševalci so v letošnjem letu, do 20. julija, posredovali že 297-krat. Do takrat je v goskih nesrečah umrlo 15 ljudi, v celotnem lanskem letu 16.
Gorski reševalci so v letošnjem letu, do 20. julija, posredovali že 297-krat. Do takrat je v goskih nesrečah umrlo 15 ljudi, v celotnem lanskem letu 16. FOTO: PU Kranj

V brezizhodnem položaju se lahko znajdemo tudi, če preveč verjamemo navigaciji. Na ta problem so že lani opozorili gorski reševalci, ko sta zašla planinca, ki sta se zanašala zgolj na izrisano pot na telefonu in ne na 'zdravo pamet'. Sledila sta opuščeni pastirski poti na Veliko planino, ki je bila zaraščena, težko prehodna, na več mestih se je izgubljala. Na koncu sta obtičala na ostrem skalnem grebenu in nista mogla ne naprej ne nazaj, nam je takrat pojasnil Franc Miš iz Gorske reševalne službe Kamnik, ki je skupaj s kolegom Janezom Ažmanom reševal izgubljenca. "Gorski reševalci opozarjamo, da ne sledite slepo navigaciji. Ta je danes dostopna skoraj povsod, vendar brez uporabe razuma, ki ga nam je dala mati narava, se hitro zalomi," je takrat izpostavil Miš.

So tudi primeri, ko planinci niti ne preverijo, katera pot je prava, da pridejo na želeni cilj. Ko ugotovijo, da hodijo v napačno smer, je lahko že prepozno. To se je nedavno zgodilo plezalkama, zamejskima Slovenkama iz Trsta, o čemer smo poročali. Nista vedeli, katera je prava sestopna pot z Jezerskega sedla do koče na Ledinah, zaradi nevihte pa so ju, podhlajeni, naposled reševali gorski reševalci.

Reševanje plezalk z Jezerskega sedla.
Reševanje plezalk z Jezerskega sedla. FOTO: Primož Šenk

Nevihte in močni nalivi so poletna stalnica, kar je treba upoštevati pri načrtovanju poti v hribe 

Zgornji primer kaže, da je treba ob tem, da se vprašamo, kam pravzaprav gremo, tudi dobro preučiti vremenske razmere. Predvsem je treba imeti v mislih, da je v hribih bolj spremenljivo vreme kot v dolini, poletne nevihte so pogostejše.

V gore se zato odpravimo zgodaj zjutraj. Iz dveh razlogov. Izognemo se morebitni hudi vročini, ki vpliva na hitrejšo utrujenost. Drugič – z zgodnjim povratkom v dolino zmanjšamo možnost, da nas ujame nevihta, ki je bolj značilna za popoldanski čas.

Ne gre zgolj za to, da nevihto spremljajo strele, kar pomeni nevarnost, da nas predvsem na izpostavljenih mestih lahko zadane. Nevihta v gorah je lahko sinonim naglega preobrata oziroma padca temperature. Če jo spremlja še močan veter, so poletne razmere naenkrat podobne zimskim.

V takih primerih se izkaže, kako pomembno je, kaj imamo v nahrbtniku. S sabo je dobro imeti anorak in dodatna oblačila za preobleči, ki jih ustrezno zaščitimo, da jih ne zmoči dež. Toplejši kos obleke je obvezna oprema vse poletje, saj nikoli ne vemo, kdaj zaradi nevihte kje obtičimo. Imejmo v mislih, da so nevihte težke razmere tudi za reševalce, ki morda ne bodo mogli k nam hitro in bomo na pomoč čakali več ur. "Glavno je, da vemo, kam gremo. Spremljajmo vremensko napoved, sploh v poletnem času, ko so nevihte pogoste," je svetoval načelnik Gorske reševalne službe Jezersko Primož Šenk, ki je reševal omenjeni zamejski Slovenki.

