Črna kronika

Kako se je zgodila huda nesreča pri Višnji Gori, v kateri sta umrla Slovenca?

Ljubljana, 13. 05. 2023 15.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.S., STA, M.P.
Komentarji
0

Na dolenjski avtocesti pri izvozu Višnja Gora v smeri Novega mesta se je zgodila huda prometna nesreča. V nesreči je bilo udeleženih 11 osebnih in tovornih vozil. Huje poškodovana je ena oseba, osem pa je v nesreči utrpelo lažje poškodbe. Ponesrečence so prepeljali v UKC Ljubljana. Zaradi poškodb pa sta na kraju umrla 74-letni moški in 67-letna ženska, ki sta bila potnika v kombiju. Avtocesta je bila zaradi odstranjevanja posledic prometne nesreče več ur zaprta.

Policisti so bili o nesreči obveščeni nekaj pred 13.30. Po do zdaj znanih podatkih je bilo v nesreči udeleženih 11 vozil, tako osebnih kot tovornih. Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je po doslej zbranih podatkih do nesreče prišlo, ko je 73-letni voznik osebnega vozila, ki je vozil v smeri Novega mesta, zaradi neprilagojene hitrosti izgubil oblast nad vozilom, trčil v odbojno ograjo in obstal na voznem pasu avtoceste. V vozilu ni bilo poškodovanih oseb, so sporočili.

Za njim je nato po prvih informacijah Policije pripeljalo tovorno vozilo s priklopnikom, ki je pred nesrečo varno ustavilo, v njegov zadnji del pa je zaradi neprilagojene hitrosti nato trčil 53-letni voznik kombija. Voznik se je pri tem lažje poškodoval, prav tako so se lažje poškodovali trije potniki v vozilu, ena potnica pa je huje poškodovana. A še huje sta jo odnesla dva potnika, ki sta zaradi poškodb umrla na kraju. Gre za 74-letnega moškega in 67-letno žensko, oba državljana Slovenije.

A verižno trčenje s tem ni bilo zaključeno. Naslednji je pripeljal 27-letni voznik osebnega vozila, ki se je izogibal vozilom in zato trčil v odbojno ograjo. Tudi v tem vozilu ni bilo poškodovanih oseb. 22-letni voznik osebnega vozila za njim se je prav tako izogibal delom vozil na cesti, nekaj jih je prevozil, ter se nato varno ustavil. V vozilu se ni nihče poškodoval.

"Za vsemi navedenimi je varno ustavil voznik tovornega vozila s priklopnikom, za njim pa so se ustavila še štiri osebna vozila. 47-letni voznik osebnega vozila, ki je pripeljal za njimi pa je zaradi neprilagojene hitrosti trčil v vozila, ki so se zaradi nesreč varno ustavila. V tej nesreči so bili lažje poškodovani eden od voznikov in trije potniki," so sporočili s Policije.

Povzročiteljem prometnih nesreč z materialno škodo oziroma nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami bodo policisti izdali globe, zoper povzročitelja nesreče s smrtnim izidom in hudimi telesnimi poškodbami pa bodo na pristojno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo.

Gasilci prostovoljnega gasilskega društva Grosuplje in ljubljanske gasilske brigade so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje, z vpojnimi sredstvi posuli iztekle motorne tekočine in reševalcem omogočili dostop do treh oseb, ukleščenih v kombiniranem vozilu.

Policisti so opravili ogled kraja nesreče, ki sta se ga udeležili tudi dežurna državna tožilka in preiskovalna sodnica. Trčilo je sedem osebnih vozil, tovorni vozili in kombinirano vozilo, so sporočili iz centra za obveščanje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dolenjska avtocesta je bila pred Višnjo Goro proti Novemu mestu zaradi prometne nesreče zaprta več ur. Okoli 19. ure so odstranili posledice nesreče, nekaj pred 20. uro pa je nato promet znova stekel.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Se je pa pred tem na spletu pojavila tudi fotografija nevarnega početja voznikov, ki so obtičali v koloni vozil. Zavod Reševalni pas je namreč delil posnetek, na katerem je videti, da so osebe, kljub zgledno ustvarjenem reševalnem pasu, stopile iz vozil in na cestišču pretegnile noge. Vse, ki so bili ujeti v zastoju, so ob tem pozvali, naj ne izstopajo iz vozila, saj s tem ogrožajo sebe in druge udeležence v prometu. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou