Črna kronika

Glavni osumljenec preprodaje heroina še vedno na begu

Koper, 23. 05. 2019 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.S. / M.V.
Komentarji
53

Na današnji konferenci za medije sta predstavnika Policijske uprave (PU) Koper in Finančne uprave RS predstavila vsebino kriminalističnih aktivnosti, ki so v začetku tedna potekale na območju celotne države.

Na novinarski konferenci sta Dean Jurič, vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper, in Nedjan Jerman, namestnik direktorice Finančnega urada Koper, predstavila najdbo in zaseg večje količine prepovedane droge v koprskem pristanišču ter kriminalistične aktivnosti, ki so temu zasegu sledile, vse do prijetja osumljencev. 

Uslužbenci Fursa so aprila 2018 v zabojniku v koprskem pristanišču odkrili nekaj več kot 300 kilogramov heroina. Kontejner, ki je 25. aprila z ladjo prispel v Luko Koper, je prispel iz Irana čez Turčijo v Koper. 

Usužbenci, ki delujejo na območju proste cone, so ga izločili za pregled na podlagi indikatorjev tveganja. Pošiljka je bila skenirana, nato pa še fizično pregledana. Pri tem je sodeloval tudi službeni pes za odkrivanje prepovedanih drog. Po odkritju so bili obveščeni predstavniki kriminalistične policije Koper, ki so pozneje vodili nadaljnje aktivnosti.

V ladijskih listinah in varnostnih vstopnih deklaracijah je bilo prijavljenih 800 vreč lepila za keramiko, v skupni teži 20.270 kg. Kot pošiljatelj je bilo navedeno podjetje  iz Irana, kot prejemnik blaga pa podjetje iz Slovenije. Ob delnem pregledu blaga so bile odkrite vreče, katerih teža in vsebina je odstopala od ostalega prijavljenega blaga. Da je vsebina v vrečah, ki so odstopale od ostalega prijavljenega blaga, prepovedana droga, je pokazal tudi preliminarni test za droge. Prav tako je tudi službeni pes za odkrivanje nedovoljenih drog nakazal prisotnost droge v vrečah.

Kriminalistične preiskave so potekale na več lokacijah po Sloveniji. Tudi v Ljubljani in na Bledu.
Kriminalistične preiskave so potekale na več lokacijah po Sloveniji. Tudi v Ljubljani in na Bledu. FOTO: Kanal A

Med preiskavo zabojnika in tovora, ki je potekala skupaj s kriminalistično policijo, je bilo bilo najdenih 25 PVC vreč prepovedane droge – heroina, v skupni teži 300 kilogramov. Po navedbah kriminalističnih tehnikov naj bi šlo za izjemno čisti heroin. Blago bi bilo v maloprodaji vredno okoli 100 milijonov evrov. 

V torek, 21. maja 2019, je v zgodnjh jutranjih urah več kot 100 kriminalistov in policistov PU Koper v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, PU Ljubljana, PU Kranj, PU Maribor in PU Celje pričelo z zaključnimi operativnimi aktivnostmi po več kot leto dni trajajoči preiskavi. V okviru aktivnosti so na širšem območju Slovenije prijeli več osumljencev, opravili pa so tudi hišne preiskave, in sicer na območju Ljubljane, Kranja in Kopra. 

S pregledom dokumentacije spornega  kontejnerja, zbiranjem obvestil in drugimi  aktivnostmi Policije, so bili identificirani osumljeni, zoper katere so bile od  Okrožnega državnega tožilstva pridobljene ustrezne odredbe-dovoljenja, za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov. Na podlagi zbranih obvestil je bilo  ugotovljeno, da je organizirana kriminalna združba organizirala prevoz ladijskega zabojnika – kontejnerja, ki je iz Irana preko Turčije v pristanišče Koper prispel z ladjo aprila 2018.

Med lepilom za keramiko

Po opravljenih carinskih postopkih v Luki Koper je bil kontejner s preostalimi vrečami lepila za ploščice dostavljen v skladišče podjetja na območju Ljubljane, katerega lastnik je eden od osumljenih, in sicer 41-letni državljan Slovenije in Sirske Arabske Republike z urejenim stalnim bivanjem na območju Ljubljane. Z nadaljnjo kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da so v združbi, ki je organizirala tihotapstvo heroina na ozemlje Slovenije, sodelovala dva 31-letna in 37-letni državljan Slovenije, vsi z območja Ljubljane. 

