Črna kronika

Italijanska župana razglasila dan žalovanja ob tragediji

Foggia, 06. 11. 2022 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Danica Jovanović
Komentarji
0

Župan italijanskega mesta Apricena je sporočil, da bodo v znak spoštovanja do preminulih, ki so tragično umrli ob strmoglavljenju helikopterja, razglasili dan žalovanja. Vsi načrtovani javni dogodki bodo prekinjeni. "Naša skupnost je blizu družinam žrtev te strašne tragedije," je dejal. Prav tako se bo zaradi žalovanja ustavilo mesto San Severo. V helikopterski nesreči je umrla štiričlanska slovenska družina, življenje pa sta izgubila tudi oba pilota in italijanski zdravnik.

Župan mesta Apricena je žalovanje odredil za ponedeljek, župan mesta San Severo pa je za danes napovedal prekinitev vseh javnih aktivnosti za čas pogreba preminulega zdravnika. "Da se spomnimo zdravstvenega delavca, zdravnika, delavca, ki je umrl, ko se je vračal domov, po svoji izmeni, v kateri je pomagal drugim ljudem. Jutri bom sprejel formalno določbo o razglasitvi mestnega žalovanja," je v soboto na družbenem omrežju zapisal župan Francesco Miglio.

Preminuli italijanski zdravnik Maurizio De Girolamo
Preminuli italijanski zdravnik Maurizio De Girolamo FOTO: Profimedia

Sožalje sta izrekla tudi apulijski guverner Michele Emiliano in zdravstveni svetnik Rocco Palese ."Globoko smo pretreseni zaradi smrti sedmih ljudi, ki so bili na krovu helikopterja, ki je strmoglavil med otočjem Tremiti in Foggio. Med njimi je bil tudi zdravnik Maurizio De Girolamo, ki se je z nočne izmene vračal domov. Izrekamo sožalje družini, njegovim najdražjim in njegovim sodelavcem. To je resna izguba za ves apulijski zdravstveni sistem," sta dejala v izjavi. 

Preminuli pilot Luigi Ippolito
Preminuli pilot Luigi Ippolito FOTO: Profimedia

Poleg preminulega 64-letnega zdravnika Maurizia De Girolama sta življenja izgubila še dva pilota, Luigi Ippolito in Andrea Nardelli, oba iz Foggie. V nesreči so tragično umrli tudi vsi člani štiričlanske slovenske družine, ki je bila v Italiji na dopustovanju. 

Preminuli pilot Andrea Nardelli.
Preminuli pilot Andrea Nardelli. FOTO: Profimedia

"Žalosten sem zaradi tragedije, ki se je zgodila. Molim za ponesrečene: slovensko družino na dopustu v Apuliji, za zdravnika, ki se je vračal domov, za pilota in kopilota," je dejal italijanski politik in evropski poslanec Raffaele Fitto

Sožalje družini je izrekel tudi predsednik nacionalne zveze redov zdravnikov, kirurgov in zobozdravnikov Filippo Anelli. "Še ena smrt na delovnem mestu. Tokrat kolega, ki se je ob koncu izmene vrnil domov in je svoje odrekanje plačal z življenjem," je dejal. "Bolečino in grozo" zaradi tragedije, ki je terjala življenje sedmih ljudi, je izrazil še italijanski politik Francesco Paolo Sista, ki je tudi izrekel sožalje družinam umrlih. 

Helikopter je strmoglavil v soboto.
Helikopter je strmoglavil v soboto. FOTO: Profimedia

Državno tožilstvo v Foggii je sicer pričelo s preiskavo in odprlo kazenski postopek zaradi suma nenaklepne povzročitve nesreče in večkratnega uboja zaradi domnevne malomarnosti, poroča Foggia News. Preiskave so zaupane preiskovalni enoti pokrajinskega poveljstva foških karabinjerjev. 

S sodno preiskavo, za katero očitno velja tajnost, bodo preiskovalci skušali ugotoviti, kaj so bili vzroki za tragično nesrečo. Kot poroča italijanska tiskovna agencija Ansa, pa bodo preiskovalci morali najprej ugotoviti, ali je helikopter imel črno skrinjico. 

Italijanski helikopter je strmoglavil v soboto. Na krovu je bila štiričlanska slovenska družina, italijanski zdravnik in dva pilota, od katerih nihče ni preživel nesreče. Zakaj točno je helikopter strmoglavil, še ni znano, a nekateri predvidevajo, da bi bilo za nesrečo lahko krivo tudi slabo vreme. Na področju nesreče je namreč divjala nevihta, vidnost pa je manjšala tudi gosta megla. 

Štiričlanska družina, ki je počitnice preživljala v pokrajini Apulija na jugu Italije, je na otočje prispela v petek. Še isti večer bi se morali vrniti nazaj, a so polet s helikopterjem v petek zvečer zaradi slabih vremenskih razmer preložili.  "Tako so se odločili, da bodo tam ostali eno noč in se vkrcali na prvi jutranji let," je povedala Tatiana Belizzi, novinarka tiskovne agencije Ansa.

Tudi italijanski zdravnik ni načrtoval poleta s helikopterjem. Običajno je potoval s trajektom, a se je zaradi slabih vremenskih razmer na morju zadnji hip odločil za pot s helikopterjem – mislil je, da bo ta bolj varna, pišejo italijanski mediji. 

"Naša skupnost je v šoku. Kaj takega se še ni zgodilo v 30 letih mojega profesionalnega delovanja," je dejal župan otočja. 

Helikopter je sicer v soboto zjutraj poletel proti Foggii. Približno 40 kilometrov pred ciljem je izginil z radarjev. Radijska zveza je bila prekinjena. Nemudoma je na širšem območju in nedostopnem terenu stekla obsežna iskalna akcija. 

Območje so preletavali trije helikopterji, tudi v soboto v zahtevnih vremenskih pogojih, ob gosti megli. Razbitine helikopterja, v katerem je bila slovenska družina, so našli okoli druge ure popoldne.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou