Črna kronika

Je gasilec tudi požigalec?

Maribor, 23. 01. 2008 14.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.K./J.D./D.L.
Komentarji
4

Na zatožno klop je sedel najstarejši izmed treh gasilcev, ki naj bi v Mariboru in okolici podtikali požare.

Zaslišali so tudi domnevna sostorilca. Povedala sta, da je bil V. B. pobudnik požigov, sama pa sta zanetila ogenj. Za tem so se odpeljali in požar od daleč opazovali, nemalokrat pa so tudi pomagali gasiti.

Najstarejši izmed treh mladih gasilcev, ki naj bi v Mariboru in okolici podtikali požare, je sedel na zatožno klop mariborskega sodišča. Ker sta bila ostala dva v času, ko naj bi požigali, še mladoletna, zoper njiju teče mladoletniški postopek.

Trojico so aretirali v začetku septembra. Sumili so jih, da so krivi za več kot 60 požigov, tudi za požare na stadionu Ljudski vrt, a se je nato to število močno zmanjšalo.

V. B. naj bi bil pobudnik požigov.
V. B. naj bi bil pobudnik požigov. FOTO: POP TV

Obtoženi 20-letni V. B. na obravnavi skoraj ni govoril, je pa veliko jokal. Dejal je le, da povedanemu v preiskavi, kjer je krivdo priznal in vse obžaloval, nima kaj dodati.

Obtožnica ga bremeni sodelovanja pri treh požigih. Lani aprila je zgorela trgovina na Šentiljski cesti v Mariboru, nekaj dni za tem zapuščena psihiatrična bolnišnica na Pohorju, septembra pa zabojnik za smeti na Ruški cesti. Obtoženi naj bi mlajša kolega spodbujal in ju s svojim avtomobilom vozil, medtem ko naj bi onadva podtikala požare.

Trojica ni sodelovala pri vseh požarih. Tako se mora za podtikanje ognja na stadionu Ljudski vrt zagovarjati le eden od mlajših obtožencev.
Trojica ni sodelovala pri vseh požarih. Tako se mora za podtikanje ognja na stadionu Ljudski vrt zagovarjati le eden od mlajših obtožencev. FOTO: Jani Dolinšek
Sojenje se bo nadaljevalo 6. februarja. Vsi trije domnevni požigalci so krivdo priznali, dejanja pa obžalujejo.

Tožilka je za 20-letnika predlagala ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Pri tem jo je podprla tudi izvedenka sodne medicine, ki pravi, da gre pri njem za duševno motnjo, ki jo je mogoče ozdraviti. Čeprav se je zavedal posledic, je podtikal ogenj, saj svojih impulzov ni mogel nadzirati, trdi. Fantov zagovornik Zvonko Kolšek takšni razlagi ostro nasprotuje. Prepričan je, da obtoženi ni piroman, oz. da kaznivih dejanj ni izvrševal v stanju neprištevnosti. Zato je predlagal zaslišanje še enega strokovnjaka.

Na današnji obravnavi sta pričala tudi domnevna sostorilca, ki sta zopet opisala potek dogodkov. Na klop za priče pa je sedel tudi predstavnik gasilcev. Obtožence, ki so tudi člani prostovoljnega gasilskega društva, je opisal kot vzorne, prijazne, pridne, vedno pripravljene pomagati. Dejal je, da je za gasilce vse skupaj zelo šokantno.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TuMach Muca ??? ????????
26. 01. 2008 11.59
hahah XD pa sei ..tud taki morjo obstajat
Buena Vita
24. 01. 2008 18.51
gasilci so že ta pravi veseljaki ,,veseljaške glave pa marsikaj pogruntajo ,,ko pa gruntaš pa je treba vedeti pred kom kaj gruntaš..namesto da se zdi tovarišem gasilcem šokantno bi raje več časa porabili za pravilno vzgojo...ogenj vsekakor ni igra
zajcek21@email.si
24. 01. 2008 17.18
kak naslov, je gasilec tudi požigalec! Mislim, haloo, če je vse priznal pol je že požigalec, a ne?
Ko je še hodil v šolo se je odločil da ko bo velik bo gasilec ter si zaželel čim več požarov ter sam pripomogel k temu.