Navedeni trije so se, potem ko je preostala pošiljka lepila prispela v prostore družbe na območju Ljubljane, katere lastnik je osumljeni 41-letni osumljenec, sestali v prostorih skladišča te družbe z namenom, da bi iz pošiljke tovora izločili in prevzeli 25 vreč, v katerih se je nahajala prepovedana droga.

Kot smo poročali, naj bi bila pošiljka sicer namenjena podjetju za prodajo keramike in sanitarne opreme Sarai z Lavrice. Podjetje je lepilo naročilo prvič, o ceni in prevozu pa se je z iranskim prodajalcem dogovarjal lastnik podjetja Aleksander Vettorazi. Kot je razkril časopis Delo, gre v resnici za sirskega državljana Ahmeda Elsajeda, ki je leta 2009 emigriral v Slovenijo in si pri nas spremenil ime ter začel posel s keramiko in kopalniško opremo.

Po usmeritvah okrožnega državnega tožilstva iz Kopra so koprski kriminalisti s  pomočjo kolegov iz drugih policijskih uprav 22. 5. pristopili  k zaključnim aktivnostim zoper organizirano kriminalno združbo, kjer je bilo izvedenih skupno 6 hišnih preiskav na območjih PU Ljubljana in PU Kranj.

Osumljenci bi s prodajo heroina zaslužili do 50 milijonov evrov

Med hišnimi preiskavami je bilo najdeno in zaseženo večje število predmetov
storitve kaznivih dejanj, med drugim tudi pištola znamke Pietro Beretta in stiskalnica oz "preša" za izdelovanje paketov prepovedanih drog z namenom
nadaljnje distribucije. Poleg prepovedanih drog je bilo na hišnih preiskavah zaseženo še skupno okoli dva kilograma še neidentificirane snovi, za katero se  sumi, da je bila namenjena za večanje volumna oz. mase prepovedane droge.

Ugotovljeno je bilo, da bi si osumljeni s prodajo 302 kg heroina lahko pridobili protipravno premoženjsko korist v višini med 30 in 50 milijonov evrov. Analize zaseženega heroina so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala  okoli 57 odstotkov heroina. Trenutna cena za kilogram heroina znaša približno med  15.000 (petnajst tisoč) in 20.000 (dvajset tisoč) evri, gram pa stane 35 evrov.

Na podlagi zbranih dokazov je utemeljeno sumiti, da je identificirana združba  skrbela tako za distribucijo in preprodajo prepovedanih drog na ozemlju Slovenije, kot tudi za dobavo drog v ostale države EU.

Koprski kriminalisti so na pristojno državno tožilstvo zoper štiri osumljence preiskovane kriminalne združbe podali kazensko ovadbo,v kateri se jim očita  storitev kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi   drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo  prepovedanih drog. Za tovrstno kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora v trajanju od 3 do 15 let.

Prijeli oba 31-letnika, 41-letnik in 37-letnik še vedno na begu 

Kriminalistična  preiskava še ni zaključena, saj se bo nadaljevala z analizami  zaseženih predmetov in nadaljnjim zbiranjem dokazov, predvsem v smislu  ugotavljanja drugih sostorilcev ter končne destinacije zaseženih prepovedanih drog. Prav tako se bodo zoper osumljene izvedle finančne preiskave s ciljem ugotavljanja in odvzema protipravno pridobljene premoženjske koristi.

22. maja sta bila oba 31-letna državljana Slovenije z bivališčem na območju  Ljubljane privedena s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku Okrožnega  sodišča iz Kopra, ki je zoper njiju odredil pripor. Zoper ostala dva osumljena kaznivega dejanja je policija razpisala iskanje.

