Črna kronika

'Ne mame ne otroka ne bi mogli rešiti, četudi bi reševalno vozilo prišlo prej'

Grosuplje, 22. 01. 2020 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Barbara Bašič, Barbara Golub
Komentarji
0

Počilo je, kot da bi na tla padlo nekaj kovinskega, nihče ni niti pomislil na strel, dan po streljanju v grosupeljski industrijski coni pripovedujejo še vedno pretreseni očividci. Sprašujejo se, zakaj je reševalno vozilo do kraja tragedije potrebovalo več kot pol ure in ali bi hitrejši prihod lahko preprečil najhujše. Direktorica zdravstvenega doma Grosuplje poudarja, da ne mame ne otroka ne bi mogli rešiti, četudi bi reševalno vozilo prišlo prej.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Šteje vsaka minuta
    02:50
    Iz SVETA: Šteje vsaka minuta
  • Iz 24UR: Kaj ga je gnalo v umor?
    03:13
    Iz 24UR: Kaj ga je gnalo v umor?
  • Iz SVETA: Dan po tragediji v Grosupljem
    04:09
    Iz SVETA: Dan po tragediji v Grosupljem
  • Iz SVETA: Žrtve zalezovanja in nadlegovanja
    04:10
    Iz SVETA: Žrtve zalezovanja in nadlegovanja

Pod Jelšami v Grosupljem beseda od včerajšnjega jutra teče le o smrti 27-letne nosečnice. Tako je počilo, kot da bi na tla padlo nekaj kovinskega, pravi očividec Rok Kržišnik

Videli so, da je ustreljena, a je niso upali premikati. Nekdo je poklical 112. "Hvala bogu, da so poklicali 112. Če bi klicali preko naše centralne številke, bi lahko trajalo 20 minut, da bi dobili zdravnika," je povedala Štefka Zaviršek, direktorica Zdravstvenega doma Grosuplje. 

Zdravnik je bil na kraju s službenim avtom točno ob 9. uri. Zdravstveni dom Grosuplje nima reševalnega vozila. Reševalno vozilo je klicano, ko zdravnik oceni, ali ga potrebuje ali ne," še pove Zavirškova. 

Ne mame ne otroka ne bi mogli rešiti, četudi bi reševalno vozilo prišlo prej

Dežurni zdravnik ga je nemudoma poklical, a reševalno vozilo je do kraja tragedije potrebovalo več kot pol ure. Tako je ne le v Grosupljem, pač pa v številnih krajih po državi, in to je velika težava, s katero se bo treba soočiti, je jasna direktorica zdravstvenega doma. A odločno dodaja: v včerajšnjem primeru ne mame ne otroka ne bi mogli rešiti, četudi bi reševalno vozilo prišlo prej. "Glede na to kakšne so bile poškodbe, ne. Prišlo je do tako masovne krvavitve pri materi, da tudi otrok ne bi mogel preživeti." 

Podatki, ki so ji v oddaji Svet zbrali od vseh pristojnih, narišejo naslednjo časovnico. Ob 8.44 zjutraj je bila o dogodku obveščena policija, minuto kasneje Center za obveščanje 112, ki je čez minuto obvestil posredoval naprej dispečerskemu centru Ljubljana. Ta je čez dve minuti o streljanju obvestil ZD Grosuplje, kjer sicer pravijo, da so klic dobili štiri minute kasneje. Zdravnik ZD Grosuplje je bil na kraju ob 9. uri, dve minuti prej so klic od dispečerja dobili tudi reševalci. Rešilec je na kraj tragedije prispel 19 minut po tem, ko so prejeli obvestilo, in 33 minut po prvem klicu, ki ga je včeraj dobila policija. 

Policija še preiskuje v vse smeri 

Dobrih 15 kilometrov stran v Stični, od koder naj bi se 44-letnik malo čez osem zjutraj odpeljal v smrtonosno zasedo, nihče ne razume, kdo je postal nekoč prijeten fant. "Bil je zelo priden, miren fant, igral je v dramski skupini," je povedala sokrajanka Nada Hauptman

V kulturnem domu še danes visijo fotografije njegovih uspešnih vlog, pripoveduje. Policija medtem preiskuje v vse smeri: še vedno uradno ni jasno, ali sta bila z žrtvijo kdaj v razmerju. Spoznala naj bi se že dolgo nazaj, družila pa, ko je ona pri 18 letih stregla v lokalu, dober kilometer od njegovega doma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3