Črna kronika

Grožnja ljubosumne astronavtke

Orlando, 07. 02. 2007 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Astronavtko so obtožili poskusa umora. Znebiti se je želela kolegice, ki se je ogrela za istega moškega.

Lisa Nowak in William Oefelin
Lisa Nowak in William Oefelin FOTO: Reuters

Tožilstvo v mestu Orlando v ameriški zvezni državi Florida je 43-letno astronavtko Liso Marie Nowak v torek obtožilo poskusa umora 30-letne Colleen Shipman, s katero naj bi tekmovale za ljubezen 41-letnega astronavta Williama Oefelina. Dogodek je neprijeten predvsem za ameriško vesoljsko agencijo NASA, ki se sicer ponaša, da v svoj program sprejema le "pokončne" in uravnotežene osebnosti, ki morajo prestati kopico psiholoških in fizičnih preizkusov.

Nowakova je po aretaciji trdila, da se je želela le pogovoriti, njen nekdanji soprog - ločila sta se pred kratkim - pa svojega mnenja o dogodku še ni podal.

Nowakova je astronavtka od leta 1996, Oefelin pa od leta 1998. Pred tem je bil vojaški pilot v slavnem oporišču Miramar, bolj znanem kot "Top Gun", kjer šolajo vrhunske vojaške pilote. Oefelin se je v torek uspešno skrival pred mediji.

Sveže ločeno mater treh otrok naj bi ljubosumje pripeljalo do tega, da je v ponedeljek zgodaj zjutraj Shipmanovo prestregla na parkirišču letališča v Orlandu in jo po navedbah policije skušala ugrabiti in pretepsti. Pred tem se je Nowakova peljala 1500 kilometrov od Houstona v Teksasu do Orlanda na Floridi brez postanka, pri čemer je za opravljanje fizioloških potreb uporabila običajno rešitev astronavtov - plenice.

Shipmanovo je ujela takoj po pristanku njenega letala v Orlandu, nakar se je z istim avtobusom odpeljala do letališkega parkirišča. Shipmanova je opazila, da ji sledi čudna postava s temno lasuljo in v dolgemm črnem dežnem plašču, zato se je zatekla v svoj avtomobil. Vendar pa jo je Nowakova uspela prepričati, da je rahlo odprla okno, nakar jo je poškropila s solzivcem. Shipmanova je kljub temu uspela odpeljati in poklicati policijo, ki je Nowakovo ujela še na letališču.

Tožilstvo v Orlandu je Nowakovo - po navedbah NASA gre za prvi primer, da je nek njihov astronavt obtožen kaznivega dejanja - sprva obtožilo napada, poskusa ugrabitve in poskusa vloma, kasneje pa je obtožnico spremenilo v poskus umora.

Na prostosti s sledilno napravo

Lisi Nowak je ljubosumje zameglilo um
Lisi Nowak je ljubosumje zameglilo um FOTO: Reuters
NASA je Nowakovo za 30 dni suspendirala, odstranili pa so jo tudi z vseh načrtovanih misij.

Sodnik je Nowakovi najprej določil varščino v višini 15.000 dolarjev, po spremembi obtožnice pa jo je zvišal na 25.000 dolarjev. Nowakova je to tudi plačala, zato je lahko odkorakala iz pripora. Vendar pa mora na prostosti ves čas nositi sledilno napravo, ki lahko v vsakem trenutku pokaže, kje se nahaja. Shipmanova, ki pravi, da jo je ljubosumna kolegica zasledovala vsaj dva mesece, pa je zahtevala prepoved približevanja.

Nesojena ugrabiteljica ali celo morilka je imela pri sebi in v svojem avtomobilu med drugim macolo, nož, zračno puško, rokavice, več plastičnih vrečk, navodila, kako priti do doma Shipmanove, in njeno ljubezensko pismo "Romeu" Oefelinu.

Preiskava je pokazala, da je komandir mornarice, kar je podobno kot polkovnik kopenske vojske, užival naklonjenost obeh vojaških častnic.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apolon
08. 02. 2007 22.25
Pomoje je tut ta slovenka NOVAK = NOWAK, sej tako radi povdarjajo da ima ona druga astronavtka slovenske korenine (SUNITA menda) heheheheheheh
sdrago@siol.net
08. 02. 2007 18.27
Spoštovana Nataša Briški Iskrene čestitke za pomembno novico na slovenski kulturni praznik, ki potrjuje, da kultura smrti vlada tudi v ZDA. Hvala tudi za potrditev, da se tudi po svetu in v ZDA ločujejo definitivno res samo psihično motene osebe, ki se v svoji bolezni ne zavedajo, da s tem dejanjem ustvarjajo nedopustno nasilje nad drugimi člani razpadajoče družine ter posledično nad celotno družbo.