31-letnik iz Ljubljane  je bil v preteklosti že obravnavan in pravnomočno obsojen za kazniva dejanja v povezavi s preprodajo prepovedanih drog, prav tako pa je zoper njega in zoper 37-letnika iz Ljubljane uvedena preiskava na OS Ljubljana zaradi sodelovanja pri preprodaji okoli 5 kg heroina v letu 2016.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Petur
23. 05. 2019 20.55
+5
Samo koliko bi na crno zasluzili!pomembneje in bolj posteno bi bilo govoriti,koliko mladih bi bilo s tem materialom drogiranih in posledicno propadlih ljudi za kar bi morala biti takojsna sodba ob zidu!
Levcekk
23. 05. 2019 19.20
+3
Vcasih pa politicna policija sodelluje z preprodajalci drog in odvisniki tko so meni za vrat posiljali preprodajalce in odvisnike z namenom,da bi me ustrahovali in utisal,ker se naperjen in glasen proti lopovskim elitam,pokvarjeni politiki in mafijski drzavi.
Janez_53
23. 05. 2019 18.35
+7
Le kako lahko glavni osumljenec pobegne? Ima mogoče dobre zveze na policiji?
Janez_53
23. 05. 2019 18.34
+3
Le kako lahko glavni osumljenec pobegne??? Ima mogoče dobre zveze na policiji?
tomazek72
23. 05. 2019 17.54
+6
Itak ne bo nihče obsojen ker bo ta prava tožilka spet zamočila
kaplja?
23. 05. 2019 15.48
+16
pa ne da so z intervencijo čakali tako dolgo "da taglavni " pravočasno "izparijo"??? Naše policije včasih res ni za razumet, Se obnašajo, kot da prave kriminalce ravno najbolj ščitijo???
JApajaDAja
23. 05. 2019 15.56
+10
že ko je bil kontejner izločen za podroben pregled je že menjal potni list in države!
Jonni
23. 05. 2019 16.06
+8
Pametno so pustili stvari uradno ˝na miru˝ in čakali na pravi trenutek. Če bi urgirali takoj, ne bi dobili toliko koristnih dokaznih gradiv kot so jih tukaj. Vse pohvale. Taglavni niso izpareli, ga bodo slej ko prej našli, brez skrbi. V času prejetega kontejnerja se je še lepo sprehajal po naši državi in seveda Nemčiji...
kaplja?
23. 05. 2019 17.45
+3
Čim je postalo jasno da je kontejner padel v roke policije, grem stavit, da se kriminalnega ni zgodilo nič več. Prej so se zadeve zatačkale, ki bi lahko razkrile pravo širino mreže. Bi iskali , da so odreagirali takoj 40 (štirideset) njih in ne samo 4 (štirih) Ok razen, da so bili skrajno amaterski. Oziroma drugače, takšne ulove policija doseže , ko so zadeve javljene in v sodelovanju z ostalimi državami, pri tem pa se zraven trudijo, da bi zadeva izpadla, kot da s e je razkritje dobilo povsem naključno. "Že morajo koga varovat".
kaplja?
23. 05. 2019 17.47
+5
Policija vedno izsledi zgolj vrh same gore. "Nekaj pa morajo, že da je sita koza in volk cel" haha. ( po pregovoru, volk sit in koza cela)
oježeš
23. 05. 2019 15.43
+12
In lastnik bo zaprl keramično obrt in bo odprl bife, ter nadaljeval s poslom.
flojdi
23. 05. 2019 17.16
+4
Jonni
23. 05. 2019 15.25
+18
Naj še malo po Nemčiji pogledajo, kjer ima tudi podjetje Sarai. Se vse najde na spletu, če malo pobrskaš.
JApajaDAja
23. 05. 2019 15.31
+7
JApajaDAja
23. 05. 2019 14.59
+19
športni ribolov na slo se nadaljuje...ujemi-izpusti !
nutijan
23. 05. 2019 14.59
+21
torej če pomislim, da so na bližnjem vzhodu enih največjih predolovalcev opija ,in če taki pol pridejo sem k nam,to nam bo lepo ...kjer je droga je kriminal in orožje....čedalje nam bolje gre res...
Jonni
23. 05. 2019 15.29
+15
Pa še državljanstvo jim damo. Verjamemo pa na lepe besede, ki jih trosijo po raznih spletnih intervjujih o poštenem in pridnem človeku. Katastrofa!