Tudi poleti v nahrbtnik sodijo topla oblačila, saj nikoli ne vemo, kdaj zaradi vremenskega preobrata kje obtičimo.
Tudi poleti v nahrbtnik sodijo topla oblačila, saj nikoli ne vemo, kdaj zaradi vremenskega preobrata kje obtičimo. FOTO: Aljoša Kravanja

V gore z ustrezno opremo

Ponekod v visokogorju je še vedno sneg, predvsem na severnih straneh. Če bo del poti potekal po snegu, s seboj vzemimo cepin in dereze, saj nam tudi na manjšem strmem snežišču lahko zdrsne in se resno poškodujemo. Omenjeno opremo moramo seveda znati uporabljati.

Naše gore so zelo krušljive, kar potrjuje statistika. Letos se je zaradi odlomov skal ponesrečilo že več planincev, so pojasnili na PU Kranj. Čelada je zato obvezen kos opreme, ko se gibamo po skalnatem svetu. Poleg tega vedno poglejmo, kam bomo stopili oziroma za kaj bomo prijeli. Stopi in oprimki morajo biti trdni in ne majavi, sicer se lahko odlomijo in zato pademo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Amasakul
28. 07. 2021 10.56
Za razmislek, še več helikopterjerv, da bo še več kadidatov za gore.
Trnuljčica
26. 07. 2021 18.28
Kdaj bodo začeli te taxi prevoze računati po komercialni ceni? Mislim, da bi bil že čas. Razumem, da se zgodi nesreča, a za lastno neumnost naj odgovarjajo udeleženci.
KladivoSi
26. 07. 2021 15.20
+1
Že zdavnaj bi morali uredit te manevre v sklop zavarovanja. Katerega si zavarovanci plačujejo sami, tisti ki računajo na brezplačrn polet z helikopterjem in brezglavo rinejo v gora pa so dovžni plačat iz lastnega žepa. Za te stvati pa Tonin nima žilice, pa je še kako pomembna sprememba za dolgoročno vzdržnost SV.
EEgon
26. 07. 2021 15.15
-1
Zaupanje v Google maps, ki ga je risal Indijec na Šrilanki??? Res pametno.
User751167
26. 07. 2021 15.07
+1
Dobro, eden je vzadnjič zlomil nogo v planini , so klicali helikopter , makadamska cesta je pa zraven , tako da kako se to odločijo kam z helikopterjem reševat pa ne vem
nightifly
26. 07. 2021 14.50
+3
Samo sprasujem ..........od kdaj je helikop. resevanje gratis v Sloveniji ? In zakaj je tako ? Se bolj nerazumno pa je ,da morajo resevalci tvegati svoja zivljenja za -vsaj vecino -popolnoma neodgovornih in nepripravljenih oseb ? Isto kot na smucanju . Samo premozni ljudje si lahko privoscijo vse te escapade , ker jm je to vsec ,se bolj pa ,da potem vse to ovekovecijo na soc .mrezah . In kdo krije vse te stroske ? Kot vedno masa ljudi , ki si tega ne more privosciti niti v sanjah . In tako so bogati oskrbljeni , gratis , revni pa se bolj revni kot so bili ---in brez vseh teh ezuberanc , ki si jih vsak konec tedna privoscijo Priviligirani . Ker to tudi so .Zakonsko ,torej jih sciti celo zakon . Je to v redu ? Obenem sprasujem ,zakaj vsi tile ne gredo v japonkah v Svico ali Italijoi ,Francijo afne guncat ..........rad bi videl njihove frise ,ko bi dobili racun ze po ´´zajli´´ ,preden bi jih dvignili s kaksne grape .....ce malo karikiram . In to racun ,ki bi jih kar na mestu odtalil ,ce bi slucajno zmrznili na kaksnem Jungfrau spiku .
Periot222
26. 07. 2021 14.49
+2
Nic novega zadnjic na Okreslju 3 osebe v opankah in ena v japonkah!
EEgon
26. 07. 2021 15.18
-1
Ali pa dva dni nazaj na gornjem Martuljškem slapu mlada čehinja v supergah (če so to sploh superge) za po Čopovi aliv trgovino. No tamjih je večina v lahkih poletnih tekaških supergah???
