Črna kronika

Pogrešani deskar sam priplaval v Trst, trenutno je v bolnišnici

Savudrija, 30. 10. 2018 07.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški deskar, ki je skupaj s slovenskim prijateljem med deskanjem pri Savudriji izginil med valovi, se je uspel rešiti sam. Pogrešani Slovenec pa je po več kot 24 urah v vodi sam priplaval v Trst in je trenutno v tržaški bolnišnici.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Deskar se je rešil
    02:12
    Iz 24UR: Deskar se je rešil
  • Iz 24UR: Čudežno preživetje nesrečnega deskarja
    01:07
    Iz 24UR: Čudežno preživetje nesrečnega deskarja
  • Iskanje deskarja v Piranskem zalivu (Vir: Uprava za pomorstvo)
    00:55
    Iskanje deskarja v Piranskem zalivu (Vir: Uprava za pomorstvo)

Slovenski pogrešani deskar, ki je v ponedeljek popoldan izginil nedaleč od svetilnika pri Savudriji in, ki so ga neuspešno iskali tako Slovenci, Hrvati in Italijani, je sam priplaval v Trst in se trenutno nahaja v tržaški bolnišnici, je potrdil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Bil naj bi podhranjen, dehidriran in podhlajen, pri njegovi rešitvi po več kot 24 urah v vodi pa naj bi pomagalo dejstvo, da je nosil neopren, oklepal se je deske. 

Kaj se je zgodilo? 

Dva deskarja, ki sta se v ponedeljek kljub rdečemu opozorilu in slabim vremenskim razmeram odločila za deskanje nedaleč od svetilnika pri Savudriji, sta izginila med valovi. Eden je bil na wind surfu, drugi pa na kite surfu, nazadnje pa so ju videli pred pristaniščem v Umagu. Veter jima je uničil jadra in padla sta v morje, kar so opazili ljudje na obali. 

Hrvaška policija je prijavo o pogrešanih deskarjih dobila v ponedeljek okoli 17. ure, stekla je iskalna akcija v koordinaciji luške kapitanije Pulj in luške izpostave Umag, a iskali so ju lahko le ob obali, saj iskanje s plovili na morju zaradi visokih valov in vetra ni bilo možno, poroča Index.hr. Valovi so bili namreč visoki kar sedem metrov. Reševalci so se razporedili ob obali na mestih, kamor so glede na morske tokove predvidevali, da bi pogrešanega deskarja lahko prineslo.

Hrvaški deskar se je uspel rešiti sam, je nato v ponedeljek zvečer potrdil minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković za hrvaško televizijo HRT. Medtem pa o slovenskem deskarju ni bilo nobenih sledi: "Hrvaški državljan je uspel sam priti do obale v bližini Umaga, prevzela ga je ekipa nujne medicinske pomoči v Pulju," je dejal njegov tiskovni predstavnik David Radas.

Iskali so ga tudi z letalom, a neuspešno

Iskalna akcija za pogrešanim slovenskim deskarjem se je nadaljevala v torek. Reševanje je že v dopoldanskih urah oteževalo slabo vreme. V puljski luški kapitaniji so za STA povedali, da je plovilo hrvaške policije preiskovalo območje od pristanišča Umag do svetilnika na Savudriji, a vremenske razmere so bile neugodne. 

V popoldanskih urah pa smo prejeli informacijoda so Italijani na sredinski črti opazili jopič, zaradi česar so pogrešanega deskarja začeli iskati tudi z letalom obalnega letalskega centra Portorož, in sicer po nalogu Uprave za zaščito in reševanje. Slovenska stran je iskalno akcijo koordinirala z italijansko, ki je pogrešanega iskala s helikopterjem, ter Hrvati, ki so ga prav tako iskali z letalom. 

A iskanje z letalom je bilo neuspešno, predvsem zaradi teme je letalo s štiričlansko posadko moralo pristati in prekiniti iskanje, ki ga bodo morda nadaljevali jutri. Vse tri strani, slovenska, italijanska in hrvaška, so preiskale celotno širše območje, kjer je bil opažen jopič. Vidljivost je bila po besedah Šestana odlična, a deskarja žal niso našli. 

Okoli 18.30 ure popoldan pa je poveljnik Civine zaščite potrdil, da je pogrešani deskar sam priplaval v Trst. 

Pogrešanega deskarja so iskali tudi z letalom.
Pogrešanega deskarja so iskali tudi z letalom. FOTO: Flightradar24

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3