Stran ni važna
23. 05. 2019 14.54
+5
in kaj bo sedaj s to zaseženo drogo?
nutijan
23. 05. 2019 14.56
+23
brabusednet
23. 05. 2019 14.54
+19
Torej migranta še ičete in ne boste ga najdli je že odšel.
PUTINOVI?
23. 05. 2019 14.45
+30
policija ga je obvestila to vam je albanska mafija vodja pa naser kelmendi povezan z cio.cia je največji dostavljalec drog na svetu .s tem finacirajo svoje ilegalne upade v tuje države.v vsaki državi je ekipa albancev ki razvaža do končnih kupcev z logistično cia podporo.
Švejk 123
23. 05. 2019 14.41
+21
Danes so jih priprli, jutri bodo na svobodi. Provizijo pobere država.
flojdi
23. 05. 2019 14.33
+22
. ampak . če je zbežal , po moji nadvse skromni logiki , nikakor ne zMore več biti Osumljenec pač pa Krepak Krivec . kdor ni kriv pač ne beži ? / ..al sveta ne dohajam več.. al kako
prašek
23. 05. 2019 14.39
+7
Reciva, da ga samo niso našli doma ! Novinarji pa so zapisali da je na begu !!!! Saj bo počasi ....
flojdi
23. 05. 2019 14.54
+2
. ko bo mew, npr 89let pa pow, ja. pol bo pa obsojen na 5let hotela, po enem pa spušen. aja, al pa sploh ne bo šel sedet, ker bo glih kihal
flojdi
23. 05. 2019 17.14
+4
.ja, ampak enih ki se jih noče najdt se pač ne najde
flojdi
23. 05. 2019 17.21
+2
. no ja lohk dopišem še to ..: ki se jih ne sme najdt
Janez_53
23. 05. 2019 18.40
-1
Flojdi, v katerem jeziku pa pišeš? Slovenščina to zagotovo ni!
majsta
23. 05. 2019 14.32
+10
VSE zasežejo , VSE obtožijo , VSE poberejo . Pol pa država drogo naprej proda pa si še razdelijo malo kaj je ostalo . Ki mi živimo ????
lumpimonster
23. 05. 2019 14.29
+11
Sumljivo to da 300kill tako amatersko skrijejo notri....sej so valda vedli da bodo zvagali pa vidli...
oježeš
23. 05. 2019 15.45
+7
Centurion
23. 05. 2019 14.29
+36
Hahaha članek iz leta 2017 (delo) "Obrazi prihodnosti: Sirci so delovni ljudje, ki lahko marsikaj prispevajo k skupnemu dobremu Aleksander Vettorazzi prihaja iz Sirije, tam mu je bilo ime Ahmed Elsayed. Svojo domovino je zapustil že leta 2009, ko je prišel v Slovenijo, je spremenil ime. Tu si je ustvaril nov dom in svoje podjetje..."
Centurion
23. 05. 2019 14.31
+20
"Kje ste se naselili po prihodu v Slovenijo in kako so vas tam sprejeli? Prišel sem v Kamnik, kjer so me lepo sprejeli, vendar pa nekateri ljudje še vedno obsojajo vsakega Sirca, ki je musliman. A v tem Slovenija ni drugačna od drugih držav, saj v vsaki državi živijo ljudje, ki se bojijo islama. Nekateri ljudje vsakega muslimana vidijo kot terorista, vendar jaz s tem nisem imel težav. Ljudje so me hitro spoznali, kot miroljubnega in dobrosrčnega človeka."
flojdi
23. 05. 2019 15.26
+4
.sj. ljudi se lahko spozna le po osebnih dejanjih. Posploševanje brez Vedenja je huda žalost./ tudi med čistokrvnimi" kao slo venci mamo krasne Cvetke ; če že omenim LE nekega tROBCA ; pa še bi se našlo
zajebant2
23. 05. 2019 14.27
+10
zato levaki podpirajo vhod ilegalcev v slovenijo
Rudar
23. 05. 2019 14.31
+6
Snifkoti so blj drugje, kot pri levakih, kolikor se spomnem.
FAUSTOS1
23. 05. 2019 14.24
+29
Čudno,kako ti kriminalci vedno zvedo ,nekaj ur predno ,ko jih pridejo izkat a podatek imajo samo tožilec in vodja policije,kar nekaj podobnih primerov imamo v zadnjih letih,a se nihče ne vpraša zakaj in kako ,do tega prihaja-ja velike ribe so vedno pravočasno obveščene.
flojdi
23. 05. 2019 14.35
+9
.takih in podobnih Čudes kar mrgoli ; že od nekdaj..in tudi pr VeleNas"