Črna kronika

Italijanu osem let zapora za napade v novogoriškem parku

Nova Gorica, 10. 07. 2012 09.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijan, ki je avgusta lani z nožem napadel več brezdomcev, bo moral za osem let v zapor. Z napadi naj bi se maščeval za smrt prijatelja, ki je umrl po prevelikem odmerku droge, kupljene v Novi Gorici. Sodba še ni pravnomočna.

Okrožno sodišče v Novi Gorici je prisodilo osem let zapora 28-letnemu italijanskemu državljanu Alexu Russu, ki je avgusta lani z nožem štirikrat napadel in porezal brezdomce v parku pri novogoriški avtobusni postaji. Sodni senat mu je pripor podaljšal do pravnomočnosti sodbe.

Novogoriški policisti so ga prijeli septembra lani, pri preiskavi pa so jim pomagali italijanski kolegi iz Gorice. Osumljenega italijanskega državljana so policisti iskali zaradi utemeljenega suma storitve napada in poskusa uboja 29-letne ženske in poskusa umorov 38-letnega, 34-letnega in 25-letnega moškega avgusta lani.

Osumljenec je 19. avgusta napadel in porezal dva moška, ki sta se zadrževala v parku ob avtobusni postaji v Novi Gorici. Poškodovanima so prvo pomoč nudili na kraju dogodka, nato so ju odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Osumljeni naj bi napadel že prej, saj je bila 12. avgusta zvečer na podoben način in istem kraju napadena in poškodovana tudi 29-letna ženska. Ob tem je dobila površinske vreznine v predelu vratu in leve roke, ki so jih ji oskrbeli v šempetrski bolnišnici. Pri preiskavi napadov so kriminalisti ugotovili, da je 18. avgusta isti osumljenec napadel tudi 25-letnega moškega in ga poškodoval.

Dejanj je bil osumljen 27-letni italijanski državljan, ki mu je pred leti zaradi prevelikega odmerka prepovedane droge, ki jo je kupil od brezdomcev in preprodajalcev v Novi Gorici, umrl prijatelj. Za njegovo smrt se je Russo želel maščevati brezdomcem, ki so občasno tudi preprodajali prepovedane droge.

Tožilstvo je po poročanju Primorskih novic sicer predlagalo 10 let zapora. Obtoženemu bodo v zaporno kazen šteli tudi čas, ki ga je preživel v priporu. Obramba in tožilstvo naj bi o morebitni pritožbi še razmislila. Žrtve napadov, ki so napovedale, da bodo zahtevale odškodnino v višini 200.000 in 250.000 evrov, je po poročanju Večera sodišče napotilo na pravdo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lorenzo99
11. 07. 2012 09.12
+1
Brezdomci??? to niso brezdomci ampak ljudje ki ga pijejo in se zadevajo cele dneve, v parku. Sramota za Gorico, sploh da ima take ljudi. Sam ko greš mimo njih pa te je groza, bilo ob kakšni uri, klapa je tam zadeta, pijana, kričijo, u glaunem katastrofa totalna. Dobivajo socialno pomoč, živijo pri starših (ko ne poležavajo po parku, ali pozimi)..mislim nimam besed. Zahtevajo pa še 200.000 E odškodnine??? ma kaj smo normalni???? mi pošteni delavci, ki se borimo vsak dan da ohranjamo delo, živimo samostojno, da ne obremenjujemo staršev....pa vse to lepo gledamo in beremo in poslušamo. Na bruhanje mi gre....
Samo.Jst
11. 07. 2012 08.29
+2
"napadel in porezal brezdomce"... NISO brezdomci!! Vsi imajo stanovanja in se ga lepo napijajo in zadevajo po cele dneve na račun socialne podpore, preprodaje metadona in drugih drog!! Niso absolutno nič drugega kot socialni paraziti, tako da Alex bi moral dobiti leto javnih del in grajo za slabo opravljeno delo...
Marko Novak 1
10. 07. 2012 21.27
+1
a to je osem let po osebi ali kako kajti to je mal premalo + prijatu je sam kriv če je jemal drogo.lp
NightWishFan
10. 07. 2012 10.40
+4
kakšna nora logika, ker je tam kupil drogo je šel rezat brezdomce. Prvo kot prvo bi bil ta njegov prijatelj še živ če se nebi zadeval. Drugič, zakaj je rezal brezdomce? A so njegovemu prijatelju brezdomci prodajali drogo? Tretjič, zakaj se ni pozanimal kdo za res prodaja drogo v tem kraju in bi njega napadel?
cipiripi14
10. 07. 2012 11.31
+8
brezdomci seveda so ( pa čeprav imajo svoja stanovanja v katera gredo ponoči spat ) , ker cel dan sedijo v parku in pijejo, se ga zadevajo, se tepejo med sabo, kričijo na mimoidoče vzraven pa še prodajajo drogo vseh vrst + metadon. Tolko o brezdomcih, ki dobivajo socialno pomoč ??? med njimi ni nobenga berača ampak samo kroniki in drogeraši in zelo žalostno je , da se to dogaja v centru vsem na očeh a nobeden nič ne ukrene, dokler ni, kot v temu primeru prepozno.. Zanimivo je, da so policaji točno vedeli kam bo obtoženi prišel in so ga tam čakali, a drugi ki tam opravlajo svoje posle imajo očitno s.p ker jih noben ne tika