Slovenija

FOTO in VIDEO: Ponoči na delu dežurna ekipa

Blanca, 06. 07. 2008 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Mateja Klavs/V.L./E.K./N.K./STA
Komentarji
10

Iskanje zadnjega pogrešanega po tragični nesreči na Blanci se nadaljuje. Ponoči bodo nadaljevali s površinskim opazovanjem. Dan žalovanja bo verjetno v torek.

Reševanje na Savi
Reševanje na Savi FOTO: Damjan Žibert

Reševalci so med današnjo iskalno akcijo iz Save potegnili še tri trupla ponesrečencev četrtkove tragične nesreče. Zdaj je pogrešan le še en udeleženec 'Zadnjega spusta po Savi', predsednik krajevne skupnosti Boštanj Marjan Kogovšek. Prvo truplo od petih pogrešanih je na površje Save priplavalo sinoči nekaj po 20. uri.

Danes so prvo truplo odkrili nekaj po 9. uri zjutraj, drugi dve pa slabo uro pozneje. Kot je za 24ur.com pojasnil tiskovni predstavnik PU Krško Robert Perc, so dve trupli našli raftarji ob peščenem otočku približno 200 metrov nižje od hidroelektrarne Blanca, tretje pa je opazila ekipa v helikopterju, ki preletava območje, približno tri kilometre od mesta nesreče, kakšnih 400 metrov pred mostom v Brestanici. Vsi svojci so že identificirali pokojne, med katerimi sta tudi predsednik krajevne skupnosti Blanca Bogoslav Peklar in sevniški podžupan Rudolf Dobnik.

"Reševalna akcija se nadaljuje. Ponoči bo na delu dežurna ekipa, nadaljevali bodo s površinskim opazovanjem," je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik PU Krško Robert Perc. Na terenu so bili čez dan potapljači, gasilci, policisti, vodniki službenih psov, reševalci, tudi danes je nad območjem krožil policijski helikopter. Poveljnik civilne zaščite za Posavje Jožef Kos je povedal, da je danes 181 udeležencev reševalne akcije iskalo na območju pod jezom hidroelektrarne Blanca in niže vzdolž reke, vse do hrvaške meje. V akciji je doslej sodelovalo 744 ljudi.

Kako poteka iskanje?

Ponoči so ob Blanci brneli gradbeni stroji.
Ponoči so ob Blanci brneli gradbeni stroji. FOTO: Damjan Žibert

Akcija iskanja štirih še pogrešanih se je po sobotni najdbi devete žrtve spusta nadaljevala tudi ponoči. Z gradbenimi stroji so izvedli nekaj gradbenih del, in sicer so razbili pregrade na gradbišču hidroelektrarne Blanca in s tem spremenili vodotok reke. Kot je povedal poveljnik intervencije in vodja Podvodne reševalne službe Slovenije Anton Travner, so pretok Save znižali za 40 odstotkov oziroma na pretok 60 kubičnih metrov na sekundo. Pod jezom je danes dno preiskovalo 45 potapljačev-reševalcev.

Delo potapljačev v bazenu za prelivnimi polji je zelo tvegano. Globina Save na tem območju je pet do deset metrov, vidnost pa je nična. Potapljače ogroža močan tok in ostanki gradbenih del, nevarno pa je tudi zaradi nepoznanega terena, saj potapljači ob slabi vidljivosti lahko uporabljajo le roke za tipanje. En reševalec se je v iskalni akciji že poškodoval, ker ga je močan tok odnesel proti železni palici, ki je v strugi ostala od gradbenih del.

Na terenu so tudi potapljači.
Na terenu so tudi potapljači. FOTO: Damjan Žibert

Kot je pojasnil Stanko Preskar iz Uprave za zaščito in reševanje, so prav zato, ker so v soboto odkrili truplo pod jezom, spet okrepili iskanje v tem delu Save. V ta namen so ponovno prestavili strugo reke v drug del in s potapljači opravili podvodni pregled. Iščejo tudi nad vodo. Po Savi so se spustili raftarji in kanuisti iz vrst policistov in gasilcev, in sicer od jeza pri Blanci do Krškega, pozneje pa so se zapeljali tudi do meje s Hrvaško. Sprva so se reševalci bali, da bi trupla ponesrečencev lahko odneslo celo do Slavonskega Broda, kjer je postavljena prva prečna mreža na Savi in kjer so v preteklosti že nasli utopljence, a kot kaže, pomoč Hrvaške ne bo potrebna.

Če pogrešanega danes ne bodo našli, bodo v ponedeljek prenehali z iskanjem na tem mestu, saj ne bi bilo smiselno nadaljevati, poleg tega pa morajo vodostaj Save vrniti na normalen pretok. Po besedah Preskarja bodo v dogovoru s holdingom HSE vsa dela na gradbišču hidroelektrarne Blanca stala do vključno srede, kar jim bo omogočilo nadaljevanje iskanja. Če bo potrebno, bodo iskanje zadnjega pogrešanega v naslednjih dneh nadaljevali le nižje na površju reke in ob bregovih.

Ob Savi gorijo svečke v spomin na tragedijo.
Ob Savi gorijo svečke v spomin na tragedijo. FOTO: Damjan Žibert
Na gradbišču HE Blanca so sprejeli več sorodnikov ponesrečencev, dvema družinama pa so že v soboto omogočili, da sta se ob reki s cvetjem poslovili od ponesrečenih. Ob Savi so aktivirali tudi pomoč za svojce, psihologi pa so dosegljivi tudi na telefonski številki 041/408-851.

Tiskovni predstavnik PU Krško Robert Perc je že sinoči povedal, da je bila identifikacija devetega trupla uspešna in da so svojci potrdili identiteto najdenega moškega, zaradi varstva osebnih podatkov, pa identitete na policiji ne bodo razkrili. Policisti so včeraj svojcem pogrešanih vzeli DNK, saj bi bila identifikacija brez laboratorijskih raziskav lahko nemogoča. Če pa bo prepoznava možna, bo potekala v zbirnem centru, ki je urejen v prostorih sevniškega gasilskega doma, nikakor pa ne na kraju najdbe ali na prizorišču nesreče, je povedal Perc. "Podatke o svojcih imamo, ko bomo imeli več informacij, jih bomo obvestili. Svojcem bomo sporočili, kako bo potekala prepoznava pogrešanih," je dejal. Vse svojce, ki bi radi prišli na gradbišče, je pozval, naj se pred tem najavijo na telefonski številki 112 ali 113, prosto gibanje svojcev in ostalih nepooblaščenih oseb pa je ob Savi prepovedano oziroma omejeno, je opozoril Perc.

Vpis v žalne knjige

Po tragediji na Savi, v kateri je umrl tudi sevniški župan in poslanec Kristijan Janc, so v državnem zboru, na sedežu stranke in na občini Sevnica odprli žalne knjige. Že v soboto sta se med drugimi vpisala nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan in bivši prvak SLS Janez Podobnik.

Vpis v žalno knjigo
Vpis v žalno knjigo FOTO: POP TV

Žalna knjiga za žrtve četrtkove nesreče na reki Savi je v sejni sobi na Občini Sevnica odprta vsak dan od 8. do 19. ure vse do pogreba župana Janca, ki bo v torek, 8. julija, ob 18. uri na pokopališču na Studencu. V žalno knjigo se je vpisalo že več sto Sevničanov, nekateri pa so se odpravili tudi na breg Save, v bližino četrtkovega tragičnega dogodka, kjer v spomin na žrtve prižigajo sveče in v vodo mečejo nageljne. Žrtve bodo pokopane posamezno, žalna seja pa bo v ponedeljek ob 18. uri v dvorani sevniškega gasilskega doma. V torek bo v državnem zboru žalna seja in verjetno dan žalovanja, je za Tv Klub povedal premier Janez Janša. V torek in v sredo pa bodo pogrebi ponesrečenih.

Umrli:

- župan občine Sevnice in poslanec Kristijan Janc
-
predsednik sveta krajevne skupnosti Sevnica Bojan Lipovšek
-
predsednik krajevne skupnosti Studenec Mihael Metelko in
-
občinski svetnik občine Mokronog-Trebelno Branko Safič
-
predsednik krajevne skupnosti Blanca Bogoslav Peklar
-
sevniški podžupan Rudolf Dobnik.

Pogrešan:

- predsednik krajevne skupnosti Boštanj Marjan Kogovšek.

(Vir: policija.si. Policija je razkrila imena oseb, ki so voljeni funkcionarji. Preostalih imen ne bo razkrila.)

Kronologija dogodka:

1. dan, četrtek, 3. julij:

- popoldne Zbor udeležencev Poslednjega spusta na Savi
- ob 17.32 pride do nesreče
- eno udeleženko takoj rešijo
- nemudoma steče reševalna akcija
- okoli 22. ure na kraj pride predsednik Danilo Türk
- do 22.20 najdejo tri trupla
- dve ženski odpeljejo v bolnišnico, ena umre še isti dan
- vzpostavijo pomoč za svojce

- število mrtvih: 4
- število pogrešanih: 9
- preživelih: 1

2. dan, petek, 4. julij:

- okoli 1. ure gredo potapljači v vodo
- okoli 1. ure na kraj prispe premier Janez Janša
- ponoči novinarska konferenca
- zgodaj zjutraj najdejo še tri trupla
- zjutraj v bolnišnici umre še ena ženska
- sporočijo identiteto umrlih in pogrešanih funkcionarjev
- odprejo žalne knjige, sožalja tudi iz tujine

- število mrtvih: 8
- število pogrešanih: 5
- preživelih: 1

3. dan, sobota, 5. julij:

- razširijo območje iskanja
- pet oseb še pogrešajo
- iskalna akcija se nadaljuje
- svojcem vzeli DNK
- zvečer pod HE Blanca na površje priplava truplo devetega ponesrečenca
- svojci identificirajo truplo

- število mrtvih: 9
- število pogrešanih: 4
- preživelih: 1

4. dan, nedelja, 6. julij:

- akcija iskanja pogrešanih se nadaljuje
- spet prestavijo strugo Save ob hidroelektrarni Blanca
- kajakaši in kanuisti pregledujejo Savo vse do meje s Hrvaško
- reševalci odkrijejo še tri trupla; dve je naplavilo na otočke, tretjega so opazili s helikopterja
- svojci identificirajo žrtve, med katerimi sta tudi dva občinska funkcionarja

- število mrtvih: 12
- število pogrešanih: 1
- preživelih: 1

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3