Črna kronika

Za 325 odstotkov več nezakonitih prehodov meje na območju Kopra v primerjavi z lani

Koper / Bela krajina, 08. 05. 2018 11.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koprski policisti so na mejnem prehodu Tuniši obravnavali 52-letnega državljana BiH, ki je v avtomobilu prevažal štiri državljane Kosova, od tega dva mladoletna, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Voznika so privedli, Kosovce pa odpeljali v azilni dom. Na območju Bele krajine pa so v zadnjih 24 urah izsledili in prijeli 14 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Minuli petek so policisi Policijske uprave Koper ob 23. uri v Tuniših ustavili osebni avtomobil, ki ga je vozil 52-letni državljan Bosne in Hercegovine. V vozilu je prevažal štiri državljane Kosova – dva 22-letnika in dva 17-letnika, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Zaradi dveh mladoletnikov so obvestili Center za socialno delo. Vozniku so odzveli prostost, državljane Kosova pa so pridržali. Zasegli so tudi osebni avtomobil. 

Voznika so po opravljenih policijskih postopkih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Kosova pa so zaprosili za azil, zato so jih včeraj odpeljali v azilni dom. 

Iz Policijske uprave Novo mesto pa so sporočili, da so v zadnjih 24 urah izsledili in prijeli 14 tujcev, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Šlo je za državljane Pakistana in Alžirije, ki so po prijetju zaprosili za mednarodno zaščito. Po zaključenih policijskih postopkih jih bodo odpeljali v azilni dom. 

Na območju PU Koper drastično povečanje ilegalnih prehodov v primerjavi z lani

Na območju PU Koper so sicer v prvih štirih mesecih letos obravnavali že 526 oseb, ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo s Hrvaško. Za primerjavo – lani so jih v enakem obdobju 162, kar pomeni, da se je številka povečala za 325 odstotkov. Med ilegalnimi migranti po navedbah policije prevladujejo državljani Sirije, Alžirije, Kosova, Afganistana, Pakistana in Tunizije.

Takole so marca na območju Kopra prebežnike posneli s termovizijsko kamero.
Takole so marca na območju Kopra prebežnike posneli s termovizijsko kamero. FOTO: PU Koper

V prvih osmih dneh maja so policisti obravnavali dodatnih 105 nedovoljenih prehodov državne meje. Večina ilegalnih migrantov zaprosi za mednarodno zaščito in jih odpeljejo v azilni dom, so navedli na PU Koper.

Največkrat osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo območje policijske postaje Ilirska Bistrica. Mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane-Ilirska Bistrica. Na območju policijske postaje Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju policijske postaje Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.

Policisti policijskih postaj in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje. V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi poti, od Turčije preko Srbije oziroma BiH in preko Hrvaške, so navedli na policijski upravi. Proti osmim prijetim osumljencem je koprski preiskovalni sodnik odredil pripor. Lani so pripor odredili za 23 oseb, ki so jih kazensko ovadili zaradi storitve kaznivega dejanja prepovedanega prehajanja meje.

V prvem trimesečju letos so na PU Koper tujim varnostnim organom izročili 56 oseb kar je 24,3 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, ko so jih izročili 74. Hrvaškim varnostnim organom so izročili 52 oseb, Italiji tri osebe in Avstriji eno osebo. V tem obdobju pa je 145 oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito. Na mejnih prehodih so pri vstopu v državo zavrnili 197 oseb, medtem ko so jih lani v istem obdobju 154, so še navedli na PU Koper.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3