Črna kronika

Lahkomiselna pohodnica potrebovala pomoč

Rateče, 07. 08. 2023 10.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U. Ž., D.L.
Komentarji
0

Navkljub nevarnosti in opozarjanju državnih služb, naj se ob vremenski ujmi ne podajamo v gore, so gorski reševalci minuli vikend reševali tudi zaplezane planince. Po zaplezanega pohodnika v Tamarju se jih je odpravilo osem. Pomoč pa je potrebovala tudi pohodnica, ki se je kljub napovedanim nevihtam v kratkih hlačah in nizkih čevljih odpravila v gore na območju Kamniške Bistrice.

V nedeljo se je kljub več opozorilom pohodnikom, da so razmere v gorah izjemno nevarne, na reševanje podala osemčlanska ekipa gorskih reševalcev iz GRS Rateče. V Tamarju se je namreč zaplezala ena oseba. Teren je bil izredno spolzek, zaplezana oseba pa je zaradi dežja potrebovala dodatna oblačila.

Reševalci so ji posodili tudi čelado in varovani pas, nato pa jo z vrvno tehniko spustili nižje, kasneje pa skupaj z osebo sestopili iz Tamarja.

"Da bi bilo takšnih dogodkov v času teh res izrednih razmer čim manj, še enkrat poziv vsem: dokler so v Sloveniji izredne razmere in slabo vreme, prosimo, ne odhajajte v gore, hribe in težko dostopne terene, saj so razmere resnično nevarne," so še zapisali.

Da zdaj nikakor ni čas za obisk gora, opozarja tudi Policija. Razmere v gorah so namreč nevarne, poti so mokre in zelo spolzke, ponekod pa tudi poškodovane, možni so odlomi in padanje skal. Neurje se je namreč odvijalo tudi v gorah in je tudi tam pustilo posledice. 

"Obisk gora v tem trenutku pomeni izzivanje nesreče, kar je, glede na trenutno obremenjenost intervencijskih služb, še posebej helikopterskih enot in ekip gorskih reševalcev, izjemno neodgovorno ravnanje, s katerim lahko ogrozite tudi lastno življenje, saj se zaradi vključenosti celotnega sistema zaščite in reševanja v odpravljanje posledic naravne ujme čas posredovanja lahko podaljša," so zapisali, ob tem pa omenili reševanje slabo opremljene pohodnice v gorah na območju Kamniške Bistrice. 

"V dolino je sicer po navodilih reševalcev prišla peš in sama, vendar v kratkih hlačah, nizkih športnih čevljih in kar je najhuje, v času najtežjih vremenskih razmer in napovedanih neviht. Zato prosimo in pozivamo pohodnike, naj potrpijo in počakajo vsaj nekaj dni, ko se bodo, upamo, razmere stabilizirale in bo obiskovanje naših gora spet bolj varno," so zaključili s pozivom.