zemljan10
26. 07. 2021 13.26
+0
Samo, da helikopterska taxi služba še deluje. Ampak, če nisi cepljen, te pustijo zgoraj...
brabusednet
26. 07. 2021 13.22
+6
Dokler reševanje ne bo plačljivo bo vse več pametjakovičev rinalo tja,kamor niso sposobni.Da se potem hvalijo po portalih.
Moncsa
26. 07. 2021 13.21
+2
To je vsak teden hujše :D
Vap0
26. 07. 2021 13.17
+4
Kok lahko s Košutnikovega turna zatavaš s poti, mi pa res ni jasno. Dobesedno sta zgolj 2 poti in obe uhojeni kot avtocesta.
Trnuljčica
26. 07. 2021 18.29
MucaNeGrize
26. 07. 2021 13.08
+8
Ali naj vsi gorniki najprej uredijo ustrezno zavarovanje , ki zajema takšna reševanja ...ali pa naj jim kasirajo reševanje ...Bo red v pol leta ...nič več sandalčki pa skale...
pingvinislo5
26. 07. 2021 13.52
+1
brez skrbi, gorniki imamo zavarovanja. nedeljski pohodniki, kavčarji, itd jih običajno nimajo.
5eter
26. 07. 2021 13.03
-6
Tisti k je slabo ratalo je bla zihr cepljena..
supplement
26. 07. 2021 13.02
+2
tega ne bi bilo potrebno,če bili res planinci. hočem rečt,planinec z kopalkami in japonkami.
5eter
26. 07. 2021 13.02
+1
Kam rinete...bol da grete na morje hehe
Aviator247
26. 07. 2021 12.55
+3
Račun za te storitve boste v Sloveniji lahko izstavkjali takrat, ko bodo v to vpletene Zavarovalnive, te pa bodo takrat ko bo reformitan Zdravstveni sistem, ta bo pa takrat ko bosta Davcni in Pokninski, … torej nikoli.
User1832247
26. 07. 2021 12.45
+3
popoprano naj jim zacolajo!
mokoiko
26. 07. 2021 12.40
+4
Bo treba začet zaračunavat helikopterska reševanja v gorah.
supplement
26. 07. 2021 13.04
-3
če nisi vedel,se ta storitev že plačuje in si tudi ti plačnik.
riglonas
26. 07. 2021 12.18
+2
in folk jim še vedno ne privošči namenskega reševalnega helikopterja ?? najbolje da še marice preuredimo v rešilce ?!
pingvinislo5
26. 07. 2021 12.21
+1
pilot rabi naletene ure. če ne bi reševal, bi pač se vozili sem ter tja in opravljali namišljene misije.
Aviator247
26. 07. 2021 12.54
+1
Naj grejo potem vojaki soferji v vozit trollo po LJ ali MB ali KP?
pingvinislo5
26. 07. 2021 13.55
+0
lej, v letalstvu štejejo naletene ure! ker je enostavno toliko faktorjev in vsega, da moraš biti stalno vleten. pri izkušenih pilotih se zmeraj navaja, da ima naletenih toliko tisoč ur na nekem plovilu.
Uporabnik1921539
26. 07. 2021 12.12
+12
Vsem,ki jih je treba resevati po njihovi neumnosti,izstaviti racun
Wolf031
26. 07. 2021 12.21
+5
Dejansko nimam nič proti "brezplačnemu" reševanju slovenskih državljanov, saj ti plačujejo v zdravstveno blagajno, saj bi potem po enaki logiki morali tudi kadilci, alkoholiki, predebeli, ... ljudje sami plačevati zdravstvene težave. Mi pa ni logično zakaj so reševanja za tuje državljane brezplačna.
pingvinislo5
26. 07. 2021 12.21
+0
vsem, ki nezdravo živijo (kajenje, alkohol, prekomerna telesna teža) izstavit račun za zdravljenje! to nas stane 10 tisočkrat več, kot vsa reševanja skupaj!
pingvinislo5
26. 07. 2021 12.23
+2
ps: večina reševanj ta vikend je bila zaradi slabosti, ki je lahko prvi znak infarkta...infarkt ni posledica slabe opreme ali malomarnosti ali neumnosti. ostala reševanja so bila zlomljeni in zviti gležnji, padajoča skala na glavo, itd.
Nightrider
26. 07. 2021 12.24
-1
Tone 12345
26. 07. 2021 12.27
-3