Črna kronika

Huje poškodovana 59-letna kolesarka, 63-letnika odpeljali s helikopterjem

Vipava/Kobarid, 30. 05. 2023 11.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti PU Nova Gorica so obravnavali dve prometni nesreči na območju Vipave in Kobariškega. Tako 59-letna kolesarka kot tudi 63-letni nemški kolesar sta bila v nesrečah huje poškodovana. V kolesarko je trčil mlajši kolesar, nemški kolesar pa je izgubil nadzor nad kolesom in z glavo zadel ob robnik vozišča. V UKC Ljubljana so ga prepeljali z vojaškim helikopterjem.

Prva nesreča se je v ponedeljek okoli 16.30 zgodila na kolesarski stezi pred krožiščem v Vipavi na Vojkovi ulici. 59-letnica je vozila po stezi, za njo, prav tako v smeri proti Goriški cesti, pa je vozil otrok. Za krožiščem je kolesarka zavila levo, ker je želela prečkati Goriško cesto v smeri tamkajšnjega gasilskega doma. V istem trenutku jo je po levi strani želel prehiteti mlajši kolesar. 

Ker spremembe smeri vožnje ni nakazala z roko, je otrok s kolesom trčil v levi bok kolesarke. 59-letnica je padla na levi bok in si predvidoma huje poškodovala levo roko, prav tako med vožnjo ni uporabljala kolesarske čelade. Mlajši kolesar oziroma otrok v nesreči ni bil poškodovan. 

Po nezgodi so na kraju poleg prometnih policistov posredovali tudi gasilci GRC Ajdovščina in reševalci NMP ZD Ajdovščina, ki so poškodovano po nudeni oskrbi na kraju z reševalnim vozilom odpeljali na nadaljnje zdravljenje v splošno bolnišnico v Šempeter pri Gorici. Novogoriški prometni policisti bodo po razjasnitvi vseh okoliščin podali ustrezen ukrep. 

Kolesarska nesreča (slika je simbolična)
Kolesarska nesreča (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

Na Kobariškem med vožnjo padel in se huje poškodoval nemški kolesar

Se pa je včeraj nekaj do 17. ure pripetila še ena nesreča, in sicer v neposredni bližini vasi Podbela v občini Kobarid. 63-letni državljan Nemčije se je v skupini še treh kolesarjev po regionalni cesti iz Borjane peljal proti naselju Pobela. Približno 30 metrov pred naseljem je iz neznanega vzroka izgubil nadzor nad vožnjo in padel po vozišču, nato pa z glavo zadel ob robnik vozišča. 

Glede na prve ugotovitve je utrpel hude telesne poškodbe, tudi on med vožnjo ni uporabljal zaščitne čelade. Poleg policistov PP Bovec so na kraju posredovali tudi gasilci PGD Kobarid in Breginj, ki so zavarovali kraj dogodka in poškodovancu nudili prvo pomoč vse do prihoda reševalcev NMP ZD Tolmin. 

Kasneje so hudo poškodovanega kolesarja prevzeli člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči in ga z vojaškim helikopterjem prepeljali na nadaljnje zdravljenje v ljubljanski klinični center, so še sporočili iz PU Nova Gorica. 

'Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno naj bo tudi varno!'

Kolo je eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev. Kljub dejstvu, da je kolesarjenje zdrava, okolju prijazna in prijetna aktivnost, si moramo prizadevati, da bi bilo tudi varno, opominjajo policisti. "Pri kolesarjenju moramo dobro poskrbeti za svojo varnost, saj so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev," pravijo.

Med najpogostejšimi vzroki za prometne  nesreče, v katerih so udeleženi kolesarji, so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti in nepravilna stran oz. smer vožnje. Kolesarji se v prometnih nesrečah redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, izsiljevanje prednosti kolesarjem na kolesarskih stezah v križiščih ali drugje, ipd.). 

Kolesarstvo
Kolesarstvo FOTO: Shutterstock

A kot pravijo na Policiji, kljub temu ne smemo zanemariti niti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev ali zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih kolesarji storijo tudi sami (v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo kolesa izven kolesarskih stez, vožnja koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnanje kolesarjev pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščanje rok iz  krmila kolesa, vožnja predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti ... ).

Pravila in koristni nasveti za varno kolesarjenje:

- Upoštevajte prometna pravila za kolesarje in prometne znake ter semaforje.
- Vedno  kolesarite po kolesarskem pasu ali stezi, kjer so, ali ob robu cestišča.
- Ne kolesarite v nasprotni smeri, saj tako ogrožate sebe in druge, vozniki vas tako ne pričakujejo.

- Kolesarite vedno ob DESNEM robu in po desni strani kolesarske steze, druge kolesarje ali oviro prehitevamo po LEVI.

- Bodite VIDNI in uporabljajte LUČI na kolesu: spredaj belo, zadaj rdečo, da vas vozniki prej opazijo, nosite svetla in odsevna oblačila (odsevni telovnik).

- Vedno uporabljajte kolesarsko čelado. Čelada je obvezna do 18. leta in priporočljiva tudi kasneje.

- Prilagodite hitrost vožnje, saj so pogoste nesreče zaradi neobvladovanja kolesa (vožnja navzdol po klancu, v ovinku, na mokri ali spolzki površini).

- Ne kolesarite vzporedno, saj tako ovirate druge voznike, ki vas ne pričakujejo.

- Nakažite smer vožnje z roko pri zavijanju, vzpostavite očesni kontakt z drugimi udeleženci v prometu.

- Preverite tehnično brezhibnost kolesa (ustrezna velikost, delovanje zavor, luči, napolnjenost pnevmatik).

- Nikoli ne kolesarite pod vplivom alkohola, drog ali drugih psihoaktivnih snovi.

- Ne uporabljajte mobilnih telefonov ali drugih naprav med vožnjo kolesa, ker motijo vašo pozornost.
- Prtljago namestite na ustrezen nosilec ali košaro oz. kolesarsko torbo.

- V primeru dežja uporabljajte kolesarsko pelerino in nikdar ne kolesarite z dežnikom v roki.

- Poskrbite za varnost otrok na kolesu: obvezna čelada, kot potniki v posebnih sedežih ali prikolici.

- Bodite pozorni na pešce in prilagodite svoje ravnanje, saj so pešci še bolj ranljivi kot kolesarji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lokson
30. 05. 2023 14.02
-4
Ukinit kolesa!!
mackon08
30. 05. 2023 14.40
+2
funkytown
30. 05. 2023 20.55
Ukinit kolesa, grmenje, sevanje, petarde, nutrije,vidre,konje,medvede..